Nieuws

featured image
Uitvaartverzekering

Forse stijging grafkosten in 2020

Wie in Nederland begraven wilt worden, betaalt in 2020 gemiddeld 8.000 euro voor een begrafenis. Het verschil met een crematie is groot; een crematie kost in 2020 gemiddeld 3.000 euro. Maar waar komt dit grote verschil vandaan? Als we verder inzoomen op de kosten van een begrafenis, zien we dat deze onder andere bestaan uit de kosten voor een begrafenisondernemer, de grafkist en de kosten voor de dragers. Daarnaast spelen de grafkosten nog een hele grote rol, en juist deze kosten zijn in 2020 fors gestegen.

Stijging grafkosten in 2020

Uit het jaarlijkse grafkosten onderzoek van Monuta blijkt dat grafkosten in 2020 wederom flink gestegen zijn. De stijging is vooral aanzienlijk in een specifiek aantal gemeenten. Voordat we ingaan op de grafkosten per gemeente, is het om te beginnen interessant om de grafkosten per provincie onder de loep te nemen.

Grafkosten per provincie 2020

Gemiddeld gezien zijn de grafkosten per provincie met 5,2% gestegen. Een opvallende stijging is te zien in de provincie Flevoland; de gemiddelde grafkosten in 2020 bedragen € 2.910, een stijging van 9,3% ten opzichte van 2019. Ook in Zeeland zijn de grafkosten flink gestegen; in 2020 betaal je gemiddeld gezien € 3.406 aan grafkosten, wat een stijging is van 7,9% ten opzichte van 2019.

In enkele provincies zijn de grafkosten juist gedaald; in Noord Brabant bedragen de grafkosten in 2020 € 2.352, dat een daling van 15,6% ten opzichte van 2019. Ook in Overijssel is een daling te zien; in 2020 kost een graf € 2.545, een daling van 14% ten opzichte van 2019 (€ 2.967).

Bekijk hieronder de grafkosten in 2020 per provincie:

*Deze cijfers zijn op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door Monuta in APRIL 2020 en betreft een indicatie van de grafkosten per provincie. De kosten op het moment van overlijden kunnen afwijken.

Waarom stijgen grafkosten?
Een van de redenen dat grafkosten elk jaar stijgen, komt door inflatie. Een andere belangrijke reden, is dat de kosten afhankelijk zijn van de grondprijzen. Als de grondprijzen stijgen, wordt ook een graf duurder. Tot slot speelt het ook mee dat steeds minder mensen begraven willen worden (33% van de overledenen in Nederland is begraven in 2019). Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de kosten voor het onderhoud van de graven niet worden gespreid.

Grafkosten per gemeente 2020

Als we inzoomen op de grafkosten per gemeente, zien we dat de kosten per gemeente aanzienlijk verschillen. Dit komt doordat gemeenten zelf de prijs van een graf op een begraafplaats mogen bepalen. Een voorbeeld van een forse stijging is Borne; de prijs van een graf is daar in 2020 gestegen met 20% (1.661 euro in 2019 naar 1.989 euro in 2020).

De duurste gemeentelijke begraafplaats van Nederland is begraafplaats Esserveld in. Daar steeg de prijs met 11% (7.308 euro in 2019 naar 8.072 euro in 2020). De goedkoopste begraafplaats is te vinden in Losser, Overijssel. De prijs is daar maar met 2% gestegen (733 euro in 2019 naar 748 in 2020).

Onze tip: Wie wilt besparen op de grafkosten, kan beter opzoek gaan naar een particuliere begraafplaats; deze begraafplaatsen zijn vaak goedkoper dan de gemeentelijke begraafplaatsen.

Grafkostenmeter Monuta

Wil je weten wat de grafkosten zijn voor jouw woonplaats? Dit kan je eenvoudig terugvinden in de grafkostenmeter van Monuta. Hierin zijn de kosten voor het grafrecht, begrafeniskosten en onderhoudskosten meegenomen. Ben je benieuwd naar d? In de grafkostenmeter worden ook de crematiekosten getoond.

Verder lezen 11 juni 2020
featured image
Internet

Een op de drie Nederlanders is smartphone moe

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Iedere dag brengen we uren achter het scherm door, ook als we tegelijkertijd met iets anders bezig zijn. Zo appen we tijdens een face-to-face gesprek of scrollen we door Instagram terwijl er een film of serie opstaat, veel mensen zijn nou eenmaal verknocht aan hun smartphone. Overstappen.nl heeft onderzoek* gedaan naar deze verdeelde aandacht en naar de ergernissen die dit gedrag oplevert. 

Smartphone is het meest bekeken scherm

Een wereld zonder internet en smartphones lijkt niet meer mogelijk, aangezien we onze smartphone dagelijks gebruiken. Uit ons onderzoek blijkt dat 40 procent van de respondenten niet zonder smartphone kan. Sommige mensen raken zelfs in de stress als zij telefonisch onbereikbaar zijn. Toch ziet meer dan een derde dit graag anders, zij verlangen naar een wereld zonder smartphones en zonder continu bereikbaar te hoeven zijn. De cijfers laten echter zien dat mensen dit misschien willen, maar dat zij het niet kunnen: de smartphone is voor iedereen (ongeacht leeftijd of geslacht) het scherm dat het vaakst wordt bekeken. 88,1 procent van de ondervraagden kijkt hier dagelijks op. Voor millennials is de smartphone helemaal niet meer weg te denken uit het dagelijks leven: 98,5 procent maakt hier dagelijks gebruik van. 

Kopieer de onderstaande html-code om de grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d88aa8d21d1b"></iframe>

Verdeelde aandacht is grote irritatiebron

Er wordt niet alleen veel tijd achter een scherm gespendeerd, per dag stellen we onszelf ook aan verschillende soorten schermen bloot, soms aan meerdere tegelijk waardoor onze aandacht verdeeld moet worden. Na de smartphone is de tv het meest bekeken beeldscherm: 75,1 procent van de ondervraagden kijkt iedere dag tv. Het combineren van deze twee schermen, dat van de smartphone en de tv, komt vaak voor. Zo vaak dat 37 procent aangeeft wel eens de draad kwijt te raken van een serie of film door op de telefoon te kijken. Tot ergernis van mensen die ernaast zitten. Samen tv kijken wordt door veel mensen gezien als een gezellige bezigheid en het roept irritaties op wanneer de ander zijn of haar telefoon erbij pakt. 

 

Ook in andere sociale situatie pakken veel mensen hun smartphone erbij, bijvoorbeeld tijdens een face-to-face gesprek. Uit ons onderzoek blijkt dat deze verdeelde aandacht niet wordt gezien als een goede poging tot multitasken, maar voornamelijk wordt ervaren als vervelend. 89,6 procent ergert zich aan zijn gesprekspartner als die tijdens een face-to-face gesprek ook aan het appen is. Ondanks de ergernis aan anderen, maken we ons hier vaak schuldig aan. In de onderstaande tabel is te zien dat vrouwen iets vaker hun telefoon erbij pakken dan mannen en dat millennials de kroon spannen. Voor andere sociale gelegenheden, zoals etentjes geldt hetzelfde: ook hier wordt de telefoon er regelmatig bijgepakt en maken dezelfde groepen zich hier het meest schuldig aan. 

Kopieer de onderstaande html-code om de grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d88aa6fb6fe9"></iframe>

 

We brengen te veel tijd door achter een scherm

We blijken zelf niet tevreden te zijn met de hoeveelheid tijd die we achter beeldschermen doorbrengen. Uit eerder onderzoek van de Volkskrant bleek al dat jongeren tot 22 jaar van zichzelf vinden dat zij te veel tijd doorbrengen achter een scherm. Ons onderzoek laat zien dat dit ook voor de rest van de bevolking geldt. Over het algemeen geeft 40,4 procent aan te veel tijd achter een scherm door te brengen. Als we alle leeftijdsgroepen vergelijken, zien we dat het percentage het hoogst is in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar. Van deze groep vindt maar liefst 61 procent van zichzelf dat zij te veel tijd achter een scherm doorbrengen. Daarna volgt de groep jongeren tot 22 jaar (52 procent). 

* Het onderzoek van Overstappen.nl is uitgevoerd door Multiscope onder 1000 Nederlanders (18 jaar en ouder), september 2019.

 

Vragen of meer informatie over dit onderzoek kunnen worden gemaild naar willemijn@overstappen.nl.

Verder lezen 24 september 2019
featured image
Zakelijk

Informatieplicht voor bedrijven en instellingen

Bedrijven hebben per 1 juli 2019 een informatieplicht energiebesparing. Dit houdt in dat bedrijven hun energiebesparende maatregelen moeten doorgeven aan de overheid. Energie besparen is namelijk verplicht, maar de overheid heeft moeite met het handhaven hiervan. Door het invoeren van de informatieplicht kan de overheid efficiënter toezicht houden op bedrijven.

Waarom een informatieplicht?

informatieplicht
Er geldt nu nog een energiebesparingsplicht. Dit houdt in dat bedrijven of instellingen die minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

Per 1 juli 2019 wordt hier nog een informatieplicht aan toegevoegd. De reden voor het toevoegen van de informatieplicht is dat de handhaving van de energiebesparingseis efficiënter kan volgens de Nationale Energieverkenning. Deze organisatie brengt jaarlijks de stand van zaken rondom de energiehuishouding in Nederland in kaart. Ook geven ze inzicht in de te verwachten ontwikkelingen tot 2035.

