Energiekosten

Laatste update:

De kosten voor energie zijn afhankelijk van de hoeveelheid energie die je gebruikt en van de prijzen van de energieleverancier. Door zuinig om te gaan met energie, kun je op de energiekosten besparen. Omdat energieleveranciers verschillende energiecontracten aanbieden, kan het zeker lonen om jaarlijks over te stappen. Door eenvoudig verschillende energieleveranciers te bekijken, kun je honderden euro’s per jaar besparen.

tip

Let op: het aanbod op onze website kan dagelijks verschillen

Door meer rust in de markt verwachten we in 2023 een lagere gasprijs op de inkoopmarkt. De tarieven die de leveranciers aanbieden kunnen erg van elkaar verschillen. Dit komt doordat zij andere inkoopmomenten en -strategieën hanteren. Check daarom in de vergelijker of je goed zit. Voor meer uitleg over de situatie bekijk hier ons advies.

Wat zijn vaste energiekosten?

De kosten voor energie en gas zijn onder te verdelen in vaste energiekosten en variabele energiekosten. De vaste energiekosten zijn de kosten voor de aansluiting op het netwerk voor het verkrijgen van gas en/of stroom. Daarnaast valt de dienstverlening van de energieleverancier onder de vaste energiekosten. Deze kosten zullen altijd hetzelfde blijven, ook wanneer je minder of meer energie verbruikt.

Wat zijn variabele energiekosten?

De variabele energiekosten hangen af van de energie die je verbruikt. Onder de variabele kosten vallen onder andere de energiebelasting en de kosten voor het leveren van gas en stroom. Bij sommige energieleveranciers kun je zelf de meterstanden invullen, zodat je kunt bijhouden hoeveel energie je ongeveer verbruikt. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Besparen op je energiekosten

Je kunt zelf veel doen om op je energiekosten te besparen, het belangrijkst is om je energieverbruik te verminderen:

  • Breng je variabele energiekosten omlaag door het huis goed te isoleren. Dankzij goede isolatie is er minder tocht en vocht in huis en hoef je minder te stoken om het huis warm te houden.
  • Vervang de reguliere lampen door spaarlampen. Deze verbruiken minder elektriciteit.
  • Door bijvoorbeeld de lampen niet onnodig te laten branden en korter te douchen kun je veel energie en geld besparen.
  • Vergelijk energieleveranciers en stap over naar de goedkoopste. Door ieder jaar een vergelijking te maken kun je veel geld besparen op je energiekosten.
Energiekosten

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert
Besparen op je vaste lasten

Besparen op je telefoon abonnement

We zien dat de vaste lasten voor veel mensen steeds hoger worden. Wij begrijpen dat dit een lastige situatie is. Wij doen ons uiterste best om iedereen te helpen voor de laagste lasten, zonder gedoe. Misschien kun jij ook besparen op andere vaste lasten, zoals je telefoon abonnement of autoverzekering. Maak een vergelijking en zie direct hoeveel je kunt besparen.

telefoon abonnement

Bereken je energiekosten

Je kunt je energiekosten berekenen door je energieverbruik en je postcode in onze vergelijker in te vullen. Aan de hand van deze gegevens krijg je snel en eenvoudig een overzicht van de kosten per energieleverancier. Wanneer je niet precies weet wat je verbruikt, kun je door het invullen van jouw huishoudsamenstelling en het type woning al een schatting krijgen van het verbruik.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de energiekosten per huishouden afhankelijk van de energieleverancier en het verbruik. Hoe meer personen er in een woning wonen, hoe meer gebruik er wordt gemaakt van energie. Hieronder vind je een overzicht van de energiekosten voor stroom en gas per leverancier.

Energiekosten vergelijken

Overzicht energiekosten

Hieronder vind je een overzicht van het prijsverschil tussen vaste en variabele tarieven.

Let op: Vanwege de situatie op de energiemarkt bieden energieleveranciers nauwelijks tot geen vaste contracten meer aan. Hierdoor ontstaat er een vertekend beeld over welk type contract voordeliger is. Zodra de energiemarkt weer stabieler wordt, zullen leveranciers weer meer voordelige vaste contracten aanbieden waardoor er een grote kans is dat de vaste contracten weer goedkoper zullen zijn dan variabele contracten. Daarnaast heb je bij een vast contract altijd het voordeel van zekerheid over je tarieven.

Uiteindelijk hangt de keuze voor een vast of variabel contract af van de prijs, je energieverbruik en persoonlijke voorkeuren. Met behulp van onze vergelijker vind je gemakkelijk een energieleverancier die bij jou situatie past.

Twijfel je nog over de keuze voor een vast of variabel contract? Bekijk dan onze adviespagina of neem contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

*Jaarprijs van het goedkoopste vaste energiecontract op dat moment.
**Het variabele tarief is berekend op basis van de gemiddelde variabele energieprijzen van dat moment.

Gebruik deze html-code om bovenstaande grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/63c0203e17c3f"></iframe>

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.