Collectieve zorgverzekering - is het goedkoper?| Overstappen.nl

Collectieve zorgverzekering

Op deze pagina lees je wat een (aanvullende) collectieve zorgverzekering is, wat de voor- en nadelen zijn en de laatste wijzigingen zijn. Zit je op dit moment bij een (aanvullende) collectieve zorgverzekering of overweeg je om zo’n verzekering af te sluiten? Dan raden we aan om eerst een vergelijking te maken. Zo zie je direct welke verzekering het beste aansluit op je wensen tegen de laagste prijs.

Snel navigeren naar

Collectiviteitskorting basispolis afgeschaft

Wijzigingen sinds 2023

Sinds 2023 mag er geen collectiviteitskorting meer worden gegeven op de basiszorgverzekerings premie. In 2022 kreeg je nog 5% korting als je bij een zorgcollectief was aangesloten.
Het blijft wel mogelijk om collectiviteitskorting te geven op de aanvullende- en/of tandartsverzekering.

Collectieve zorgverzekering gemeente

Het is sinds 2023 ook niet meer mogelijk om een collectieve zorgverzekering via de gemeente af te sluiten. Het blijft voor gemeenten wel mogelijk om een premiebijdrage te geven en voor zorgverzekeraars blijft het wel mogelijk om een collectiviteitskorting aan te bieden op de aanvullende verzekeringen.

Waarom wordt de korting afgeschaft?

De collectiviteitskorting wordt afgeschaft, omdat de korting niet op een eerlijke manier wordt gegeven. Om de korting te kunnen geven aan het collectief, lieten zorgverzekeraars de verzekerden die geen lid zijn van een collectief meer betalen. Op deze manier konden ze het collectief een korting bieden op de basispolis. Volgens oud-minister Ark heeft het afschaffen van de collectiviteitskorting op de basispolis geen gevolgen hebben voor de te betalen zorgpremie.

Aanvullende collectieve zorgverzekering

Wat is een aanvullende collectiviteitsverzekering?

Een aanvullende collectieve zorgverzekering is een verzekering die je met een groot aantal mensen tegelijk afsluit. Je kan bijvoorbeeld een aanvullende collectieve zorgverzekering afsluiten als personeelslid bij sommige bedrijven, als lid van een sportclub of als lid van een vakbond (zoals de FNV of de CNV). Ook patiëntenverenigingen van chronisch zieken hebben met zorgverzekeraars aanvullende collectieve zorgpolissen afgesloten.

Omdat je deelneemt aan een zogeheten collectief krijg je vaak korting op de premie van je zorgverzekering of wordt er een specifieke extra dekking geboden.

Ben ik altijd goedkoper uit met een aanvullende collectieve zorgverzekering?

Nee, je bent niet altijd goedkoper uit met een aanvullende collectieve verzekering. Er zijn zorgverzekeringen zonder collectiviteit die een lagere premie hebben en dus goedkoper zijn.
Het is daarom van belang om alle zorgverzekeringen te vergelijken, zodat je altijd een zorgverzekering kiest die de beste dekking heeft en het voordeligste is voor jou.

tip

Goed om te weten:

Een aanvullende collectieve zorgverzekering wordt ook wel een aanvullende collectieve ziektekostenverzekering genoemd.


Veelgestelde vragen over collectieve zorgverzekeringen

  Wat is een gemeentepolis?

  Een gemeentepolis (gemeenteverzekering) is een zorgverzekering voor minima vanuit de gemeente. Deze verzekering is speciaal voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking die moeite hebben met het betalen van hun zorgverzekering.
  Gemeenten vinden dat iedereen recht heeft op een goede zorgverzekering, ongeacht je inkomen. Toch zijn de gemeentepolissen niet allemaal gelijk. Elke gemeente heeft weer andere afspraken gemaakt met zorgverzekeraars over het zorgpakket voor de minima.

  Wat is het voordeel voor zorgverzekeraars?

  Het voordeel van aanvullende collectieve zorgverzekeringen voor zorgverzekeraars is dat ze met collectieven veel klanten tegelijk aan zich kunnen binden. Door een specifiek aanbod op te zetten, kunnen bepaalde doelgroepen voor zorgverzekeraars ook ‘aantrekkelijk’ zijn.

  Voorbeeld: Wanneer een zorgverzekeraar veel specifieke chronische zieken als klant heeft, wordt er met zorgaanbieders veel scherper onderhandeld op de prijs van behandeling, controles maar bijvoorbeeld ook medicijnen. Zorgverzekeraars krijgen daarnaast voor verzekerden met bepaalde chronische aandoeningen geld van de overheid uit het Vereveningsfonds.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten