Uitvaartkosten

Ga snel naar

Na overlijden van een dierbare zijn er verschillende zaken die moeten worden geregeld. Daarbij is het niet altijd duidelijk wat de (gemiddelde) basis kosten zijn voor de verschillende diensten of producten. Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van diensten, producten en de gemiddelde kosten van een uitvaart. Zo kan jij een inschatting maken van de gemiddelde kosten voor jouw uitvaart en komen je dierbaren niet voor verrassingen te staan.


Wat kost een uitvaart in 2023?

Een uitvaart in Nederland kost in 2023 gemiddeld € 7.500. De precieze kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van jouw wensen voor het afscheid. Zo vallen begrafeniskosten vaak hoger uit dan crematiekosten . Het verschil tussen deze twee kan oplopen tot € 2.000. Als je de keuze tussen een begrafenis of een crematie al hebt gemaakt dan kun je beginnen met het vergelijken van uitvaartverzekeringen.

Kosten uitvaart

Kosten crematie

Kosten begrafenis


Gemiddelde kosten uitvaart 2023

Voor iedere uitvaart moet je een bepaald bedrag aan basiskosten betalen, het maakt hierbij niet uit of je voor een crematie of een begrafenis kiest. Een uitvaartverzorger rekent bijvoorbeeld een vast tarief voor zijn of haar diensten. Er zit wel een verschil in de basispakketten van de uitvaartondernemingen. Zo betaal je bij de ene uitvaartonderneming meer voor het basispakket dan bij de andere. Daarnaast hangt het ook van je eigen wensen af hoe duur de uitvaart precies zal zijn.

In de onderstaande tabel hebben we van de standaard diensten en producten van een uitvaart de gemiddelde kosten op een rijtje gezet.

Gemiddelde kosten uitvaart

Onderdeel uitvaart Gemiddelde kosten 2023
Diensten van de uitvaartverzorger € 1.850,-
Verzorging van de overledene € 215,-
Het opbaren van de overledene in een uitvaartcentrum € 875,-*
Opbaren van de overledene (thuis) € 650,-
Standaard kist € 500,-
Vervoer naar uitvaartcentrum/woonhuis € 250,-
Laatste vervoer overledene € 270,-
Koffietafel 50 personen € 250,-
Uitgebreide catering 50 personen € 750,-
Rouwkaarten (zonde porto) 50 stuks € 260,-
Bedankkaarten (zonder porto) 50 stuks € 200,-
Advertentie in landelijke krant € 2250,-
Rouwbloemstuk (standaard) € 150,-
Gebruik condoleanceregister € 30,-
Afscheidsdienst € 400,-

*gemiddelde prijs voor 6 dagen.
Bron gemiddelde kosten: Consumentenbond


Goedkope uitvaart

Het kan zomaar gebeuren dat er weinig tot geen geld overblijft voor de uitvaart van een overledene. Redenen hiervoor zijn dat er geen uitvaartverzekering is afgesloten of dat er onvoldoende spaargeld is. Het is mogelijk om te besparen op de kosten van de uitvaart om zo toch rond te komen. Zo kan je er voor kiezen om de volgende kosten te vermijden of te beperken:

 • Het opbaren van de overledene in een uitvaartcentrum.
 • Een uitgebreide catering.
 • Het versturen van rouwkaarten en/of bedankkaarten, dit kan bijvoorbeeld ook digitaal via de mail.
 • Het plaatsen van een rouwadvertentie in een landelijke krant, dit kan bijvoorbeeld ook in een lokale krant.
 • Het houden van een (uitgebreide) uitvaartdienst.

Het is zo mogelijk om een paar duizend euro te besparen op de uitvaart. Als je bovenstaande besparingen doorvoert bespaar je al tussen de € 3.000 – € 4.000. Dit betekent dat een budget uitvaart rond de € 4.000 mogelijk is. Je kan uiteraard zoveel besparen als je zelf wilt.


Kosten uitvaart vaak hoger dan gedacht

Radar (een bekend Nederlands tv programma dat op een kritische manier consumentenmisstanden aan de orde stelt) heeft onderzoek gedaan bij 9.000 mensen over de kosten van een uitvaart. In dit onderzoek kwam naar voren dat 47 procent van de respondenten moest bijbetalen (bovenop het bedrag dat de uitvaartverzekering had uitgekeerd).

Belangrijk: het ging hierbij niet om de extra kosten vanwege de speciale wensen van de nabestaanden.

Waar komen de onverwachte uitvaartkosten vandaan?

 1. Inflatie; Wat veel mensen niet weten, is dat alle diensten duurder worden door inflatie. De kosten stijgen door inflatie gemiddeld zo’n 2% per jaar, dit betekent dus dat een uitvaart over 10 jaar geen €7.500 kost maar rond de € 9.000 .
 2. Kosten die achteraf worden gefactureerd; De uitvaartondernemers geven vaak niet de bijkomende kosten van tevoren aan, maar pas achteraf. De oorzaak van die kosten zijn heel divers, denk aan kosten voor het koelen van het lichaam van de overledene vanaf 3 uur na het overlijden of het verwijderen van een pacemaker bij de overledene.

Bekijk hier de betreffende uitzending over onverwachte kosten van uitvaarten van Radar.


Uitvaartkosten vooraf bespreken

Door je uitvaart vooraf te bespreken, maak je het makkelijker voor de nabestaanden en kun je mogelijk ook besparen op de kosten. Onderwerpen die je bijvoorbeeld van te voren kunt bespreken zijn:

 • Kies je voor een begrafenis of voor een crematie?
 • Wat voor soort kist heeft je voorkeur?
 • Wil je opgebaard worden? Zo ja, waar wil je dan opgebaard worden?
 • Heb je verder nog persoonlijke wensen? Denk hierbij aan de muziek, de afscheidsbijeenkomst en het condoleanceregister
 • Wil je een uitvaartverzekering afsluiten?

Verschil tussen begrafenis- en crematiekosten

De kosten van een begrafenis zijn gemiddeld hoger dan kosten van een crematie. Dat de kosten hoger uitvallen heeft te maken met meerder factoren zoals de bijkomende grafkosten die bij een begrafenis horen, de dragers van de kist en de soort kist.

Nu je op de hoogte bent van het verschil tussen begrafenis- en crematiekosten, kun je beginnen met het vergelijken van uitvaartverzekeringen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.