Zakelijk energie vergelijken 2024 | Beste deals

Zakelijke energie

Ben je op zoek naar een voordelig zakelijke energiecontract? Is jouw bedrijf al tijden lang klant bij dezelfde energieleverancier? Dan is er een kans dat een overstap naar een andere energieleverancier een besparing oplevert. Overstappen van energie en besparen draagt bij een gezonde bedrijfsvoering. Als kleinzakelijk energieverbruiker kan een overstap een paar honderd euro per jaar opleveren. Voor grootzakelijk verbruikers kan dit zelfs oplopen tot een paar duizend euro. Het is dus zonde om dit niet te checken.

Snel navigeren naar

Welke zakelijke energiecontracten zijn er?

Binnen zakelijke energie zijn er verschillende soorten contracten. Zo bestaan er ZZP contractenMKB contracten en grootzakelijke contracten. Maar hoe bepaal je welk type contract jij nodig hebt? Aan de hand van de onderstaande criteria kun je achterhalen welk energiecontract van toepassing is voor jouw bedrijf.

ZZP & MKB contract

 • Je betaalt maandelijks een voorschotbedrag en je ontvangt een jaarrekening.
 • Je ontvangt de kosten voor levering en netbeheer op één factuur.
 • Je elektriciteitsaansluiting is kleiner dan 3 x 80 Ampère en/of je gasaansluiting is kleiner dan 40 m³ per uur.
 • ZZP: Je adres heeft een “woonfunctie” in het Kadaster.
 • MKB: Je adres heeft een andere functie dan een “woonfunctie” in het Kadaster en je verbruikt minder dan 100.000 kWh en/of 170.000 m3.

Grootzakelijk contract

 • Je betaalt maandelijks voor de energie die je daadwerkelijk hebt verbruikt.
 • Je ontvangt twee aparte facturen voor energielevering en netbeheer.
 • Je elektriciteitsaansluiting is groter dan 3 x 80 Ampère en/of je gasaansluiting is groter dan 40 m³ per uur. Of je verbruikt meer dan 100.000 kWh en/of 170.000 m3.
 • Je adres heeft een andere functie dan “woonfunctie” in het Kadaster.

Wanneer is een zakelijk energiecontract nodig?

Niet elke ondernemer heeft een zakelijk energiecontract nodig. Als jij vanuit huis werkt heb je vaak aan een telefoon, laptop of computer genoeg. In dat geval is een zakelijk energiecontract niet nodig en kun je een particuliere vergelijking maken. Een zakelijk energiecontract is pas nodig als je energieverbruik toeneemt of je een aansluiting voor grootverbruik hebt.

Wanneer zakelijke energie

Waarom kiezen voor Overstappen.nl

 • Al 14 jaar dé energie-expert

  Al 14 jaar dé energie-expert

  Al 14 jaar zijn wij dé expert op het gebied van energie. Door onze jarenlange ervaring en kennis voorzien wij jou van de beste informatie en advies.

 • Meest complete aanbod

  Meest complete aanbod

  Vergelijk meer dan 20 verschillende energieleveranciers en meer dan 55 contracten. Wij bieden het grootste aanbod in de Nederlandse markt van energie vergelijken.

 • Beoordeeld met een 9

  Beoordeeld met een 9

  Wij staan altijd voor je klaar. Voor, tijdens en na de overstap. Daarom zijn wij beoordeeld met gemiddeld een 9. Ruim 1 miljoen overstappers gingen je voor.

Zakelijk energiecontract of particulier?

In de regel is een particulier contract voordeliger voor kleinverbruikers dan een zakelijk energiecontract. Een winkelpand, agrarisch bedrijf of een andere vorm van grootverbruik energie heeft een andere afname dan een kleine ondernemer die thuis werkt en alleen een laptop of computer nodig heeft. Een grootverbruiker kan niet kiezen voor een particulier contract, uitleg over grootzakelijke energiecontracten vind je op onze pagina over grootzakelijke energie. Voor kleinzakelijke energie hebben we hieronder de verschillen tussen de contracten op een rijtje gezet.

