Energiecontract verhuizen: wat moet ik doen? | Overstappen.nl

Energiecontract verhuizen

Wanneer je verhuist, moet je rekening houden met het meeverhuizen van je energie. Maar hoe werkt je energiecontract verhuizen? Dit is voor iedere situatie anders, soms loont het namelijk om bij je energieleverancier te blijven en soms doe je er beter aan om over te stappen naar een andere energieleverancier. Mmm, vaag dus. Met onze energieverhuiscoach weet je precies wat je het beste kunt doen in geval van verhuizing: overstappen of je energiecontract meeverhuizen naar de nieuwe woning.

Verhuizen energiecontract: wat voor soort contract heb je?

Variabel contract of een contract voor onbepaalde tijd

Je kunt tegelijk met de verhuizing overstappen van energieleverancier. Of je kunt een ander type product afnemen (bijvoorbeeld: groene stroom of dubbeltarief). Als je tijdens het verhuizen wilt overstappen, vraag je technisch gezien energie aan in een nieuwe woning. Je moet dan zelf je oude leverancier opzeggen. De overstapservice is namelijk alleen mogelijk op dezelfde aansluiting.

Dynamisch energiecontract

Je kunt tegelijk met je verhuizing overstappen naar een ander energiecontract. De meeste dynamische leveranciers hanteren geen opzegtermijn of een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Zeg net als bij het variabele contract zelf je huidige energieleverancier op. Ook je energie meeverhuizen is met een dynamisch energiecontract geen probleem. Het is wel noodzakelijk dat je nieuwe woning beschikt over een slimme meter.

Lopend energiecontract

Is de einddatum van jouw vaste contract nog niet in zicht? Dan betaal je een opzegvergoeding als je toch overstapt van leverancier. Een contract is namelijk persoonsgebonden, niet adresgebonden. We raden je aan je huidige energiecontract mee te verhuizen als de kosten voor de opzegvergoeding hoog zijn. Wil je toch graag overstappen? Bel de klantenservice om te vragen of er leveranciers zijn die de opzegvergoeding voor je betalen.

“Wij raden aan om je vaste contract altijd uit te zitten. Als je dit vroegtijdig verbreekt, dan brengt de leverancier een boete in rekening en vervalt je eventuele korting. Mocht je verhuizen naar een ander adres, dan kan dat altijd binnen je contract. Dit geef je zelf vaak eenvoudig door via de online omgeving, app of via een klantenservice.”
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energie verhuizen in 4 stappen

Bij het meeverhuizen van je energieleverancier moet je op een aantal punten letten. Zie hieronder het stappenplan voor het verhuizen van je energiecontract. Heb je aparte leveranciers voor gas en elektriciteit? Doorloop de stappen voor elke leverancier een keer. Zo weet je zeker dat je niks mist.

Stap 1: Je verhuisdatum doorgeven

Je kunt je verhuizing maximaal 3 maanden en minimaal 2 weken van tevoren doorgeven. Geef de verhuisdatum op tijd door aan je energiebedrijf. Je krijgt vervolgens een ontvangstbevestiging en een formulier voor de meterstanden.

Stap 2: Meterstandenformulier invullen

Bij het verhuizen van je energiecontract kijk je naar de meterstanden in je oude en je nieuwe woning.

Meterstanden van je oude huis
Op de dag van de sleuteloverdracht vul je het meterstandenformulier (digitaal) in. Idealiter doe je dit samen met de nieuwe bewoner(s). Het ondertekende formulier stuur je binnen 5 dagen naar je huidige leverancier. Bewaar een kopie van het formulier voor je eigen administratie.

Meterstanden nieuwe huis
Verhuis je naar een woning die voor jouw komst bewoond werd? De oude bewoners sturen dan hun meterstandenformulier van het huis naar hun eigen energieleverancier. Vraag een kopie van het formulier aan bij de oude bewoners.

Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Vul dan de meterstanden in met de aannemer. Je energieleverancier geeft de meterstanden door aan de (nieuwe) netbeheerder.

Stap 3: Controle eindafrekening

Je energieleverancier verwerkt de verhuizing administratief, zodra het formulier met de meterstanden binnen is. Hierop volgt binnen maximaal 8 weken een eindafrekening voor je oude woning. Controleer altijd of de meterstanden op de ontvangen eindafrekening correct zijn overgenomen. Staan er geschatte meterstanden op je eindafrekening? De leverancier heeft het meterstandenformulier waarschijnlijk te laat ontvangen. Neem in dat geval zo snel contact op met de leverancier.

Stap 4: Bepaling van de voorschotnota

Je ontvangt op het nieuwe adres een brief met de volgende gegevens:

  • Ingangsdatum van de energielevering
  • Begin meterstanden van je nieuwe woning
  • Hoogte van de voorschotnota / termijnbedrag voor de nieuwe woning

De voorschotnota wordt bepaald door onder andere het gemiddeld jaarverbruik van de vorige bewoners. Ook al verhuis je je energiecontract mee, het termijnbedrag zal waarschijnlijk niet gelijk zijn aan het bedrag van de oude woning. Ga je in een nieuwbouwwoning wonen? Dan maakt de leverancier een schatting van het verbruik en het termijnbedrag. Dit kun je in overleg met de leverancier altijd aanpassen naar een ander bedrag.

Overstappen.nl verhuistips

Leveranciers van water, internet en tv

Je hebt vast meerdere leveranciers. Denk aan leveranciers van water of internet. Geef ook aan hen je verhuizing door. Met een contract voor onbepaalde tijd, kun je bij de verhuizing ook deze leveranciers vergelijken en overstappen. Als je verhuist kun je geen gebruik maken van de overstapservice.

Check je woonverzekering

Kijk bij een verhuizing ook goed naar je woonverzekeringen, zoals de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Kijk opnieuw naar de waarde van jouw bezittingen en de veranderingen in en aan jouw nieuwe woning. Zo voorkom je onder- of oververzekering. Ga je van een huurwoning naar een koopwoning? Dan heb je waarschijnlijk een opstalverzekering nodig.

Stadsverwarming of blokverwarming

Heb je in je oude huis stadsverwarming of blokverwarming met een verdeelmeter van de warmtekosten? Laat je meterstanden dan opnemen door de verhuurder als je verhuist. Je kunt ook contact opnemen met de warmteleverancier voor de juiste afstemming.

Laatste controle van je meters

Voorkom dat je aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele beschadigingen aan de meters. Voer altijd een controle uit. Bij schade of twijfel kun je het beste direct contact opnemen met je energieleverancier. Tip: Maak altijd een foto van de huidige situatie ter bewijsvoering.

Nog steeds vragen over je energiecontract verhuizen?

Heb je nog vragen over het verhuizen van je energiecontract of is het nog niet duidelijk wat je het beste kunt doen in jouw specifieke situatie? Geen probleem, we kijken graag even met je mee. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en kun je zonder problemen genieten van je nieuwe woning. Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contactopties.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
5 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!