Dierenverzekering vergelijken

Vergelijk jouw dierenverzekering voor hond en kat
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar

Dierenverzekering vergelijken in 4 stappen:

1. Kies de diersoort, het geslacht en leeftijd

2. Vul je postcode in en kies het ras

3. Vergelijk alle dierenverzekeringen op prijs

4. Vergelijk de vergoedingen met het vergoedingsoverzicht


Waarom huisdierenverzekeringen vergelijken via Overstappen.nl?

 • Vergelijk op prijs én dekking

  Onafhankelijk en voor de 5 grootste verzekeraars van Nederland

 • Persoonlijke vergelijking

  Krijg de exacte premie op basis van jouw huisdier en postcode

 • Onze experts staan voor je klaar

  Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze dierenexperts


Waarom een huisdierenverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een dierenverzekering biedt zekerheid en financiële bescherming voor jou en je geliefde huisdier. Je huisdier is immers onvoorspelbaar als het aankomt op gezondheid, waardoor onverwachte en hoge medische kosten altijd kunnen voorkomen. Je wilt uiteraard niet in een situatie terechtkomen waarin je niet de dierenartskosten van je viervoeter kan betalen. Het geeft verder ook een goed beeld van je vaste lasten in de vorm van een maandelijkse premie. Je weet waar je aan toe bent!

pluspuntGeen onverwachte medische kosten
pluspuntGoede zorg voor je geliefde huisdier
pluspuntGeeft zekerheid in je maandelijkse lasten

Hond of kat verzekeren?

Honden en katten zijn de vaakst verzekerde huisdieren van Nederland. Honden en katten verzeker je met een honden- of kattenverzekering. Klik op het plaatje voor meer specifieke informatie over deze verzekeringen:

hondenverzekering

Hondenverzekering

Je zorgt uiteraard goed voor het welzijn en de gezondheid van je hond. Toch kan het gebeuren dat je (onverwacht) voor hoge kosten staat. Een hondenverzekering biedt dekking voor de medische kosten van je huisdier.

kattenverzekering

Kattenverzekering

Wanneer het gaat om je kat, wil je uiteraard de juiste zorg kunnen garanderen. Het hebben van een kat brengt eenmaal (onverwachte) kosten met zich mee. Een kattenverzekering biedt dekking voor de medische kosten.


Wat is een huisdierenverzekering?

De huisdierenverzekering is een risicoverzekering. Dat houdt in dat je jezelf verzekert tegen de financiële gevolgen van een risico. In het geval van de huisdierenverzekering is het risico dat je huisdier kosten maakt. Heb je een ziek huisdier? Dan kunnen de medische kosten flink oplopen. Een dierenverzekering helpt je met het betalen van (onverwachte) kosten.

Is een huisdierenverzekering verstandig?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. De dierenartskosten kunnen makkelijk €1.000 of meer zijn. Kan je dit bedrag zonder moeite betalen? Dan is een verzekering waarschijnlijk niet nodig. Kan je dit niet of vind je het fijn dit risico te beperken? Dan kan een verzekering uitkomst bieden. Wel is het altijd verstandig om je huisdierenverzekering te vergelijken.

Huisdierenverzekering vergelijken

Een huisdierenverzekering vergelijk je eenvoudig met onze vergelijker. Om een goede verzekering voor je hond of kat te vinden, is het belangrijk dat je persoonlijke vergelijking maakt. Wij vragen je daarom naar het ras, leeftijd van het dier en je postcode. Je kan ook direct kijken naar de beste dierenverzekering.

Huisdierenverzekering berekenen.

Je kunt met onze vergelijker eenvoudig alle premies voor een hond of kat berekenen. Handig, want dan hoef je dit niet voor iedere verzekeraar apart te doen. Na het invullen van je gegevens zie je wat een verzekering voor jouw hond of kat gaat kosten. Is je dier al wat ouder? Dit zorgt ervoor dat de premie voor je verzekering stijgt. Daarnaast is het ene ras duurder om te verzekeren dan het andere ras.


