Vast of variabel energiecontract?

Vergelijk energiecontracten
Vast versus flexibel tarief

Twee soorten energiecontracten

Laatste update:

Bij het afsluiten van een energiecontract sta je voor de volgende keuze: kies je een vast of een variabel energiecontract? Met andere woorden, sluit je een contract af voor een bepaalde (vast) of een onbepaalde tijd (flexibel)? Meer over de verschillen tussen deze soorten en de plus- en minpunten van een vast of variabel contract worden op deze pagina toegelicht. Tot slot komt ook het nieuwere dynamische energiecontract aan bod.

tip

Tip

De energieprijzen staan momenteel op een laag punt en leveranciers hebben scherpe aanbiedingen voor nieuwe klanten. Het is daarom dé tijd om over te stappen van leverancier en te profieteren van  Voor meer informatie wat jij kan doen in de huidige energiemarkt bekijk hier ons advies.

Variabel versus vast in 2024

Door de energiecrisis is er er een tijdje een wissel geweest in welk type contract het goedkoopste was. Waar eerst de vaste contracten standaard goedkoper waren is dit tijdens de energiecrisis veranderd naar een situatie waar de variabele contracten goedkoper werden. Gelukkig zien we dat nu de rust op de energiemarkt is teruggekeerd de vaste contracten weer een stuk goedkoper zijn. Maar waarom is dit? Dat zullen we je toelichten.

* Vast: De jaarprijs van het goedkoopste vaste energiecontract dat op dat moment kon worden afgesloten. De jaarprijs van 2024 is berekend inclusief de korting. De jaarprijs van de jaren 2017-2023 zijn exclusief de korting.
** Variabel & Dynamisch: De jaarprijs is berekend op basis van de gemiddelde energieprijzen van dat moment.
*** Alle jaarprijzen zijn inclusief btw & energiebelasting.

Belangrijke kanttekening bij grafiek

De energiemarkt is om meerdere redenen weer redelijk stabiel. Toch blijven experts waarschuwen dat, ondanks de stabielere lage tarieven één enkele gebeurtenis de prijzen kan laten stijgen.
In Nederland specifiek heeft het aanpassen van de opzegvergoedingen ervoor gezorgd dat de energieleveranciers meer zekerheid kregen hierdoor wilden ze weer vaste contracten aanbieden rond medio vorig jaar.

Waarom is dat eigenlijk? De hevige schommelingen in marktprijzen zorgden ervoor dat energieleveranciers meer risico liepen wanneer ze vaste contracten aanboden. Op het moment dat prijzen opeens erg dalen, kunnen klanten hun vaste contract vroegtijdig verbreken en bij een goedkopere energieleverancier afsluiten.

Leveranciers zaten met een verlies omdat de duurder ingekochte energie voor een lagere prijs moest worden verkocht aan de markt. De opzegboetes waren slechts € 50 voor stroom en € 50 voor gas. Een te laag bedrag om het verlies te dekken.

Ga jij liever voor vastigheid of ben je graag flexibel?

  • voordeel

    Vergelijk binnen 5 minuten

  • voordeel

    Onze klanten geven ons een 9,2

  • voordeel

    14 dagen bedenktijd

Start jouw energievergelijking

Wat is een vast energiecontract?

Een vast energiecontract is een overeenkomst voor een bepaalde tijd. Hiermee stem je in met een contract voor een bepaalde periode. Vast contract voor energie wordt door verschillende energieleveranciers aangeboden in periodes van een 1, 2, 3 jaar en een enkeling zelfs van 5 jaar. Een vast contract wordt daarom ook wel een langlopend energiecontract genoemd. Als je het energiecontract vroegtijdig opzegt, moet je een opzegvergoeding betalen aan je energieleverancier.

Wat is een variabel contract?

Een variabel energiecontract is een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Je kunt het ook zien als een doorlopend contract dat je aangaat voor een flexibele tijd. Bij verschillende energieleveranciers wordt dit soort contract ook direct opzegbaar, kortlopend energiecontract of een flex deal genoemd. Zo is er in variabel contract energie geen sprake van een opzegboete als je wilt overstappen. In theorie kan je dat namelijk elke maand! Als je beschikt over een energiecontract voor onbepaalde tijd, dan heb je variabele energietarieven die 2 keer per jaar wijzigen op 1 januari en 1 juli. Het kan dat de leverancier de tarieven ook tussentijds wijzigt mits daar een geldige reden voor is, dit in de voorwaarden van het contract staat en minimaal 30 dagen van tevoren aan jou als klant wordt gecommuniceerd.