Met het invoeren van de informatieplicht moet de handhaving en het toezicht van de energiebesparingseis efficiënter worden. Toezichthouders kunnen door de informatieplicht bedrijven bezoeken die achterlopen met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Daarnaast moedigt de informatieplicht bedrijven en instellingen aan om met energiebesparing te beginnen.

Dwangsom

Wanneer de toezichthouders constateren dat je bedrijf of instelling zich niet houdt aan de informatieplicht dan kan er een dwangsom worden opgelegd. De hoogte van de dwangsom is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. In veel gevallen gaat het om een bedrag van 1.000 euro per overtreding. Bedrijven of instellingen hoeven deze dwangsom niet te betalen als ze binnen de gestelde termijn de overtreding beëindigen.

Stappenplan informatieplicht

Op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je een uitgebreid stappenplan van de informatieplicht vinden. Zo weet je meteen of jouw bedrijf of instelling zich ook moet houden aan de informatieplicht.

Verder lezen 22 mei 2019
featured image
Energie

ACM waarschuwt zzp’ers voor zakelijke energiecontracten

De Autoriteit Consument & Markt waarschuwt zzp’ers voor energiebedrijven die zakelijke contracten aanbieden. Energiebedrijven moeten volgens het ACM stoppen met het aanbieden van zakelijke contracten voor woonhuizen van zzp’ers, omdat zij met deze contracten vaak meer moeten betalen.

Zzp’ers zijn vaak goedkoper uit als ze een particulier energiecontract afsluiten. Zij hebben recht op consumentenbescherming bij het afsluiten van een energiecontract voor hun woonhuis als ze hun energie vooral privé gebruiken.

De voorwaarden van een zakelijk energiecontract zijn anders dan een particulier energiecontract. Als je een zakelijk contract afsluit dan zit je hier vaak voor een langere periode aan vast. Wanneer je een zakelijk contract voortijdig wilt opzeggen dan moet je de hoge zakelijke opzegvergoeding betalen.ACM waarschuwt zzp'ers voor zakelijke energiecontracten

“De zakelijke voorwaarden zijn voor consumenten niet redelijk. De opzegvergoedingen zijn bijvoorbeeld hoger”, zegt ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. Als de energiebedrijven zich niet houden aan de eisen die de ACM stelt, dan kan de ACM lasten onder dwangsom of boetes opleggen.

De afgelopen tijd heeft het energiebedrijf Total Gas & Power veel klachten gekregen over het aanbieden van zakelijke contracten aan zzp’ers. Het bedrijf heeft beterschap beloofd. De voormalige klanten van Total Gas & Power worden gecompenseerd.

Advies voor zzp’ers

Als je een zzp’er bent dan is het meestal goedkoper om een particulier energiecontract af te sluiten in plaats van een zakelijk energiecontract. Word je toch benaderd door een energiebedrijf en krijg je een zakelijk contract aangeboden? Je kunt dan beter eerst zelf energieleveranciers online vergelijken. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Via Overstappen.nl vergelijk je eenvoudig energieleveranciers en kies je de goedkoopste leverancier die het beste bij je past.

Verder lezen 26 april 2019
featured image
Energie

Nederland zal niet genoeg duurzame energie produceren in 2020

Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht dat Nederland in 2020 slecht 12,2 procent duurzame energie zal produceren. Dit betekent dat Nederland niet aan de Europese wet zal voldoen, die voorschrijft dat Nederland 14 procent van het energieverbruik duurzaam moet produceren in 2020.

Volgens Eurocommissaris Miguel Arias Cañete is er reden tot bezorgdheid. Dit gaf hij aan in een interview met VVD-minister Eric Wiebes . “Het beleid is duidelijk onvoldoende geweest en daarom hebben wij de Nederlandse regering om een nieuw plan gevraagd.”

Nederland loopt op het gebied van duurzame energie flink achter vergeleken met andere Europese lidstaten. Een mogelijk oplossing voor Nederland is om samen te werken met andere lidstaten van de Europese Unie. Er kunnen dan gezamenlijk wind- of zonneparken worden opgezet, om op deze manier het aandeel in duurzame energie te verhogen.

Eurocommissaris Cañete ging in het interview niet in op de mogelijke consequenties voor Nederland als het in 2020 niet aan de Europese wet voldoet. “Wij zorgen met al onze wettelijke instrumenten dat landen hun verantwoordelijkheid nemen voor de bindende doelen.

Verder lezen 12 april 2019

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.