Energie besparen | De beste energiebespaartips in 2024

Energie besparen

Energie besparen is van alle tijden. Door het uitvoeren van laagdrempelige maatregelen bespaar je al snel op je energiekosten. Daarnaast lever je met energiebesparende maatregelen een bijdrage aan het milieu. Win-win. Op deze pagina delen wij onze meest slimme tips om op de korte termijn energie in huis te besparen. Ook vertellen we je meer over energie besparen op de lange termijn.

Energie besparen in huis

Energie besparen in huis doe je makkelijk met een paar kleine en goedkope aanpassingen. Ook al lijken de aanpassingen heel klein, ze doen meer voor je energieverbruik dan je denkt. Een grote kans dat je met deze 10 tips om energie te besparen al snel een lagere energierekening hebt.

Tip 1: Kijk het huis na op stroomvreters en voorkom sluipverbruik

Een gratis tip! Loop eens door je huis en ga na welke apparaten nou daadwerkelijk uitstaan als je ze niet gebruikt. Zelfs een apparaat in standby-modus vreet helaas best wat stroom. En dat is zonde. Stel jouw stroomprijs is € 0,40 per kWh, dan betaal je voor een verbruik van 100 kWh € 40,-.

We maken een onderscheid tussen grote en kleine stroomvreters. Een nutteloze oplader in een stopcontact is een voorbeeld van een kleine stroomvreter. Elk uur wordt er rond de 2 watt energie verbruikt. Dus als iedereen in het huishouden de oplader in het stopcontact houdt, telt het aardig wat op.

Wist je dat oude apparaten vaak onnodig veel stroom verbruiken? De aanschaf van energiezuinige apparaten verdien je vaak snel terug. Kijk ook eens naar tip 5.

Voorbeelden van grote stroomvreters

ApparaatGemiddeld stroomverbruik in kWhKosten per jaar*
Droger energielabel B561 kWh€ 224,40
Airco400 kWh€ 160,-
Quooker500 kWh€ 200,-
Elektrische boiler1900 kWh€ 760,-
Amerikaanse koelkast380 kWh€ 152,-

* Op basis van een stroomprijs van € 0,40 per kWh.

Wil je meer lezen over de berekening van kWh en m3 voor een beter inzicht in jouw energieverbruik? Bekijk dan de pagina over gemiddeld energieverbruik.

Tip 2: Douche korter

Volgens Milieu Centraal staat elke Nederlander in zijn of haar hele leven gemiddeld 120 dagen onder de douche. Voor een gemiddelde douchesessie van 5 minuten verbruik je al ongeveer 0,2 m3 gas (voor een gezin komt dat uit op 292 m3 gas per jaar). Wees slim en douche niet langer dan 5 minuten per keer. Gebruik een douchetimer of zet je favoriete liedje op tijdens het douchen. Met deze energiebesparing vergroot je de kans op een lagere energierekening. Lees meer over minder water gebruiken op de pagina: water besparen.

Tip 3: Manage je energieverbruik met een slimme thermostaat

Om energie te besparen moet je ook weten wanneer je energie verbruikt. Met een slimme meter krijg je makkelijk inzicht in jouw energieverbruik als je deze aansluit op een energieverbruiksmanager. Hiermee hou je via een slimme display of een app op een makkelijke manier bij wat je elektriciteits- en/of gasverbruik is gedurende dag/week/maand. Extra tip: informeer bij je energieleverancier of zij een energieverbruiksmanager of app aanbieden. Dat scheelt je zo weer in de portemonnee.

Tip 4: Droog je was natuurlijk

Hang je was op. Je kleren aan het rek drogen is niet alleen gratis, maar ook milieuvriendelijker. Op een warme dag zijn je kleren overigens binnen no-time droog. Dus als je wil besparen op energiekosten, kun je de wasdroger uit laten of überhaupt niet aanschaffen.

Kan je echt niet zonder droger? Kies dan voor een energiezuinige wasdroger met een label van A+++/++. In vergelijking met een B-label wasdroger verbruikt de A+++-wasdroger gemiddeld 386 kWh minder per jaar. Met een energieprijs van 0,40 eurocent is dat een verschil van € 154,40 per jaar.

Tip 5: Gebruik energiezuinige apparaten

Wist je dat je met een slimme stekker met verbruiksmeter kan achterhalen hoeveel stroom jouw apparaten thuis verbruiken? Voor ongeveer € 22,- heb je zo’n stekker al in huis. Probeer het uit op verschillende apparaten, zoals je TV, telefoonopladers, magnetron, koelkast, wasmachine en andere huishoudelijke apparaten. Kom er zelf achter welk apparaat energieslurpend of juist energiebesparend is.

Vervang je energieslurpende apparaten als je portemonnee dat toelaat. Lukt dat niet? Ook niet erg. Ga waakzaam om met de apparaten en haal de stekker uit het stopcontact als je er geen gebruik van maakt.

Tip 6: Ventileer je woning goed

Slim ventileren is gezond en loont ook, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. Je ventileert namelijk voor de frisheid en voor minder vocht in huis. Zo is het een feit dat droge lucht in ruimtes sneller opwarmt dan vochtige lucht. En dat scheelt je weer energie. Bij een regelmatige ventilatie voorkom je daarnaast schimmels en zorg je voor een gezonde leefomgeving. Voor een slimme energiebesparing zorg je altijd voor frisse lucht tijdens het koken, voor en na het slapen, voor het ophangen van je was, maar ook als je veel bezoek over de vloer hebt.

Tip 7: Zet je thermostaat een graad lager

Klinkt logisch, maar deze aanpassing ga jij zeker zien op je energierekening. Wist je dat je door je verwarming maar één graad lager te zetten zo’n 7 tot 8% bespaart op de benodigde energie om jouw huis te verwarmen? Trek een trui aan en zet de verwarming lager.

Tip 8: Voorkom warmteverlies met radiatorfolie en tochtstrips

Staat de verwarming aan, zorg dan dat er geen onnodige warmte verloren gaat. De radiatorfolie haal je voor een paar tientjes bij de bouwmarkt. De folie zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen via de muur, maar jouw kamers lekker verwarmt. Tochtstrips plaats je aan de onderkant van een deur en houd de koude lucht buiten en de warme lucht binnen. Hoe minder warmte er verloren gaat, hoe minder energie je nodig hebt om je huis warm te houden.

Tip 9: Vervang je lampen voor ledlampen

Volgens Milieu Centraal verbruikt een ledlamp 85% minder stroom dan een halogeenlamp en 90% minder dan een gloeilamp. Kies je voor een warme ledlamp, dan zul je het verschil niet merken. Alleen op je energierekening!

Tip 10: Gebruik de eco-stand

Wist je dat de meeste huishoudelijke apparaten ook voorzien zijn van een eco-stand? Denk aan een wasmachine of een afwasmachine. Zelfs je cv-ketel is voorzien van een eco-stand. In de eco-stand begint je cv-ketel pas met verwarmen als er warm water nodig is. En dat scheelt energie!

Zorg ervoor dat jouw koelkast altijd voor 75% gevuld is. Een goed gevulde koelkast zorgt voor minder vrije lucht die gekoeld moet worden. Dus dat betekent dat ‘ie minder hard hoeft te werken, en dat scheelt energie. Je kunt het ook vullen met flessen water als je niets voorradig hebt.
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energiebesparende investeringen

Energiebesparende investeringen helpen je met energie besparen op de lange termijn. We zetten een aantal bekende investeringen voor je op een rijtje:

Je eigen energie opwekken met zonnepanelen

Hoe kan je beter op energie besparen dan je stroom zelf op te wekken? Zonnepanelen! Hoeveel zonnepanelen je opleveren is per huishouden anders. Wat is de stand van je dak? Welke zonnepanelen neem je? We vertellen je graag meer over de voor- en nadelen op onze pagina over zonnepanelen.

Isoleren kun je leren

Deze tip is voor elk huishouden anders. Zo hangt de isolatiemethode af van de huidige staat van het huis, het beschikbare budget en de tijd van het jaar. Waar de tip “isoleren kun je leren” in ieder geval op neerkomt, is dat je in een goed geïsoleerd huis ‘s winters minder hoeft te stoken om het binnen knus en warm te houden. Op de lange termijn houdt het je energierekening dus laag en bespaar je zonder er actief iets ervoor te moeten doen. Geen idee waar je mee kan beginnen? Geen zorgen. De isolatie-zelfscan van Milieu Centraal vertelt je binnen een kwartier met welke praktische zaken jij thuis aan de slag kunt gaan om te besparen op energie.

Vergeet ook niet je kruipruimte te laten isoleren. Dat is naast je badkamer waarschijnlijk de vochtigste ruimte van het huis. Als je je kruipruimte geïsoleerd is, voorkom je vocht dat via kieren en naden in je woonruimtes terechtkomt.

Energie besparen met een aardgasvrij huis

Zoals het klimaatdoel luidt moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn in 2050. Je huis aardgasvrij maken brengt veel kosten met zich mee en is echt een investering. Hoe bespaar je energie door je woning aardgasvrij te maken? Denk aan goede isolatie, zuinige installaties voor verwarming en warm water (bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler) en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Wil je dit graag oppakken, maar weet je niet hoe? Dan kunnen wij je verwijzen naar de volgende instanties voor kennis en advies: Hier opgewekt, PAW en Milieu Centraal.

Wil je investeren en besparen, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Check altijd of er subsidies of voordelige leningen beschikbaar zijn. Hoe je deze financiële voordelen kan aanvragen en aan welke voorwaarden je moet voldoen lees je onder andere op de website van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland. Voor meer informatie kan je naar Verbeterjehuis.nl. Ook kun je bij je gemeente vrijblijvend hulp vragen aan energiecoaches die je kunnen helpen om te besparen.
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energiekosten besparen met een dynamisch contract

Wil je echt besparen op je energierekening? Misschien is een dynamisch energiecontract dan iets voor jou. In dit energiecontract zijn de tarieven voor stroom en/of gas gekoppeld aan de ‘spotmarkt’. De stroomprijs per kWh verandert elk uur en het gastarief per m3 verandert elke ochtend. Je bespaart een hoop op je kosten als je energie verbruikt als de stroom goedkoop is en even wacht als de stroom wat duurder is.

Bespaar door over te stappen van energieleverancier

Naast deze handige tips, kun je ook een andere manier op je energiekosten besparen. Houd je kosten laag door over te stappen op een betere energiedeal. In onze energievergelijker laten wij jou op basis van jouw verbruik de energiedeals zien van dit moment. Vind een voordelige deal, dien je aanvraag in en de rest regelen wij!

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
7 minuten 30-04-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!