Dierenverzekering

Hondenverzekering

 • Kies de beste hondenverzekering
 • Vergelijk op prijs, uitgekeerd bedrag en doorlooptijd
 • Snel en gemakkelijk binnen enkele minuten geregeld
Hondenverzekering

Kattenverzekering

 • Kies de beste kattenverzekering
 • Vergelijk op prijs, uitgekeerd bedrag en doorlooptijd
 • Snel en gemakkelijk binnen enkele minuten geregeld
Kattenverzekering

Ben je op zoek naar een dierenverzekering? Op deze pagina vind je alle informatie en een overzicht van de verschillende verzekeraars. Zo kan je jouw huisdierenverzekering goed vergelijken en de beste kiezen voor jouw hond of kat.

Huisdierenverzekering

supplier-logo
€9,57
per maand
Max vergoeding: €3500
Eigen risico: €50 per declaratie
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €6,05
Extra's: Alle rassen verzekerbaar
supplier-logo
€10,42
per maand
Max vergoeding: €3000
Eigen risico: 20%
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €0
Extra's: Gratis kittenhuisje of penning
supplier-logo
€12,28
per maand
Max vergoeding: €2500 tot €5000
Eigen risico: 20%
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €0
Extra's: Standaard in Europa verzekerd
supplier-logo
€13,50
per maand
Max. vergoeding: €3500
Eigen risico: 50%
Dekking: Basis
Eenmalige poliskosten: €0
Extra's: Dagelijks opzegbaar
Bovenstaande premies zijn berekend met kleine honden en katten. Als je een volwassen huisdier hebt zal je maandelijks meer premie moeten betalen. Bekijk de site van de verzekeraar voor je actuele premie.

Wat is een huisdierenverzekering?

Een dierenverzekering of huisdierenverzekering is een ziektekostenverzekering voor je huisdier. Net als mensen kunnen ook dieren ziek worden. Voor een ziek huisdier kun je veel geld kwijt zijn bij de dierenarts. Met een dierenverzekering kan je de medische kosten hiervan, helemaal of gedeeltelijk dekken. Onverwachte kosten zijn hierdoor altijd gedekt.

Net als bij een zorgverzekering voor mensen bestaat de zorgverzekering voor dieren uit een basispakket aangevuld met aanvullende dekkingen. Er bestaan dekkingen voor vaccinatie en castratie, gebit en dekking voor het buitenland. Ook betaal je net zoals bij ziektekostenverzekering voor mensen een eigen risico.

Waarom een dierenverzekering?

De diergeneeskunde in Nederland is van een hoog niveau. Er zijn veel geavanceerde operaties en behandelingen mogelijk, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Rekeningen van 1000 euro of meer komen vaak voor. Daarom sluiten steeds meer Nederlanders een dierenverzekering af. Een dierenverzekering wordt ook wel een huisdierverzekering of dierenarts verzekering genoemd. We sluiten in Nederland vaker een dierenverzekering af voor een hond dan voor een kat.

Met een huisdierenverzekering is je huisdier verzekerd voor dierenarts bezoeken, diergeneesmiddelen en behandelingen. Hierdoor heb je grip op de kosten, omdat onverwachte kosten voorzien zijn.

dierenverzekering

Wat kost een dierenverzekering?

De kosten voor een dierenverzekering lopen sterk uiteen en verschillen per verzekeraar. Dit komt omdat de kosten afhankelijk zijn van een groot aantal factoren. Deze factoren hebben te maken met het huisdier dat je wil verzekeren en met de verzekering zelf.

1. De leeftijd van je huisdier
De leeftijd van je huisdier is altijd bepalend voor de kosten van de huisdierenverzekering. Dit komt omdat jonge dieren kleiner zijn en minder vaak zorg nodig hebben dan oudere dieren. Hierdoor is de premie ook lager. Verzekeraars passen wel jaarlijks de premie aan. Over het algemeen geldt: hoe ouder je huisdier, hoe hoger de maandelijkse kosten zullen zijn.

