Goedkoopste zorgverzekering

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de beste deal
 • Direct afsluiten
Vind hier je goedkoopste zorgverzekering
trustscore Trustpilotscore: 9.2

 

Ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering? Je kunt veel besparen op je zorgpremie. Dit komt doordat de premies van basisverzekeringen flink verschillen, terwijl de inhoud van het basispakket bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Wat de goedkoopste zorgverzekering is, verschilt per persoon. Gebruik daarom onze vergelijker. Daarin zie je meteen wat de goedkoopste zorgverzekering voor jou is in 2021 en kun je gemakkelijk filteren op wat jij belangrijk vindt!

Goedkoopste zorgverzekering

Wat is de goedkoopste zorgverzekering?

Wat de goedkoopste zorgverzekering is, verschilt per persoon. De prijs die je betaalt voor je zorgverzekering is namelijk afhankelijk van de hoogte van je eigen risico, de mate van vrije zorgkeuze en eventuele aanvullende verzekeringen.

Lees hieronder meer over de 3 onderdelen die invloed hebben op de premie:

 1. Eigen risico.
  Hoe hoger je eigen risico, hoe goedkoper je maandelijkse premie.
 2. Vrije zorgkeuze.
  Wanneer je geen vrije zorgkeuze hebt ben je afhankelijk van de behandelingen die je zorgverzekeraar heeft ingekocht bij een zorgverlener. Je bent dan wel goedkoper uit.
 3. Aanvullende verzekeringen.
  Wanneer je voor een aanvullende verzekering kiest boven op je basisverzekering, betaal je meer premie.
goedkoopste zorgverzekering

Goedkoopste zorgverzekering 2021

De goedkoopste zorgverzekering voor 2021 is de Gewoon ZEKUR polis van zorgverzekeraar ZEKUR. De buget natura polis kost €105,95 per maand met een eigen risico van €385. Met een hoger eigen risico is de verzekering goedkoper, je betaalt dan €85,95 per maand.

Top 10 goedkoopste zorgverzekering 2021

#VerzekeraarNaam verzekeringSoort verzekeringZorgpremie 2021
1.ZEKURGewoon ZEKURBudget natura€ 105,95
2.ZieZoZieZo SelectiefBudget natura€ 109,25
3.DitzoDitzo Goede KeuzeNatura€ 109,85
4.BewuztBewuzt BasisverzekeringNatura€ 110,90
5.IZZ door GVZVariant BewuztNatura (online)€ 110,90
6.UnivéZorg SelectBudget natura€ 110,90
7.JustJust BasicNatura€ 111,70
8.ZieZoZieZo basisNatura€ 112,25
9.De FrieslandZelf Bewust PolisBudget natura€ 113,00
10.Interpolis ZorgCompactBudget natura € 113,50

*Uitleg polissen:  Bij een naturapolis krijg je alleen de zorg vergoed als de verzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. De budgetpolis is een goedkopere variant van de naturapolis. De zorgverzekeraar heeft voor deze vorm alleen contracten met een klein aantal zorgverleners. Er bestaat ook nog een restitutiepolis, hierbij heb je vrije zorgkeuze en kan je overal terecht voor zorg. Deze polis is het duurste, vandaar dat deze niet in de top 10 is opgenomen.

Korting zorgverzekering

Je kan op verschillende manieren korting krijgen op je zorgverzekering:

Korting door verhogen eigen risico

Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico gaat de maandelijkse premie naar beneden. Dit is vooral voordelig voor mensen die geen zorg nodig verwachten te hebben en genoeg spaargeld hebben.

Hier zie je per hoogte van het eigen risico hoeveel korting je ongeveer krijgt op je maandelijkse premie:

 • Eigen risico € 385 (verplicht) – Geen korting
 • Eigen risico € 485 – Ongeveer € 6 korting per maand
 • Eigen risico € 585 – Ongeveer € 10 korting per maand
 • Eigen risico € 685 – Ongeveer € 13,75 korting per maand
 • Eigen risico € 785 – Ongeveer € 18,25 korting per maand
 • Eigen risico € 885 – Ongeveer € 25 korting per maand

*De precieze korting verschilt per zorgverzekeraar.

Collectiviteitskorting

Voorheen was het voordelig om een collectieve zorgverzekering af te sluiten, omdat dit korting met zich meebracht. In 2021 is die korting teruggedrongen tot maximaal 5% en blijkt in praktijk dat deze zorgverzekeringen (ondanks de korting) nog steeds niet het meest voordelig zijn. Per 1 januari 2023 wordt de collectiviteitskorting helemaal afgeschaft.

Goedkoopste zorgverzekeraar

In 2021 bieden de volgende zorgverzekeraars de 4 goedkoopste basisverzekeringen aan:

 1. ZEKUR: € 105,95 voor een budget naturapolis
 2. Ditzo: € 109,85 voor een naturapolis
 3. HEMA: € 119,00 voor een combinatiepolis
 4. United Consumers: € 125,59 voor een restitutiepolis

Wat maakt een zorgverzekering goedkoop?

