Variabele en vaste leveringskosten energie | Wat zijn het?

Leveringskosten

Je betaalt leveringskosten voor de levering van stroom en gas aan de energieleverancier. De leveringskosten bestaan uit een vast bedrag en een variabel bedrag. Op deze pagina vind je een uitleg van de leveringskosten van ieder onderdeel.

Wat zijn de leveringskosten energie?

Leveringskosten zijn de kosten die de energieleverancier maakt voor de levering van energie. De leveringskosten bestaan uit 2 onderdelen: de vaste leveringskosten en de variabele leveringskosten.

Leveringkosten en de energierekening

Je betaalt de leveringskosten via de energierekening. De leveringskosten beslaan ongeveer 40% van de totale energierekening. Lees op uitleg energierekening meer over de opbouw van de energierekening.

Wat zijn de vaste leveringskosten?

Het vaste leveringstarief is het vaste bedrag dat je betaalt voor de levering van energie. Het zijn koste die horen bij de levering van energie, bijvoorbeeld de administratiekosten. De vaste leveringstarieven zijn de kosten die je altijd betaalt, ongeacht je energieverbruik en kan per energieleverancier verschillen.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Wat zijn de variabele leveringskosten?

De variabele leveringskosten zijn de kosten die je betaalt per verbruikte kWh stroom of m3 gas. De variabele kosten stijgen naarmate je meer energie verbruikt en verschillen per leverancier. De variabele leveringstarieven zijn afhankelijk van de prijs per kWh en de gasprijs. Deze zijn weer afhankelijk van de prijs van olie. Als de prijs van olie stijgt, stijgen ook de energieprijzen.

Extra toeslag voor gas

Sinds 1 januari 2020 geldt een algemeen tarief voor het transport van gas in Nederland. Vanaf 2005 tot 2020 was dat niet zo, toen gold een regiotarief. Het tarief was afhankelijk van de afstand tot het winningsgebied in Groningen. Hoe dichter je bij het winningsgebied woonde, des te lager de kosten.

Overstappen naar voordeligere leveringstarieven

Leveringstarieven verschillen per energieleverancier. In tegenstelling tot de netbeheerkosten bepalen leveranciers zelf hoeveel zij rekenen voor de levering. Hierdoor is het mogelijk dat een andere energieleverancier goedkoper is. Je kunt met onze energievergelijker eenvoudig energiecontracten op leveringskosten vergelijken.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde opties. Wij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten