Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken? | Overstappen.nl

Kapitaal uitvaartverzekering

Het is mogelijk om te kiezen voor een uitvaartverzekering die bij overlijden een geldbedrag uitbetaald. Dit wordt ook wel een kapitaal uitvaartverzekering genoemd. Wat de voordelen zijn, hoeveel een kapitaalverzekering kost en waar je deze kan afsluiten lees je op deze pagina.

Ga snel naar

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Veel mensen kiezen voor een kapitaalverzekering om de kosten van hun uitvaart te dekken. Bij een kapitaal uitvaartverzekering krijg je niet zoals bij een natura uitvaartverzekering een pakket aan diensten, maar een geldbedrag uitgekeerd.

Dit kapitaalbedrag wordt doorgaans gebruikt om de kosten van je uitvaart te dekken, zoals de begrafenis– of crematiekosten. Een kapitaal uitvaartverzekering geeft je de volledige vrijheid om te bepalen wat je met het geld gaat doen.

Kapitaal uitvaartverzekering

Voor- en nadelen kapitaal uitvaartverzekering

Hieronder hebben we de voor- en nadelen van een kapitaal uitvaartverzekering op een rijtje gezet.

Voordelen

 • pluspunt
  Volledige keuzevrijheid
 • pluspunt
  Is afkoopbaar
 • pluspunt
  Teveel betaalde premie krijg je retour (afhankelijk van de wensen)

Nadelen

 • minpunt
  Geen ondersteuning voor de nabestaanden
 • minpunt
  Relatief hoge premie
 • minpunt
  Je betaald belasting over het uitgekeerde bedrag

Wat kost een kapitaal uitvaartverzekering

De kosten van een kapitaal uitvaartverzekering variëren tussen de € 8 en € 51 per maand. Hierbij geldt dat jongeren een lagere premie hebben dan oudere mensen. Niet alleen de leeftijd, maar ook de looptijd en het verzekerde bedrag hebben invloed op het premiebedrag.
Gegevens:

 • Voor de aanbieders Dela, a.s.r., De Laatste Eer geldt dat er voor beide verzekeraars is gekeken naar een verzekerd kapitaalbedrag van € 9.500. Je betaalt de premie tot aan overlijden, behalve bij a.s.r. (tot je 85ste).

Goedkoopste uitvaartverzekering in geld

De kapitaal uitvaartverzekeringen van a.s.r. zijn de goedkoopste in onze vergelijker. De goedkoopste uitvaartverzekering kost € 8,36 per maand en is voor iemand van 18 jaar.


Uitvaartverzekering in geld afsluiten

Bij het afsluiten van een kapitaal uitvaartverzekering moet je met een aantal dingen rekening houden.

Indexatie

Als een verzekeraar doet aan indexatie betekent dat het verzekerde bedrag stijgt met de toenemende kosten van een uitvaart. Je bent er dus zeker van dat je uitvaart betaald kan worden, ook al stijgen de prijzen. Omdat het verzekerde bedrag stijgt, zal je premie ook periodiek worden geïndexeerd. Het stijgt dus mee met het verzekerde bedrag.

De looptijd

Bij de ene verzekeraar mag je zelf bepalen tot welke leeftijd je premie betaald, andere verzekeraars geven een aantal opties. Dit kan bijvoorbeeld een specifieke leeftijd zijn of tot het moment van overlijden. Hierbij geldt hoe langer de looptijd, hoe lager de premie.

Verzekerde bedrag

Bij een kapitaal uitvaartverzekering geef je zelf het bedrag op waarvoor de verzekering geldig moet zijn. Meestal ligt dit bedrag tussen de € 1.000 en € 25.000. Bereken daarom goed de verwachte uitvaartkosten voor je crematie of begrafenis. Gemiddeld kost een uitvaart rond de € 8.000.

Uitkering

Bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden het verzekerde bedrag uitgekeerd. Je kan dus niet de facturen van de uitvaart direct bij de verzekeraar declareren.


Verschil kapitaalverzekering en naturaverzekering

Zoals eerder benoemd zit er een verschil tussen een natura- en kapitaal uitvaartverzekering. De grote verschillen zitten in de manier van uitkering en de vrijheid wat je hiermee kan bekostigen.

Kapitaal uitvaartverzekering

Kapitaal uitvaartverzekering

 • Vrij besteedbaar geldbedrag
 • Nabestaanden hebben veel keuzevrijheid
 • Teveel betaalde premie wordt uitgekeerd
Natura uitvaartverzekering

Natura uitvaartverzekering

 • Vast pakket aan diensten
 • Uitvaart is van te voren vastgelegd
 • Belastingvoordeel

Vrijstelling belasting kapitaal uitvaartverzekering

Verzekeringen die een bedrag uitkeren bij overlijden of leven, worden belast in box 3. Het maximale bedrag aan polissen waarover je geen belasting hoeft te betalen is € 8.665 in 2024. Dit geldt dus voor alle polissen die op jouw naam staan. Als het bedrag gelijk of hoger is dan moet je dit gehele bedrag opgeven bij de belastingdienst. Op deze pagina van de belastingdienst kan je precies lezen hoe het zit met het opgeven van je polissen.

Let wel op: Tegenwoordig worden bij zogenoemde natura uitvaartverzekeringen een gedeelte in geldbedrag uitgekeerd. Dit wordt doorgaans ook een combinatie uitvaartverzekering genoemd. Ook hierover moet je (eventueel) belasting betalen.


Welke verzekeraars bieden een kapitaal uitvaartverzekering aan?

De volgende uitvaartverzekeraars bieden o.a. een kapitaal uitvaartverzekeringen aan:

 • Dela biedt naast een naturaverzekering ook een kapitaal uitvaartverzekering aan. Het verzekerde bedrag moet tussen de € 720 en € 25.000 liggen.
 • Een verzekeraar die uitsluitend een kapitaalverzekering aanbiedt is De Laatste Eer. Je hebt keuze uit een jongeren-, reguliere- of seniorenpolis. Het bedrag moet tussen de € 1.000 en € 10.000.
 • De verzekeraar a.s.r. biedt ook alleen maar kapitaal uitvaartverzekeringen aan. Let bij a.s.r. wel goed op de looptijd van je uitvaartverzekering.

Natura sommen uitvaartverzekering

Een variant op de kapitaalverzekering is de natura sommen uitvaartverzekering. Net als bij een kapitaalverzekering geef je een verzekerd bedrag op. Het verschil met een kapitaal uitvaartverzekering is dat je het uitgekeerde bedrag uitsluitend mag gebruiken voor de uitvaart. Je moet hiervoor declaraties indienen bij de verzekeraar. Twenthe is de enige partij in onze vergelijker die de mogelijkheid biedt voor een natura sommen uitvaartverzekering.


Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken

In onze vergelijker is het mogelijk om 6 uitvaartverzekeringen van 5 verzekeraars te vergelijken. Bij Dela, a.s.r. en De Laatste Eer kan je een uitvaartverzekering in geld afsluiten. Vergelijk altijd eerst je uitvaartverzekering, omdat er verschillen zitten in de premie, voordelen en looptijd.

Jean-Paul Würsten
Expert uitvaartverzekeringen
7 minuten 29-04-2024

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.