Waterkracht energie | Water energie | Overstappen.nl

Waterkracht

Waterenergie is energie die vrijkomt uit waterkracht. Met de kracht van water wekken we duurzame energie op. Op deze pagina leggen we je alles uit over waterenergie en waterkracht.

Wat is waterkracht energie?

Waterenergie, een vorm van duurzame energie, noemen we ook wel energie door waterkracht. Maar wat is waterkracht energie en hoe werkt waterenergie? Voor de productie van waterenergie maken we gebruik van stromend en vallend water, ook wel waterkracht. De kracht van stromend en vallend water wordt in waterkrachtcentrales door middel van waterturbines omgezet in elektrische stroom. Om water te laten vallen en stromen is er hoogteverschil of snelstromend water nodig. De stroom die waterturbines produceren kunnen huishoudens vervolgens gebruiken. In Nederland wordt op kleine schaal waterenergie opgewekt: maar een paar procent van de totale hoeveelheid groene stroom, is waterenergie.

Waterenergie: voor- en nadelen

Waterenergie heeft een aantal voor- en nadelen, we zetten ze voor je op een rijtje.

Voordelen water energie

Energie uit waterkracht is een schone vorm van energie:

  • Er ontstaan geen schadelijke stoffen en de bron (het water) raakt nooit op. Er ontstaan geen afvalproducten en er hoeven geen grondstoffen voor te worden gewonnen.
  • Waterkracht niet afhankelijk van het weer, iets dat bij zonne-energie en windenergie wel het geval is.
  • Een stuwmeer, dam en waterkrachtcentrale gaan tientallen jaren mee.
  • Een aantal waterkrachtcentrales gebruiken het stuwmeer ook als recreatiepark en irrigatie.

Nadelen water energie

Er zijn een aantal nadelen aan energie uit waterkracht:

  • Stuwdammen en stuwmeren (die worden gecreëerd om de stroomsterkte op te hogen) tasten ecosystemen in negatieve zin aan.
  • Rondom waterkrachtcentrales is veel vissterfte en er zijn veel gewonde vissen te vinden. Ook lukt het veel vissen niet meer om hun broedplaats te bereiken door de watercentrale, stuwdammen en/of stuwmeren.
  • Het is duur om een waterkrachtcentrale te bouwen.
  • Een dam blokkeert de natuurlijke stroming van een rivier, waardoor er ook verderop problemen kunnen ontstaan.
  • Als het water in het stuwmeer stilstaat kan er methaangas vrijkomen, wat een negatief effect heeft op het klimaat.
  • Waterkracht is niet overal even effectief: er is hoogteverschil en snelstromend water nodig.

Waterkracht Nederland

In sommige landen, zoals Noorwegen, is er van nature veel hoogteverschil. Het is dan makkelijker om waterkracht te gebruiken als energiebron. In Nederland, een land waarin er weinig hoogteverschil is, maken we minder gebruik van waterenergie. Er zijn een aantal waterkrachtcentrales te vinden in Nederland. Een Nederlandse watercentrale levert per jaar stroom voor zo’n 9000 huishoudens. De hoeveelheid energie die geleverd wordt, is echter zodanig laag, dat een aanbieder nooit 100% waterenergie uit Nederland kan leveren. Zegt een aanbieder dit wel te doen, dan krijg je sjoemelstroom: aanbieders kopen dan een Garantie van Oorsprong (een certificaat dat bewijst dat je groene energie krijgt) uit het buitenland en plakken dit certificaat op grijze stroom.

Waterkracht in je energiecontract

In Nederland wekken we niet genoeg waterkracht energie op om iedereen te voorzien van deze vorm van groene energie. Wil je thuis echte groene energie ontvangen? In onze energievergelijker vergelijk je energiecontracten makkelijk op duurzaamheid. Als je vergelijkt op duurzaamheid, selecteren wij alleen producten met de hoogste certificeringsnormen. Alleen producten met groene stroom opgewekt in Nederland én C02-gecompenseerd gas, of vergelijkbare certificering, krijgen van ons het duurzame label. Vergelijk op duurzaamheid en premie en ga ervandoor met de beste deal voor jou.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Waterenergie is energie opgewekt met waterkracht. Met de kracht van stromend water kan er energie worden opgewekt. De waterkrachtstroom die in Nederland wordt opgewekt komt voornamelijk uit rivieren zoals de Maas.

Waterkracht is een vorm van duurzame energie: bij het opwekken van waterkracht energie komen geen schadelijke stoffen vrij en water is een onuitputtelijke bron. Toch heeft waterkracht energie ook nadelen: rondom waterkrachtcentrales vindt veel vissterfte en verwonding van vissen plaats.

Wil je weten of de energie die jij afneemt ook echt groen is? Kijk dan op het stroometiket van je energieleverancier. Op het stroometiket staat de samenstelling van de energie die jij thuis krijgt precies omschreven.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!