Woonverzekering vergelijken in 2024? Bespaar tot €385,- per jaar

Woonverzekering vergelijken

 • 100% onafhankelijk vergelijken
 • Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
 • Bespaar tot € 385,- per jaar

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.2

3269 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  2 dagen geleden
  Duidelijkheid in de voortgang van de te…

  Duidelijkheid in de voortgang van de te volgen procedure.

  J. Knol
  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 dagen geleden
  Prima goede vergelijking

  Prima goede vergelijking

  Ina
  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 dagen geleden
  Goede website

  Goede website. Stappen zijn gemakkelijk te doorlopen.

  Wilbert
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.2

  3269 reviews

  Waarom je woonverzekering vergelijken via ons?

  • Bespaar tot wel € 385,- per jaar

   Via onze vergelijker vind je in één oogopslag de beste woonverzekering voor jouw situatie.

  • 100% onafhankelijk

   100% onafhankelijk

   Maak een geheel onafhankelijke vergelijking van alle woonverzekeraars. Wij hebben geen voorkeur voor wie je kiest.

  • Advies van onze experts

   Kom je er niet uit? Geen zorgen! Je kan altijd contact opnemen met onze experts via chat, mail, bellen of whatsapp.

  Snel navigeren naar

  Wat is een woonverzekering?

  Woonverzekering is een verzamelnaam van de volgende verzekeringen: een inboedelverzekering en opstalverzekering. Elke verzekering dekt een specifieke situatie, zoals inbraak, brand of schade. Zo kan je je opstalverzekering aanvullen met een glasdekking of een aansprakelijkheidsverzekering, indien je dit wenst mee te verzekeren.

  Na afsluiting van een woonverzekering, betekent dit dat je voortaan verzekerd bent voor eventuele schade aan je woning. Ben je eenmaal aangesloten bij een woonverzekeraar naar jouw keuze, dan kun je rekenen op directe hulp bij schade.

  Woonverzekering vergelijken

  Vergelijk woonverzekeringen van


  Voor- en nadelen van de verschillende woonverzekeringen

  Zodra je weet wat de ene verzekering wel en niet dekt, kan jij makkelijker bepalen welke woonverzekering het meest geschikt is voor jou. Verzeker je de inboedel tegen diefstal en schade of verzeker je de woning liever ook tegen stormschade?

  Inboedel woonverzekering

  • pluspunt
   Gestolen inboedel
  • pluspunt
   Beschadigde inboedel (door bijv. brand)
  • minpunt
   Brand/stormschade aan je woning
  • minpunt
   Schade aan je woning door inbraak

  Opstal woonverzekering

  • pluspunt
   Brand/stormschade aan je woning
  • pluspunt
   Schade aan je woning door inbraak
  • minpunt
   Gestolen inboedel
  • minpunt
   Beschadigde inboedel (door bijv. brand)

  Verzeker je woning met een woonverzekering

  • voordeel

   100% onafhankelijk vergelijken

  • voordeel

   Vergelijk meer dan 15 verzekeraars

  • voordeel

   Bespaar tot € 385,- per jaar

  Vergelijken

  Standaard basisdekking

  In het rijtje hebben we voor je opgesomd welke (basis)schade onder welke verzekering valt, inboedel- of opstalverzekering:
   
  Inboedelverzekering:

  • Brandschade aan meubel(s)
  • Smartphone beschadigd in huis
  • Schade aan meubels tijdens verhuizing
  • Schade aan vloer (los)

  Opstalverzekering:

  • Brandschade aan kamer
  • Inbraakschade aan deur
  • Dakschade na storm
  • Schade aan vloer (vastgelijmd)

  Allrisk

  Deze dekking is aan te raden als je verzekerd wil zijn voor zelf veroorzaakte schade aan je woning of spullen. De Allrisk wordt ook gezien als een vallen en stoten garantie, denk bijvoorbeeld aan het moment dat je per ongeluk je glas wijn omstoot op je gestoffeerde lichte bank of verf belandt op je vaste houten vloer. Let op: wat verzekeraars aan eigen risico per gebeurtenis vragen, verschilt per woning/huishouden.

  Glasverzekering

  Wil je verzekerd zijn voor schade aan het glas van je woning? Dan kun je bij de extra dekkingen kiezen voor een glasverzekering. Hier valt onder: je ramen, het glas in deuren of glazen douchecabines.

