Opstalverzekering

Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ
Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ

Op zoek naar een opstalverzekering voor je woning? Op deze pagina vertellen wij je meer over wat deze verzekering precies inhoudt, of een opstalverzekering verplicht is en geven wij je advies over hoe je de beste opstalverzekering kiest voor jouw situatie en type woning. Via onze woonvergelijker kan je direct op zoek naar de beste opstalverzekering voor jou. Vergelijk, sluit af en bespaar. 

Snel navigeren naar

Woonexpert Jerry

Opstalverzekering = woonhuisverzekering

“Wist je dat in verzekeringswereld een opstalverzekering hetzelfde is als een woonhuisverzekering? Echter is ‘woonhuisverzekering’ de oude benaming. Tegenwoordig gaat de voorkeur naar deze naam: de opstalverzekering. Let op, een woonhuisverzekering is niet hetzelfde als een woonverzekering; dit is weer een combinatie van een inboedel- en een opstalverzekering.”

JerryExpert Woonverzekeringen

Woonexpert Jerry
Een verzekerd bouwwerk

Wat is een opstalverzekering?

Opstal staat letterlijk voor een bouwwerk dat zich boven de grond bevindt. Met een uitgebreide woonhuisverzekering verzeker je de spullen die aard- en nagelvast aan je huis vastzitten. Je kunt hierbij denken aan een vastgelijmde houten vloer, zonnepanelen, een schuur, de keuken, de garage en de leidingen in je huis.

Deze verzekering biedt een andere dekking dan de inboedel– of buitenshuisverzekering. Deze uitbreidingen gaan over de losse spullen in je huis, je apparatuur en meubilair bijvoorbeeld.

tip

Goed om te weten:

Een opstalverzekering is alleen nodig als je een koophuis hebt. Heb je een huurwoning? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit komt doordat je huurwoning eigendom is van de verhuurder, hierdoor is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering voor het hele pand.

Wat dekt een opstalverzekering?

Voordat je een opstalverzekering afsluit, is het goed om vooraf te weten voor welke onverwachte situaties jij jouw woning hebt verzekerd. Hieronder lees je wat valt onder de opstalverzekering en er wel én niet vergoedt wordt.

Een opstalverzekering vergoedt schade:

  • pluspunt
    Brand; schade door rook, roet, ontploffing en ook bluswater.
  • pluspunt
    Water; waterschade na een lekkage van je cv of waterleiding.
  • pluspunt
    Storm; stormschade door een storm (ook schade door bomen die om zijn gewaaid) en door bliksem. Hagelschade valt hier ook onder.
  • pluspunt
    Inbraak; inbraakschade aan je woning en het vervangen van kapotte sloten (glasschade valt er niet onder).
  • pluspunt
    Diefstal; hier valt ook inbraakschade onder. Let wel op: als je je spullen wilt verzekeren tegen diefstal, moet je een inboedelverzekering afsluiten.

Een opstalverzekering vergoedt geen:

  • minpunt
    Zelf veroorzaakte schade.
  • minpunt
    Schade door achterstallig onderhoud.
  • minpunt
    Schade door bouw- of constructiefouten.
  • minpunt
    Schades door natuurrampen, zoals aardbevingen en overstromingen van rivieren.
  • minpunt
    Schade door een terroristische aanslag.

Opstalverzekering voor zelf veroorzaakte schade

Een opstalverzekering waarbij ook zelf veroorzaakte schade wordt gedekt, bestaat niet. Als je daar wel behoefte aan hebt, geef dan bij je aanvraag aan dat jij een aanvullende Allrisk dekking wil afsluiten!

Woonverzekering opstal advies

Premie opstalverzekering

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de hoogte van de premie van je opstalverzekering. Let op: voor bijzondere panden, zoals monumenten, kunnen afwijkende voorwaarden en premies gelden. Wat jouw premie wordt, hangt af van de volgende zaken:

In welke stad je woont

De premie in grote steden is hoger, vaak is dat zo omdat de huizen in grote steden dichter op elkaar staan en de kans op (opstal)schade hierdoor groter is. Ook wordt er in grote steden vaker ingebroken. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij een autoverzekering.

