Restitutiepolis
-
- zorgverzekering
- zorgpolis
- restitutiepolis
Een zorgverzekering afsluiten, begint met je oriënteren op de mogelijke basisverzekeringen. Zo is er de naturapolis, selectief naturapolis (ook wel budgetpolis) en combinatiepolis mét beperkt gecontracteerde zorg. Volledig vrije zorgkeuze is daarentegen kenmerkend voor de restitutiepolis en onderscheidt zich hiermee van de andere type polissen. ‘Restitutie’ betekent niets anders dan ‘terugbetaling’ en verwijst naar het eerst zelf betalen van je zorgrekening om deze vervolgens te declareren. Handig voor jou om te weten: in de praktijk betaalt de zorgverzekeraar in de meeste gevallen direct de rekening.
Snel navigeren naar
Wat is een restitutiepolis zorgverzekering?
Het voordeel van een restitutieverzekering is dat je vrij bent om te kiezen uit ziekenhuizen en zorgverleners. Ondanks de vrije zorgkeuze sluiten de zorgverzekeraars niet met álle zorgverleners een contract af. Toch ontvang je altijd een volledige vergoeding voor de zorgkosten, zoals bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ga je naar zorgaanbieders waar geen prijsafspraken mee zijn gemaakt? Dan schiet je zelf de rekening voor om deze later in te dienen bij de verzekeraar.
De kleine lettertjes bij niet-gecontracteerde zorg: is de rekening onredelijk hoog, dan ontvang je de wettelijk vastgestelde vergoeding. Aangezien deze niet voor elk type zorg is vastgesteld, kan de zorgverzekeraar ook uitwijken naar het marktconform tarief. Hoe bepalen ze de hoogte van dit bedrag? Door te kijken naar het gemiddelde wat is afgesproken met de eigen gecontracteerde zorgaanbieders of die van de concullega’s in de regio.
Ons advies:
Wil je door een niet-gecontracteerde zorgverlener worden geholpen? Vraag dan eerst een prijsopgave op bij de zorgaanbieder en kijk de voorwaarden van je polis na voor de hoogte van de marktconforme vergoeding. Wanneer je met de vergoeding niet de volledige rekening kunt betalen, overweeg of dit financieel haalbaar voor je is.
Voor welke basisverzekering moet ik kiezen: restitutie-, natura- of combinatiepolis?
Wij kunnen ons voorstellen dat kiezen voor een zorgpolis vraagtekens oproept. Wij zetten de verschillen kort voor je uiteen.
Restitutiepolis
In de basis staat een restitutiepolis voor vrije zorgkeuze. Jij als verzekerde bepaalt zelf naar welke zorgverlener je gaat en in theorie vergoedt de verzekeraar de rekening volledig, ook bij niet-gecontracteerde zorg. De praktijk laat zien dat de kans groot is dat je een deel van de zorgrekening zelf moet betalen. Wettelijk vastgesteld is dat de maximale vergoeding niet meer mag zijn dan redelijk is naar de maatstaven van de Nederlandse markt. Bijvoorbeeld: je wordt behandeld in een zelfstandige kliniek. Deze behandeling is duurder dan in het ziekenhuis. In dit geval ontvang je een vergoeding tot het gebruikelijke tarief dat in ziekenhuizen geldt. Met een restitutieverzekering kun je bij elk ziekenhuis terecht. Het is de polis met de duurste premies, maar geeft de meeste keuzevrijheid. Voor meer informatie lees vooral verder bij de volgende vraag.
Restitutiepolis vs. naturapolis
Daartegenover staat de naturapolis met beperkte zorgkeuze (of budgetpolis met zeer beperkte keuze). Je hebt keuze uit selecte zorgaanbieders. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener ontvang je, afhankelijk van de zorgverzekeraar, maximaal 80% vergoeding van het marktconforme tarief. Bij een naturaverzekering is niet met elk ziekenhuis een contract afgesloten. Naturapolissen hebben een lagere maandelijkse premie. De goedkoopste premie is de budgetpolis. Maximale vergoedingen zijn lager en het aantal zorgaanbieders waarmee een contract is afgesloten een stuk kleiner. Met name onder studenten is dit een populaire basisverzekering.
