Woonverzekering vergelijken
)

Vergelijk en sluit je nieuwe woonverzekering af in 5 minuten en bespaar tot € 245,-. Ook geven we je gratis advies over welke soort verzekering het beste bij je past. Zo weet je zeker dat je woning goed verzekerd is. Maak daarom nu een vergelijking en bespaar op je vaste lasten.
Wil je liever het beste van twee werelden? Kies dan voor een woonverzekering!
-
Snel hulp bij schade
-
Verzekerd van binnen naar buiten
-
Premie vanaf € 18,-
Tip: kies de juiste verzekering
“Wist je dat bijna 20% van de huurders onnodig een opstalverzekering heeft? Bij het afsluiten van een woonverzekering is het belangrijk om te kijken welke dekking je nodig hebt. Kies je voor een uitgebreid woonverzekering pakket (inboedel- en opstalverzekering) of heb je alleen een inboedelverzekering nodig? In onze vergelijker geven we je gratis advies over welke keuze het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Bovendien kun je met het maken van een vergelijking direct checken of je kunt besparen op je huidige verzekering als je overstapt.”
Jerry, Expert Schadeverzekeringen

Standaard basisdekking
In het rijtje hebben we voor je opgesomd welke (basis)schade onder welke verzekering valt, inboedel- of opstalverzekering:
Inboedelverzekering:
- Brandschade aan meubel(s)
- Smartphone beschadigd in huis
- Schade aan meubels tijdens verhuizing
- Schade aan vloer (los)
Opstalverzekering:
- Brandschade aan kamer
- Inbraakschade aan deur
- Dakschade na storm
- Schade aan vloer (vastgelijmd)
Allrisk
Deze dekking is aan te raden als je verzekerd wil zijn voor zelf veroorzaakte schade aan je woning of spullen. De Allrisk wordt ook gezien als een vallen en stoten garantie, denk bijvoorbeeld aan het moment dat je per ongeluk je glas wijn omstoot op je gestoffeerde lichte bank of verf belandt op je vaste houten vloer. Let op: wat verzekeraars aan eigen risico per gebeurtenis vragen, verschilt per woning/huishouden.
Glasverzekering
Wil je verzekerd zijn voor schade aan het glas van je woning? Dan kun je bij de extra dekkingen kiezen voor een glasverzekering. Hier valt onder: je ramen, het glas in deuren of glazen douchecabines.
Goed om te weten: glas is bij sommige verzekeraars standaard meeverzekerd in de inboedelverzekering (als je een huurhuis hebt) of opstalverzekering (als je een koophuis hebt).
Uitzonderingen
Smartphones, laptops en andere elektronische kostbaarheden zijn vaak niet standaard meeverzekerd. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om je hiervoor te verzekeren door middel van een aanvullende dekking. Bekijk altijd goed de voorwaarden bij de verzekeraar van jouw keuze. De voorwaarden per woonverzekeraar zullen binnenkort makkelijk in onze woonvergelijker te vinden zijn.
Type dekking
Kies je voor een basisverzekering of wil je ook aanvullende dekkingen? Hoe meer aanvullende dekkingen je kiest, hoe hoger de premie (maar hoe beter je verzekerd bent).
Type woning
Er zit een verschil in premie voor een appartement of een vrijstaand huis. De premie voor een vrijstaande woning is hoger dan de premie voor een tussenwoning. Voor een recreatiewoning moet je een aparte verzekering afsluiten.
In welke stad je woont
De hoogte van de premie die je betaalt is ook afhankelijk van de regio waarin je woont. De premie in grote steden is bijvoorbeeld hoger, omdat de huizen in grote steden dichter op elkaar staan en de kans op schade hierdoor groter is. Ook wordt er in grote steden vaker ingebroken. Check je premie dus als je gaat verhuizen.
De bouwaard van de woning
Een bouwaard is het materiaal van de buitenwanden en dakbedekking van je woning. Dit kan onder andere steen, hout en riet zijn. Hoe brandveiliger het materiaal is, hoe lager de premie.
Hoe beveiligd is jouw huis?
Tot slot kan de manier hoe jouw huis is beveiligd een rol spelen in de hoogte van jouw premie. Heb je bijvoorbeeld het politiekeurmerk, Veilig wonen? Dan zal je korting ontvangen op je premie.
Type dekking
Er zijn twee hoofdtypen verzekeringen voor je woning, die gecombineerd de woonverzekering worden genoemd: opstalverzekering en inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan de structuur van je huis, terwijl een inboedelverzekering de schade aan je persoonlijke bezittingen dekt. Sommige verzekeraars bieden een gecombineerde verzekering aan die beide dekkingen omvat. Zorg ervoor dat je het juiste type verzekering selecteert op basis van je specifieke behoeften.
