Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Duurzame energie

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt onder duurzame energie energie verstaan die wordt opgewekt door gebruik te maken van bronnen die nooit opraken: zonne-energie, waterkracht, windenergie en biomassa.

Duurzame energie vergelijken uit Nederland

Welke vormen van duurzame energie zijn er?

Er zijn vier vormen van duurzame energie: energie opgewekt door zonne-energie, waterkracht, windenergie en/of biomassa. Als een leverancier groene stroom aanbiedt, hoeft dat echter niet te betekenen dat de stroom ook écht groen is.

Als je groene stroom afneemt, moeten energiebedrijven met een Garantie van Oorsprong kunnen aantonen dat de energie ook écht duurzaam is. Deze GvO’s worden echter vaak in het buitenland gekocht, aangezien Noorwegen een teveel aan certificaten heeft. Op deze manier kunnen leveranciers zeggen dat ze groene stroom aanbieden, terwijl het gewoon grijze stroom is met een groen etiket. Gelukkig kan je voorkomen dat je deze ‘vergroende stroom’ afneemt: door in de Overstappen energievergelijker aan te geven dat je alleen interesse hebt in ‘extra groene stroom’, weet je zeker dat je product 100% duurzaam is.

Waarom gebruiken we duurzame energie?

Duurzame energie wordt steeds belangrijker. Dit heeft vooral te maken met milieutechnische aspecten: de uitstoot van CO2 vormt namelijk een ernstige bedreiging voor onze aarde door de opwarming die het veroorzaakt. Aan de andere kant is het ook bittere noodzaak om op zoek te gaan naar andere bronnen omdat de fossiele brandstoffen, die nu gebruikt worden om energie op te wekken, dreigen op te raken. Zonder energie zal immers de hele maatschappij ontwricht worden.

Overstappen naar duurzame energie

Leveranciers van duurzame energie

Er zijn grote verschillen tussen energieleveranciers. Er zijn enkele leveranciers die stroom leveren uit o.a. kolencentrales, maar ook veel leveranciers maken gebruik van vergroende stroom door een Garantie van Oorsprong te kopen uit het buitenland. Slechts enkele leveranciers onderscheiden zich als écht groen.

Raedthuys Energie
qurrent
om
vandebron
powerpeers
huismerk energie
greenchoice
eneco
hvc energie

Wat doet Nederland aan duurzame energie?

De overheid is zich bewust van het feit dat de gasvoorraad opraakt terwijl we juist steeds meer gas gebruiken. Daarom worden er maatregelen genomen: de afspraak is gemaakt dat we in 2050 volledig aardgasloos zullen zijn. De Rijksoverheid bevordert dan ook initiatieven voor duurzame energie. Ook het besparen van energie heeft prioriteit: met maatschappelijke instanties en bedrijven zijn afspraken gemaakt zodat in 2020 zo’n 14% van de energie duurzaam zal zijn opgewekt.

Overstappen naar duurzame energie