Overstappen van Energie in 2024? | Stap over en bespaar

Overstappen energie

Via ons is overstappen een fluitje van een cent met onze gratis overstapservice. Stap direct veilig over. Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.
Vul je gegevens in

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3381 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  50 minuten geleden
  gemakkelijk

  Het is nog een beetje vroeg om definitief te oordelen, maar proces was overzichtelijk.

  EJG
  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 uur geleden
  Duidelijk vraagstelling

  Duidelijk vraagstelling, geen verwarring over zaken als afname, teruglevering en/of productie.

  A. Aardse
  Star on Star on Star on Star on Star on
  18 uur geleden
  Gemakkelij

  Gemakkelijk en snel

  Bart Vreeker
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3381 reviews

  Snel navigeren naar

  Overstappen in de huidige energiemarkt

  Stap over van energieleverancier en profiteer van de lage tarieven en hoge kortingen die leveranciers nu bieden. Doordat de energieprijzen op een laag niveau staan is dit hét moment om over te stappen. In onze energievergelijker zie je binnen 1 minuut welke leverancier de scherpste deal heeft. Bespaar tot €900 per jaar. Overstappen met zonnepanelen? Lees dan hier het advies van onze energie-expert.

  tip

  Tip

  Heb je een variabel contract? Zet dan je tarieven vast, dit advies wordt ook gesteund door de ACM. Voor meer uitleg over de huidige situatie bekijk hier ons advies.

  Waarom kiezen voor Overstappen.nl

  Energie expert

  Al 14 jaar dé energie-expert

  Al 14 jaar zijn wij dé expert op het gebied van energie. Door onze jarenlange ervaring en kennis voorzien wij jou van de beste informatie en advies.

  Aanbod

  Meest complete aanbod

  Vergelijk meer dan 20 verschillende energieleveranciers en meer dan 55 contracten. Wij bieden het grootste aanbod in de Nederlandse markt van energie vergelijken.

  Klantbeoordeling

  Beoordeeld met een 9

  Wij staan altijd voor je klaar. Voor, tijdens en na de overstap. Daarom zijn wij beoordeeld met gemiddeld een 9. Ruim 1 miljoen overstappers gingen je voor.

  Gratis overstapservice voor energie

  “Overstappen van energie een gedoe? Niet met onze vergelijker. Hiermee vind je in een handomdraai een contract dat bij jou persoonlijke situatie past. Met onze gratis overstapservice stap je zonder problemen over naar een andere energieleverancier. Je nieuwe energieleverancier zorgt ervoor dat je oude energieleverancier wordt opgezegd. Zo kun je zorgeloos overstappen. Energie blijft gewoon beschikbaar, want overstappen is slechts een administratief proces. Je komt dus nooit zonder gas water licht te zitten.”

  Tom Schlagwein,
  Energie-expert

  Energie-expert Tom Schlagwein

  Stap over via Overstappen.nl

  • voordeel

   Eerlijk en persoonlijk advies

  • voordeel

   Altijd de beste deals

  • voordeel

   Kleine moeite, grote besparing

  Vergelijk nu

  Overstappen energieleverancier

  Overstappen Energie & Energieleverancier

  Energie overstappen

  Volgens de Energiemonitor 2023 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) waren er in vergelijking met 2022 minder overstappers. Het aantal huishoudens dat is overgestapt naar een andere energieleverancier is gedaald van 1,2 miljoen naar ruim 800.000. Een verklaring hiervoor is het magere aanbod van van vaste en variabele contracten. De energieprijzen waren erg hoog en het was ook onzeker hoe de prijzen zich zouden ontwikkelen, daarom bleef men liever zitten bij de huidige leverancier.

  Overstappen energieleverancier: wat is het precies?

  Overstappen van energieleverancier is het wisselen van je huidige energieleverancier naar een nieuwe energieleverancier. Dit noemen we overstappen. Je ‘stapt dus over’ wanneer je je oude contract opzegt en een nieuw energiecontract aangaat bij een andere energieleverancier. In de meeste gevallen stap je over wanneer je contract afloopt. Op die manier voorkom je een opzegboete.

  Korting bij overstappen energiecontract

  Er zijn veel energieleveranciers die een aantrekkelijke korting geven aan nieuwe klanten. Je krijgt de meeste korting als je een contract voor bepaalde tijd (bijv. 1-jarig of 3-jarig) kiest. Speciale actietarieven in een energiedeal zie je direct terug in je maandlasten. Een korting voor nieuwe klanten krijg je uitgekeerd als je het contract helemaal ‘uitzit’, niet als je tussentijds opzegt.

