Alle energieleveranciers (60) in 2024 l Welke is de beste?

Energieleveranciers

Wil je graag weten welke energieleverancier bij jou past? Vergelijk direct energieleveranciers en bespaar door over te stappen.
Energieleveranciers vergelijken
Onze klanten zeggen:

Laatste update:

Ben je op zoek naar de beste energieleverancier voor 2024? Welke leverancier de beste is, is voor iedereen anders. Dit hangt namelijk af van wat jij belangrijk vindt. Ga je voor de laagste prijs, duurzaamheid of de beste service? In onze energievergelijker kies je gemakkelijk de beste leverancier voor jouw situatie.

Energieleveranciers in Nederland

In het onderstaande overzicht zie je alle energieleveranciers die energie aanbieden op de Nederlandse markt. Deze leveranciers beschikken allemaal over een leveringsvergunning van de ACM, de toezichthouder van de Nederlandse energiemarkt.

Alle energieleveranciers waarmee we samenwerken

Hieronder vind je een overzicht van energieleveranciers die zijn opgenomen in onze vergelijker. Vergelijken van energieleveranciers en overstappen is kosteloos. Als je bij ons overstapt, ontvangen wij van de energie leverancier een vergoeding. Dit is gemiddeld zo’n 2% van de contractwaarde. Door deze afspraken te maken kunnen wij onze diensten kosteloos blijven aanbieden. Overstappen.nl is volledig onafhankelijk: de vergoeding zal nooit een rol spelen in de uitkomst van de vergelijker.

Waarom kiezen voor Overstappen.nl

 • Al 14 jaar dé energie-expert

  Al 14 jaar dé energie-expert

  Al 14 jaar zijn wij dé expert op het gebied van energie. Door onze jarenlange ervaring en kennis voorzien wij jou van de beste informatie en advies.

 • Meest complete aanbod

  Meest complete aanbod

  Vergelijk meer dan 20 verschillende energieleveranciers en meer dan 55 contracten. Wij bieden het grootste aanbod in de Nederlandse markt van energie vergelijken.

 • Beoordeeld met een 9

  Beoordeeld met een 9

  Wij staan altijd voor je klaar. Voor, tijdens en na de overstap. Daarom zijn wij beoordeeld met gemiddeld een 9. Ruim 1 miljoen overstappers gingen je voor.

Energieprijzen per leverancier

De energieprijzen van energieleveranciers veranderen continu. Er is dan ook niet één energieleverancier het duurst of goedkoopst voor alle consumenten. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, die zowel bij de consument áls de energieleverancier liggen. Wij zetten enkele factoren op een rijtje.

Het type contract

De leverancier mag zelf de tarieven voor stroom en gas vaststellen. Zo heb je drie type contracten, het nieuwere dynamisch energiecontract, een variabel of een vast contract. Bij een dynamisch contract betaal je stroom- en gasprijzen tegen de op dat moment geldende inkoopprijzen. In een variabel contract mogen de tarieven twee keer per jaar gewijzigd worden. Dit gebeurt aan de hand van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Tegenwoordig zien we ook ‘hybride’ variabele contracten, waarbij de prijs regelmatiger kan worden aangepast. In een vaste contract heb je de keuze uit een looptijd van 1, 3 of 5 jaar. De gehele contractduur betaal je hetzelfde bedrag. Dit biedt zekerheid voor jou én de leverancier. De stroom- en gastarieven voor vaste contracten liggen vaak lager dan variabele contracten.

De concurrentie in de markt

Iedere energieleverancier wil zoveel mogelijk nieuwe klanten aansluiten. Door de concurrentie op de energiemarkt moeten energieleveranciers zich aantrekkelijk maken door scherpe tarieven aan te bieden. Daarom proberen energieleveranciers met welkomstkortingen en actietarieven jou ervan te overtuigen om naar hen over te stappen.

Mooi meegenomen: je hoeft de prijzen niet zelf naast elkaar te zetten. Wij doen dit voor je in onze energievergelijker. Binnen 3 minuten zie je wie de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie is.

Je eigen wensen en verbruik

Hoeveel je precies per maand gaat betalen, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen wensen en verbruik. Als je meer stroom of gas verbruikt, ga je ook meer betalen. Daarnaast kan het zijn dat je iets meer gaat betalen voor energie wanneer je kiest voor duurzame energiebronnen. Al jouw wensen tezamen zorgen dus voor de uiteindelijke prijs die je gaat betalen. In onze energievergelijker kan je met de diverse filters in een handomdraai een nieuwe energieleverancier vinden die aansluit op jouw wensen.

