Opzegvergoeding

Heb je een overeenkomst voor onbepaalde tijd (zonder einddatum), dan mag je energieleverancier je geen opzegvergoeding in rekening brengen. Als je een energiecontract voor bepaalde tijd (met einddatum) hebt lopen en te vroeg overstapt naar een andere energieleverancier, dan brengt je oude energieleverancier een opzegvergoeding in rekening omdat het energiecontract tussentijds is verbroken.

Contractbreuk

Een energiecontract voor bepaalde tijd heb je voor bijvoorbeeld 1, 2, of 3 jaar. Als je het energiecontract wilt beëindigen, kun je het opzeggen. Soms kan het zo zijn dat je dan moet betalen omdat je het energiecontract niet volmaakt en niet op de afgesproken tijd je energiecontract opzegt. Dit heet een opzegvergoeding, ook wel opzegboete genoemd.

Wanneer betaal ik een opzegboete?

Wil je weten of je een opzegvergoeding verschuldigd bent? Kijk dan in je energiecontract of in de algemene voorwaarden van de energieleverancier. Als je meer dan 2 maanden voor het einde van je energiecontract overstapt, dan kan de energieleverancier een opzegboete in rekening brengen. Wil je er zeker van zijn dat je geen opzetboete hoeft te betalen, stap dan binnen 6 tot 8 weken voor het einde van je contract over naar een nieuw energiecontract.

“De beste termijn om over te stappen van energieleverancier is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je energiecontract. De energieleverancier mag je in dit geval geen opzegboete in rekening brengen.”

Hoogte van de opzegvergoeding

Hoeveel je aan opzegvergoeding moet betalen, hangt af van het energiecontract dat je hebt. De opzegvergoeding van zakelijke en particuliere aanvragen verschillen ook. Of lees de voorwaarden van je energiecontract. De opzegboetes voor particulieren kun je vinden in het onderstaande schema.

Voorbeeld:
Als jij een 1 jarig energiecontract hebt en je stapt 4 maanden voor het einde van je contract over naar een nieuw energiecontract dan krijg je een boete van €50 voor gas en €50 voor stroom, in totaal dus €100.
Had je alleen een contract voor stroom afgesloten, dan betaal je alleen deze boete van €50.

Hoe lang duurt het nog voordat je contract afloopt?Opzegboete voor gasOpzegboete voor stroom
korter dan 1,5 jaar€ 50€ 50
1,5 – 2 jaar€ 75€ 75
2 tot 2,5 jaar€ 100€ 100
langer dan 2,5 jaar€ 125€ 125

Opzegvergoeding voorkomen

Wil je overstappen van energieleverancier en heb je een energiecontract voor bepaalde tijd lopen? Zorg dan dat je niet te vroeg overstapt. Wat te vroeg is, verschilt per energieleverancier. Het kan voorkomen dat als je bijvoorbeeld 65 dagen voor de einddatum een nieuw contract aanvraagt, de nieuwe leverancier je per direct overneemt. Je krijgt dan te maken met een opzegvergoeding van de oude energieleverancier.

Beste termijn om over te stappen

De beste termijn om over te stappen van energieleverancier is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je energiecontract. Vergelijk energie en stap over. Dan zorgt de nieuwe energieleverancier ervoor dat je nieuwe en oude contract netjes op elkaar aansluiten.

Vergelijk energieleveranciers

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.