Dierenverzekering dekking

Iedere huisdierenverzekering dekt (een gedeelte van) de noodzakelijke medische kosten van je huisdier. Het gaat dan om de de kosten die zijn uitgevoerd door een dierenarts of dierenspecialist. Het is goed om te weten dat niet alle zorgkosten worden vergoed. Dit is afhankelijk van de dierenverzekeraar en het verzekeringspakket als je daaruit kunt kiezen. De volgende kosten worden bij een basisdekking meestal wel of niet vergoed:

Wel

 • pluspunt
  Consult door een dierenarts of specialist
 • pluspunt
  Onderzoek en behandeling
 • pluspunt
  Operaties inclusief narcose
 • pluspunt
  Nederlandse diergeneesmiddelen
 • pluspunt
  Euthanasie

Niet

 • minpunt
  Kosten binnen de wachttijd
 • minpunt
  Alles wat voor het afsluiten al aanwezig was
 • minpunt
  Niet- Nederlandse diergeneesmiddelen
 • minpunt
  Onnodige of cosmetische behandelingen
 • minpunt
  Alle kosten met betrekking tot voortplanting
 • minpunt
  Preventieve zorg

Alle huisdierverzekeraars

De dekking en voorwaarden verschillen per verzekeraar. Het is daarom belangrijk dierenverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Er zijn verschillende verzekeraars die een dierenverzekering aanbieden. Sommige zijn bekend en andere wat minder. Wij vergelijken de volgende verzekeraars:


Wat kost een dierenverzekering?

De kosten van je huisdierenverzekering zijn afhankelijk van een viertal factoren:

 • De leeftijd: Hoe ouder je dier, hoe hoger de premie.
 • Het ras: Het is duurder om rassen die doorgaans meer gezondheidsproblemen voorbrengen te verzekeren.
 • Het eigen risico: Hoe hoger de eigen risico, hoe lager de premie.
 • Gewenste eigen bijdrage: Je premie gaat omlaag bij een hogere eigen bijdrage.

Een kattenverzekering kost gemiddeld tussen de €10 en €25 per maand. De hondenverzekering kosten liggen een stuk hoger, gemiddeld tussen de €20 en €40 per maand.

De premie voor een hond hangt af van de leeftijd en het ras. Voor een kat wordt meestal alleen naar de leeftijd gekeken. Dit hangt samen met het gezondheidsrisico. Een ouder dier heeft een hoger risico op klachten. Daarop past de verzekeraar de premie ieder jaar aan. Je betaalt dus altijd meer naarmate je huisdier ouder wordt.

Kosten dierenverzekering per maand 2023

VerzekeraarKattenHondenVerzekerd bedrag
Aegon€ 11,47€ 41,29€ 2.500
OHRA€ 14,04€ 32,28€ 4.000
Figo Pet€ 19,99€ 39,15€ 3.000
PetSecur€ 17,42€ 36,20€ 4.000
Univé€ 15,23€ 22,26€ 2.500

De getoonde bedragen zijn voor een basisverzekering. De maandpremies voor honden zijn gebaseerd op een Labrador Retriever en die voor een kat op een Europees Korthaar. Alle berekeningen zijn gemaakt in de vergelijker voor een leeftijd van 0 jaar, een man en op onze postcode in Amsterdam.

Welke dierenverzekering past het beste bij jou?

 • voordeel

  Vergelijking op maat

 • voordeel

  Vergelijk op prijs en dekking

 • voordeel

  14 dagen bedenktijd

Dierenverzekeringen vergelijken

Aanvullende dierenverzekering

Net zoals bij de aanvullende zorgverzekering voor jezelf, kan je ook je huisdier aanvullend verzekeren. Je betaalt dan een hogere premie per maand in ruil voor een bredere dekking. Zo ben je bij een “basisverzekering” niet altijd gedekt voor een gebitsbehandeling bij je hond. Verzeker je dit aanvullend bij? Dan kan je deze medische kosten (gedeeltelijk) declareren.

Is een aanvullende verzekering voor huisdieren verstandig?

Het is verstandig wanneer je deze kosten zelf moeilijk kunt betalen. Een huisdierenverzekering gaat over het verzekeren van onvoorziene kosten. Aanvullende verzekeringen, voor bijvoorbeeld vaccinaties en castratie, zijn voorzien. Dit betekent dat de verzekeraar deze kosten over de looptijd zal doorberekenen in de premie.

Je bent daardoor waarschijnlijk duurder uit dan een “basisverzekering”. Controleer daarom de vergoeding en ga na hoe dit opweegt tegen de extra premie.

Welke aanvullende dekkingen voor dieren zijn er?

Je kunt bij de meeste dierenverzekeraars kiezen voor aanvullende dekkingen. Welke dit zijn, verschilt per verzekeraar. De meest voorkomende zijn:

 • Vaccinatie: vergoedt de kosten van de vaccinaties van je huisdier. Vaccinaties helpen ziekten en infecties te voorkomen.
 • Reis: met de reisverzekering verzeker je je huisdier ook voor noodzakelijke medische kosten in het buitenland.
 • Crematie: in het geval dat je huisdier overlijdt, krijg je van de verzekeraar een bedrag voor de crematie van je huisdier. 
 • Gebit: met deze dekking krijg je kosten voor bijvoorbeeld het trekken van tanden of het behandelen van tandbederf vergoed.
 • Castratie en sterilisatie: vergoedt de kosten voor de castratie of sterilisatie van je huisdier.
 • Chemo en radiotherapie: mocht de dierenarts vormen van kanker vaststellen, dan kan de verzekeraar behandelingen vergoeden.

Voorwaarden van een dierenverzekering

Eigen bijdrage

Bij een dierenverzekering kan een eigen bijdrage gelden voor individuele behandelingen. Dit is een percentage of vast geldbedrag dat je per ingreep zelf moet betalen. Dit bedrag wordt dus van je teruggave afgehaald. Doorgaans ligt het bedrag van een eigen bijdrage tussen de 10% en 50%. Bij de ene verzekeraar heb je keuze tussen verschillende percentages en bij andere verzekeraars staat dit percentage vast.

 

Doorgaans geldt: Hoe hoger de eigen bijdrage, hoe lager de maandelijkse premie van je huisdierenverzekering.

Rekenvoorbeeld

Je huisdier is ziek geweest en moet, na een controle bij de dierenarts, voor 3 weken medicijnen toegediend krijgen. De dierenartskosten komen uit op € 500 en bij deze dierenverzekering geldt een eigen bijdrage van 20%. Dit betekent dat jij (20% x € 500) € 100 zelf moet betalen. Je krijgt bij een declaratie i.p.v. € 500 nu € 400.

Eigen risico

Het eigen risico van een huisdierenverzekering is een geldbedrag dat vaststaat of gekozen wordt door de verzekerde. Het eigen risico geldt meestal voor een periode van een jaar. Pas wanneer de verzekerde zijn eigen risico heeft verbruikt, zal de verzekeraar geld uitkeren bij een declaratie. Het bedrag dat je ontvangt van de verzekeraar wordt dus eerst verminderd met je eigen bijdrage en daarna het eigen risico.

Rekenvoorbeeld

Na het inhouden van je eigen bijdrage blijft een bedrag van € 400 over. Je eigen risico is ingesteld op een jaarlijks bedrag van € 100. Omdat dit je eerste declaratie van dit jaar is, wordt de € 100 van de overige € 400 afgehaald. Je krijgt dus € 300 uitgekeerd en je eigen risico is verbruikt.