Restitutiepolis vs. combinatiepolis
De combinatiepolis is, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie tussen de restitutie- en naturapolis. Zorgkeuze is vrij, maar je krijgt niet bij elke zorgaanbieder een volledige vergoeding. De rekening van een zorgverlener waarmee afspraken zijn gemaakt wordt volledig vergoed. Voor bepaalde zorg (afhankelijk van de polis) krijg je het maximale tarief vergoedt bepaald door de zorgverzekeraar. Een voorbeeld: ga je naar de niet-gecontracteerde zorgverlener van jouw voorkeur en vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling tot 75%, dan is dit dus een combinatiepolis (en geen restitutiepolis). Je ontvangt net zoals bij de restitutiepolis ook bij de combinatiepolis een volledige vergoeding bij alle ziekenhuizen.
Is de restitutiepolis de juiste zorgverzekering voor mij in 2023?
Met de hoogste premie is de restitutiepolis de duurste basisverzekering. Daarvoor krijg je volledige vrijheid om te kiezen door welke zorgverlener je behandeld wilt worden en je bent vrij naar elk ziekenhuis te gaan. Je ontvangt dus een vergoeding voor elke zorgaanbieder, ongeacht wel of geen contract. Als je vrije zorgkeuze belangrijk vindt en niet gestuurd wil worden door de contracten die een verzekeraar met een zorgaanbieder heeft afgesproken, is de restitutie basisverzekering de beste polis. Mocht de verzekeraar geen contract hebben met jouw zorgverlener dan schiet je zelf de kosten voor om deze vervolgens te declareren.
Zoek je een goedkopere premie en wil je voor het grootste gedeelte je vrije zorgkeuze behouden? Dan is de combinatiepolis een goede optie. Je hebt nog steeds veel bewegingsvrijheid maar minder garantie op een volledige vergoeding.
Hoe wordt de vergoeding van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder bepaald?
We noemden het al eerder, met een restitutiepolis ontvang je minimaal de marktconforme vergoeding ongeacht of de zorgverzekeraar een contract heeft met jouw zorgaanbieder. Dus vraagt de zorgverlener een gebruikelijk tarief? Dan ontvang jij gewoon een vergoeding voor de hele rekening. Het vaststellen van de hoogte van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg gaat aan de hand van de volgende stappen:
- Is het bedrag van jouw behandeling wettelijk opgenomen in de Wmg (Wet marktordening gezondheidszorg)?
Indien ja, dan is dit het marktconforme tarief en ontvang je dit. - Is het tarief niet opgenomen in de wet?
In dat geval kijkt de verzekeraar naar het tarief wat is afgesproken met de gecontracteerde zorgaanbieders. Is dit voor alle zorgaanbieders hetzelfde? Dan wordt dit het marktconforme tarief. - Werken zorgaanbieders met verschillende tarieven?
In dat geval krijg je het hoogst gecontracteerde tarief vergoed en geldt dit dan als het marktconforme tarief.
Waarom wel of niet kiezen voor een restitutiepolis?
Voor elke type polis gelden voor- en nadelen. De een zal wel en de ander niet opwegen tegen elkaar. Ga bij jezelf na wat voor jou écht belangrijk is. Het gaat tenslotte om je gezondheid. Je kunt maar beter goed ingelezen zijn en de juiste basisverzekering hebben afgesloten mocht je een keer zorg nodig hebben (wij hopen van niet natuurlijk).
Voordelen van een restitutiepolis
- Je bepaalt zelf naar welke zorgverlener je gaat; denk aan huisarts, tandarts, ziekenhuis en apotheek.
- Je ontvangt in principe altijd een volledige vergoeding van de kosten, als deze door je zorgverzekering gedekt worden.
- Omdat je vaak eerst zelf de zorgrekening betaalt, krijg je een goed inzicht in je zorgkosten. Dit is ook handig als je in de toekomst een aanvullende verzekering wilt afsluiten.
- Omdat je de kosten al op een rijtje hebt, bereken je eenvoudig of een aanvullende verzekering voordeliger is.
Nadelen van een restitutiepolis
- De premie van een restitutieverzekering ligt hoger dan van de andere polissen.
