Duurzame energie

Wat is duurzame energie?

Zoals de naam al doet vermoeden wordt onder duurzame energie energie verstaan die wordt opgewekt door gebruik te maken van bronnen die onuitputtelijk zijn. Daarnaast gaat het om bronnen die ook nog eens milieuvriendelijk zijn. Je kunt hierbij dus denken aan energie opgewekt door bijvoorbeeld wind, water of zon.

Waarom gebruiken we duurzame energie?

Duurzame energie wordt steeds belangrijker gevonden. Dit heeft vooral te maken met milieutechnische aspecten. De uitstoot van CO2 vormt namelijk een ernstige bedreiging voor onze aarde door de opwarming die het veroorzaakt. Aan de andere kant is het ook bittere noodzaak om op zoek te gaan naar andere bronnen omdat de fossiele brandstoffen, die nu gebruikt worden om energie op te wekken, dreigen op te raken. Zonder energie zal immers de hele maatschappij ontwricht worden.

Welke vormen van duurzame energie zijn er?

Het vinden van milieuvriendelijke energiebronnen wordt erg belangrijk gevonden. Er komen dan ook iedere keer weer nieuwe initiatieven. Op dit moment kan je denken bij duurzame energie aan energie opgewekt door zonnepanelen, door gebruik te maken van waterkracht of natuurlijk de wind. Maar ook andere manieren zijn gevonden. Biobrandstof, bijvoorbeeld, is er één van. Dit soort brandstof kan op meerdere manieren gemaakt worden. Diverse agrarische gewassen kunnen voor het proces gebruikt worden. Graan, aardappel, cassave of suikerriet kunnen de ethanol leveren die nodig is voor de biobrandstof. Maar de brandstof kan ook dierlijke bestandsdelen bevatten. Een nieuw proces is het gebruik van algen en zeewier. Geothermische energie is ook een vorm van duurzame energie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de warmte van de aarde. Met name magma levert die warmte. Omdat hierbij het risico groot is op ongelukken (vulkanen zijn nu eenmaal niet te vertrouwen) wordt hier minder gebruik van gemaakt.

Wat zijn de duurzame energieleveranciers van Nederland?

In Nederland bieden veel energieleveranciers ook groene stroom. ‘Pure Energie’ is een leverancier die gebruik maakt van windmolens en zonneparken in Nederland. Het bedrijf levert uitsluitend groene energie! Bij ‘Qurrent’ is niet alleen de energie afkomstig van windmolens, maar is ook het gas CO2-gecompenseerd. Je kunt bij dit bedrijf zelfs een stukje windmolen huren, waardoor je een windtegoed opbouwt. ‘Eneco’ biedt de mogelijkheid om bij een vast contract korting te krijgen als het hard waait! Andere leveranciers zijn o.a. ‘Greenchoice’, ‘Vandebron’ en ‘Nederlandse Energie Maatschappij’.

Wat doet Nederland aan duurzame energie?

De overheid is zich bewust van het feit dat de gasvoorraad opraakt én we aan de andere kant juist steeds meer gebruiken. Daarom worden er maatregelen genomen. De afspraak is gemaakt dat we in 2050 geen CO2 uitstoot meer zullen hebben. De rijksoverheid bevordert dan ook de initiatieven voor groene energie. Maar ook het besparen van energie heeft prioriteit. Met maatschappelijke instanties en bedrijven zijn afspraken gemaakt zodat in 2020 al 14% van de energie duurzaam zal zijn opgewekt.

Vergelijk alle groene energieleveranciers

Vul je postcode en huisnummer in:

{{energy_consumption_buttons_show ? 'Schat mijn jaarverbruik' : 'Vul je jaarverbruik in'}}

1
2
Kies je huidige leverancier Kies je huidige leverancier

Reviews Overstappen.nl

"Prima"

Han Vermeer, 2 uur geleden