Fietsslot voor je fietsverzekering

In een land waarin fietsdieven jaarlijks honderdduizenden keren toeslaan, is een fietsverzekering met diefstaldekking geen overbodige luxe. Vooral voor duurdere fietsen is deze dekking heel populair, want bij diefstal krijg je een aantal jaar lang de volledige aanschafwaarde uitgekeerd – mits je het juiste fietsslot hebt gebruikt.

Wat is het beste fietsslot voor jouw fiets? Welke eisen stellen verzekeraars en hoe zorg je dat je geen problemen krijgt bij een schadeclaim? Op deze pagina lees je alles over het beste fietsslot voor je fietsverzekering.

Welk slot gebruiken voor je fiets?

Welke fiets je ook hebt, een goed slot is belangrijk. Je wilt je stalen ros natuurlijk niet kwijtraken, en helaas zijn lang niet alle sloten diefstal-proof. Heb je bovendien een fietsverzekering met diefstaldekking? Dan krijg je bij diefstal alleen een bedrag uitgekeerd wanneer je een veilig slot hebt gebruikt – of in sommige gevallen zelfs twee sloten, wanneer het om een duurdere fiets gaat.

ART-fietsslot

Dé manier om een goed slot te herkennen? Dat is het ART-keurmerk. ART-sloten zijn door Stichting ART getest op duurzaamheid, weers- en omgevingsbestendigheid en weerstand tegen aanvallen. Ieder goedgekeurd slot krijgt van de stichting een aantal sterren, die de betrouwbaarheid van het slot weergeven:

 • ART-1 slot: lichte beveiliging voor een fiets, vaak gebruikt als tweede slot of voor fietsers op het platteland (met een lager diefstalrisico).
 • ART-2 slot: een standaard fietsslot, voornamelijk gebruikt door fietsers in het dorp of in de stad (met een hoger diefstalrisico).
 • ART-3 slot: een zwaarder slot voor fietsen, geschikt voor duurdere e-bikes of voor scooters op het platteland (met een lager diefstalrisico).
 • ART-4 slot: een sterk slot voor scooters in het dorp of in de stad (met een hoger diefstalrisico) of voor lichte motoren.
 • ART-5 slot: een zwaar slot dat alleen wordt gebruikt voor motoren.

Heb je een fietsverzekering? Dan keert je verzekeraar alleen een bedrag uit wanneer je een ART-goedgekeurd slot met een minimaal aantal sterren hebt gebruikt.

Dit zijn de richtlijnen van de meeste verzekeraars:

 • Stadsfiets: Gebruik minimaal één ART-2 slot. Voor sommige fietsen met een hogere waarde is het gebruik van twee ART-2 sloten vereist.
 • Elektrische bakfiets, mountainbike of racefiets: De meeste verzekeraars vragen bij elektrische fietsen om twee sloten. Beide sloten moeten ART-goedgekeurd zijn, met minimaal 2 sterren.

Twijfel je? Lees de voorwaarden van je verzekeraar goed door om zeker te zijn van de specifieke vereisten bij jouw fiets. Met de juiste preventie voorkom je problemen bij een eventuele schadeclaim.

Digitaal slot of smartbike

Bijna alles kan tegenwoordig digitaal, en ook fietsen en sloten zijn via een app te bedienen. Met een digitaal slot of smartbike beheer je je fiets of fietsslot met een app. Je kunt hiermee je fiets op afstand vergrendelen en ontgrendelen, maar ook de locatie tracken en diefstalwaarschuwingen ontvangen.

Heb je een smartbike of digitaal slot? Controleer dan of deze ART-gecertificeerd zijn en hiermee aan de vereisten van je verzekeraar voldoen. Er bestaan diverse digitale sloten met ART-keurmerk en 4 sterren. Heb je zo’n slot en word je fiets gestolen? Bewijs dan met de gegevens uit je app dat je fiets goed op slot stond.