Dekkingslimieten
Controleer de dekkingslimieten van de verzekering die je overweegt. Dit is het maximale bedrag dat de verzekeraar zal uitbetalen in geval van schade of verlies. Zorg ervoor dat de limieten voldoende zijn om de kosten te dekken die gepaard gaan met het herstellen of vervangen van je woning en bezittingen. Let ook op eventuele speciale limieten voor waardevolle items, zoals sieraden of kunstwerken.
Uitsluitingen
Lees de polisvoorwaarden aandachtig door om te begrijpen welke situaties of omstandigheden zijn uitgesloten van de dekking. Sommige veelvoorkomende uitsluitingen zijn schade door natuurrampen zoals overstromingen of aardbevingen. Als je in een risicogebied woont, overweeg dan aanvullende verzekeringen af te sluiten.
Premie en eigen risico
Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars en let op het eigen risico dat je moet betalen bij een claim. Een lage premie kan aantrekkelijk lijken, maar zorg ervoor dat het eigen risico niet onredelijk hoog is. Overweeg je budget en wat je je kunt veroorloven bij het bepalen van de juiste balans tussen premie en eigen risico.
Klantenservice en reputatie van de verzekeraar
Onderzoek de klantenservice en reputatie van de verzekeringsmaatschappij voordat je een polis afsluit. Lees beoordelingen en recensies van andere klanten om inzicht te krijgen in hoe de verzekeraar claims afhandelt en om te controleren of er veel klachten zijn. Het is belangrijk om te weten dat je in geval van een claim kunt rekenen op een betrouwbare en responsieve verzekeringsmaatschappij.
Aanvullende dekkingsopties
Informeer naar eventuele aanvullende dekkingsopties die worden aangeboden, zoals buitenshuisdekking voor persoonlijke bezittingen die je regelmatig buitenshuis meeneemt, of aansprakelijkheidsdekking om je te beschermen tegen schadeclaims van derden. Deze extra opties kunnen waardevol zijn, afhankelijk van je individuele behoeften.
Vergelijk je woonverzekering in 5 stappen
Een vergelijking van de woonverzekering is zo gemaakt. Wij leggen je in een paar eenvoudige stappen uit hoe je een nieuwe woonverzekering uitkiest en overstapt.
Stap 1: Vul je gegevens in
Vul je postcode en huisnummer in. Geef daarnaast aan of je woning gehuurd of gekocht is en wat de samenstelling van het gezin is. Je kunt de vergelijking nu beginnen.
Stap 2: Kies je gewenste woonverzekering
Je hebt de keuze uit verschillende type verzekeringen voor je woning. Wil je een woonverzekering waarmee zowel je inboedel als opstal is gedekt? Selecteer deze in stap 2.
Stap 3: Denk na over een aanvullende dekking
Soms kan een aanvullende dekking gewenst zijn. Je kunt kiezen uit Allrisk, Glas, Buitenshuisdekking en/of Aansprakelijkheid.
Stap 4: Vul de kenmerken van jouw huis in
We vragen je daarna informatie over je type woning. Zo kunnen we de juiste woonverzekeringen voor jouw situatie tonen.
Stap 5: Vraag je nieuwe woonverzekering aan
Heb je een woonverzekering gevonden die aan je wensen voldoet? Wij regelen de overstap gratis.
Hoe kies ik een duurzame woonverzekeraar?
Welke verzekeraars zijn duurzaam?
Van jouw verzekeringspremie kan jouw verzekeraar beleggen. Maar waar belegt jouw verzekeraar zoal in? En in hoeverre is dat duurzaam te noemen?
De Eerlijke Geldwijzer heeft het voor jou uitgezocht. In juli 2022 is er een rapport uitgebracht dat ons laat zien welke verzekeraars goed en minder goed scoren in het duurzaamheidsbeleid. Zo is er bijvoorbeeld naar gekeken of de verzekeraar belegt in bedrijven die mensenrechten schenden of betrokken zijn bij controversiële wapens.
Voor jou als klant is het inmiddels normaal geworden om in de supermarkt te kiezen uit biologische producten. Ook als we kijken naar de energiecontracten die wij jou aanbieden in onze vergelijker, is het al jaren een fijne mogelijkheid om jouw resultaat alleen te filteren op de leveranciers die groene energie leveren. Daarom willen wij jou met deze onderzoeksresultaten laten zien welke woonverzekeraars aan de duurzaamheidscriteria voldoen.
Van de woonverzekeraars die communiceren dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen, mag wel zeker verwacht worden dat ze de principes en standaarden toepassen bij het beleggen van verzekeringspremie.
Meer lezen over het onderzoek van Eerlijke Geldwijzer?
Duurzaamheidsscore
*Van bovenstaande verzekeraars is het beleid voor het laatst beoordeeld in juli 2022.
Tips om te besparen op je woonverzekering
Met een aantal simpele richtlijnen kun je al snel gemakkelijk geld besparen op je woonverzekering.