De hoogte van je premie van je zorgverzekering, is afhankelijk van 2 factoren:

1. De basisverzekering die je kiest;
2. Of je wel of geen aanvullende verzekering gebruikt.

Ondanks dat de basisverzekering altijd dezelfde zorg vergoedt, verschilt de zorgpremie. Het verschil in premie zit in de keuzevrijheid van zorgverleners en de hoogte van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Bedenk dus goed of je overal terecht wilt kunnen voor zorg. Daarnaast is de prijs van je premie afhankelijk van het eigen risico dat je neemt.

goedkoopste zorgverzekeraar
De goedkoopste zorgverzekeraar vinden

Hoe kies je een goedkope zorgverzekering?

Bij het kiezen van een goedkope zorgverzekering kan je het beste letten op deze twee dingen:

 • Ben je gezond en heb je bijna nooit een behandeling nodig, dan heb je geen uitgebreide dekking nodig en kan je zo voor een goedkopere zorgverzekering kiezen.
 • Heb je een ziekte of verwacht je veel behandelingen te ondergaan in het komende jaar? Dan is het verstandig om een zorgverzekering te kiezen met een goede dekking. In onze zorgvergelijker kun je aangeven wat jouw wensen zijn, waarna wij je de goedkoopste zorgverzekering laten zien die aansluit bij jouw wensen.
tip

Advies over goedkope zorgverzekeringen

Ons advies is om eerst altijd goed na te denken over wat jouw zorgbehoefte gaat zijn in het komende jaar. Als je bijna nooit zorg nodig hebt, kan het lonen om te kiezen voor een naturapolis met beperkte zorgkeuze. Wil je wel de zekerheid dat je overal terecht kunt als je zorg nodig hebt? Dan past een restitutieverzekering beter bij je.

Goedkoopste basisverzekering

Veel mensen vragen zich af wat de goedkoopste basisverzekering van 2021 is. Een budget naturapolis is bijna altijd het voordeligst, maar dit is wel omdat deze verzekering strengere polisvoorwaarden heeft.

Dit zijn de 2 goedkoopste basisverzekeringen in 2021:

 1. ZEKUR: € 105,95 per maand met een budget naturapolis.
 2. Ditzo: € 109,85 per maand met een naturapolis.

Bij een budgetpolis heb je hele beperkte zorgkeuze. Dit betekent dat je voor bepaalde ingrepen alleen gebruik mag maken van een zorgbehandelaar waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Bij een naturapolis heb je wat meer zorgkeuze. Wil je volledige vrije zorgkeuze? Kies dan voor een restitutiepolis.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een minder uitgebreide versie van een naturapolis. Beide zijn basisverzekeringen. Met een budgetpolis krijg je alleen zorg vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? In dat geval worden je zorgkosten helemaal niet of maar voor een deel vergoed.

VerzekeraarPremie 2021Polis
ZEKUR€ 105,95Gewoon ZEKUR zorg
Zilveren Kruis€ 120,95Basis Budget
ZieZo€ 109,25Selectief
ProLife€ 120,95Principe Polis Budget

Wat is het verschil tussen een budgetpolis en naturapolis?

Het grootste verschil tussen een budgetpolis en een naturapolis is het aantal gecontracteerde zorgverleners. Bij een budgetpolis heeft je zorgverzekeraar met minder zorgverleners een contract. Je kunt dus niet bij elke zorgverlener terecht als je jouw zorg 100% vergoed wilt krijgen.

Is een budgetpolis iets voor mij?

Overweeg je een budgetpolis? Dan is het belangrijk dat je van tevoren checkt of je zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis waar je naartoe gaat en de zorgverlener van jouw voorkeur. Als dit niet het geval is dan kun je beter voor een uitgebreide zorgverzekering kiezen zoals een naturapolis.

⭐ Tip: In onze zorgvergelijker kun je direct checken of je gewenste zorgverzekeraar een contract heeft met je zorgverleners.

Goedkoopste aanvullende zorgverzekering

Naast de goedkoopste basisverzekering, kun je kiezen voor een goedkope aanvullende zorgverzekering. Bovenop de premie van het basispakket, betaal je een extra bedrag voor aanvullende vergoedingen. Denk hierbij aan kosten voor tandheelkunde, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en meer.

Zorgverzekeraars vragen vaak verschillende prijzen voor dezelfde aanvullende verzekeringen. Geef in de vergelijker aan welke zorg je nodig hebt. Hierdoor kun je gemakkelijk vergelijken welke aanvullende verzekering de meest goedkope is en de beste zorgverzekering kiezen voor jouw situatie.

Wat krijg je vergoed bij de goedkoopste zorgverzekering?

In Nederland is iedereen verplicht een basiszorgverzekering te hebben. Natuurlijk ben je vrij om zelf de zorgverzekeraar te kiezen waarbij je die afsluit. Vanuit het basispakket van de zorgverzekering wordt belangrijke en essentiële zorg vergoed. Je moet overigens wel rekening houden met het eigen risico als je gebruik maakt van zorg uit het basispakket. Jaarlijks moet je de eerste kosten uit eigen zak betalen, op enkele uitzonderingen na. De rest wordt vergoed door de zorgverzekering.

Wil je meer weten over de specifieke typen zorg en in hoeverre deze vanuit het basispakket worden vergoed? De vergoedingen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Goedkope zorgverzekeringen vergelijken

Een passende zorgverzekering vinden kan een tijdrovende klus zijn. Wat is de beste zorgverzekering? En wie heeft de goedkoopste zorgverzekering? Maak gebruik van onze zorgvergelijker om de zorgverzekering te vinden die het beste bij je past. Tegen de scherpste prijs natuurlijk!

goedkope zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.