2. Het ras en gewicht
Ook het ras is bepalend voor de maandelijkse kosten. Daarom vragen veel verzekeraars vragen naar het ras van je huisdier. Het ras heeft te maken met het volgroeide gewicht. Dit komt omdat grotere dieren zwaarder zijn en daardoor ook duurder om te verzekeren.

3. Het eigen risico
Net als bij een ziektekostenverzekering voor mensen betaal je bij een dierenverzekering ook een eigen risico. Dit is een percentage of vast bedrag per declaratie of consult. Er zijn ook verzekeringen waarbij je beide betaalt. Meestal kan je zelf een eigen risico kiezen. Een hoger eigen risico zorgt voor lagere kosten. Je moet dan wel meer betalen bij een gebeurtenis.

4. Het maximaal uitgekeerd bedrag
Alle dierenverzekeringen hebben een maximaal bedrag wat de verzekeraar per jaar uitkeert. Deze maximale vergoeding verschilt per dekking en verzekeraar. Het bedrag voor een basisdekking ligt vaak tussen de 1500 en 3500 euro. Uitgebreidere dekkingen hebben een hoger maximum, van 5000 euro of meer. Soms kan je zelf kiezen uit een aantal bedragen. Dit heeft direct invloed op de kosten van de huisdierenverzekering.

5. Het soort dekking
Dierenverzekeringen zijn er met verschillende dekkingen. De dekking bepaalt wat er allemaal standaard wordt vergoed. De dekking die je kiest is van grote invloed op de maandelijkse kosten.

Welke soorten dekkingen voor dierenverzekeringen zijn er?

Dierenverzekeringen zijn er met verschillende dekkingen. Grofweg zijn er drie soorten dekkingen: ongevallen, basis of aanvullend. De namen kunnen verschillen per verzekeraar, maar zijn vaak hetzelfde.

1. Ongevallen
Kies je voor dit type dekking, dan is je huisdier alleen verzekerd voor medische kosten die ontstaan als gevolg van een ongeval. Wanneer je huisdier ziek wordt, krijg je niets vergoed. Er zijn maar een paar verzekeraars die zo’n ongevallendekking aanbieden.

2. Basis
Dit type dekking vergoedt alle medische kosten die ontstaan bij ziekte of een ongeval. Deze dekking is duurder dan een ongevallendekking. Wat er precies in de basisdekking wordt vergoedt, verschilt per verzekeraar. Kijk daarom goed in het vergoedingenoverzicht voordat je een dierenverzekering afsluit.

3. Aanvullend
Tot slot is er nog een aanvullende dekking mogelijk. Met deze dekking ben je aanvullend verzekerd voor bijvoorbeeld behandelingen aan gebit of preventieve zorg. Dit type dekking heeft ook een hoger maximaal uitgekeerd bedrag.

Wat is de goedkoopste dierenverzekering?

Er geldt geen vast bedrag voor een dierenverzekering, waardoor dit moeilijk te bepalen is. Allereerst is de dierenverzekering het goedkoopst voor een jonge, kleine hond of kat. Ten tweede heeft de verzekering een ongevallen- of een basisdekking en geen extra dekkingen. Ten derde heeft een goedkope dierenverzekering een zo hoog mogelijk eigen risico en een zo laag mogelijk maximaal bedrag.

Dekking
De ongevallendekking is goedkoper dan een basisdekking. De goedkoopste huisdierenverzekering is daarom een dierenverzekering met een ongevallendekking. Deze dekking vergoedt alleen medische kosten die ontstaan bij een ongeval. Wil je je huisdier wel verzekeren voor kosten bij ziekte? Dan is een dierenverzekering met een basisdekking de goedkoopste optie.

Eigen bijdrage als percentage of vast bedrag
Er zijn dierenverzekeringen die een vast bedrag of een percentage als eigen risico hanteren. Een percentage is goedkoper bij kleine bedragen, zoals kosten voor een dierenarts consult. Voor grotere, duurdere behandelingen is een vast bedrag vaak goedkoper.

Waar moet je verder nog op letten bij het verzekeren van je huisdier?

 1. Alles wat je huisdier al heeft op het moment van verzekeren, valt buiten de verzekering. Verzekeraars willen zo voorkomen dat je pas een huisdierenverzekering afsluit op het moment dat je huisdier ziek is. Er geldt daarom na het aanvragen vaak een wachttijd. Deze wachttijd duurt meestal 30 dagen. Alles wat er in deze periode ontstaat is niet verzekerd.
 2. Ondanks dat dekkingen bij verzekeraars hetzelfde heten, vergoeden zij niet hetzelfde. Het kan zijn dat een behandeling bij de ene verzekeraar in de basisdekking valt en bij de andere niet. Het is daarom raadzaam uit te zoeken waar jouw hond of kat vatbaar voor is en goed te vergelijken.
 3. Sommige verzekeraars stellen het chippen van je huisdier verplicht. Het is vaak niet nodig dat hij al gechipt is, maar moet je dit wel laten doen. Is je huisdier nog niet gechipt? Kijk bij de verzekeraar of dit verplicht is.
 4. De huisdierenverzekering is alleen geldig voor kosten gemaakt in Nederland. Gaat je huisdier mee op reis? Dan kan je vaak een aanvullende reisdekking afsluiten. Het maximaal uitgekeerde bedrag is dan wel lager, vaak 1000 euro.
 5. Als je meerdere huisdieren hebt, moet je deze ook apart verzekeren. Het is niet mogelijk om meerdere dieren op dezelfde polis te verzekeren.

De voor- en nadelen van een huisdierverzekering

Een dierenarts verzekering is niet verplicht in Nederland. Het is een bewuste keuze die je zelf moet maken. Het afsluiten van een dieren zorgverzekering kent verschillende voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij:

Voordelen dierenverzekering

 • Een huisdierenverzekering vergoedt de kosten als je huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt. Je huisdier is verzekerd voor dierenarts consulten, in Nederland geregistreerde diergeneesmiddelen, medische opnames en behandelingen.
 • Met een dierenverzekering houd je grip op de kosten. Je betaalt een vaste maandelijkse premie en een eventueel eigen risico of bijdrage per gebeurtenis. Ook dit zijn vaste percentages en bedragen. Zo zijn onverwachte ziektekosten voorzien en kom je niet voor een verrassing te staan die potentieel grote impact heeft op je financiële situatie.
 • Dierenverzekeringen bieden een ruime keuze uit aanvullende dekkingen. Je kunt kiezen uit onder andere ziektekosten vergoedingen voor gebit, vaccinaties en dekking op reis. Hierdoor is je huisdier niet onnodig verzekerd voor kosten die je niet gaat maken, bijvoorbeeld als je huisdier niet buiten komt.
 • Met een dierenarts verzekering heb je een vrije dierenarts keuze. Je bepaalt dus zelf naar welke dierenarts je gaat. Dit zorgt ervoor dat je huisdier verzekerd is van goede specialistische zorg.

Nadelen dierenverzekering

 • Premie voor huisdierenverzekering kan hoog oplopen. Een dierenverzekering kan duur zijn, bijvoorbeeld wanneer je huisdier al wat ouder of zwaarder is. Je moet dan maandelijks meer premie betalen. Met name als je meerdere huisdieren wil verzekeren, kan een huisdierenverzekering duur zijn. Je moet huisdieren namelijk altijd apart verzekeren, waardoor je dubbel premie betaalt.
 • Kosten voor vaccinaties, castratie of sterilisatie zitten niet in het basispakket. Kosten die je zeer waarschijnlijk gaat maken, zoals kosten voor vaccinaties en castratie of sterilisatie, worden standaard niet vergoed. Je moet hiervoor meestal een aanvullende dekking afsluiten, wat de verzekering duurder maakt.
 • Alles wat je huisdier al heeft op het moment van verzekeren, valt buiten de verzekering. Verzekeraars hanteren hiervoor een wachttijd. Deze wachttijd is vaak 30 dagen. Alles wat zich binnen deze periode openbaart, wordt niet vergoed door de verzekering.
 • Meeste verzekeraars verzekeren alleen honden of katten. Dit zijn de meest voorkomende huisdieren. Wil je een ander huisdier verzekeren? Houd er dan rekening mee dat de keuze in dierenverzekeringen beperkt is.