  Een lagere energierekening

  Niemand wil te veel betalen voor energie. Overstappen is de manier om je energierekening omlaag te brengen. Hoe dit werkt in het kort?

  1. Neem je laatste energierekening of jaarnota erbij.
  2. Vul je gegevens, voorkeuren en energieverbruik in vergelijker in.
  3. Je krijgt nu een persoonlijke top 3 van deals met de voordeligste energie.

  Overstappen is zo geregeld. Wij bieden een handige overstapservice.

  Je energieverbruik

  Eenmaal per jaar ontvang je de jaarafrekening van de energiemaatschappij. Je krijgt een overzicht van:

  Bezuinigen op je energierekening

  Jaarlijks energie vergelijken en overstappen van energieleverancier kan je veel geld besparen. Energieleveranciers wijzigen hun variabele tarieven meestal 2 keer per jaar: in januari en juli. Echter, sinds de energiecrisis kan het voorkomen dat de energieleverancier de variabele tarieven vaker veranderd. Daarnaast hebben veel energieleveranciers op alle instapmomenten aantrekkelijke loyaliteitsbonussen of speciale actietarieven voor energie. Overstappen kan dus altijd en is voordeliger dan jaren bij je huidige leverancier blijven. Wacht dus niet te lang met energie aanvragen.

  Op leveringskosten kun je bezuinigen

  De energierekening bestaat voor 43% uit leveringskosten (je verbruikskosten), 20% uit netwerkkosten en 37% uit belasting op energie. Overstappen is dé manier om je leveringskosten te verlagen. Op de netbeheerkosten heb je zelf geen invloed, maar op de energiebelasting kun je besparen door zuiniger te zijn met verbruiken van energie.

  Elektrische apparaten uit

  Zet huishoudelijke apparatuur volledig uit (in plaats van op stand-by) als je ze niet gebruikt. Dit levert een besparing van zo’n € 100 per jaar op. Vergeet ook niet ongebruikte opladers uit het stopcontact te halen. Ook zonder een aangekoppelde telefoon verbruikt de oplader schone energie.

  Een lagere energierekening

  Heb je al eens gedacht aan overstappen? Energie wordt tegenwoordig aangeboden door ruim 30 energieleveranciers die met elkaar concurreren om je gunst. Zij bieden hoge overstapkortingen voor nieuwe klanten. Profiteer hiervan en gun jezelf een meevaller op je energierekening; neem nu je energie-aanbieder onder de loep.

  Minder warm water, minder energie

  Minder warm water gebruiken, betekent ook dat je minder gas of stroom nodig hebt. Enkele waterbesparende tips:

  1. Zet de wasmachine alleen met een volle trommel
  2. Een minuutje minder douchen bespaart al veel energie
  3. Was op 30 of 40 graden in plaats van 60 graden
  4. Droog je was met mooi weer buiten
  5. Laat de kraan niet onnodig openstaan
  6. Overweeg een spaardouchekop.

  De beste keuze voor nu

  Bekijk met de energievergelijker van Overstappen.nl hoeveel je kunt winnen op je energierekening.
  Tip: sluit een jaarcontract af. Je kunt dan elk jaar opnieuw overstappen. Energie wordt namelijk een stuk duurder als je contract afloopt. Je actietarieven vervallen en je betaalt weer variabele tarieven (ook wel slaperstarieven genoemd).
  Let op! Door de ontwikkelingen in de huidige energiemarkt geldt deze tip niet meer voor iedereen. Bekijk onze adviespagina voor meer informatie.

  Tip! Neem jaarlijks op een vast moment je energiekosten onder de loep: kijk hoeveel je kunt winnen op energie en profiteer ieder jaar opnieuw door een vergelijking te maken en over te stappen van energiemaatschappij als er een voordeliger energiecontract is.

  Slimme meter

  Wil je meer inzicht in je verbruik? Dan kun je via je netbeheerder naar een slimme meter overstappen. Energie bezuinigen wordt zo veel leuker en concreter. Je ziet op een slimme thermostaat of app op je smartphone precies hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt. Soms zelfs per apparaat. Ga je zuiniger met energie om? Dan kun je dit gelijk terugzien in je verbruik.

