Vast of variabel energiecontract?

Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ
Vergelijk energiecontracten
Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ
Vast versus flexibel tarief

Twee soorten energiecontracten

Laatste update:

Bij het afsluiten van een energiecontract sta je voor de volgende keuze: kies je een vast of een variabel energiecontract? Met andere woorden, sluit je een contract af voor een bepaalde (vast) of een onbepaalde tijd (flexibel)? Meer over de verschillen tussen deze twee soorten en de plus- en minpunten van een vast of variabel contract worden op deze pagina toegelicht.

tip

Let op! Het aanbod op onze website kan dagelijks verschillen

Door meer rust in de markt verwachten we in 2023 een lagere gasprijs op de inkoopmarkt. De tarieven die de leveranciers aanbieden kunnen erg van elkaar verschillen. Dit komt doordat zij andere inkoopmomenten en -strategieën hanteren. Check daarom in de vergelijker of je goed zit. Je kunt je ook aanmelden voor onze energie alert. Dan houden wij je op de hoogte over de ontwikkelingen op de energiemarkt en de nieuwste deals. Voor meer uitleg over de situatie bekijk hier ons advies.

Variabel versus vast in 2023

Vanwege de situatie op de energiemarkt bieden energieleveranciers nauwelijks tot geen vaste contracten meer aan. Hierdoor ontstaat er een vertekend beeld over welk type contract voordeliger is.

In onderstaande grafiek is een stijging te zien van de gemiddelde prijs die je betaalt voor een vast contract. Hierbij lijkt het alsof vaste contracten op dit moment een stuk duurder zijn, maar hier moet een belangrijke kanttekening bij geplaatst worden.

*Jaarprijs van het goedkoopste vaste energiecontract op dat moment.
**Het variabele tarief is berekend op basis van de gemiddelde variabele energieprijzen van dat moment.

Gebruik deze html-code om bovenstaande grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/63c01fdf92ce0"></iframe>

Belangrijke kanttekening bij grafiek

De hoge energietarieven zorgen ervoor dat energieleveranciers meer risico lopen wanneer ze vaste contracten aanbieden. Normaal gesproken kopen energieleveranciers vooraf energie in, zodat ze zich kunnen indekken tegen prijsschommelingen. Zo kunnen ze klanten voor een langere periode van energie voorzien.

Maar nu de tarieven al geruime tijd extreem hoog zijn, betalen energieleveranciers een relatief hoge inkoopprijs voor klanten die nu een vast contract afsluiten. Wanneer deze klanten hun contract voortijdig opzeggen, blijven leveranciers met de duur aangekochte energie achter.

Zodra de energiemarkt weer stabieler wordt, zullen leveranciers weer meer voordelige vaste contracten aanbieden waardoor er een grote kans is dat de vaste contracten weer goedkoper zullen zijn dan variabele contracten. Daarnaast heb je bij een vast contract altijd het voordeel van zekerheid over je tarieven.

Ga jij liever voor vastigheid of ben je graag flexibel?

 • voordeel

  Vergelijk binnen 5 minuten

 • voordeel

  Onze klanten geven ons een 9,2

 • voordeel

  14 dagen bedenktijd

Start jouw energievergelijking

Wat is een vast energiecontract?

Een vast energiecontract is een overeenkomst voor een bepaalde tijd. Hiermee stem je in met een contract voor een bepaalde periode. Vast contract voor energie wordt door verschillende energieleveranciers aangeboden in periodes van een 1, 2, 3 jaar en een enkeling zelfs van 5 jaar. Een vast contract wordt daarom ook wel een langlopend energiecontract genoemd. Als je het energiecontract vroegtijdig opzegt, moet je een opzegvergoeding betalen aan je energieleverancier.

Wat is een variabel contract?

Een variabel energiecontract is een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Je kunt het ook zien als een doorlopend contract dat je aangaat voor een flexibele tijd. Bij verschillende energieleveranciers wordt dit soort contract ook direct opzegbaar, kortlopend energiecontract of een flex deal genoemd. Zo is er in variabel contract energie geen sprake van een opzegboete als je wil overstappen. In theorie kan je dat namelijk elke maand! Als je beschikt over een energiecontract voor onbepaalde tijd, dan heb je variabele energietarieven die per jaar wijzigen. Deze tarieven volgen de huidige trend.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Plus- en minpunten vast en variabel contract

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Zo ook als je inzoomt op de verschillende smaken energiecontracten. Welk soort contract bij jou past hangt af van een aantal belangrijke factoren; kom je uit een laag/midden/groot inkomen-huishouden, woon je alleen of met je partner/gezinsleden/huisgenoten en neem je liever het zekere voor het onzekere of sta je flexibel en vrij in het leven en heb je geen behoefte aan iets vasts.

Variabel contract

 • pluspunt
  Maandelijks opzegbaar
 • minpunt
  Gedurende je contract varieert je maandtarief
 • pluspunt
  Je profiteert van een spontane prijsverlaging energie
 • minpunt
  Stijgen de energieprijzen dan draai jij mogelijk op voor de kosten
 • pluspunt
  Je betaalt geen opzegboete als je voor je einddatum overstapt

Vast contract

 • minpunt
  Niet maandelijks opzegbaar
 • pluspunt
  Gedurende je contract betaal je 1 vast tarief
 • minpunt
  Je betaalt niet een spontane prijsverlaging energie
 • pluspunt
  Stijgen de energieprijzen dan draai jij niet op voor de kosten
 • minpunt
  Je betaalt een opzegboete als je voor je einddatum overstapt

Vergelijk energiecontracten

Energiecontracten vergelijken kan bij Overstappen.nl binnen enkele minuten. Vul je gegevens in en wij laten je meteen een overzicht zien van de beste energiedeals van dit moment. Klaar voor een vergelijking of liever meer informatie over de energiecontracten?

Vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.