Overheidsheffingen

Ook overheidsheffingen spelen een rol in de tarieven van energieleveranciers. Een groot deel van de stroom- en gasprijs bestaat uit belasting. Zo betaal je energiebelasting en btw. De hoogte van deze belastingen wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld.

Ben je benieuwd of jouw energiebelasting in 2024 ten opzichte van vorig jaar stijgt of daalt? Maak dan gebruik van onze handige tool op de energiebelastingen van 2024. Ook kun je hier terecht voor meer informatie over de energiebelasting en de ontwikkeling ervan.

Wat is de beste energieleverancier?

Wat de beste energieleverancier van 2024 is, hangt van je persoonlijke wensen. Zo vindt de een duurzaamheid een belangrijke factor, terwijl de ander juist de prijs van groot belang vindt. Ook kun je rekening houden met andere factoren zoals de hoogte van de terugleververgoeding of de klantervaringen van anderen. Wat de beste energieleverancier is voor jou, kun je voor zelf bepalen aan de hand van een aantal criteria.

Duurzaamheid

Als je wilt weten wie de groenste energieleverancier van Nederland is, kan je het onderzoek van onze partner Wise raadplegen. Zij voeren dit onderzoek jaarlijks uit in samenspraak met Natuur & Milieu en de Consumentenbond. Van de grote namen springen OM | Nieuwe Energie, Powerpeers en Pure Energie eruit als de duurzaamste energieleveranciers. Namen als Qwint en United Consumers komen juist nadelig uit dit onderzoek.

duurzame energieleverancier

De grootte van de leverancier

In 2021 zijn er door de hoge energieprijzen een aantal energieleveranciers failliet gegaan. Voor veel consumenten geeft de grootte van een energieleverancier een beeld van de betrouwbaarheid. Hoe groter de leverancier, hoe kleiner de kans dat deze omvalt, is de gedachte. Toch willen wij benadrukken dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Ook kleine leveranciers kunnen er financieel gezien uitstekend voor staan. De grootste energieleveranciers van Nederland zijn: Vattenfall, Essent en Eneco.

Grote en kleine energieleverancier

De ervaring van klanten

Om een beeld te krijgen van de service van een leverancier is het slim om naar de beoordelingen van anderen te kijken. Als er uit je eigen omgeving niemand bij de betreffende leverancier zit, kun je de beoordelingen van klanten lezen op onze website. Bij iedere leverancier bieden wij namelijk de mogelijkheid om een beoordeling achter te laten.

Goed beoordeelde energieleveranciers

Vragen over energieleveranciers?

Wil je overstappen van energieleverancier, maar heb je nog vragen over het overstappen? Zit je bijvoorbeeld een periode zonder gas, water en licht of heb je andere twijfels? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

  Welke energieleverancier past bij mij?

  Daar kom je eenvoudig achter door onze vergelijker te gebruiken. Filter op jouw voorkeuren en zie direct uit welke leveranciers je kunt kiezen.

  Wat is de duurste energieleverancier?

  Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Welke leverancier als duurste uit de bus komt verschilt namelijk per situatie. Zo hebben het type contract, je verbruik en persoonlijke voorkeuren invloed op de prijs.

  Wat is de goedkoopste energieleverancier?

  Wil je weten wat de goedkoopste energieleverancier op dit moment is? Dan kun je daarvoor de energievergelijker gebruiken. De goedkoopste leverancier komt altijd bovenaan te staan, geheel afgestemd op jouw wensen.

  Hoeveel energieleveranciers zijn er in Nederland?

  In 2024 heeft de ACM een vergunning verleend aan 60 energieleveranciers voor stroom en 58 voor gas in Nederland. Dus zoveel zijn er momenteel actief, waarbij je je als klant bij kunt aanmelden. De volledige lijst is terug te vinden op de website van de ACM. Niet alle energieleveranciers produceren overigens hun eigen energie. Een aantal leveranciers kopen de stroom en gas in en verkopen dit vervolgens door aan consumenten. Zij hebben dus geen eigen leveringsvergunning nodig als zij samenwerken met een vergunninghouder.

Energieleveranciers vergelijken
Onze klanten zeggen:

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten