Zorgpolis, welke soorten zijn er?

Ga je een zorgverzekering afsluiten? Er zijn verschillende soorten zorgpolissen waaruit je kunt kiezen. Je hebt bij het basispakket de keuze uit een naturapolis, een restitutiepolis of een combinatiepolis. Veel zorgverzekeraars bieden tegenwoordig ook een selectieve polis aan. Lees hieronder wat het verschil is per zorgpolis.
 
 

Welke zorgpolissen zijn er?

Er zijn 4 verschillende soorten basisverzekering of basispolissen te onderscheiden:

  • Naturapolis
  • Restitutiepolis
  • Combinatiepolis
  • Budgetpolis (selectieve polis)

Het verschil tussen deze polissen zit hem in de zorgkeuze, de vergoeding die je krijgt als je als je naar een zorgverlener gaat en natuurlijk de zorgpremie.

Natura zorgpolis

Als je een naturapolis afsluit bij je zorgverzekeraar betekent dit dat je voor planbare zorg alleen gebruik kunt maken van zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Als je zorghulp nodig hebt, ga je naar een huisarts, ziekenhuis of instelling die is goedgekeurd door je zorgverzekeraar. Gelukkig is de zorgkeuze van een naturapolis meestal ruim, je kunt vaak bij elk ziekenhuis gewoon terecht. Wil je naar een zorgverlener die geen contract heeft met je zorgverzekeraar, zoals een specialist? In dat geval vergoedt je zorgverzekeraar niet alle kosten, vaak tussen de 70 en 80 procent.

Restitutie zorgpolis

Sluit een restitutiepolis af en je kunt zelf bepalen naar welke zorgverleners je toe gaat. Je bent dus vrij om te kiezen van welke huisarts, tandarts, ziekenhuis of instelling je zorg ontvangt. In de meeste gevallen betaal je zelf de rekening bij de zorgverlener. Als je de rekening vervolgens stuurt naar je zorgverzekeraar vergoedt deze de gemaakte kosten uit de basisverzekering. Vanwege de volledige vrije zorgkeuze is de resitutiepolis de duurste zorgverzekering.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Dat houdt in dat je voor sommige zorg vrije zorgkeuze hebt (resitutiepolis) en voor andere zorg weer een lagere vergoeding voor zorgveleners zonder contract (naturapolis).

Budgetpolis

De budgetpolis is een variant op de naturapolis. Deze beperkte natura-zorgverzekering is voordeliger, maar heeft aangescherpte polisvoorwaarden. Verzekerden kunnen bijvoorbeeld bij minder zorgaanbieders terecht voor volledige vergoeding van planbare zorg en krijgen een lagere vergoeding dan bij de reguliere naturapolis. Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan krijg je vaak tussen de 50 en 75 procent vergoed.

Alle zorgpolissen vergelijken

Weet je welke zorgpolis je wilt afsluiten? Vergelijk op Overstappen.nl alle polissen van alle zorgverzekeraars in Nederland. Weet je naar welke zorgverzekeraar je wilt overstappen? Laat het ons weten en wij regelen je overstap snel en adequaat.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.