  Goed om te weten: glas is bij sommige verzekeraars standaard meeverzekerd in de inboedelverzekering (als je een huurhuis hebt) of opstalverzekering (als je een koophuis hebt).

  Uitzonderingen

  Smartphones, laptops en andere elektronische kostbaarheden zijn vaak niet standaard meeverzekerd. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om je hiervoor te verzekeren door middel van een aanvullende dekking. Bekijk altijd goed de voorwaarden bij de verzekeraar van jouw keuze. De voorwaarden per woonverzekeraar zullen binnenkort makkelijk in onze woonvergelijker te vinden zijn.

  Type dekking

  Kies je voor een basisverzekering of wil je ook aanvullende dekkingen? Hoe meer aanvullende dekkingen je kiest, hoe hoger de premie (maar hoe beter je verzekerd bent).

  Type woning

  Er zit een verschil in premie voor een appartement of een vrijstaand huis. De premie voor een vrijstaande woning is hoger dan de premie voor een tussenwoning. Voor een recreatiewoning moet je een aparte verzekering afsluiten.

  In welke stad je woont

  De hoogte van de premie die je betaalt is ook afhankelijk van de regio waarin je woont. De premie in grote steden is bijvoorbeeld hoger, omdat de huizen in grote steden dichter op elkaar staan en de kans op schade hierdoor groter is. Ook wordt er in grote steden vaker ingebroken. Check je premie dus als je gaat verhuizen.

  De bouwaard van de woning

  Een bouwaard is het materiaal van de buitenwanden en dakbedekking van je woning. Dit kan onder andere steen, hout en riet zijn. Hoe brandveiliger het materiaal is, hoe lager de premie.

  Hoe beveiligd is jouw huis?

  Tot slot kan de manier hoe jouw huis is beveiligd een rol spelen in de hoogte van jouw premie. Heb je bijvoorbeeld het politiekeurmerk, Veilig wonen? Dan zal je korting ontvangen op je premie.

  Type dekking

  Er zijn twee hoofdtypen verzekeringen voor je woning, die gecombineerd de woonverzekering worden genoemd: opstalverzekering en inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan de structuur van je huis, terwijl een inboedelverzekering de schade aan je persoonlijke bezittingen dekt. Sommige verzekeraars bieden een gecombineerde verzekering aan die beide dekkingen omvat. Zorg ervoor dat je het juiste type verzekering selecteert op basis van je specifieke behoeften.

  Dekkingslimieten

  Controleer de dekkingslimieten van de verzekering die je overweegt. Dit is het maximale bedrag dat de verzekeraar zal uitbetalen in geval van schade of verlies. Zorg ervoor dat de limieten voldoende zijn om de kosten te dekken die gepaard gaan met het herstellen of vervangen van je woning en bezittingen. Let ook op eventuele speciale limieten voor waardevolle items, zoals sieraden of kunstwerken.

  Uitsluitingen

  Lees de polisvoorwaarden aandachtig door om te begrijpen welke situaties of omstandigheden zijn uitgesloten van de dekking. Sommige veelvoorkomende uitsluitingen zijn schade door natuurrampen zoals overstromingen of aardbevingen. Als je in een risicogebied woont, overweeg dan aanvullende verzekeringen af te sluiten.

  Premie en eigen risico

  Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars en let op het eigen risico dat je moet betalen bij een claim. Een lage premie kan aantrekkelijk lijken, maar zorg ervoor dat het eigen risico niet onredelijk hoog is. Overweeg je budget en wat je je kunt veroorloven bij het bepalen van de juiste balans tussen premie en eigen risico.

  Klantenservice en reputatie van de verzekeraar

  Onderzoek de klantenservice en reputatie van de verzekeringsmaatschappij voordat je een polis afsluit. Lees beoordelingen en recensies van andere klanten om inzicht te krijgen in hoe de verzekeraar claims afhandelt en om te controleren of er veel klachten zijn. Het is belangrijk om te weten dat je in geval van een claim kunt rekenen op een betrouwbare en responsieve verzekeringsmaatschappij.

  Aanvullende dekkingsopties

  Informeer naar eventuele aanvullende dekkingsopties die worden aangeboden, zoals buitenshuisdekking voor persoonlijke bezittingen die je regelmatig buitenshuis meeneemt, of aansprakelijkheidsdekking om je te beschermen tegen schadeclaims van derden. Deze extra opties kunnen waardevol zijn, afhankelijk van je individuele behoeften.


