Opstalverzekering vergelijken in 2024? Bespaar tot €385,- per jaar

Opstalverzekering vergelijken

 • 100% onafhankelijk vergelijken
 • Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
 • Bespaar tot € 385,- per jaar

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3186 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 uur geleden
  Overzichtelijk

  Overzichtelijk. Duidelijk wat de te kiezen providers bieden

  En. Sanders
  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 uur geleden
  Overstappen fluitje van een cent

  Overstappen fluitje van een cent via Overstappen.nl. Scherpte tarieven, zelfs beter als je het vergelijkt met wat de aanbieder zelf biedt. Duidelijk wat je moet invullen en wat de nieuwe kosten worden. Aanrader dus om te gebruiken voor je overstap.

  Emiel
  Star on Star on Star on Star on Star on
  7 uur geleden
  Makkelijk en snel

  Ging super makkelijk en heel snel. Geen moeilijke vragen invullen enzo.

  Bjorn
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3186 reviews

  Waarom je opstalverzekering vergelijken via ons?

  • Bespaar tot wel € 385,- per jaar

   Via onze vergelijker vind je in één oogopslag de beste opstalverzekering voor jouw situatie.

  • 100% onafhankelijk

   Maak een geheel onafhankelijke vergelijking van alle woonverzekeraars. Wij hebben geen voorkeur voor wie je kiest.

  • Advies van onze experts

   Kom je er niet uit? Geen zorgen! Je kan altijd contact opnemen met onze experts via chat, mail, bellen of whatsapp.

  Snel navigeren naar


  Een verzekerd bouwwerk

  Wat is een opstalverzekering?

  Opstal staat letterlijk voor een bouwwerk dat zich boven de grond bevindt. Met een uitgebreide woonhuisverzekering verzeker je de spullen die aard- en nagelvast aan je huis vastzitten. Je kunt hierbij denken aan een vastgelijmde houten vloer, zonnepanelen, een schuur, de keuken, de garage en de leidingen in je huis.

  Deze verzekering biedt een andere dekking dan de inboedel– of buitenshuisverzekering. Deze uitbreidingen gaan over de losse spullen in je huis, je apparatuur en meubilair bijvoorbeeld.

  tip

  Goed om te weten

  Een opstalverzekering is alleen nodig als je een koophuis hebt. Heb je een huurwoning? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit komt doordat je huurwoning eigendom is van de verhuurder, hierdoor is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering voor het hele pand.


  Vergelijk opstalverzekeringen van


  Wat is de goedkoopste opstalverzekering?

  Wat de goedkoopste opstalverzekering voor jou is, is afhankelijk van je situatie. De onderstaande maandpremies zijn gebaseerd op een rijtjeshuis met dakpannen, stenen buitenmuren en verdiepingsvloeren. Op het dak liggen geen zonnepanelen en het huis is de afgelopen 10 jaar ook niet verbouwd. Het huis is beveiligd met een BORG certificaat. Wil je weten wat de goedkoopste premie is voor jou? Maak dan snel een vergelijking.

  Top 5 goedkoopste opstalverzekeringen

  Opstalverzekeraar Verzekering Premie per maand
  rhion Subliempakket € 6,68
  Aegon Opstal Flex Basis € 17,41
  Nationale-Nederlanden Opstal Standaard (EUG) € 17,85
  OHRA Opstalverzekering (EUG) € 18,67
  a.s.r. Subliempakket € 19,28

  Wat dekt een opstalverzekering?

  Voordat je een opstalverzekering afsluit, is het goed om vooraf te weten voor welke onverwachte situaties jij jouw woning hebt verzekerd. Hieronder lees je wat valt onder de opstalverzekering en er wel én niet wordt vergoed.

  Een opstalverzekering vergoedt schade:

  • pluspunt
   Brand; schade door rook, roet, ontploffing en ook bluswater.
  • pluspunt
   Water; waterschade na een lekkage van je cv of waterleiding.
  • pluspunt
   Storm; stormschade door een storm (ook schade door bomen die om zijn gewaaid) en door bliksem. Hagelschade valt hier ook onder.
  • pluspunt
   Inbraak; inbraakschade aan je woning en het vervangen van kapotte sloten (glasschade valt er niet onder).
  • pluspunt
   Diefstal; hier valt ook inbraakschade onder. Let wel op: als je je spullen wilt verzekeren tegen diefstal, moet je een inboedelverzekering afsluiten.

  Een opstalverzekering vergoedt geen:

  • minpunt
   Zelf veroorzaakte schade.
  • minpunt
   Schade door achterstallig onderhoud.
  • minpunt
   Schade door bouw- of constructiefouten.
  • minpunt
   Schades door natuurrampen, zoals aardbevingen en overstromingen van rivieren.
  • minpunt
   Schade door een terroristische aanslag.

  Opstalverzekering voor zelf veroorzaakte schade

  Een opstalverzekering waarbij ook zelf veroorzaakte schade wordt gedekt, bestaat niet. Als je daar wel behoefte aan hebt, geef dan bij je aanvraag aan dat jij een aanvullende Allrisk dekking wil afsluiten!

