Zorgpolis, welke soorten zijn er?

Ga je een zorgverzekering afsluiten? Er zijn verschillende soorten zorgpolissen waaruit je kunt kiezen. Je hebt bij het basispakket de keuze uit een naturapolis, een restitutiepolis of een combinatiepolis. Veel zorgverzekeraars bieden tegenwoordig ook een selectieve polis aan. Lees hieronder wat het verschil is per zorgpolis.

Natura zorgpolis

Als je een naturapolis afsluit bij je zorgverzekeraar betekent dit dat je voor planbare zorg alleen gebruik kunt maken van zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Als je zorghulp nodig hebt, ga je naar een huisarts, ziekenhuis of instelling die is goedgekeurd door je zorgverzekeraar.

Na de behandeling hoef je niets te betalen, je zorgverzekeraar betaalt de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener. Wil je naar een zorgverlener die geen contract heeft met je zorgverzekeraar? In dat geval vergoedt je zorgverzekeraar mogelijk niet alle kosten. Lees alle voordelen van een naturapolis.

Restitutie zorgpolis

Sluit een restitutiepolis af en je kunt zelf bepalen naar welke zorgverleners je toe gaat. Je bent dus vrij om te kiezen van welke huisarts, tandarts, ziekenhuis of instelling je zorg ontvangt. In de meeste gevallen betaal je zelf de rekening bij de zorgverlener. Als je de rekening vervolgens stuurt naar je zorgverzekeraar vergoedt deze de gemaakte kosten uit de basisverzekering.

De poliskosten voor een restitutiepolis liggen vaak hoger dan de kosten voor een naturapolis.

Combinatiepolis

De derde in het rijtje van soorten polissen is een combinatie van de naturapolis en de restitutiepolis. Deze combinatie van polissen wordt wel combinatiepolis of mixpolis genoemd.

Bij zo’n polis worden sommige zorgkosten in natura vergoed en andere kosten kunnen worden gedeclareerd. Je hebt zelf de keuze welke zorgverlener zorg mag verlenen.

Vul je gegevens in en check je besparing

Selectieve zorgpolis

De selectieve polis is een variant op de naturapolis. Deze beperkte natura-zorgverzekering is voordeliger, maar heeft aangescherpte polisvoorwaarden.

Verzekerden kunnen bijvoorbeeld bij minder zorgaanbieders terecht voor volledige vergoeding van planbare zorg. Of ze moeten hun verzekeringszaken online regelen. Tot slot kan het zijn dat de eigen bijdrage die in rekening wordt gebracht voor niet-gecontracteerde zorg hoger is dan bij de reguliere naturaverzekering.

Andere soorten polissen

Naast de naturapolis, restitutiepolis en de combinatiepolis zijn er andere soorten polissen die de moeite waard zijn om te noemen. Als eerste is dat de Pro Life polis van Pro Life Zorgverzekeringen. Dit zijn polissen die zich richten op klanten die bewust niet willen meebetalen voor praktijken als abortus, euthanasie en IVF.

Een ander soort polis is de polis van een collectieve zorgverzekering. Door het afsluiten van een zorgverzekering met een groep kan de zorgpremie 10% lager zijn.

Soorten polissen vergelijken

Weet je welke polis je wilt afsluiten? Vergelijk op Overstappen.nl alle polissen van zorgverzekeringen in Nederland.

Weet je naar welke zorgverzekeraar je wilt overstappen? Laat het ons weten en wij regelen je overstap snel en adequaat.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.