  Vergelijk je woonverzekering in 5 stappen

  Een vergelijking van de woonverzekering is zo gemaakt. Wij leggen je in een paar eenvoudige stappen uit hoe je een nieuwe woonverzekering uitkiest en overstapt.

  Stap 1: Vul je gegevens in

  Vul je postcode en huisnummer in. Geef daarnaast aan of je woning gehuurd of gekocht is en wat de samenstelling van het gezin is. Je kunt de vergelijking nu beginnen.

  Stap 2: Kies je gewenste woonverzekering

  Je hebt de keuze uit verschillende type verzekeringen voor je woning. Wil je een woonverzekering waarmee zowel je inboedel als opstal is gedekt? Selecteer deze in stap 2.

  Stap 3: Denk na over een aanvullende dekking

  Soms kan een aanvullende dekking gewenst zijn. Je kunt kiezen uit Allrisk, Glas, Buitenshuisdekking en/of Aansprakelijkheid.

  Stap 4: Vul de kenmerken van jouw huis in

  We vragen je daarna informatie over je type woning. Zo kunnen we de juiste woonverzekeringen voor jouw situatie tonen.

  Stap 5: Vraag je nieuwe woonverzekering aan

  Heb je een woonverzekering gevonden die aan je wensen voldoet? Wij regelen de overstap gratis.

  Vergelijk woonverzekeringen


  Duurzaamheid woonverzekeraars

  Welke woonverzekeraars zijn duurzaam?

  Van jouw verzekeringspremie kan jouw verzekeraar beleggen. Maar waar belegt jouw verzekeraar zoal in? En in hoeverre is dat duurzaam te noemen?

  VBDO

  In september 2023 is er door de VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) een rapport uitgebracht dat ons laat zien welke woonverzekeraars goed en minder goed scoren in het duurzaamheidsbeleid. Zo is er bijvoorbeeld naar gekeken of de verzekeraar belegt in bedrijven die mensenrechten schenden of betrokken zijn bij controversiële wapens.

  Duurzaamheid in de vergelijker

  Voor jou als klant is het inmiddels normaal geworden om in de supermarkt te kiezen uit duurzame producten. Daarom laten we resultaten van dit onderzoek zien bij ieder resultaat. Zo kan je makkelijk zien hoe de verzekeraar op dit onderwerp scoort.

  Duurzaamheidsscore


  Tips om te besparen op je woonverzekering

  Met een aantal simpele richtlijnen kun je al snel gemakkelijk geld besparen op je woonverzekering.

  Vergelijk woonverzekeringen

  Vergelijk altijd voordat je een inboedel-, opstal- of woonverzekering afsluit. Ook als je tevreden bent met je huidige woonverzekeraar. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat een andere verzekeraar toch een betere dekking heeft voor een betere prijs.

  Sluit geen losse verzekeringen af

  Het meest voordelig ben je uit met één woonverzekering in plaats van een losse inboedel- en opstalverzekering. Kijk in onze vergelijker voor de meeste gunstige polisvoowaarden.

  Betaal de premie in één keer

  We raden je aan de premie in één keer te betalen in plaats van per maand. Dit is goedkoper dan de premie per maand te betalen. Heb je daarnaast een financiële buffer? Verhoog dan je eigen risico en verlaag daarmee je premie.

  Bouw no-claim korting op

  Met een opgebouwde no-claim korting kun je flink besparen op je premie. Bouw deze korting op door bijvoorbeeld kleine schades zelf te betalen. In het algemeen geldt hoe langer je geen claims hebt ingediend, hoe hoger je korting.

  Beveilig je huis beter

  Het is misschien een open deur. Maar je huis beter beveiligen tegen inbraak, kan voorkomen dat er überhaupt schade ontstaat. Een rookmelder plaatsen is vanaf 1 juli 2022 overigens verplicht.


  Beste woonverzekering

  Natuurlijk wil je graag weten wat de beste woonverzekering van 2024 is. Hier is niet één antwoord op te geven. Zo kan de beste voor jou, niet altijd de goedkoopste zijn. Dit komt doordat de hoogte van je premie sterk afhankelijk is van zoveel verschillende factoren, zoals jouw type woning, ligging en de extra dekkingen die jij misschien nodig hebt.

  Wil je een goede woonverzekering afsluiten? Dan is het verstandig om verschillende woonverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo kan je in één oogopslag zien wat de beste woonverzekering is voor jouw situatie.