De herbouwwaarde van de woning

Je huis wordt ook verzekerd op basis van de herbouwwaarde van je woning. Met het bedrag van de herbouwwaarde zou je jouw huis precies op dezelfde manier opnieuw kunnen bouwen. Je kan de herbouwwaarde berekenen met de waardemeter van het Verbond van Verzekeraars.

De hoogte van een eigen risico

Net zoals bij een zorgverzekering, geldt er ook een eigen risico bij een opstalverzekering. Per verzekeraar is de hoogte van een eigen risico verschillend. Hierbij geldt, hoe lager een eigen risico, hoe hoger de premie.

De bouwaard van de woning

Een bouwaard is het materiaal van de buitenwanden en dakbedekking van je woning. Dit kan onder andere steen, hout en riet zijn. Hoe brandveiliger het materiaal is, hoe lager de premie.


Vergelijken en afsluiten

Heb je een koopwoning met hypotheek? Dan raden wij je aan om een opstalverzekering zo snel mogelijk af te sluiten. Idealiter laat je deze verzekering ingaan op de dag dat jouw koopwoning wordt opgeleverd. Hiermee wordt er voor jou een bedrag verzekerd, waarmee jij jouw huis weer zou kunnen opbouwen bij opgelopen schade.

Vergelijk de beste opstalverzekering in onze splinternieuwe woonvergelijker. Zo kun je met gemak op de bank de polisvoorwaarden rustig doornemen, voorkom je overhaaste beslissingen bij je hypotheekverstrekker en ben je zeker van een passende opstalpremie.

Is een opstalverzekering verplicht?

Als je onlangs een huis hebt gekocht, dan zul je van je hypotheekverstrekker snel te horen krijgen dat je een opstalverzekering moet afsluiten. De reden hiervan is dat de verstrekker geld uitleent aan de eigenaar van een woning. Op het moment dat er schade aan een woning is door bijvoorbeeld brand, wil de hypotheekverstrek kunnen beschikken over het geldbedrag dat ervoor nodig is om jouw woning weer in de bedoelde staat te krijgen.

Dus om antwoord te geven op de vraag, het is niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Maar is het wel verstandig om er één te hebben.

Aansprakelijkheidsverzekering

Hiermee ben je verzekerd wanneer je iets van iemand anders beschadigt, of die persoon zelf hebt verwondt. Je hoopt natuurlijk niet dat dit jou overkomt, maar mocht het wel gebeuren dan wordt het met een aansprakelijkheidsverzekering vergoed. Let op: opzettelijke schades of schade met een motorvoertuig worden niet gedekt.

Glasverzekering

Schade aan je ramen wordt niet standaard gedekt met een basis opstalverzekering. Hiervoor heb je een aparte verzekering nodig namelijk, een glasverzekering; met een uitgebreide dekking. Glas is fragiel en een verzekering voor glasschade is daarom geen overbodige luxe. Bij slecht weer kunnen de ruiten sneuvelen en denk ook aan duur glas, zoals glas in lood, zou zonde zijn als dat beschadigt en jij volledig voor de kosten moet draaien.

Allrisk verzekering

Deze vallen-en-omstoten verzekering is goed voor elk ongelukje in huis. Hiermee kun je jezelf verzekeren voor schade die jij of één van je gezinsleden zelf hebben veroorzaakt. Denk aan een omgevallen verfpot op je vastgelijmde vloer of een omvergestoten glas rode wijn op je vloerkleed.


Beste opstalverzekering 2023

Natuurlijk wil je de beste opstalverzekering kiezen voor jouw situatie. In principe is dat de verzekering met de beste dekking en de laagste premie. Omdat er echter veel verschillende factoren meespelen in het bepalen wat de beste en goedkoopste opstalverzekering is voor jou, is het niet mogelijk om beste opstalverzekering aan te wijzen.

Woonvergelijker op Overstappen.nl

Vergelijk verschillende opstalverzekeringen met elkaar en kies dan de verzekering die het beste past bij jouw specifieke situatie of wensen. Kom je er niet uit dan staat onze klantenservice voor je klaar!

De beste opstalverzekering

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.