  Extra voordeel via Overstappen.nl

  Krijg je per e-mail of telefoon een energieaanbieding? Moet je snel beslissen of je gaat overstappen? Energie aanvragen bij Overstappen.nl is een stuk voordeliger. Wij bieden scherpe kortingen die je meestal niet krijgt als je direct bij de energieleverancier een energieproduct afsluit. Check dus aanbiedingen voor gas en alleen stroom altijd even met de deals in onze energievergelijker.

  Meer besparen?

  Niet alleen op je energiecontract kun je veel geld besparen. Bekijk ook eens onze vergelijker voor autoverzekeringen of vind binnen enkele minuten de voordeligste woonverzekering bespaar nog eens honderden euro’s. Of wil je juist meer weten over zonnepanelen? Ook daar informeren we je graag over!

  Waarom een energiecontract afsluiten via Overstappen.nl?

  Overstappen.nl helpt consumenten bezuinigen op hun vaste lasten. Door een steentje bij te dragen aan het transparanter maken van de markt helpen wij consumenten bij het maken van de beste keuze voor hun situatie, wensen en budget.

  Overstappen van energieleverancier, kies de beste keuze voor je situatie

  We hebben voor jou de voordeligste energiedeal, maar we willen je vooral helpen met het afsluiten van de beste deal bij je specifieke situatie. Woon je met je gezin in een rijtjeshuis met cv? Of 4 hoog in een appartementje met een gaskachel? Vaste, variabele of dynamische energietarieven? Kies voor het contract dat aansluit op je wensen en budget. De resultaten van de berekeningen zijn gebaseerd op gegevens zoals je ze zelf hebt ingevuld. Als je je gegevens paraat hebt en invult in de energievergelijker, helpen wij je met het maken van de beste keuze.

  Wij vergelijken alle energieleveranciers

  Wij werken er samen met energieleveranciers aan dat jij op Overstappen.nl eenvoudig energie kunt vergelijken. Of je nu je bestaande contract wilt verlengen of wilt overstappen: hernieuwbare energie afsluiten via Overstappen.nl loont de moeite. Wij zorgen ervoor dat het aanbod van energieproducten volledig en up-to-date is en in iedere provincie te zien is. Zo brengen wij je zonder vertraging op de hoogte van de nieuwste energie aanbiedingen met aantrekkelijke tarieven en/of kortingen. Bovendien zorgen wij er gezamenlijk voor dat je nauwelijks merkt dat je van energie aanbieder overstapt.

  Overstappen energiemaatschappij is gratis

  Overstappen.nl zorgt ervoor dat je oude energieleverancier wordt opgezegd. Je hebt hier geen omkijken naar. De levering van elektriciteit en gas loopt tijdens de overstap gewoon door.

  Niet goed, geld terug

  Heb je voor een nieuwe energieleverancier gekozen via Overstappen.nl, maar twijfel je nog? Maak dan gebruik van de bedenktijd. Deze biedt je de mogelijkheid om binnen 14 dagen na het afsluiten van het energiecontract deze kosteloos te annuleren. Eventueel betaalde bedragen krijg je teruggestort.

  Overstappen energieleverancier met extra korting

  Heel veel mensen maken gebruik van Overstappen.nl om online hun huidige energieleverancier te vergelijken en direct bij ons een energiedeal af te sluiten. Zo zijn we in staat om onze klanten exclusieve, toonaangevende aanbiedingen te bieden: Overstappen.nl onderhandelt namelijk met energieleveranciers om de beste deals te krijgen. Voor deze leveranciers is een goed resultaat in de vergelijking belangrijk. Dit zorgt ervoor dat ze zich inspannen om een scherpe aanbieding te bieden. Daarom zijn deze deals vaak voordeliger dan direct afsluiten bij de energie-aanbieder zelf.

  Hoe verdient Overstappen.nl zijn geld?

  Wij ontvangen een vergoeding van de energieleveranciers als je via Overstappen.nl een nieuw energiecontract afsluit. Deze vergoeding maakt het mogelijk dat wij onze diensten -zoals een transparante vergelijking, klantenservice en advies- kosteloos kunnen aanbieden.

  100% onafhankelijk, 100% tevreden klanten

  We willen enkel tevreden klanten, die de volgende keer weer kiezen voor Overstappen.nl. Dat doen we door onze klanten te helpen met geld besparen middels onze energievergelijker. Wij bieden uitsluitend een energie-aanbod afgestemd op je woonsituatie, wensen en budget. De keuze is aan jou. Vanzelfsprekend hebben we er geen enkel belang bij energieleveranciers met voorrang te behandelen. Daarom zijn we onafhankelijk in het energie vergelijken.

