Windenergie - Wat voor duurzame energie is dit? | Overstappen.nl

Windenergie

Windenergie is energie die wordt opgewekt door de kracht en het verplaatsen van wind. Met de bewegingsenergie van de wind wekken we elektriciteit op. De wind raakt nooit op en windenergie is daarom een vorm van hernieuwbare energie. Ook in Nederland maken we veel gebruik van windenergie: de afgelopen jaren is het aantal windmolens in Nederland sterk toegenomen. Op deze pagina leggen we je alles uit over windenergie.

Wat is windenergie?

Windenergie is een vorm van duurzame energie, het is milieuvriendelijk en de wind raakt nooit op. Windenergie is al eeuwenoud. Vroeger werd de bewegingsenergie van lucht met behulp van windmolens omgezet in mechanische arbeid. Tegenwoordig wordt windenergie met behulp van windturbines uit de lucht gehaald. In Nederland levert wind de meeste groene stroom.

Soorten windenergie Nederland

De overheid ziet windenergie als onmisbaar voor het tegengaan van klimaatverandering. Zij bouwen dan ook volop windmolenparken. In Nederland kennen we de windenergie op land en de windenergie op zee.

Windenergie op land

Windenergie op land speelt een grote rol in het aandeel groene stroom in Nederland. Vooral in het Noorden van Nederland kom je, bijvoorbeeld langs de snelweg, veel windmolens tegen.

Windenergie op zee

Nederland kent ook windparken op zee. Vanaf de kust zijn de windparken minder zichtbaar, maar de Noordzee staat er vol mee. Het aanleggen van windparken op zee is erg duur, maar wel effectief: op zee staat vaak een harde wind.

Voor- en nadelen windenergie

Windenergie heeft een aantal voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Voordelen windenergie

  • Wind raakt niet op, windenergie is daarom groene energie.
  • Minder gebruik van fossiele brandstoffen, dus minder CO2-uitstoot.
  • Nederland is door het gebruik van windenergie minder afhankelijk van olieproducerende landen.

Nadelen windenergie

  • Windenergie is vrij duur om op te wekken.
  • De windsnelheid is zeer veranderlijk en hierdoor moeilijk in te schatten. Windenergie kunnen we daarom niet altijd inzetten.
  • Veel mensen vinden windmolens niet mooi staan in het landschap.
  • Windmolens kunnen de voedsel-, rust- en broedgebieden van vogels verstoren. Daarnaast kunnen vogels tegen windmolens aanbotsen.
In onze vergelijker bieden wij ook windenergie aan, een schone vorm van energie. Vul in de vergelijker aan dat je alleen duurzame producten wil zien. Alleen producten met de hoogste certificeringsnormen krijgen van ons als vergelijker het duurzame label. Dat is groene stroom opgewekt in Nederland én C02 gecompenseerd gas, of vergelijkbare certificering.
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Hoe werkt een windmolen?

Hoe werkt windenergie en hoe werken windmolens? Het idee achter de werking van een windmolen is simpel: de wind laat de wieken draaien en deze beweging wordt omgezet in stroom. De werking van een windmolen is echter veel complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Rotorbladen

In Nederland hebben moderne windmolens drie wieken. Deze wieken worden ook wel rotorbladen genoemd. Het punt waar de rotorbladen samenkomen heet de rotor. De rotor is gekoppeld aan een nacelle, dit wordt ook wel een gondel genoemd. Dit is de behuizing boven aan de mast. De rotorbladen moeten natuurlijk op de wind worden gericht, zodat de bladen gaan draaien. De kruimotor zorgt ervoor dat de rotorbladen goed op de wind gericht staan. En de windvaan bepaalt de richting van de gondel.

Elektriciteit opwekken

Maar hoe wekt wind dan elektriciteit op? Dit gebeurt in de gondel, waar een generator de draaiende beweging van de rotor omzet in elektriciteit. Hierbij zorgen magneten voor de opwekking van wisselstroom.

In de gondel staan ook een tandwielkast en een transformator. De tandwielkast verhoogt de snelheid van de rotor en de transformator zet de verkregen laagspanning om in hoogspanning. Er lopen hoogspanningskabels via de gondel door de mast van de windmolen. De windmolen is aangesloten op de kabel van de netbeheerder die het dichtstbij is. De aansluitkabels lopen vanuit een knip naar het inkoopstation. En zo wordt de windenergie elektriciteit die jij thuis kan gebruiken.

Maximale snelheid

Een windmolen draait vanaf ongeveer 12 kilometer per uur. Een controller houdt de snelheid van de windmolen in de gaten. Als deze namelijk te hard draait dan moet de windmolen stoppen met draaien in verband met de veiligheid. Windmolens stoppen bij een windsnelheid van 90 kilometer per uur of hoger.

Windenergie in je energiecontract

In onze energievergelijker kun je ook vergelijken op duurzame energie. Alleen producten met de hoogste certificeringsnormen krijgen van ons als vergelijker het duurzame label. Dat is groene stroom opgewekt in Nederland, zoals windenergie, én C02 gecompenseerd gas, of een vergelijkbare certificering. Vergelijk de contracten op tarief en vind de beste deal voor jou!

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
5 minuten 06-06-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Wil je weten of de energie die jij afneemt ook echt groen is? Kijk dan op het stroometiket van je energieleverancier. Op het stroometiket staat de samenstelling van de energie die jij thuis krijgt precies omschreven.

Duurzame energie is energie die wordt opgewekt door gebruik te maken van bronnen die niet (snel) opraken zoals: zonne-energie, waterkracht, windenergie, biomassa, aardwarmte en bodemwarmte.

In onze energievergelijker kun je ook vergelijken of duurzame energie. Alleen producten met de hoogste certificeringsnormen krijgen van ons als vergelijker het duurzame label. Dat is groene stroom opgewekt in Nederland, zoals windenergie, én C02 gecompenseerd gas, of een vergelijkbare certificering.
.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!