02-11-2023

Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje

Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.

3 minuten 19-02-2024
Jeremy Broekman
Expert Woonverzekeringen

Dakpannen die van gebouwen afwaaien, afgebroken takken op straat, en omgevallen bomen die op auto’s of huizen zijn beland: als het stormt in Nederland kan daar flink wat schade door ontstaan. Op dit moment zet Nederland zich schrap voor storm Ciarán. Het KNMI heeft code geel en oranje afgegeven, maar uit ons eigen onderzoek* blijkt dat de helft van de Nederlanders zich helemaal niet goed voorbereidt op zo’n storm en de waarschuwingen niet serieus neemt.

Storm richt meer schade aan dan wordt verwacht

De meeste mensen denken dat zijzelf en hun bezittingen er ongedeerd vanaf komen bij stormweer. Toch veroorzaken stormen in Nederland elk jaar voor honderden miljoenen euro’s aan schade bij woningen. Zo zorgde storm Poly eerder dit jaar alleen al voor tussen de 50 en 100 miljoen euro aan schade veroorzaakt bij woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. 2022 was zelfs een recordjaar met 886 miljoen euro aan schade. Elk jaar zijn er dus duizenden Nederlanders die na een storm gedupeerd achterblijven met een beschadigd huis of vernielde auto.

Desondanks hebben veel Nederlanders een vrij nonchalante houding als er een hevige storm is voorspeld. Zo blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl dat 48 procent van de Nederlanders de adviezen van het KNMI niet opvolgt als er code geel of oranje is aangekondigd en gaat toch de weg op. Hetzelfde geldt ook voor het nemen van voorzorgsmaatregelen voor een storm: 55 procent zet zijn auto niet op een veilige plek als er een storm is voorspeld.

Storm en verkeer

Bijna 80 procent is niet extra verzekerd tegen stormschade

Deze trend is ook te zien in de hoeveelheid mensen die zich hebben verzekerd voor stormschade. Bijna 80 procent heeft zijn of haar huis niet extra verzekerd tegen schade door storm, en 58 procent heeft geen extra verzekering voor de auto. Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft geen idee heeft dat er een hoger eigen risico geldt bij stormschade aan huis. Dit is meestal tussen de € 225,- en € 500,-.

“Als je denkt aan het verzekeren tegen schade door storm, onthoud dan dat er twee soorten woonverzekeringen zijn: eentje voor je spullen (inboedelverzekering) en eentje voor je huis zelf (opstalverzekering). De inboedelverzekering dekt alles wat je kunt inpakken en meenemen als je gaat verhuizen, terwijl de opstalverzekering van groot belang is om schade aan de permanente delen van je huis door een storm te beschermen.’’
— Jeremy Broekman, Expert Woonverzekeringen

Stormschade is niet altijd te voorkomen, maar het is wel belangrijk om de adviezen van het KNMI op te volgen en niet de weg op te gaan bij code geel of oranje. Dat is veilig voor jezelf en verkleint het risico op eventuele schade.

Jeremy Broekman
Expert Woonverzekeringen
3 minuten 19-02-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van de belangrijkste informatie over de woonverzekeringen van Overstappen.nl

Disclaimer

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope, augustus 2023

Terug naar boven

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.