  Je voordeel

  Bij Overstappen.nl profiteer je van:

  • De beste keuze voor je situatie
  • Een groot aanbod: wij vergelijken alle
   energieleveranciers
  • Gratis overstapservice
  • Niet goed, geld terug! (14 dagen)
  • Onafhankelijke en objectieve informatie

  Hoe stap ik over van energie?

  Als je wilt overstappen van energie, vraag je je misschien af hoe dat in zijn werking gaat. Dit hebben wij voor je op een rijtje gezet. Overstappen van energie in 4 simpele stappen:

  Stap 1: energie overstappen

  Stap 1: energie vergelijken: vul je gegevens in

  Vul je postcode, huisnummer, huidige leverancier, energieverbruik en je eventuele opwekking in. Daarna kun je in de vergelijker filteren op jouw voorkeuren. Bijvoorbeeld of je een vast, variabel of dynamisch contract zoekt.

   

  Tip: Pak je jaarrekening erbij voor een nauwkeurig aanbod.

  Stap 2: Overstappen energie

  Stap 2: Vergelijk leveranciers

  Je ziet in één overzicht de goedkoopste leveranciers voor jouw adres en energieverbruik. De goedkoopste staat bovenaan en rechts zie je het indicatieve maandbedrag dat je betaalt. Dit maandbedrag wordt inclusief de korting of loyaliteitsbonus weergegeven.

  Stap 3: Overstappen Energie

  Stap 3: Kies jouw contract

  Klik op de knop ”begin je aanvraag”, controleer de kosten en vul je gegevens in. Hierbij is het belangrijk dat je je einddatum van je huidige contract juist invult. Overstappen van leverancier is zo gedaan!

  Stap 4: Overstappen van energieleverancier

  Stap 4: Relax en bespaar

  We sturen je gelijk een samenvatting van de aanvraag. Binnen enkele dagen ontvang je het officiële contract van je nieuwe leverancier. Deze zegt vervolgens je lopende contract op. Tijdens je overstap blijf je gewoon stroom en gas ontvangen. Het duurt gemiddeld 6-8 weken voordat je nieuwe leverancier gaat leveren.

  Snel antwoord

  Veelgestelde vragen

  De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt.

  “De beste termijn om over te stappen van energieleverancier is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je energiecontract.”

  Als je een vergelijking maakt kan je binnen 5 minuten overstappen van energieleverancier. Vul direct je gegevens in vergelijk alle energieleveranciers in onze vergelijker. In een simpel stappenplan leggen we uit hoe het overstappen van energie werkt.

  Door ieder jaar over te stappen kan je tot wel € 900 euro besparen. Maar niet alleen geld is een reden om over te stappen. Ook als je behoefte hebt aan een betere klantenservice, betere voorwaarden of een vrij opzegbaar energiecontract hebt of wilt kan je overstappen.

  Ja, via Overstappen.nl is overstappen naar een nieuwe energieleverancier gratis. Wij verzorgen kosteloos je overstap naar een nieuwe energieleverancier. Bij ons vergelijk je gemakkelijk en snel energietarieven van alle leveranciers in Nederland.

  Ja, met stadsverwarming kun je ook overstappen. Het is mogelijk om alleen stroom bij een leverancier af te nemen. In dat geval ontvang je geen gascontract. Kortom: voor stadswarmte blijf je bij de monopolie aanbieder en voor stroom kun je elk jaar overstappen!

  Lees verder over het overstappen met stadsverwarming.

  Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het mogelijk zijn om over te stappen en te verhuizen tegelijk. Wil jij weten of het voor jou mogelijk om van energieleverancier te veranderen als je verhuist? Onze energieverhuiscoach helpt je graag.

  Dit is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Er zit een klein verschil tussen de twee meters. Met een enkele meter betaal je voor stroom het standaardtarief, met een dubbele meter dan betaal je ene piektarief en een daltarief. Voor meer informatie kan je terecht op onze pagina over enkele of dubbele meter.

  Het belangrijkste verschil tussen groene en grijze stroom zijn de gebruikte bronnen voor het opwekken van de energie. Bij grijze stroom wordt er gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen die uitputtelijk zijn. Voor groene energie wordt gebruik gemaakt van natuurlijke, onuitputtelijke bronnen, zoals wind, water of zon.

  Klantenservice

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

   
  Gecontroleerd door
  Tom Schlagwein - Energie-expert
  Tom Schlagwein
  Energie-expert
  19 minuten 16-07-2024

  Over onze expert

  Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.