Wie is mijn netbeheerder? Alle netbeheerders van Nederland in 2024

Netbeheerder

Een netbeheerder verzorgt het beheer en transport van energie in de regio en is een onafhankelijk nutsbedrijf. Elke energieverbruiker in Nederland heeft naast zijn energieleverancier ook een (regionale) netbeheerder. Aan de hand van je woonplaats wordt bepaald wie op jouw adres het energie-netbeheer verzorgt. Je kunt in tegenstelling tot de energieleverancier niet kiezen wie je netbeheer verzorgt. Wanneer je naar een andere regio verhuist kan de netbeheerder veranderen.

Regionale netbeheerder

Door de privatisering en de liberalisering van de energiemarkt in 2004 zijn de regionale netbeheerders ontstaan. Sindsdien zijn deze netbeheerders verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van de middenspannings- en laagspanningsnetwerken. Tegelijk zorgen zij voor het transport van elektriciteit en/of gas in de regio. Het is dus de verantwoordelijkheid van de regionale netbeheerder dat jij wordt aangesloten op het stroom en/of gasnet. En dat jij, als je een energiecontract hebt, stroom en/of gas ontvangt. Daarom moet de netbeheerder alle energieleveranciers toegang geven tot hun energienet.

Wie is mijn netbeheerder?

In 2024 zijn er 6 netbeheerders actief in Nederland. Meestal heb je één netbeheerder voor elektriciteit en gas. Bij sommige adressen kan het echter voorkomen dat je twee netbeheerders hebt, één voor elektriciteit en een ander voor gas. Bekijk de kaart hieronder om te zien wie de netbeheerder in jouw regio is. Als je twijfelt over de regio ga dan naar mijnaansluiting.nl, vul je adresgegevens in en je ziet zo welke netbeheerder verantwoordelijk is voor jouw regio.

 • Coteq Netbeheer
 • Enexis Netbeheer
 • Liander
 • Rendo Netbeheer
 • Stedin
 • Westland Infra Netbeheer

Overzicht van netbeheerders elektriciteit

netbeheerders-elektriciteit-2024

Overzicht van netbeheerders gas

netbeheerders-gas-2024

Landelijke beheerders

Nederland kent twee landelijke netbeheerders. Dat zijn TenneT en de Nederlandse Gasunie. De landelijke beheerders zijn verantwoordelijk voor de verbindingen tussen de regionale elektriciteitsnetten en het Europese net.

TenneT

Tennet is de landelijke netbeheerder en is verantwoordelijk voor het landelijke hoogspannings-elektriciteitsnetwerk en de aansluiting op het Europese elektriciteitsnet.

Nederlandse Gasunie

Gasunie is verantwoordelijk voor het landelijke gastransportnetwerk en de aansluiting naar het Europese gasnetwerk

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Geen vrije keuze voor netbeheerder

Je hebt als consument dus geen vrije keuze voor een netbeheerder. De overheid heeft in 1998 het beheer van energie vastgelegd in de Gas- en Elektriciteitswet. Het is voor de netbeheerders enkel mogelijk om een andere netbeheerder over te nemen na toestemming van de overheid en de ACM. Er is dus bijna geen sprake van concurrentie. Alle netbeheerders staan onder toezicht van de Autoriteit Consument & Markt.

De rol van de ACM

Als toezichthouder bepaalt de ACM jaarlijks de maximumtarieven die de beheerders in rekening mogen brengen via de netbeheerkosten. Je betaalt deze kosten aan de netbeheerder via de energierekening. Door regulering van de tarieven zorgt de ACM ervoor dat netbeheerders genoeg inkomsten ontvangen voor investeringen die nodig zijn in het kader van de energietransitie. Tegelijkertijd zorgt zij er voor dat tarieven niet hoger zijn dan redelijk en prikkelt zij netbeheerders om efficiënt te werken.

tip

Goed om te weten

De kosten van je netbeheerder worden via je energieleverancier in rekening gebracht. Je ontvangt dus geen aparte rekening van je netbeheerder.

Wat is het verschil tussen een energieleverancier en een netbeheerder?

Netbeheerder Energieleverancier
Beheer stroom/gasnetwerk X
Aanleg stroom/gasnetwerk X
Onderhoud stroom/gasnetwerk X
Transport stroom en/of gas X
Gebonden aan regiogrenzen X
Onder toezicht ACM
Leveringsvergunning X
Aansluiting op het net X
Opwekken stroom/gas X
In- en verkoop stroom/gas X

Bij wie kun je terecht?

Een netbeheerder en energieleverancier zijn voor verschillende onderdelen verantwoordelijk. Wij hebben hieronder op een rijtje gezet voor welke onderwerpen je terecht kan bij je netbeheerder of bij je energieleverancier.

Netbeheerder:

 • Het aanvragen, wijzigen of verwijderen van jouw aansluiting;
 • Gas of stroom storingen;
 • Vragen over en problemen met de gas-en elektriciteitsmeter;
 • Slimme meter;
 • Onderhoud van kabels en stroom/gasmeters;
 • Meldingen van een vermoeden van energiefraude;
 • Terugleveren van stroom
 • Wanneer je zonnepanelen bezit;
 • Dal- Piekuren.

Energieleverancier:

 • Doorgeven meterstanden
 • Wijzigen persoonsgegevens
 • Juiste grootte van je aansluiting
 • Energietarieven
 • Terugleververgoeding

Toch besparen op je energiekosten?

Een energieleverancier bepaalt zelf de tarieven die zij hanteren voor stroom en/of gas. Je kunt dus niet besparen op de netbeheerkosten maar wel op de kosten van je energieleverancier. Vul onze energievergelijker in om te kijken of je kunt besparen door over te stappen naar een andere leverancier.

Vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten