Kosten begrafenis 2023

Ga snel naar

Wat kost een begrafenis in 2023?

Je betaalt in 2023 gemiddeld tussen de € 7.000,- en € 10.000,- voor een begrafenis. Hoe hoog de kosten precies zijn, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie, een crematie kost gemiddeld namelijk € 5.000,- .

Begrafenis kosten kerk

Basiskosten begrafenis

De basiskosten van een begrafenis bestaan uit de diensten van de begrafenisondernemer, de laatste verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene, de kist en het rouwvervoer. De basiskosten voor een begrafenis bedragen gemiddeld € 2.500,- tot € 3.500,-.

Basiskosten begrafenis per onderdeel

Onderdeel begrafenis Gemiddelde kosten 2023
Diensten van de begrafenisondernemer € 1.850,-
Verzorging van de overledene € 215,-
Het opbaren van de overledene in een uitvaartcentrum € 875,-*
Opbaren van de overledene (thuis) € 650,-
Standaard uitvaartkist € 500,-
Vervoer naar uitvaartcentrum/woonhuis € 250,-
Laatste vervoer overledene € 270,-

*gemiddelde prijs voor 6 dagen.
Bron gemiddelde kosten: Consumentenbond


Extra kosten begrafenis in 2023

De extra kosten van een begrafenis zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan alleen koffie, thee en cake geserveerd wilt hebben dan kun je kiezen voor een luxe catering. De kosten van een begrafenis zullen ook hoger uitvallen als de begrafenis in het weekend of in de avond plaatsvindt. Je kan jezelf verzekeren tegen deze extra kosten met een begrafenisverzekering.

Extra kosten begrafenis per onderdeel

Extra onderdeel begrafenis Gemiddelde kosten 2023
Massief houten uitvaartkist € 1000,-
Luxe kist € 1.750,-
Rouwadvertentie in een regionaal dagblad € 800,-
Rouwadvertentie in een landelijk dagblad € 1.500,-
Standaard catering (50 pers) € 375,-
Luxe catering (50 pers) € 525,-
Rouwkaarten (50) € 300,-
Dragers (4 personen) € 625,-
Rouwbloemstuk (standaard) € 150,-
Gebruik condoleanceregister € 30,-
Afscheidsdienst in een kerk € 350,-
Afscheidsdienst in een uitvaartcentrum € 300,-
Bedankkaarten (50) € 225,-

Waarom kost een begrafenis meer dan een crematie?

Een begrafenis kost vaak meer dan een crematie, vanwege de kosten van de kist en het aantal dragers. Bij een begrafenis kiezen mensen vaak voor een luxer uitgevoerde kist dan bij een crematie. Daarnaast zijn er bij een begrafenis minimaal vier dragers nodig. Zij dragen de kist bij een eventuele kerkdienst naar binnen en ze dragen de kist ook naar de begraafplaats. Er kan voor een standaard kist, een massief eiken kist of een luxe kist gekozen worden. Ook de grafkosten maken een begrafenis duurder dan een crematie.

Kosten begrafenis

Wat zijn de grafkosten?

De grafkosten bedragen gemiddeld € 2.500,- maar kunnen per begraafplaats, gemeente en provincie sterk verschillen. Voor de huur van een particulier graf voor een periode van 20 jaar betaal je gemiddeld € 3.600,-. Dit bedrag geldt niet voor elke gemeente en soms kunnen de kosten oplopen tot € 7.000,-.

Onder grafkosten vallen de kosten die je betaalt voor het begraven en de rechten om een graf te huren op een begraafplaats. Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode, dit betekent dat je de grafrechten na een bepaalde periode zult moeten verlengen als je het graf wilt behouden.

Grafkosten Gemiddelde kosten 2023
Grafsteen (afhankelijk van het materiaal) € 2.250,-
Grafrechten € 3.600,-
Graf delven € 360,-

Grafkosten 2023 per provincie

De provincie met de hoogste grafkosten is Zuid- Holland, waar een graf € 4.266 kost. De goedkoopste provincie is Limburg en daar kost een graf € 2.015. Wil je weten hoe hoog de gemiddelde grafkosten dit jaar zijn in jouw provincie? Bekijk dan hieronder de grafkosten per provincie in 2023.

* Deze cijfers zijn op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door Monuta in 2022 en betreft een indicatie van de gemiddelde grafkosten per provincie. De kosten op het moment van overlijden kunnen afwijken.

Hoeveel kost een natuurbegrafenis?

Een natuurbegrafenis kan goedkoper zijn dan een normale begrafenis en kost ongeveer € 4.000,-. Als je voor een natuurbegrafenis kiest dan draag je bij aan het in stand houden van het natuurgebied. Je hoeft bij een natuurgraf geen grafmonument te kopen en onderhouden, omdat een natuurgraf langzaam in de natuur opgaat. Daarnaast belast je nabestaanden niet met het verlengen van de grafrechten, omdat er bij natuurbegrafenissen meestal een eeuwig grafrecht geldt.

Begrafenisverzekering afsluiten

Wanneer je een duidelijk beeld hebt gekregen van de kosten die bij een begrafenis komen kijken, dan kun je vervolgens begrafenisverzekeringen afsluiten. Een begrafenisverzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden niet hoeven op te draaien voor de kosten van de begrafenis.


  Wat kost een uitvaart zonder verzekering?

  Als je niet verzekerd bent zal het gehele bedrag moeten worden betaald. Dit ligt doorgaans tussen de € 7.000 en € 10.000.

  Wat is de goedkoopste manier van een begrafenis?

  Een natuurbegrafenis is doorgaans goedkoper dan een”normale begrafenis”. Zo hoef je geen dure kist of grafmonument aan te schaffen.

  Omdat het lichaam oplost in de grond hoef je het graf niet te onderhouden. Je betaalt meestal vooraf voor een “eeuwig grafrecht”, waardoor je geen grafrechten hoeft te verlengen.

  Hoe kan ik besparen op een begrafenis?

  Er zijn een aantal manier om te besparen op je begrafeniskosten?

  • Sluit een uitvaartverzekering af: Met een uitvaartverzekering krijg je een gedeelte of alles van een begrafenis vergoed. Het is handig om tussen verschillende verzekeraars te vergelijken.
  • Overweeg een alternatieve manier van begraven: Een andere vorm is een natuurbegrafenis. Deze kosten liggen lager als een traditionele begrafenis.
  • Houd je begrafenis simpel: Als jijzelf of je dierbare geen waarde hecht aan “extra diensten” is het verstandig om deze niet af te sluiten. De kosten van een begrafenis staan niet vast. Je kan zelf de gewenste diensten selecteren.

  Wat beïnvloed de kosten van een begrafenis?

  De basisprijs van een begrafenis ligt tussen de € 2.500 en € 3.500. Hiervoor krijg je de volgende diensten:

  • Uitvaartverzorger
  • Kist
  • Het opbaren van een overledene
  • Vervoer van de overledene
  • Verzorging van de overledene

  Wat gebeurt er als ik mijn begrafenis niet kan betalen?

  Als jij niet instaat bent om de begrafenis te betalen of er geen uitvaartverzekering afgesloten is, zal de familie de crematie moeten betalen.

  Als de familie de begrafenis niet betaald zal de gemeente voor een begrafenis zorgen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.