Woonverzekering

Een woonverzekering is een inboedelverzekering en opstalverzekering in één. Op deze pagina lees je wat de dekking is van deze verzekering, wanneer het verstandig is om een woonverzekering af te sluiten en meer.

Woonverzekering vergelijken

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering en opstalverzekering. Wanneer je een woonverzekering afsluit, betekent dit dat je verzekerd bent voor alle schade aan je woning zelf opstalverzekering en ook voor schade aan de spullen in jouw woning inboedelverzekering.

⭐ Goed om te weten: Bij sommige verzekeraars kan je er ook voor kiezen om je woonverzekering uit te breiden met een aansprakelijkheidsverzekering en/of een rechtsbijstandsuitkering.

 

woonverzekering

Verschil woonverzekering en woonhuisverzekering

In de verzekeringswereld worden er vaak termen door elkaar heen gebruikt, wat kan zorgen voor enige verwarring. Hieronder leggen we het uit:

 • Verschil woonverzekering en woonhuisverzekering; een woonhuisverzekering is een ander woord voor opstalverzekering. Vroeger was het nodig om meerdere verzekeringen af te sluiten om je huis goed te verzekeren. Een woonverzekering bestond toen nog niet, de woonverzekering is pas later gekomen. De term ‘woonhuisverzekering’ wordt tegenwoordig niet vaak meer gebruikt.
 • Verschil woonverzekering en opstalverzekering; met een opstalverzekering verzeker je alleen spullen die aard- en nagelvast aan je huis vastzitten. Met een woonverzekering verzeker je, naast spullen die aard- en nagelvast zitten, ook alle verhuisbare spullen. Een woonverzekering is dus uitgebreider.

Wanneer woonverzekering afsluiten?

In een aantal situaties is het verstandig om een goede woonverzekering af te sluiten. Zo moet je in de meeste gevallen een woonverzekering afsluiten als je een hypotheek gaat aanvragen voor je nieuwe woning. Hieronder lees je terug of een woonverzekering verplicht is.

Daarnaast is het altijd heel erg verstandig om een woonverzekering af te sluiten bij een koopwoning. Als er schade ontstaat in of rondom je huis, kunnen de kosten erg hoog oplopen. Met een woonverzekering ben je altijd goed verzekerd, wat er ook gebeurd.

Goed om te weten: heb je een huurwoning? Dan is een woonverzekering niet verplicht, de eigenaar van het huis is in dat geval verantwoordelijk voor het afsluiten van de verzekering.

Woonverzekering verplicht

Vanuit de overheid is het niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Echter wordt het afsluiten van een woonverzekering vaak verplicht vanuit de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker bouwt op die manier de zekerheid in dat jij de lening altijd kan terugbetalen, ook als jouw woning afbrandt of andere schade oploopt.

Wat dekt een woonverzekering?

Een woonverzekering dekt schade aan je woning en aan de spullen in je woning. Er zijn 2 soorten dekkingsvormen:

 1. Standaard basisdekking
 2. Allrisk

Hieronder hebben wij op een rijtje gezet wat een basis woonverzekering dekt en laten we zien welke schade onder welke verzekering (opstal of inboedel) valt;

Dekking basis woonverzekeringInboedelOpstal
Schade aan een kamer door brand
Schade aan een van de meubels door brand
Schade aan de deur door inbraak
Schade aan een mobiele telefoon door inbraak, brand of lekkage
Schade aan het dak door storm
Schade aan meubels door verhuizing
Schade aan de vastgelijmde vloer
Schade aan een losse of zwevende vloer

Sommige schade valt niet onder de basis woonverzekering. Hiervoor moet je, bovenop je woon verzekering een allrisk verzekering afsluiten. Schade die niet standaard gedekt wordt is:

 • Zelfveroorzaakte schade aan je woning of spullen.

Goed om te weten: ook mobiele telefoons en andere kostbaarheden zijn vaak niet standaard meeverzekerd. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om je hiervoor te verzekeren door middel van een aanvullende dekking. Bekijk altijd goed de voorwaarden bij de verzekeraar van jouw keuze.

Premie woonverzekering

De hoogte van de premie, hangt af van een aantal verschillende factoren:

 • Type dekking
  Kies je voor een basisverzekering of wil je ook aanvullende dekkingen? Hoe meer aanvullende dekkingen je kiest, hoe hoger de premie (maar hoe beter je verzekerd bent).
 • In welke stad je woont
  Sinds een aantal jaren zijn er premieverschillen per regio ingevoerd door de verzekeraars. De premie in grote steden is hoger, omdat de huizen in grote steden dichter op elkaar staan en de kans op schade hierdoor groter is. Ook wordt er in grote steden vaker ingebroken. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij een autoverzekering.
 • Type woning
  Er zit een verschil in premie voor een appartement of een vrijstaand huis. De premie voor een vrijstaande woning is hoger dan de premie voor een tussenwoning.
 • De bouwaard van de woning
  Een bouwaard is het materiaal van de buitenwanden en dakbedekking van je woning. Dit kan onder andere steen, hout en riet zijn. Hoe brandveiliger het materiaal is, hoe lager de premie.

Goed om te weten: Bij veel verzekeraars kan je aangeven of je extra beveiliging hebt, zoals een alarmcentrale met verbinding meldkamer. Ook als je het politiekeurmerk ‘Veilig wonen’ hebt, kan je korting ontvangen op je premie.

Beste woonverzekering

Natuurlijk wil je graag weten wat de beste woonverzekering van 2022 is. Hier is niet één antwoord op te geven. Dit komt doordat de hoogte van je premie sterk afhankelijk is van zoveel verschillende factoren, dat er nooit 1 woonverzekering de beste kan zijn voor iedereen.

Wil je een goede woonverzekering afsluiten? Dan is het verstandig om verschillende woonverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo kan je in één oogopslag zien wat de goedkoopste woonverzekering is voor jouw situatie.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.