  Beste Woonverzekering

  Over ons

  Overstappen.nl als tussenpersoon

  Als je een woonverzekering direct via ons afsluit, dan zijn we ook na de overstap je contactpersoon. Voor vragen kun je dan bij ons terecht. Bij overige verzekeraars sturen we je door naar hun website om de aanvraag af te ronden. In dat geval is de verzekeraar na je aanvraag ook je contactpersoon.

  Hoe verdienen wij geld?

  Wij zijn graag transparant over ons verdienmodel. Als je een woonverzekering via ons afsluit, ontvangen we een eenmalige commissie van de verzekeraar.

  100% onafhankelijk

  Onafhankelijkheid vinden wij belangrijk. We sorteren onze vergelijking dan ook altijd op prijs en tonen je de producten in de markt. De vergoeding die we ontvangen speelt dus nooit een rol in de vergelijking.

  14 dagen bedenktijd

  Na elke overstap heb je altijd een bedenktijd van 14 dagen en bij ons geldt altijd: niet goed, geld terug! Ook zorgen we ervoor dat je overstap geruisloos verloopt. Onze klanten beoordelen ons dan ook niet voor niets met hoge cijfers.


  Veelgestelde vragen

   Wanneer kan ik een woonverzekering afsluiten?

   In een aantal situaties is het verstandig om een goede woonverzekering af te sluiten. Zo moet je in de meeste gevallen een woonverzekering afsluiten als je een hypotheek gaat aanvragen voor je nieuwe woning. Hieronder lees je terug of een woonverzekering verplicht is.

   Daarnaast is het altijd heel erg verstandig om een woonverzekering af te sluiten bij een koopwoning. Als er schade ontstaat in of rondom je huis, kunnen de kosten erg hoog oplopen. Met een woonverzekering ben je altijd goed verzekerd, wat er ook gebeurd.

   Heb ik een woonverzekering nodig in een huurwoning?

   In principe hoef je geen woonverzekering af te sluiten. De eigenaar van het huis is in dit geval verantwoordelijk voor het afsluiten van de woonverzekering. Deel je je huis met huisgenoten dan is een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering wel interessant voor jou. Lees hier meer over wonen in een gedeelde woning of studentenhuis.

   Is een woonverzekering verplicht?

   Vanuit de overheid is het niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Echter wordt het afsluiten van een woonverzekering vaak verplicht vanuit de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker bouwt op die manier de zekerheid in dat jij de lening altijd kan terugbetalen, ook als jouw woning afbrandt of andere schade oploopt.

   Wat wordt niet gedekt met een inboedel- of opstalverzekering?

   Voor het afsluiten van één of allebei van deze verzekeringen is het goed om te weten dat de woonverzekeraar geen geclaimde schade claimt door: overstromingen, oorlog/opstanden, aardbevingen en atoomkernreacties. Voor extra duidelijkheid over wat niet gedekt wordt, kun je altijd contact opnemen met je woonverzekeraar.

   Hoe voorkom ik onderverzekering?

   Onderverzekering is als je verzekerde bedrag lager is dan de echte waarde van je inboedel + woning. Ben je onderverzekerd, dan is er bij een schadeclaim een kans dat er maar een deel van het bedrag van de schade wordt uitgekeerd.

   Zorg er bij het afsluiten van je woonverzekering daarom voor dat je een inboedelwaardemeter of herbouwwaardemeter invult. Hiermee zet jouw verzekeraar een extra clausule op de polis en kan die jou bij schade niet op onderverzekering beroepen. Let op, de uitslag van de waardemeter geldt voor 5 jaar. Dus wil je de garantie tegen onderverzekering houden, dan is het belangrijk de waardemeter opnieuw in te vullen.

   Wat zijn eigenaarsbelang en huurdersbelang?

   Het eigenaarsbelang is een aanvullende dekking die je alleen kan afsluiten als je een appartement huurt of hebt gekocht.
   Het huurdersbelang zijn alle verbouwingen en verbeteringen die je als huurder hebt aangebracht.

   Lees meer over deze onderwerpen op de specifieke pagina’s over eigenaarsbelang en huurdersbelang.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten
  Gecontroleerd door
  Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
  Jeremy Broekman
  Expert schadeverzekeringen
  15 minuten 13-05-2024

  Over onze expert

  Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.