  Woonverzekering opstal advies

  Premie opstalverzekering

  Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de hoogte van de premie van je opstalverzekering. Let op: voor bijzondere panden, zoals monumenten, kunnen afwijkende voorwaarden en premies gelden. Wat jouw premie wordt, hangt af van de volgende zaken:

  In welke stad je woont

  De premie in grote steden is hoger, vaak is dat zo omdat de huizen in grote steden dichter op elkaar staan en de kans op (opstal)schade hierdoor groter is. Ook wordt er in grote steden vaker ingebroken. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij een autoverzekering.

  De herbouwwaarde van de woning

  Je huis wordt ook verzekerd op basis van de herbouwwaarde van je woning. Met het bedrag van de herbouwwaarde zou je jouw huis precies op dezelfde manier opnieuw kunnen bouwen. Je kan de herbouwwaarde berekenen met de waardemeter van het Verbond van Verzekeraars.

  De hoogte van een eigen risico

  Net zoals bij een zorgverzekering, geldt er ook een eigen risico bij een opstalverzekering. Per verzekeraar is de hoogte van een eigen risico verschillend. Hierbij geldt, hoe lager een eigen risico, hoe hoger de premie.

  De bouwaard van de woning

  Een bouwaard is het materiaal van de buitenwanden en dakbedekking van je woning. Dit kan onder andere steen, hout en riet zijn. Hoe brandveiliger het materiaal is, hoe lager de premie.


  Vergelijken en afsluiten

  Heb je een koopwoning met hypotheek? Dan raden wij je aan om een opstalverzekering zo snel mogelijk af te sluiten. Idealiter laat je deze verzekering ingaan op de dag dat jouw koopwoning wordt opgeleverd. Hiermee wordt er voor jou een bedrag verzekerd, waarmee jij jouw huis weer zou kunnen opbouwen bij opgelopen schade.

  Vergelijk de beste opstalverzekering in onze splinternieuwe woonvergelijker. Zo kun je met gemak op de bank de polisvoorwaarden rustig doornemen, voorkom je overhaaste beslissingen bij je hypotheekverstrekker en ben je zeker van een passende opstalpremie.

  Is een opstalverzekering verplicht?

  Als je onlangs een huis hebt gekocht, dan zul je van je hypotheekverstrekker snel te horen krijgen dat je een opstalverzekering moet afsluiten. De reden hiervan is dat de verstrekker geld uitleent aan de eigenaar van een woning. Op het moment dat er schade aan een woning is door bijvoorbeeld brand, wil de hypotheekverstrek kunnen beschikken over het geldbedrag dat ervoor nodig is om jouw woning weer in de bedoelde staat te krijgen.

  Dus om antwoord te geven op de vraag, het is niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Maar is het wel verstandig om er één te hebben.

  Aansprakelijkheidsverzekering

  Hiermee ben je verzekerd wanneer je iets van iemand anders beschadigt, of die persoon zelf hebt verwondt. Je hoopt natuurlijk niet dat dit jou overkomt, maar mocht het wel gebeuren dan wordt het met een aansprakelijkheidsverzekering vergoed. Let op: opzettelijke schades of schade met een motorvoertuig worden niet gedekt.

  Glasverzekering

  Schade aan je ramen wordt niet standaard gedekt met een basis opstalverzekering. Hiervoor heb je een aparte verzekering nodig namelijk, een glasverzekering; met een uitgebreide dekking. Glas is fragiel en een verzekering voor glasschade is daarom geen overbodige luxe. Bij slecht weer kunnen de ruiten sneuvelen en denk ook aan duur glas, zoals glas in lood, wat kan beschadigen.

  Allrisk verzekering

  Deze vallen-en-omstoten verzekering is goed voor elk ongelukje in huis. Hiermee kun je jezelf verzekeren voor schade die jij of één van je gezinsleden zelf hebben veroorzaakt. Denk aan een omgevallen verfpot op je vastgelijmde vloer of een omvergestoten glas rode wijn op je vloerkleed.

  Dekking

  Niet alle opstalverzekeringen dekken dezelfde risico’s. Sommige verzekeringen bieden een uitgebreide dekking, terwijl andere alleen basisdekking bieden. Controleer welke risico’s zijn gedekt en of je ook beschermd bent tegen bijvoorbeeld waterschade, stormschade, brand en inbraak.

  Herbouwwaarde

  De herbouwwaarde van je huis is het bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw te bouwen na totale vernietiging. Zorg ervoor dat de verzekering voldoende dekking biedt om de herbouwwaarde van je huis te dekken. Dit voorkomt onderverzekering.

  Eigen risico

  Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Niet alle opstalverzekeringen hebben een eigen risico. Controleer of er een eigen risico is en hoeveel dit is.

  Uitsluitingen

  Verzekeraars hebben vaak een lijst met uitsluitingen, dit zijn situaties of schades die niet gedekt worden. Lees de polisvoorwaarden goed door om te weten wat wel en niet gedekt wordt.

  Premie

  Hoewel de hoogte van de premie een belangrijke factor is, moet deze niet de enige factor zijn. Goedkope verzekeringen bieden vaak minder dekking. Zoek naar een balans tussen prijs en dekking die voor jouw situatie geschikt is.

  Aanpassingen aan je huis

  Als je van plan bent om verbouwingen of aanpassingen aan je huis te doen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, controleer dan of deze veranderingen invloed hebben op je opstalverzekering


  Vergelijk je opstalverzekering in 5 stappen

  Een vergelijking van de opstalverzekering is zo gemaakt. Wij leggen je in een paar eenvoudige stappen uit hoe je een nieuwe opstalverzekering uitkiest en overstapt.

  Stap 1: Vul je gegevens in

  Vul je postcode en huisnummer in. Geef daarnaast aan of je woning gehuurd of gekocht is en wat de samenstelling van het gezin is. Je kunt de vergelijking nu beginnen.

  Stap 2: Kies je gewenste woonverzekering

  Je hebt de keuze uit verschillende type verzekeringen voor je woning. Wil je alleen een opstalverzekering? Selecteer deze in stap 2.

  Stap 3: Denk na over een aanvullende dekking

  Soms kan een aanvullende dekking gewenst zijn. Je kunt kiezen uit Allrisk, Glas, Buitenshuisdekking en/of Aansprakelijkheid.

  Stap 4: Vul de kenmerken van jouw huis in

  We vragen je daarna informatie over je type woning. Zo kunnen we de juiste opstalverzekeringen voor jouw situatie tonen.

  Stap 5: Vraag je nieuwe opstalverzekering aan

  Heb je een opstalverzekering gevonden die aan je wensen voldoet? Wij regelen de overstap gratis.

  Vergelijk opstalverzekeringen


  Beste opstalverzekering 2024

  Natuurlijk wil je de beste opstalverzekering kiezen voor jouw situatie. In principe is dat de verzekering met de beste dekking en de laagste premie. Omdat er echter veel verschillende factoren meespelen in het bepalen wat de beste en goedkoopste opstalverzekering is voor jou, is het niet mogelijk om beste opstalverzekering aan te wijzen.

  Woonvergelijker op Overstappen.nl

  Vergelijk verschillende opstalverzekeringen met elkaar en kies dan de verzekering die het beste past bij jouw specifieke situatie of wensen. Kom je er niet uit dan staat onze klantenservice voor je klaar!

  De beste opstalverzekering

  Veelgestelde vragen

   Wat moet ik doen als ik schade heb aan mijn woning?

   Als je schade hebt aan je woning, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk meldt bij je verzekeraar. Zij kunnen je dan vertellen wat de vervolgstappen zijn. Vaak moet je de schade documenteren, bijvoorbeeld door foto’s te maken, en een schadeformulier invullen.

   Wat gebeurt er met mijn opstalverzekering als ik verhuis?

   Als je verhuist, moet je dit doorgeven aan je opstalverzekeraar. Je huidige opstalverzekering geldt voor je huidige huis en kan vaak niet zomaar overgezet worden naar je nieuwe huis. Afhankelijk van het nieuwe huis, kan de premie hoger of lager uitvallen.

   Wat is een herbouwwaarde?

   De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen in dezelfde staat na totale vernietiging, bijvoorbeeld door brand. Dit bedrag wordt gebruikt om de premie van je opstalverzekering te berekenen en om te bepalen hoeveel je vergoed krijgt bij schade.

   Zijn zonnepanelen ook verzekerd onder mijn opstalverzekering?

   Zonnepanelen vallen meestal onder de opstalverzekering, omdat ze vastzitten aan het huis. Het is echter belangrijk dit te controleren in de polisvoorwaarden van je verzekering, aangezien dit per verzekeraar kan verschillen.

   Vallen verbouwingen ook onder de opstalverzekering?

   Of een verbouwing onder de opstalverzekering valt, hangt af van de polisvoorwaarden. Soms moet je een verbouwing apart melden bij je verzekeraar en kan het zijn dat je premie omhoog gaat. Het is belangrijk dit vooraf te controleren bij je verzekeraar.

   Hoe zit het met je opstalverzekering bij verschillende situaties?

   Bij een koopappartement kan je een opstalverzekering afsluiten. In veel gevallen is er een VvE die dit regelt, maar je kan ook te maken hebben met een ‘slapende VvE’. Je leest er alles over op de specifieke pagina.

   Als je bijvoorbeeld gaat samenwonen of lang gaat reizen en je hebt een (oude) woning die je wil verhuren ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Vanwege een hoger risico op schade vragen verzekeraars bij een verhuurde woning een hogere premie en/of eigen risico.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten
  Gecontroleerd door
  Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
  Jeremy Broekman
  Expert schadeverzekeringen
  13 minuten 15-05-2024

  Over onze expert

  Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.