Stroometiket
Het stroometiket geeft inzicht in de samenstelling van stroom geleverd door je energieleverancier. Het geeft aan welke energiebronnen worden gebruikt voor de productie van stroom. Daarnaast geeft het stroometiket aan wat de milieuconsequenties zijn.
Wat is een stroometiket?
Sinds 2005 zijn energieleveranciers wettelijk verplicht om huishoudens te informeren over de herkomst van stroom die zij leveren. Al deze informatie samen noemen we het stroometiket. Het stroometiket laat de oorsprong van de elektriciteit zien. Welke bronnen heeft de energieleverancier gebruikt om grijze of hernieuwbare energie te maken? Op het stroometiket staat precies welk percentage van de stroom gemaakt is door bijvoorbeeld de wind, de zon, biomassa, kolen en aardgas. Ook onbekende bronnen moet de leverancier vermelden op het stroometiket. Naast de herkomst van elektriciteit staan ook de milieuconsequenties, in termen als CO2-uitstoot en radioactief afval, vermeld op het stroometiket. De Autoriteit Consument & Markt controleert leveranciers op de juistheid van het stroometiket. Zo moeten leveranciers het stroometiket elk jaar uiterlijk op 1 mei bekendmaken.
Wij vermelden het stroometiket ook op al onze pagina’s over energieleveranciers. Benieuwd naar jouw stroometiket? Kijk dan op de pagina van jouw energieleverancier.
Stroometiket: herkomst van groene stroom
Je leverancier maakt groene stroom door windmolens, zonne-energie of waterkracht te gebruiken of de leverancier vergroent de stroom door Garanties van Oorsprong te kopen uit het buitenland. Het is voor huishoudens belangrijk dat ze de herkomst van de groene stroom weten. Daarom is je leverancier verplicht om je jaarlijks via het stroometiket op de hoogte te houden van de samenstelling van de geleverde elektriciteit. Je krijgt het stroometiket ieder jaar voor 1 mei apart of samen met de jaarrekening toegestuurd.
Wat staat er op een stroometiket?
Wat staat er nu precies op een stroometiket? Op het stroometiket vind je de samenstelling en percentages van de stroom die energie-aanbieders leveren:
- Hoeveel procent van je stroom is gemaakt uit aardgas?
- Hoeveel procent van je stroom is gemaakt uit kolen?
- Hoeveel procent van je stroom is gemaakt uit kernenergie?
- Hoeveel procent van je stroom is gemaakt uit hernieuwbare bronnen? Voorbeelden van hernieuwbare bronnen zijn: windenergie en energie uit biobrandstof.
- Van hoeveel procent van de stroom weet je energiebedrijf niet waar het vandaan komt?
- Uit welk land komt de stroom?
- Wat zijn de milieugevolgen van de productie van deze stroom?
Stroometiket voor stroomproduct en energieleverancier
Je leverancier levert het stroometiket op verschillende niveaus, op productniveau en op bedrijfsniveau. Het stroometiket kan van toepassing zijn op jouw gekozen stroomproduct, het onderdeel van het bedrijf dat elektriciteit aan je levert, maar ook de gehele energieleverancier met activiteiten in verschillende landen.
Stroometiket en energie vergelijken
Je kunt het stroometiket gebruiken bij de keuze van een energieleverancier en stroomproduct. Heb je al groene stroom? Dan kun je het stroometiket gebruiken om te kijken hoe milieuvriendelijk de stroom precies is, vergeleken met andere energieleveranciers. Wil je overstappen naar groene stroom? In onze vergelijker kun je meer dan alleen de tarieven voor elektriciteit vergelijken. Je vergelijkt ook makkelijk energiecontracten op duurzaamheid. Als je vergelijkt op duurzaamheid, selecteren wij alleen producten met de hoogste certificeringsnormen. Kies een contract dat het beste bij jou past en stap zorgeloos over.
Vergelijk en bespaar direct
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Bijmengverplichting groen gas in 2026: wat betekent dit voor jou?
Wat is de bijmengverplichting en wat betekent de bijmengverplichting voor jouw energierekening?
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in oktober
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in september zijn.
Deze energieleveranciers bieden de hoogste korting in september
Kortingen lopen op to wel € 458,- bij een 1-jarig contract voor een tweepersoonshuishouden.
Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025
Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl heeft de Miljoenennota en het Belastingplan voor 2025 geanalyseerd en zet de belangrijkste bevindingen op een rij.
Steeds groter verschil tussen goedkoopste en duurste energiecontract voor huishoudens met zonnepanelen
Het verschil tussen het duurste en goedkoopste energiecontract liep in juli 2024 op tot € 600,-.
Ontwikkeling van de gasprijs: wat zijn de oorzaken?
Wat zorgt ervoor dat de gasprijs daalt of stijgt? En wat moet jij nu doen met je energiecontract?
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.