Opstalverzekering

Op zoek naar een opstalverzekering? Op deze pagina kan je terugvinden wat deze verzekering precies inhoudt, kan je terugvinden of een opstalverzekering verplicht is en krijg je advies over hoe je de beste opstalverzekering kiest voor jouw situatie.

Goed om te weten: een opstalverzekering wordt in de verzekeringswereld ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Omdat er echter ook een woonverzekering bestaat, kan dit verwarrend zijn. Hierom gebruiken we op deze pagina alleen de term ‘opstalverzekering’.

Opstalverzekering vergelijken

Wat is een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) verzeker je alle spullen die aard- en nagelvast aan je huis vastzitten. Je kunt hierbij denken aan een vastgelijmde houten vloer, een schuur, je keuken, je garage en de leidingen in je huis.

Een opstalverzekering is alleen nodig als je een koophuis hebt. Wanneer je een huurwoning hebt, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit komt doordat je huurwoning eigendom is van de verhuurder, hierdoor is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering voor het hele pand.

Opstalverzekering woonhuisverzekering

Een opstalverzekering is hetzelfde als een woonhuisverzekering. In de verzekeringswereld worden deze benamingen vaak nog door elkaar heen gebruikt, echter is ‘woonhuisverzekering’ de oude benaming.

Hiernaast bestaat er ook nog een woonverzekering, dit is weer een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering.

Wanneer opstalverzekering afsluiten?

Heb je een koopwoning met hypotheek? Dan is het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering moet zo snel mogelijk worden afgesloten, deze moet namelijk ingaan op de dag dat de koopwoning wordt opgeleverd.

Opstalverzekering verplicht

Heb je een huis gekocht en ga je een hypotheek afsluiten? Een hypotheekverstrekker verplicht in veel gevallen de woningeigenaar tot het afsluiten van een opstalverzekering. Waarom? De verstrekker leent geld aan de eigenaar van een woning en op het moment dat er schade aan een woning is door bijvoorbeeld brand, wil de hypotheekverstrekker kunnen beschikken over zijn geld.

Het is dus niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar eigenlijk is dit in alle gevallen wel verstandig om te doen.

Welke soorten opstalverzekeringen zijn er?

Wanneer je een opstalverzekering afsluit, kies je standaard voor een basisverzekering. Daarnaast kan je ook kiezen uit 3 soorten aanvullende verzekeringen:
 1. Aansprakelijkheidsverzekering; hiermee ben je gedekt indien je iets van iemand anders beschadigt, of die persoon zelf hebt verwondt.
 2. Glasverzekering; schade aan je ramen (dit wordt niet standaard gedekt door de basisverzekering).
 3. Allrisk verzekering; hiermee kan je jezelf verzekeren voor schade die jij of een van je gezinsleden zelf hebben veroorzaakt.

Wil je weten wat er wel allemaal gedekt wordt door een opstalverzekering? Lees hieronder dan verder.

Wat dekt een opstalverzekering?

Bij een basis opstalverzekering zijn er standaard een aantal dingen gedekt. Een opstalverzekering vergoedt schade door:

 • Brand; schade door rook, roet, ontploffing en ook bluswater.
 • Water; waterschade na een lekkage van je cv of waterleiding en schade van een overstroming.
 • Storm; stormschade door een storm (ook schade door bomen die om zijn gewaaid) en door bliksem.
 • Inbraak; alle inbraakschade aan je woning en het vervangen van kapotte sloten.
 • Diefstal; hier valt ook inbraakschade onder. Let wel op: als je je spullen wilt verzekeren tegen diefstal, moet je een inboedelverzekering afsluiten. Wil je een opstalverzekering én inboedelverzekering in 1 afsluiten? Kies dan voor een woonverzekering (mét pakketkorting).

opstalverzekering

Per situatie zijn er ook een aantal dingen die niet standaard worden vergoedt door de basis opstalverzekering. Hieronder valt:


❌ Zelfveroorzaakte schade (wel gedekt bij een Allriskpolis)
❌ Schade door achterstallig onderhoud;
❌ Schade door bouw- of constructiefouten;
❌ Schade door aardbevingen;
❌ Schade door een terroristische aanslag;

Premie opstalverzekering

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de hoogte van de premie van je opstalverzekering. Hoe duur de premie is, hangt o.a. af van:

 • In welke stad je woont
  ⭐ Sinds een aantal jaren zijn er regionale premieverschillen ingevoerd door de verzekeraars. De premie in grote steden is hoger, omdat de huizen in grote steden dichter op elkaar staan en de kans op (opstal)schade hierdoor groter is. Ook wordt er in grote steden vaker ingebroken. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij een autoverzekering.
 • De hoogte van het eigen risico
  ⭐ Net zoals bij een zorgverzekering, geldt er ook een eigen risico bij een opstalverzekering. Per verzekeraar is de hoogte van het eigen risico verschillend. Hierbij geldt; hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie.
 • De herbouwwaarde van de woning
  ⭐ Je huis wordt ook verzekerd op basis van de herbouwwaarde van je woning. Met het bedrag van de herbouwwaarde zou je jouw huis precies op dezelfde manier opnieuw kunnen bouwen. Je kan de herbouwwaarde berekenen met de waardemeter van het Verbond van Verzekeraars.
 • De bouwaard van de woning
  ⭐ Een bouwaard is het materiaal van de buitenwanden en dakbedekking van je woning. Dit kan onder andere steen, hout en riet zijn. Hoe brandveiliger het materiaal is, hoe lager de premie.

Beste opstalverzekering 2021

Natuurlijk wil je altijd de beste opstalverzekering kiezen voor jouw situatie. In principe is dat altijd de verzekering met de beste dekking en de laagste premie. Omdat er echter veel verschillende factoren meespelen in het bepalen wat de beste en goedkoopste opstalverzekering is voor jou, is het niet mogelijk om 1 beste opstalverzekering aan te wijzen.

Vergelijk daarom altijd verschillende opstalverzekeringen met elkaar en kies dan de verzekering die het beste past bij jouw specifieke situatie of wensen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.