Plus- en minpunten vast en variabel contract

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Zo ook als je inzoomt op de verschillende smaken energiecontracten. Welk soort contract bij jou past hangt af van een aantal belangrijke factoren; kom je uit een laag/midden/groot inkomen-huishouden, woon je alleen of met je partner/gezinsleden/huisgenoten en neem je liever het zekere voor het onzekere of sta je flexibel en vrij in het leven en heb je geen behoefte aan iets vasts.

Variabel contract

  • pluspunt
    Maandelijks opzegbaar
  • minpunt
    Gedurende je contract varieert je tarief 2x per jaar (of vaker)
  • pluspunt
    Dalen de energieprijzen dan profiteer je daar op korte termijn van
  • minpunt
    Stijgen de energieprijzen dan draai jij mogelijk op voor de kosten
  • pluspunt
    Je betaalt geen opzegboete als je voor je einddatum overstapt

Vast contract

  • minpunt
    Niet maandelijks opzegbaar
  • pluspunt
    Gedurende je contract betaal je 1 vast tarief
  • minpunt
    Bij dalende energieprijzen profiteer je niet direct
  • pluspunt
    Stijgen de energieprijzen dan blijf jij hetzelfde tarief betalen
  • minpunt
    Je betaalt een opzegboete als je voor je einddatum overstapt

Wat is een dynamisch contract?

Bij een dynamisch energiecontract wordt het tarief dat je betaalt, bepaald door vraag en aanbod op de spotmarkt. Op deze markt wordt energie verhandeld voor de komende dag. Hierbij verschilt de stroomprijs ieder uur en verandert de gasprijs iedere dag. De hoogte van de prijs die je betaalt is dus afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer er bijvoorbeeld veel wind staat en de zon volop schijnt dan wordt er meer elektriciteit opgewekt en is er dus meer aanbod. Hierdoor daalt de stroomprijs. Maar het kan natuurlijk ook minder goed weer zijn en erg koud zijn. De vraag naar energie neemt dan toe, waardoor de prijzen weer stijgen. De meeste leveranciers van dynamische prijzen hanteren geen opzegtermijn of een opzegtermijn van 30 dagen.

tip

Tip bij het vergelijken:

Ga je een dynamisch contract vergelijken, let dan op de hoogte van de vaste leveringskosten en de opslag waarmee de leverancier rekent. Deze verschillen per energieleverancier en bepalen uiteindelijk het goedkoopste contract. De variabele leveringskosten zijn namelijk bij elke leverancier gelijk. We hebben de tarieven overzichtelijk voor je uitgewerkt op onze dynamische energiecontracten-pagina.


Waarom zijn soms variabele contracten en soms vaste contracten goedkoper?

Het aanbod in de energiemarkt verandert elke dag. Zo doen energieleveranciers een goede aanbieding nadat zij scherp hebben ingekocht of als de strategie is om meer nieuwe klanten aan te trekken. Dit jaagt de concurrentie aan en zorgt voor mooie aanbiedingen voor jou als consument.

Als de prijzen op de inkoopmarkt stijgen, kunnen ook de tarieven voor consumenten stijgen. Nieuwe contracten kunnen daardoor duurder uitvallen dan de periode ervoor en het beschikbare aanbod kan veranderen. Dit gebeurde tijdens de bekende “energiecrisis”. Toen waren er nauwelijks vaste contracten beschikbaar en stegen de prijzen van variabele contracten aanzienlijk. Gelukkig is deze crisis nu achter ons en zijn de aanbiedingen weer volop aanwezig.

Over het algemeen zijn de tarieven voor nieuwe klanten een stuk voordeliger dan de ‘blijven zitten’ tarieven. Als bestaande klant kun je niet profiteren van cashbacks of bonussen die bij nieuwe contracten worden gegeven. Bovendien worden er bij variabele contracten met een hogere risico opslag gerekend, omdat de leverancier gas en stroom voor haar klanten inkoopt, maar niet weet hoe lang zij nog klant blijven. Om dat risico in te dekken wordt er meer marge gemaakt. Bij vaste energiecontracten is het risico dat een klant weggaat tijdens de looptijd van het contract een stuk minder, waardoor leveranciers scherpere tarieven kunnen aanbieden.

CONTRACT HAND

Vergelijk energiecontracten

Energiecontracten vergelijken kan bij Overstappen.nl binnen enkele minuten. Vul je gegevens in en wij laten je meteen een overzicht zien van de beste energiedeals van dit moment. Klaar voor een vergelijking of liever meer informatie over de energiecontracten?

Vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.