Vandalisme

Stel je voor: je komt bij je auto en ontdekt krassen op de lak, een ingeslagen ruit, of erger nog, je auto is vernield door vandalisme. Wat moet je dan doen? En vergoeden verzekeraars dit? Op deze pagina beantwoorden we vragen over vandalisme.

Schade aan auto door vandalisme

Wat te doen bij autoschade door vandalisme in vier stappen:

  1. Neem contact op met de politie: als je schade ontdekt, doe dan altijd aangifte bij de politie. Je hebt meestal een bewijs van aangifte nodig om een schadevergoeding bij je autoverzekering te claimen. Daarnaast heb je de aangifte ook nodig, wanneer je de kosten wilt verhalen op de dader.
  2. Documenteer de schade: maak foto’s en aantekeningen van de schade. Dit kan van pas komen als bewijs, bij het indienen van een schadeclaim.
  3. Contacteer je verzekeraar: meld de schade zo snel mogelijk aan de verzekeraar van je auto en volg diens instructies op.
  4. Denk aan de premie: houd er rekening mee dat het indienen van een schadeclaim kan leiden tot een verlies van schadevrije jaren en een hogere premie. We gaan daar verderop dieper op in.

Autoschade door vandalisme: wat betaalt de verzekering?

Krijg je een vergoeding voor autoschade door vandalisme en zo ja hoe hoog is deze? Dat hangt af van je autoverzekering. In Nederland worden jaarlijks duizenden auto’s beschadigd door vandalisme, maar slechts een klein percentage doet daadwerkelijk aangifte. Dit is zonde, want je hebt vaak recht op vergoeding als je verzekering dit dekt. We zetten de mate van vergoeding per soort autoverzekering voor je op een rij:

WA-verzekering

Een WA-verzekering dekt schade door vandalisme niet. Dit type verzekering is beperkt tot schade die je zelf aan anderen toebrengt.

WA beperkt casco

Deze verzekering biedt deels dekking voor bewust toegebrachte schade, zoals brandschade, ruitschade, diefstal en joyriding.

All risk

De all risk verzekering vergoedt schade door vandalisme, van krassen in de lak tot lekgestoken banden en afgebroken spiegels.

Invloed van vandalisme op schadevrije jaren

Als je schade claimt bij je verzekeraar, kan dit ervoor zorgen dat je schadevrije jaren afnemen. Je gaat dan naar beneden op de bonus/malus-ladder (het systeem dat verzekeraars gebruiken om de hoogte van de premie te bepalen) Dat betekent dat de premie van je autoverzekering omhoog gaat.

Schade zelf betalen

Door de mogelijke invloed van je claim op de schadevrije jaren – en dus op de hoogte van de premie – is het verstandig om eerst een rekensommetje te maken: weegt het bedrag dat je aan schadevergoeding ontvangt wel op tegen de stijging van de premie? Stel dat je schadebedrag 100 euro is, maar je zou daardoor 200 euro premie per jaar meer betalen? Het kan soms voordeliger zijn om bij een kleine schade de kosten zelf te betalen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het is nooit helemaal uit te sluiten, maar je kunt de kans op vandalisme wel verkleinen. Parkeer als het even kan je auto op een goed verlichte, drukke locatie of in een beveiligde parkeergarage. Installeer een alarmsysteem of beveiligingscamera’s. Verwijder altijd waardevolle spullen uit het zicht.

Dat hangt af van je verzekeraar. Veel verzekeraars bieden een lijst van aangesloten schadeherstellers waaruit je kunt kiezen, terwijl anderen je volledige vrijheid geven. Controleer je verzekeringspolis of neem contact op met je verzekeraar om te achterhalen wat voor jou geldt.

Ja, dat kan; mits je de juiste dekking hebt, zoals een all risk verzekering. Wees je er wel van bewust dat herhaald vandalisme je premie kan verhogen. Verzekeraars beschouwen je als een groter risico als je vaak claimt. Soms vereisen verzekeraars specifieke voorwaarden of aanvullende beveiligingsmaatregelen om het risico op vandalisme te verminderen.

De kosten voor het herstellen van een auto na vandalisme variëren sterk. Ze zijn afhankelijk van de omvang en aard van de schade. Kleine krassen en deuken zijn vaak nog wel relatief goedkoop te repareren. Grotere schades, zoals ingeslagen ramen of diepe krassen, leiden tot aanzienlijk hogere reparatiekosten. Soms is het nodig om onderdelen te vervangen of het voertuig opnieuw te laten spuiten, wat de kosten nog verder kan verhogen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.