Maximaal verzekerde bedrag

Dierenverzekeraars hanteren een maximaal bedrag dat per jaar kan worden gedeclareerd. Het “maximaal verzekerde bedrag” hoort meestal bij het duurste pakket van de verzekeraar. Het bedrag ligt bij de verzekeraars doorgaans tussen de € 2.500 en € 6.000. De verzekeraar Figo Pet hanteert de mogelijkheid voor een “onbeperkt bedrag”.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een dierenverzekering met een maximaal verzekerd bedrag van € 3.000 per jaar. De € 300 die je uitgekeerd zou krijgen gaat dus af van de € 3.000. Je houdt dus een bedrag van € 2.700 over.


Dierenverzekering bespaartips

Een verzekering voor huisdieren kan flink wat kosten, terwijl huisdieren al duur genoeg zijn. Gelukkig zijn er manieren waarop je een dierenverzekering goedkoper kunt maken. Wat bespaartips voor huisdiereigenaren:

1. Zorg goed voor je huisdier

Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt, kan het goed verzorgen van je huisdier je bezoekjes aan de dierenarts besparen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het dier zijn vaccinaties en jaarlijkse gezondheidscontrole krijgt. Door goede preventieve zorg worden ergere aandoeningen voorkomen, en dat scheelt in de portemonnee.

2. Verzeker je huisdier op jonge leeftijd

Huisdieren verzekeren op jonge leeftijd scheelt in de maandelijkse premie. Jonge dieren zijn vaker gezond. Daarom is de kans dat ze wat onder de leden hebben ook minder. Je weet zeker dat aandoeningen die voor het afsluiten niet aanwezig waren onder de dekking vallen.

3. Betaal zo veel mogelijk zelf

Een huisdierverzekering gaat over het verzekeren van risico. Het aanvullend verzekeren van bijvoorbeeld de preventieve zorg of sterilisatie is een zekerheid. Hierdoor wordt de verzekering eigenlijk een financiering en ben je duurder uit. Door zelf alle voorziene kosten te dragen, kan je flink op de maandelijkse premie besparen.

4. Vergelijk goed

Dit is de beste manier om geld te besparen op je huisdierverzekering. Iedere verzekeraar berekent de premie anders. Hierdoor kan dezelfde verzekering voor het ene dier duurder zijn dan voor het andere. Met onze vergelijker van huisdierenverzekeringen kan je gemakkelijk veel honden- en kattenverzekeringen vergelijken. Je vindt de goedkoopste huisdierenverzekering altijd bovenaan.


Veelgestelde vragen over dierenverzekeringen

  Is een dierenverzekering verplicht?

  Het afsluiten van een dierenverzekering is in Nederland niet verplicht. Wel moet je goede zorg dragen voor je huisdier.

  Kan ik een ziek huisdier verzekeren?

  Over het algemeen kan je een huisdier nog verzekeren die ziek is of dat is geweest. De verzekeraar zal je hier voor het afsluiten vragen over stellen. Deze behandelingen vallen net zoals andere klachten die al aanwezig waren buiten de dekking.

  Kan je oude dieren nog verzekeren?

  De toegestane leeftijd verschilt per verzekeraar. Met name als je dier al wat ouder is, doe je er goed aan eerst te kijken waar dat nog kan. In het overzicht zie je de maximale leeftijden van iedere verzekeraar:

  Bij Univé ligt de leeftijdgrens bij een hond op 8 jaar en bij een kat op 10 jaar.

  Lees tot wanneer je een hond kan verzekeren.

  Hoe moet je een dierenverzekering vergelijken?

  1. Zoek eerst uit of jouw hond of kat ergens vatbaar voor is
  2. Bepaal welke zorg je wil verzekeren en wat je zelf kunt betalen
  3. Maak een persoonlijke vergelijking door je gegevens in te vullen
  4. Vergelijk de premie en de vergoedingen

  Wat is de maximale vergoeding voor een huisdierenverzekering?

  De maximale vergoeding verschilt per verzekeraar:

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.