Nieuw Energiecontract afsluiten in 2024 l Overstappen.nl

Energiecontract

Energiecontract afsluiten? Vergelijk binnen 2 minuten verschillende energiecontracten en stap eenvoudig over.
Energiecontract vergelijken & direct afsluiten
Gemakkelijk en snel

Nieuw energiecontract afsluiten

Laatste update:

Een energiecontract is de overeenkomst die je aangaat met je energieleverancier voor de levering van stroom en gas. Omdat we eigenlijk niet zonder energie kunnen, loopt iedereen vroeg of laat tegen het afsluiten van een energiecontract aan. We laten je daarom graag zien wat er zoal komt kijken bij zo’n overeenkomst en welke contracten er zijn. Uiteraard kun je bij ons ook precies zien wat het goedkoopste energiecontract is door energie te vergelijken.

tip

Profiteer van lage prijzen

De energieprijzen staan momenteel op een laag punt en leveranciers hebben scherpe aanbiedingen voor nieuwe klanten. Het is nu dé tijd om over te stappen van leverancier en te profiteren van een vast contract met lage tarieven. Onze energievergelijker helpt je met het vinden van het beste contract voor jouw huishouden. Voor meer uitleg over de situatie bekijk hier ons advies.

Snel naar:

Een rondleiding door je energiecontract

Zoals iedere overeenkomst is ook je energiecontract vaak een flinke stapel papier met veel grote en kleine lettertjes. Een groot deel van die lettertjes is echter bij alle contracten hetzelfde en alleen in uitzonderlijke gevallen relevant. Om je een beetje op weg te helpen, zetten we de belangrijkste aspecten van je energiecontract op een rij. Dan weet je waar je op moet letten.

Wanneer energiecontract opzeggen?

Als je energiecontract afloopt, ga je automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd zodat je niet zonder gas of stroom komt te zitten. Vaak krijg je echter voor die tijd al een verlengaanbod van je energieleverancier. Omdat aanbiedingen voor nieuwe klanten vaak voordeliger zijn, is overstappen naar een nieuwe energieleverancier gunstiger. Ga dus niet zomaar op een verlengaanbod in, maar check eerst even of een andere leverancier goedkoper is.

6 weken voor je contract afloopt kun je al overstappen naar een nieuwe leverancier om gebruik te maken van welkomstkortingen en actietarieven. Als je via ons overstapt sturen we je een mailtje als het zover is. Wel zo makkelijk!

Waarom vergelijken bij Overstappen.nl?

 • Eneriecontract

  Bespaar tot € 900

  Al 13 jouw energie-expert, door onze exclusieve deals kan je nu tot € 900 besparen per jaar! Bekijk je besparing en stap binnen 5 minuten over.

 • Energiecontract

  Meest complete aanbod

  Wij hebben in onze vergelijker het meest complete aanbod van Nederland.

 • Energiecontract

  Onze klanten geven ons een 9

  Wij staan altijd voor onze klanten klaar. Voor, tijdens en na je overstap. Klanten waarderen ons het meest om de vlekkeloze overstap.

Wie zegt mijn energiecontract op?

Als je overstapt van energieleverancier hoef je niet zelf je energiecontract op te zeggen. Dat doet de nieuwe leverancier voor je. Hierdoor zit je nooit zonder gas of stroom. Toch zijn er situaties waarin je zelf je contract moet opzeggen:

Bij samenwonen

Een energiecontract is persoonsgebonden. Dat betekent dat het contract op naam staat in plaats van op een adres. Als je gaat samenwonen moet daarom één van beiden het energiecontract opzeggen.

Bij emigratie

Ook als je gaat emigreren moet je zelf je contract opzeggen.

Bij overlijden

Datzelfde geldt als je als erfgenaam de belangen behartigt van iemand die overleden is.

Bij scheiding

Als je gaat scheiden is opzeggen in principe niet noodzakelijk, maar moet er wel het een en ander geregeld worden. je zegt je energiecontract schriftelijk op.

Bij verhuizing

Als je gaat verhuizen hoef je je contract niet per se op te zeggen. Je kunt je contract ook meeverhuizen. Dit moet je wel zelf doorgeven aan je energieleverancier. Als je gelijktijdig met je verhuizing wilt overstappen, moet je bij sommige energieleveranciers wél zelf je energiecontract opzeggen. Lees meer over het verhuizen van je energiecontract.

Looptijd energiecontract

Het eerste waar je op moeten letten bij het afsluiten van een energiecontract is de looptijd. Het werkt een beetje hetzelfde als bij een arbeidsovereenkomsten. Contracten voor bepaalde tijd eindigen na een vooraf bepaalde tijd. De looptijd is meestal één, twee, drie of zelfs vijf jaar. Je betaalt gedurende de looptijd een vast tarief. Contracten voor onbepaalde tijd kunnen tussentijds worden opgezegd met een opzegtermijn van 30 dagen, maar de tarieven kunnen twee keer per jaar stijgen of dalen. Let goed op de einddatum van je contract, zodat je geen opzegvergoeding krijgt.

Energiecontract: 1 of 3 jaar?

Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een 3-jarig energiecontract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting of loyaliteitsbonus. Bij een 1-jarig energiecontract krijg je ieder jaar deze korting. Deze welkomstkortingen of loyaliteitsbonussen compenseren de hogere tarieven ruimschoots.

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3186 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  10 uur geleden
  Overzichtelijk

  Overzichtelijk. Duidelijk wat de te kiezen providers bieden

  En. Sanders
  Star on Star on Star on Star on Star on
  12 uur geleden
  Overstappen fluitje van een cent

  Overstappen fluitje van een cent via Overstappen.nl. Scherpte tarieven, zelfs beter als je het vergelijkt met wat de aanbieder zelf biedt. Duidelijk wat je moet invullen en wat de nieuwe kosten worden. Aanrader dus om te gebruiken voor je overstap.

  Emiel
  Star on Star on Star on Star on Star on
  14 uur geleden
  Makkelijk en snel

  Ging super makkelijk en heel snel. Geen moeilijke vragen invullen enzo.

  Bjorn
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3186 reviews

  De kosten: opbouw energiecontact

  Best wel een belangrijk aspect natuurlijk: de kosten. Het bedrag dat je maandelijks voor je energie betaalt, is opgebouwd uit verschillende zaken. Alle kosten vind je terug in je energiecontract, maar we leggen je graag uit wat al die termen in de rekensom betekenen. Je energierekening bestaat uit de volgende kosten:

  1. Variabele leveringskosten

  Het belangrijkste zijn natuurlijk de variabele leveringskosten, oftewel de energietarieven. Dit is wat je per eenheid stroom (kWh) of gas (m3) betaalt en is dus afhankelijk van je verbruik. Als je een contract met variabele tarieven hebt, wijzigt dit tarief twee keer per jaar. Bij een vast contract voor bepaalde tijd staan de tarieven voor de gehele looptijd vast. Je kunt, als je een dubbele meter hebt, ook kiezen voor dubbel tarief. Dan betaal je ‘s-nachts minder, maar overdag juist iets meer.

  2. Vaste leveringskosten

  Naast deze variabele leveringskosten betaal je ook vast bedrag per jaar voor alle kosten die je leverancier maakt die niet afhankelijk zijn van de energieprijzen. Net als de tarieven verschillen deze vaste leveringskosten per leverancier.

  3. Netbeheerkosten

  Om de stroom en het gas bij je thuis te krijgen heeft Nederland een uitgebreid netwerk van leidingen en kabels. Dit wordt aangelegd en onderhouden door de netbeheerder in jouw regio. Daarvoor betaal je jaarlijks transportkosten, aansluitkosten en vastrecht (een soort abonnementskosten). De meter in je meterkast huur je bovendien ook van de netbeheerder. Welke netbeheerder je hebt, is afhankelijk van waar je woont. Netbeheerkosten zijn dus in elk energiecontract hetzelfde.

  4. Belastingen

  Uiteraard pikt ook de Nederlandse overheid haar graantje mee op je energierekening. Je betaalt per eenheid stroom (kWh) of gas (m3) energiebelasting. Van het totaalbedrag wordt in 2024 €631,35 afgetrokken omdat een deel van je verbruik belastingvrij is. Dat heet ‘vermindering energiebelasting’. Daarnaast betaal je een ‘opslag duurzame energie’. Zo betaalt iedereen mee aan de verduurzaming van energie in Nederland. Vanaf 1 januari 2023 is de ODE samengevoegd met energiebelasting. Over de hele energierekening wordt ook nog 21% btw gerekend. Vaak worden alle kosten in je energiecontract zowel inclusief als exclusief btw getoond.

  Het goedkoopste energiecontract

  Voor het goedkoopste energiecontract voor jouw situatie kun je het beste snel een vergelijking maken. Hieronder hebben we alvast de goedkoopste contracten op een rijtje gezet voor gemiddelde huishoudens.

  1 logo

  Beoordeling

  7,7/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €1.925,84

  2 logo

  Beoordeling

  7,4/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €1.931,83

  3 logo

  Beoordeling

  7,7/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €1.934,51

  4 logo

  Beoordeling

  7,4/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €1.935,02

  5 logo

  Beoordeling

  6,9/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €1.953,30

  6 logo

  Beoordeling

  6,6/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €1.973,88

  7 logo

  Beoordeling

  7,2/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.030,47

  8 logo

  Beoordeling

  6,5/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.049,46

  9 logo

  Beoordeling

  8,7/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.049,94

  10 logo

  Beoordeling

  7,2/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.074,08

  Laatste update:

  De besparing van de energiedeals is op basis van een gemiddeld verbruik van 2790 kWh en 1270 m3.

  Goedkoopste energiecontracten van dit moment

  De goedkoopste energiecontracten van 2024 vind je in onze vergelijker. Hier maak je eenvoudig een 100% onafhankelijke vergelijking en kies je gemakkelijk het contract dat het beste bij je past.

  energiecontract

  Tips en meer informatie

  Om je op weg te helpen in de wereld van energie, hebben wij de nuttige informatie op een rijtje gezet.