- In de meeste gevallen moet je eerst zelf voor de zorg betalen en dit achteraf bij je zorgverzekeraar declareren.
- Een restitutieverzekering geeft 100% vergoeding, maar in sommige gevallen alleen tot het marktconforme tarief. Als je zorg afneemt bij een niet-gecontracteerde zorgverlener kan het zijn dat hogere kosten worden gerekend dan het marktconforme tarief. Het verschil moet je zelf betalen.
Waarom zijn er steeds minder zuivere restitutiepolissen om uit te kiezen?
Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst weten wat een ‘zuivere’ en ‘onzuivere’ restitutiepolis betekent. Zuiver wil zeggen een restitutiepolis waarbij je werkelijk vrij bent je zorgverlener te kiezen en daarvoor zowel bij wel als niet-gecontracteerde zorg de volledige vergoeding krijgt. Onzuiver verwijst naar een restitutiepolis waarvoor een gemiddeld gecontracteerd tarief geldt voor niet-gecontracteerde zorg en je in veel gevallen moet bijbetalen omdat de vergoeding niet toereikend is. Deze onzuivere polissen zijn feitelijk verkapte combinatiepolissen en worden anno nu als dusdanig aangeboden. Wel zo helder voor jou als zorgverzekerde.
Opties voor zuivere restitutiepolissen krimpen de laatste jaren in en daarmee komt de vrije zorgkeuze steeds meer in het geding. Zuivere polissen zijn een dure aangelegenheid voor de zorgverzekeraars. Ze geven vaker de voorkeur aan het vastleggen van prijsafspraken voor bepaalde zorg, denk aan de GGZ-zorg, thuiszorg en wijkverpleging.
Goed om te weten: ook met een zuivere restitutieverzekering kan het zijn dat je moet bijbetalen. Wijken de zorgkosten bijvoorbeeld te veel af van het marktgemiddelde tarief, ontvang je alleen een maximale vergoeding. Dus ook voor dit type polis geldt, wees alert op de voorwaarden en bewust dat écht 100% vrije zorgkeuze niet meer van deze wereld is.
Goedkoopste resitutiepolis 2023
De goedkoopste restitutiepolis voor 2023 is in handen van zorgverzekeraar CZ. De basisverzekering met vrije zorgkeuze heet Zorgkeuzepolis en kost vanaf volgend jaar € 149,00 per maand. Andere goedkope restutieverzekeringen vind je in het overzicht hieronder.
Restitutie zorgverzekering vergelijken
De zorgvergelijker maakt basisverzekeringen vergelijken gemakkelijk en overzichtelijk. De restitutieverzekering is de duurste polis die de zorgverzekeraars aanbieden, maar dat betekent niet dat de duurste resultaten de restitutiepolissen zijn. Wil alleen restitutiepolissen vergelijken? Gebruik hiervoor het filter en selecteer ‘vrije artsenkeuze’.
Veelgestelde vragen over de restitutiepolis
Is een restitutiepolis zinvol?
Vrije zorgkeuze is een goede reden om te kiezen voor een restitutiepolis. Je bent niet gebonden aan contracten, omdat je altijd een vergoeding ontvangt. Behalve bij een onredelijk hoge rekening. Dan ontvang je alleen het marktconforme tarief.
Wat is beter, een naturapolis of restitutiepolis?
Kiezen voor een restitutiepolis betekent dat je zelf mag kiezen van welke zorgaanbieder je gebruikt maakt zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding die je ontvangt. Bij een naturapolis kan het zijn dat je maximaal 80% vergoed krijgt.
Wanneer kan ik overstappen naar een andere polis?
Half november maken de zorgverzekeraars hun premies bekend voor volgend jaar. Dan kan jij beginnen met vergelijken en overstappen. Uiterlijk 31 december kan je overstappen. Onze zorgvergelijker houdt rekening met al jouw wensen en maakt voor jou een lijstje met de beste en goedkoopste zorgverzekeraars. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is een keuze maken. Ben je toch niet tevreden? Je hebt 14 dagen bedenktijd, dus je mag altijd nog wisselen.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.
Overstappen.nl is onderdeel van Kizi
Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.