Goedkoopste zorgverzekering 2022

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de beste deal
 • Direct afsluiten
Goedkope zorgverzekering vergelijken
trustscore Trustpilotscore: 8.8

Snel navigeren naar

Wat is de goedkoopste zorgverzekering in 2022?

De goedkoopste zorgverzekering in 2022 is de ZieZo budgetpolis van Zilveren Kruis en kost € 108,25 per maand met een eigen risico van €885. Wil je liever een eigen risico van €385? Dan is de budgetpolis van Ziezo ook de goedkoopste, die kost dan €108,25 per maand.

Goedkoopste zorgverzekering

Goedkoopste zorgverzekering €385 eigen risico

In 2022 bieden de volgende zorgverzekeraars de 5 goedkoopste basisverzekeringen met een eigen risico van €385 aan:

#VerzekeraarNaamType polisPremie 2022
1

Selectief

Budget

€ 108,25

2

Gewoon ZEKUR

Budget

€ 110,40

3

Basis

Natura

€ 110,95

4

Basis

Combinatie

€ 111,00

5

Basis

Natura

€ 112,25

Goedkoopste zorgverzekering €885 eigen risico

In 2022 bieden de volgende verzekeraars de 5 goedkoopste basisverzekeringen met een eigen risico van €885 aan:

#VerzekeraarNaamType polisPremie 2022
1

Selectief

Budget

€ 86,25

2

Basis

Natura

€ 88,95

3

Basis

Natura

€ 90,00

4

Compact

Natura

€ 90,25

5

Gewoon ZEKUR

Budget

€90,40

Wat maakt een zorgverzekering goedkoop?

Wat de goedkoopste zorgverzekering is, verschilt per persoon. De prijs die je betaalt voor je zorgverzekering is namelijk afhankelijk van jouw zorgbehoeftes. Hieronder lichten we de belangrijkste factoren uit die invloed hebben op de kosten van jouw zorgverzekering.

Goedkoopste eigen risico

Hoogte eigen risico

De hoogte van je eigen risico heeft invloed op de hoogte van jouw maandelijkse premie. Kies jij voor het wettelijke eigen risico van €385, dan betaal je een meer premie dan wanneer je kiest voor een eigen risico van €885.

Goedkoopste collectief

Collectieve verzekering

Als je via je werkgever een zorgverzekering aanvraagt, dan krijg je vaak collectiviteitskorting op je zorgpremie. Deze korting is in 2022 nog maar 5%, dus kijk goed of dit voor jou nog de voordeligste optie is.

Goedkoopste zorg

Vrije zorgkeuze

Wanneer je geen vrije zorgkeuze hebt, ben je afhankelijk van de behandelingen die je zorgverzekeraar heeft ingekocht bij een zorgverlener. Je bent dan wel goedkoper uit.

Goedkoopste aanvullende verzekering

Aanvullende verzekering

Wanneer je voor een aanvullende verzekering kiest bovenop je basisverzekering ben je beter verzekerd, maar daar betaal je ook een hogere premie voor. Sluit er dus alleen eentje af als je de zorg écht nodig hebt.

Laagste zorgkosten

Zorgkosten

Heb je het afgelopen jaar (bijna) geen medische hulp nodig gehad en verwacht je die komend jaar ook niet nodig te hebben? Dan zou je voor de goedkoopste zorgverzekering kunnen kiezen. Die biedt vaak wel de minste dekking, dus goed om hier rekening mee te houden.

Korting zorgverzekering

Het eigen risico en een collectieve verzekering hebben de meeste invloed op jouw premie. Hieronder leggen we uit hoe deze factoren voor korting op je zorgverzekering kunnen zorgen.

Eigen risico

Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, dan gaat je maandelijkse premie naar beneden. Dit is vooral voordelig voor mensen die geen zorg nodig verwachten te hebben en genoeg spaargeld hebben. Hieronder kan je zien wat de invloed van een hoger eigen risico op je zorgpremie is.

Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie

Hoogte eigen risico Korting per maand
€ 385 (verplicht) Geen korting
€ 485 Ongeveer € 6 korting
€ 585 Ongeveer € 10 korting
€ 685 Ongeveer € 13,75 korting
€ 785 Ongeveer € 18,25 korting
€ 885 Ongeveer € 25 korting

*De precieze korting verschilt per zorgverzekeraar

Collectiviteitskorting

Voorheen was het voordelig om een collectieve zorgverzekering af te sluiten, omdat dit korting met zich meebracht. In 2022 is die korting teruggedrongen tot maximaal 5% en blijkt in praktijk dat deze zorgverzekeringen (ondanks de korting) niet altijd het meest voordelig zijn. Per 1 januari 2023 wordt de collectiviteitskorting helemaal afgeschaft.

Goedkoop kan eindigen in duurkoop

Goedkope zorgverzekering kiezen

Ons advies is om eerst altijd goed na te denken over wat jouw zorgbehoefte gaat zijn in het komende jaar. Als je bijna nooit zorg nodig hebt, kan het lonen om te kiezen voor een naturapolis met beperkte zorgkeuze. Wil je wel de zekerheid dat je overal terecht kunt als je zorg nodig hebt? Dan past een restitutieverzekering beter bij je.

tip

Kies bewust

Als je de keuze voor een goedkope zorgverzekering maakt en je hebt onverwacht toch meer zorg nodig, door een onvoorziene situatie. Dan betaal je meteen de hoofdprijs.

Hoe kies je een goedkope zorgverzekering?

Is het slim om te kiezen voor een goedkope zorgverzekering en welke kies je dan? Wij begrijpen maar al te goed dat een zorgverzekering kiezen soms lastig kan zijn. Daarom hebben wij voor jou op een rijtje gezet wanneer je voor een goedkope zorgverzekering zou kunnen kiezen.

Wel een goedkope zorgverzekering als je:

 • pluspunt
  zelden zorg nodig hebt
 • pluspunt
  lage zorgkosten wilt
 • pluspunt
  geen langdurige ziektes hebt
 • pluspunt
  geen aanvullende verzekering(en) nodig hebt
 • pluspunt
  met beperkte zorgkeuze bij je ziekenhuis terecht kan
 • pluspunt
  een hoog eigen risico en lage premie wilt

Geen goedkope zorgverzekering als je:

 • minpunt
  regelmatig zorg nodig hebt
 • minpunt
  hoge zorgkosten hebt
 • minpunt
  chronische aandoeningen hebt
 • minpunt
  aanvullende verzekering(en) nodig hebt
 • minpunt
  volledig vrije zorgkeuze wilt
 • minpunt
  een laag eigen risico wilt
De goedkoopste zorgverzekeraar vinden

Goedkoopste basisverzekering

Veel mensen vragen zich af wat de goedkoopste basisverzekering is. Een budget naturapolis is bijna altijd het voordeligst, maar dit is wel omdat deze verzekering strengere polisvoorwaarden heeft.

Dit zijn de 2 goedkoopste basisverzekeringen in 2022:

 1. ZieZo: € 108,25 per maand met een budget naturapolis.
 2. ZEKUR: € 110,40 per maand met een budget naturapolis.

Bij een budgetpolis heb je hele beperkte zorgkeuze. Dit betekent dat je voor bepaalde ingrepen alleen gebruik mag maken van een zorgbehandelaar waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Bij een naturapolis heb je wat meer zorgkeuze. Wil je volledige vrije zorgkeuze? Kies dan voor een restitutiepolis.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een minder uitgebreide versie van een naturapolis. Beide zijn basisverzekeringen. Met een budgetpolis krijg je alleen zorg vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? In dat geval worden je zorgkosten helemaal niet of maar voor een deel vergoed.

Wat is het verschil tussen een budgetpolis en naturapolis?

Het grootste verschil tussen een budgetpolis en een naturapolis is het aantal gecontracteerde zorgverleners. Bij een budgetpolis heeft je zorgverzekeraar met minder zorgverleners een contract. Je kunt dus niet bij elke zorgverlener terecht als je jouw zorg 100% vergoed wilt krijgen.

Is een budgetpolis iets voor mij?

Overweeg je een budgetpolis? Dan is het belangrijk dat je van tevoren checkt of je zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis waar je naartoe gaat en de zorgverlener van jouw voorkeur. Als dit niet het geval is dan kun je beter voor een uitgebreide zorgverzekering kiezen zoals een naturapolis.

⭐ Tip: In onze zorgvergelijker kun je direct checken of je gewenste zorgverzekeraar een contract heeft met je zorgverleners.

Goedkoopste aanvullende zorgverzekering

Naast de goedkoopste basisverzekering, kun je kiezen voor een goedkope aanvullende zorgverzekering. Bovenop de premie van het basispakket, betaal je een extra bedrag voor aanvullende vergoedingen. Denk hierbij aan kosten voor tandheelkunde, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en meer.

Zorgverzekeraars vragen vaak verschillende prijzen voor dezelfde aanvullende verzekeringen. Geef in de vergelijker aan welke zorg je nodig hebt. Hierdoor kun je gemakkelijk vergelijken welke aanvullende verzekering de meest goedkope is en de beste zorgverzekering kiezen voor jouw situatie.

Wat krijg je vergoed bij de goedkoopste zorgverzekering?

In Nederland is iedereen verplicht een basiszorgverzekering te hebben. Natuurlijk ben je vrij om zelf de zorgverzekeraar te kiezen waarbij je die afsluit. Vanuit het basispakket van de zorgverzekering wordt belangrijke en essentiële zorg vergoed. Je moet overigens wel rekening houden met het eigen risico als je gebruik maakt van zorg uit het basispakket. Jaarlijks moet je de eerste kosten uit eigen zak betalen, op enkele uitzonderingen na. De rest wordt vergoed door de zorgverzekering.

Goedkope zorgverzekeringen vergelijken

Een passende zorgverzekering vinden kan een tijdrovende klus zijn. Wat is de beste zorgverzekering? En wie heeft de goedkoopste zorgverzekering? Maak gebruik van onze zorgvergelijker om de zorgverzekering te vinden die het beste bij je past. Tegen de scherpste prijs natuurlijk!

Goedkope zorgverzekering

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.