Biomassa


Biomassa bestaat uit plantaardig en dierlijk materiaal, zoals hout en mest. Biomassa kan via vergisting, verbranding of vergassing omgezet worden in gasvormige en vloeibare brandstoffen, elektriciteit en warmte. De energie die uit de biologische massa wordt opgewekt heet bio-energie.

Wat is biomassa?

De term ‘biomassa’ vindt zijn oorsprong in de biologie, daar wordt het gebruikt om de hoeveelheid biologische massa in een bepaald ecosysteem uit te drukken. In een woestijn is de hoeveelheid biologische massa bijvoorbeeld relatief laag, terwijl dit in een regenwoud juist heel hoog is. De definitie die in de Europese Richtlijn voor Hernieuwbare Energie staat is:

“De biologisch afbreekbare fractie van producten, afvalstoffen en restanten van de landbouw (met inbegrip van plantaardige en dierlijke stoffen), de bosbouw, de visserij- en aquacultuursector en aanverwante bedrijfstakken en ook de biologisch afbreekbare fractie van industrieel en huishoudelijk afval.”

Organische materie

De laatste jaren wordt biomassa vooral als organische materie gezien waarmee energie kan worden opgewekt. Deze materie bestaat uit plantaardig en dierlijke materiaal en bevat voornamelijk koolstof, zuurstof en waterstof. Vroeger was het de belangrijkste brandstof voor de mens, maar in de loop der jaren hebben fossiele brandstoffen deze rol overgenomen. Tegenwoordig maken steeds meer landen gebruik van duurzame energiebronnen zoals om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Biomassa

Soorten biomassa

Meer dan de helft van onze duurzame energie is afkomstig uit de verbranding van biomassa. Er zijn 2 verschillende soorten biomassa:

 1. uit afval, zoals snoeiafval, rest- en afvalhout uit de industrie, gft, rioolwaterslib, oud papier en agrarisch restafval.
 2. dat speciaal is geteeld voor energiedoelen. Hieronder vallen suikerriet, mais, koolzaadolie, palmolie, en dierlijke vetten.

Voordelen biomassa

 • Het is een duurzame energiebron

Ook al komt er bij de verbranding het broeikasgas CO2 vrij, de verbranding van biomassa wordt toch beschouwd als een CO2-neutraal proces. Dit komt omdat de CO2 die vrijkomt deel uitmaakt van de koolstofcyclus, die de hoeveelheid CO2 in de lucht constant houdt. Daarom mag dit toch als groene energie worden beschouwd.

 • Het is mengbaar

Het is mogelijk om biomassa te gebruiken in combinatie met andere verbrandingsmethoden. Zo vindt er in Nederland bijvoorbeeld veel bijstook met biomassa plaats. Dit betekent dat er kolen worden aangevuld met een bepaald percentage biomassa.

 • Er is een stabiele aanlevering

Voor de opwekking van duurzame energie zijn we vaak afhankelijk van externe factoren. Zo hebben we zon nodig voor de zonnepanelen en wind om de wieken van de windmolens te laten draaien. Bij biomassa is hier geen sprake van, er is sprake van een stabiel aanbod.

Nadelen van biomassa

 • Luchtvervuiling

Bij de verbranding komt niet alleen CO2 vrij, maar ook schadelijke stoffen als fijnstof en diverse zwavel- en stikstofoxiden. Deze stoffen vormen een smog en kunnen bij inademing gezondheidsklachten veroorzaken. Daarnaast is de uitlaat van voertuigen op biobrandstoffen niet schoner dan op benzine of diesel.

 • Gaat ten koste van voedsel

Het gebruik van biomassa kan ten koste gaan van de voedselproductie. Bijvoorbeeld wanneer boeren een akker gebruiken voor de productie van biobrandstof in plaats van het verbouwen van gewassen. Als landen minder voedsel produceren dan stijgen de voedselprijzen.

 • Schade biodiversiteit

Het verbouwen van biomassa neemt veel ruimte in beslag. Als gevolg hiervan moeten bestaande bossen en ecosystemen wijken om plaats te maken voor bijvoorbeeld een palmolieplantage. Dit kan resulteren in een bedreiging van bepaalde plant-en diersoorten, maar ook in een afname van de hoeveelheid CO2 die wordt opgenomen uit de lucht. Een regenwoud neemt namelijk veel meer CO2 uit de lucht dan een akker.

Is bio-energie duurzaam?

In hoeverre bio-energie (groen gas uit biogas of stroom uit biogas) duurzaam is valt te betwisten. Bio-energie is pas 100% duurzaam als de voorraad biomassa onuitputtelijk is, zoals bij zonne-energie. De duurzaamheid hangt ook af van de gebruikte grondstoffen. De teelt van duurzame biomassa, mag niet concurreren met voedselproductie. Verder komen bij het verbranden van de massa schadelijke stoffen vrij. Volgens sommigen mag je deze energievorm daarom niet als duurzaam beschouwen.

Zelf bijdragen aan een beter milieu

Wil je bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor duurzame energie. Op Overstappen.nl kun je alle energieleveranciers vergelijken die deze vorm van energie aanbieden. Hierbij kun je je voorkeuren instellen, waardoor je de beste en goedkoopste keuze maakt.

Vergelijk duurzame energie en bespaar door over te stappen.

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9

2728 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  11 uur geleden
  Er is verder nog niets gebeurt

  Er is verder nog niets gebeurt. Kan er nog niets van zeggen

  R. van Lohuizen
  Star on Star on Star on Star on Star on
  13 uur geleden
  Eenvoudig

  Eenvoudig, geen gedoe.

  D. Theunissen
  Star on Star on Star on Star on Star on
  14 uur geleden
  Het proces is kort en simpel.

  Het proces is kort en simpel.

  M. van Beneden
  Four and a half stars

  Trustscore: 9

  2728 reviews

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
  • chat
   020 – 760 42 42
   Binnen: 1 min
  • chat
   +3197 – 01 42 02 32 1
   Binnen: 15 min
  • chat
   service@overstappen.nl
   Binnen: 2 uur
  • chat
   Begin chat
   Binnen: 4 min
   

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.