Basisverzekering vergelijken

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de beste deal
 • Direct afsluiten
Basisverzekering vergelijken
trustscore Trustpilotscore: 9.2

Wat is een basisverzekering?

De basisverzekering is onderdeel van de verplichte zorgverzekering voor Nederlanders. Met de basisverzekering ben je verzekerd voor alle zorg die onder het basispakket valt. De inhoud van het basispakket wordt elk jaar opnieuw aangepast door de overheid.

Wat zit er in de basisverzekering?

Het wettelijk verplichte zorgverzekering basispakket wordt elk jaar samengesteld door de overheid. Je bent hiermee verzekerd voor bepaalde zorg. Deze zorg wordt vergoed vanuit het basispakket:

Het basispakket

 • Geneeskundige zorg, waaronder zorg door huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen
 • Ziekenhuisverblijf
 • Tandheelkundige zorg (tot 18 jaar, vanaf 18 jaar alleen specialistische tandheelkunde en het kunstgebit)
 • Medische hulpmiddelen
 • Geneesmiddelen
 • Psychologische hulp
 • Kraamzorg en verloskunde
 • Ziekenvervoer: met de ambulance en zittend vervoer (onder bepaalde voorwaarden)
 • Bepaalde paramedische zorg (zoals beperkt fysiotherapie/oefentherapie, logopedie, ergotherapie)
 • Wijkverpleging en persoonlijke verzorging

Lees meer over de vergoedingen uit de basisverzekering.

Welke basisverzekering heeft de laagste prijs aankomend jaar?

Alle premies voor het aankomende jaar zijn bekend gemaakt op 12 november. Hier vind je de top 5 van de goedkoopste basisverzekeringen.

Soorten basisverzekeringen

In onze vergelijker kun je kiezen uit drie verschillende soorten basisverzekeringen:

 1. Naturapolis
  Bij een naturapolis heb je een beperkte tot ruime zorgkeuze. De zorgkosten uit het basispakket krijg je alleen volledig vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat.
 2. Restitutiepolis
  Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Zorg uit het basispakket wordt via deze polis 100% vergoed. Je kunt zelf kiezen naar welke dokter, behandelaar of ziekenhuis je gaat, zonder bij te hoeven betalen.
 3. Combinatiepolis
  Met een combinatiepolis heb je bij een groot aantal zorgverleners vrije zorgkeuze. Gecontracteerde zorgverleners worden 100% vergoed. Voor niet-gecontracteerde zorgverleners geldt een maximum tarief.
Vergelijk basisverzekeringen en bespaar tot €325,- per jaar
De beoordeling van Overstappen.nl door onze klanten:

Zijn alle basisverzekeringen hetzelfde?

Alle basisverzekeringen hebben dezelfde inhoud en dekking. Er is echter wel een groot verschil in premie, vrije zorgkeuze en de hoogte van de vergoeding. Dit heeft o.a. te maken met de polis die je kiest. Zo is een naturapolis goedkoper, maar heb je beperkte zorgkeuze.

Basisverzekering

Gecontracteerde zorg basisverzekering

Als je zorg nodig hebt dan kun je in principe met het basispakket bij alle ziekenhuizen in Nederland terecht. Echter, niet iedere zorg wordt door je verzekeraar vergoed. Heb je bijvoorbeeld een naturaverzekering? Dan krijg je de zorgkosten alleen vergoed als jouw zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis.

Tip: Wil je weten of jouw ziekenhuis, zorgverlener of andere behandelaar door je zorgverzekeraar wordt vergoed? Maak dan gebruik van onze vergelijker. Hierin zie je precies welke zorgverleners bij jou in de buurt worden vergoed.

Acceptatieplicht verzekeraars

Alle basis zorgverzekeringen hebben dezelfde inhoud en dekking. Er is echter wel een groot verschil in premie, vrije zorgkeuze en de hoogte van de vergoeding. Dit heeft o.a. te maken met de polis die je kiest. Zo is een naturapolis goedkoper, maar heb je beperkte zorgkeuze.

Is een basisverzekering verplicht?

Iedereen in Nederland (AWBZ-verzekerden) is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Met uitzondering van volgende groepen:

 • Militairen in werkelijke dienst
 • Mensen met principiële bezwaren tegen verzekeringen (gemoedsbezwaarden)

Voor mensen die in Nederland werken, maar in het buitenland wonen of andersom zijn er speciale regelingen.

Eigen risico basis zorgverzekering

De basisverzekering kent een verplicht eigen risico van € 385 per verzekerde. Het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18 en bepaalde zorgkosten, zie pagina eigen risico.

Vergelijk zorgverzekeringen, kies en bespaar!

Op basis van je gegevens en wensen, berekent Overstappen.nl welke zorgverzekeringen de zorg van je keuze vergoeden. De zorgverzekeraars worden vergeleken op premie en dekking. Je ziet razendsnel welke zorg wordt vergoed en wat je kunt besparen op je zorgkosten.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.