Vergelijk woonverzekeringen
Vergelijk altijd voordat je een inboedel-, opstal- of woonverzekering afsluit. Ook als je tevreden bent met je huidige woonverzekeraar. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat een andere verzekeraar toch een betere dekking heeft voor een betere prijs.
Sluit geen losse verzekeringen af
Het meest voordelig ben je uit met één woonverzekering in plaats van een losse inboedel- en opstalverzekering. Kijk in onze vergelijker voor de meeste gunstige polisvoowaarden.
Betaal de premie in één keer
We raden je aan de premie in één keer te betalen in plaats van per maand. Dit is goedkoper dan de premie per maand te betalen. Heb je daarnaast een financiële buffer? Verhoog dan je eigen risico en verlaag daarmee je premie.
Bouw no-claim korting op
Met een opgebouwde no-claim korting kun je flink besparen op je premie. Bouw deze korting op door bijvoorbeeld kleine schades zelf te betalen. In het algemeen geldt hoe langer je geen claims hebt ingediend, hoe hoger je korting.
Beveilig je huis beter
Het is misschien een open deur. Maar je huis beter beveiligen tegen inbraak, kan voorkomen dat er überhaupt schade ontstaat. Een rookmelder plaatsen is vanaf 1 juli 2022 overigens verplicht.
Beste woonverzekering
Natuurlijk wil je graag weten wat de beste woonverzekering van 2023 is. Hier is niet één antwoord op te geven. Zo kan de beste voor jou, niet altijd de goedkoopste zijn. Dit komt doordat de hoogte van je premie sterk afhankelijk is van zoveel verschillende factoren, zoals jouw type woning, ligging en de extra dekkingen die jij misschien nodig hebt.
Wil je een goede woonverzekering afsluiten? Dan is het verstandig om verschillende woonverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo kan je in één oogopslag zien wat de beste woonverzekering is voor jouw situatie.

Veelgestelde vragen
Wanneer kan ik een woonverzekering afsluiten?
In een aantal situaties is het verstandig om een goede woonverzekering af te sluiten. Zo moet je in de meeste gevallen een woonverzekering afsluiten als je een hypotheek gaat aanvragen voor je nieuwe woning. Hieronder lees je terug of een woonverzekering verplicht is.
Daarnaast is het altijd heel erg verstandig om een woonverzekering af te sluiten bij een koopwoning. Als er schade ontstaat in of rondom je huis, kunnen de kosten erg hoog oplopen. Met een woonverzekering ben je altijd goed verzekerd, wat er ook gebeurd.
Heb ik een woonverzekering nodig in een huurwoning?
In principe hoef je geen woonverzekering af te sluiten. De eigenaar van het huis is in dit geval verantwoordelijk voor het afsluiten van de woonverzekering. Deel je je huis met huisgenoten dan is een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering wel interessant voor jou. Lees hier meer over wonen in een gedeelde woning of studentenhuis.
Is een woonverzekering verplicht?
Vanuit de overheid is het niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Echter wordt het afsluiten van een woonverzekering vaak verplicht vanuit de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker bouwt op die manier de zekerheid in dat jij de lening altijd kan terugbetalen, ook als jouw woning afbrandt of andere schade oploopt.
Wat wordt niet gedekt met een inboedel- of opstalverzekering?
Voor het afsluiten van één of allebei van deze verzekeringen is het goed om te weten dat de woonverzekeraar geen geclaimde schade claimt door: overstromingen, oorlog/opstanden, aardbevingen en atoomkernreacties. Voor extra duidelijkheid over wat niet gedekt wordt, kun je altijd contact opnemen met je woonverzekeraar.
Hoe voorkom ik onderverzekering?
Onderverzekering is als je verzekerde bedrag lager is dan de echte waarde van je inboedel + woning. Ben je onderverzekerd, dan is er bij een schadeclaim een kans dat er maar een deel van het bedrag van de schade wordt uitgekeerd.
Zorg er bij het afsluiten van je woonverzekering daarom voor dat je een inboedelwaardemeter of herbouwwaardemeter invult. Hiermee zet jouw verzekeraar een extra clausule op de polis en kan die jou bij schade niet op onderverzekering beroepen. Let op, de uitslag van de waardemeter geldt voor 5 jaar. Dus wil je de garantie tegen onderverzekering houden, dan is het belangrijk de waardemeter opnieuw in te vullen.
Wat zijn eigenaarsbelang en huurdersbelang?
Het eigenaarsbelang is een aanvullende dekking die je alleen kan afsluiten als je een appartement huurt of hebt gekocht.
Het huurdersbelang zijn alle verbouwingen en verbeteringen die je als huurder hebt aangebracht.
Lees meer over deze onderwerpen op de specifieke pagina’s over eigenaarsbelang en huurdersbelang.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.
Overstappen.nl is onderdeel van Kizi
Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.