Verschillende typen fietssloten

Op zoek naar een goed slot voor je fiets? Het blijft niet alleen bij het kiezen van het aantal sterren voor een ART-slot. Er zijn namelijk flink veel verschillende sloten beschikbaar. Dit zijn de populairste fietssloten:

 • Kettingslot: dit slot is flexibel en maakt het mogelijk om je fiets aan objecten vast te zetten. Hoe dikker de schakels, hoe sterker het slot.
 • Beugelslot: een beugelslot is minder flexibel dan een kettingslot, maar daardoor ook lastiger door te knippen. Dit maakt het een goed slot voor risicovolle gebieden.
 • Ringslot: de meeste fietsen hebben een ringslot, dat het achterwiel blokkeert. Dit slot is perfect te combineren met bijvoorbeeld een ketting- of beugelslot.
 • Kabelslot: kabelsloten zijn licht, en daardoor makkelijk mee te nemen. Wel zijn ze vaak dunner dan andere sloten en daardoor makkelijker door te knippen. Ze hebben daarom geen ART-keurmerk en zijn niet geschikt voor de verzekering.
 • Vouwslot: dit slot combineert flexibiliteit met stevigheid. Vouwsloten zijn compact en makkelijk mee te nemen, en toch relatief stevig.

De keuze voor de beste sloten is volledig individueel. Kies de sloten die jij handig vindt, maar overweeg wel om er twee te combineren en zorg dat je je fiets met één daarvan aan een object vast kunt zetten.

“Heb je een fietsverzekering met diefstaldekking? Bewaar de bonnetjes van je ART-sloten dan goed. Maak een foto van je sleutels en bewaar twee reservesleutels. Wordt je fiets gestolen, dan kan je verzekeraar je vragen om deze op te sturen als bewijs.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Fietsverzekering vergelijken

Op zoek naar een goede fietsverzekering? Wij helpen je bij het maken van de beste keuze! Vul je gegevens in op onze vergelijker en ontdek welke verzekeringen voor jou de voordeligste zijn. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Begin direct met je fietsverzekering vergelijken!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een ART-gecertificeerd slot met minimaal 2 sterren is aanbevolen, maar een slot met 3 sterren biedt nog betere beveiliging. Kies bijvoorbeeld voor een ringslot en een kettingslot, of een ringslot en een beugelslot. Zorg dat je je fiets altijd aan een ander object kunt vastzetten.

Wil je je elektrische fiets verzekeren? Kijk dan naar de vereisten van de verzekeraar. Vaak stellen verzekeraars het gebruik van twee sloten met ART-keurmerk (minimaal 2 sterren) als voorwaarde voor een vergoeding bij diefstal.

Stichting ART beoordeelt de veiligheid van sloten en wijst aan alle goedgekeurde sloten een aantal sterren toe. Hoe meer sterren, hoe veiliger het slot. De hoogst mogelijke score is 5 sterren, maar deze sloten worden alleen voor motoren gebruikt. Voor fietsen is een slot met 2 of 3 sterren voldoende.

Het sterkste type slot? Over het algemeen zijn beugelsloten en zware kettingsloten zeer betrouwbaar, vooral wanneer je je fiets hiermee aan een ander object vastzet.

Let bij het op slot zetten van je fiets op het volgende:

 • Gebruik een stevig slot: Een beugel- of kettingslot van gehard staal is een goede keuze. Combineer bij voorkeur twee verschillende sloten die zijn goedgekeurd door Stichting ART (met minimaal 2 sterren).
 • Bevestig je fiets aan een vast object: Zoek een fietsenrek of een ander vast object waar je je fiets aan kunt vastmaken. Zorg ervoor dat het object niet gemakkelijk kan worden losgemaakt of doorgezaagd.
 • Zet het frame en een wiel op slot: Haal het slot door het frame en één van de wielen heen. Gebruik een tweede slot om je fiets aan een ander object vast te zetten.
 • Kies een zichtbare en goed verlichte locatie: Dieven zijn minder geneigd om een fiets te stelen die duidelijk zichtbaar is voor voorbijgangers en beveiligingscamera’s.
 • Verwijder losse onderdelen: Als je fiets losse onderdelen bevat, neem deze dan mee. Denk bijvoorbeeld aan verlichting of fietscomputers.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!