De verschillen tussen MKB en particulier

Klein zakelijke energie

 • pluspunt
  Deel van de kosten is aftrekbaar bij de belastingdienst
 • pluspunt
  Btw mag worden teruggevorderd
 • minpunt
  Niet altijd 14 dagen bedenktijd
 • minpunt
  De duurdere tarieven

Particulier contract

 • pluspunt
  Altijd 14 dagen bedenktijd
 • pluspunt
  De goedkoopste tarieven
 • minpunt
  Niet aftrekbaar bij de belastingdienst
 • minpunt
  Btw mag niet worden teruggevorderd

Vergelijk het aanbod van energieleveranciers

Maar hoe weet je nou welke energieleverancier het beste aanbod voor jouw bedrijf heeft? Hier helpen wij je graag bij. Allereerst moeten wij weten of je een kleinzakelijk verbruiker bent of een grootzakelijk verbruiker. Als kleinzakelijk verbruiker kun je gebruikmaken van onze vergelijker. Ben je een grootzakelijk verbruiker dan stellen wij op basis van jouw gegevens een offerte op maat op. Uit deze offertes kies jij vervolgens het meest gunstige contract. We hebben grootzakelijke partijen in alle vormen en maten: duurzaam, groot en klein. Je kunt zelf kiezen wat het beste bij je onderneming past.

Let op: de opzegvergoeding van een zakelijk energiecontract verschilt met die van particulier energiecontract. Bekijk wat op jouw contract van toepassing is.

Zakelijke energie

Bedrijfspand zonder zakelijke bestemming in het Kadaster

Veel ZZP’ers werken vanuit huis. In dat geval mag je zelf kiezen of je energie afneemt als zakelijk gebruiker of als particuliere gebruiker. Wij raden je aan zowel een particuliere vergelijking te maken als een zakelijke vergelijking. Iedereen met een ‘woonfunctie’ in het Nationale Kadaster kan zowel zakelijk als een consumentencontract afsluiten voor zijn bedrijf. ZZP’ers genieten altijd dezelfde bescherming als een consument.

tip

Weet je de bestemming van het pand niet?

Je kunt de bestemming van je bedrijfspand achterhalen in het Kadaster.

Bedrijfspand met zakelijke bestemming in het Kadaster

Zit je bedrijf in een bedrijfspand met zakelijke bestemming in het Kadaster, dan ben je verplicht zakelijke energie af te nemen. Om in dit geval de beste energiedeal te vinden, hebben wij het KvK-nummer nodig en willen wij (een schatting van) je verbruik weten. Deze gegevens helpen ons voor jou de beste deal te vinden. Als je een Grootzakelijke afnemer bent, dan kun je gebruikmaken van onze offertetool.

tip

Goed om te weten

Zodra je een grootzakelijke offerte aanvraagt, zal de leverancier op basis van je verwachtte verbruik jou een aanbieding doen.

In vijf stappen zakelijke energiecontracten vergelijken

Hoe gaat het vergelijken van zakelijke energiecontracten? Wij hebben dit in vijf simpele stappen op een rijtje gezet!

Zakelijke energie bestemming

Welke bestemming heeft het pand?

Zoek in het kadaster wat de functie van je gebouw is.

Zakelijke vergelijker kiezen

Kies de juiste vergelijker

Kies de vergelijker die voor jouw bedrijf van toepassing is. Particulier, MKB of Grootzakelijk.

Vul alle gegevens in

Vul in de vergelijker alle gegevens in en stel de juiste filters in.

Vergelijk het aanbod

Vergelijk het aanbod wat je te zien krijgt. Wil je graag vrijblijvend advies? Neem dan contact met ons op, we kijken graag met je mee!

Kies de beste deal voor jou.

Kies het energiecontract wat het beste bij jouw situatie past.

Waarom gebruikmaken van de service van Overstappen.nl

Ons doel is de energiemarkt inzichtelijk en transparant maken voor consumenten en zakelijke klanten. Bij het maken van een vergelijking houden wij daarom rekening met al je wensen en eisen. Daarbij bieden wij je de best mogelijke service. Wil je liever persoonlijk contact? Neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat wij je telefonisch kunnen adviseren. Het maakt ons niet uit wie je kiest, wij vinden het belangrijk dat je als klant een aanbieder vindt die het beste aansluit bij jouw (zakelijke) wensen!

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3404 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  9 uur geleden
  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Karin Astrid
  Star on Star on Star on Star on Star off
  16 uur geleden
  Duidelijkheid

  Duidelijkheid

  Roelof Robertino Poot
  Star on Star on Star on Star on Star on
  21 uur geleden
  Goed en snel geregeld

  Goed en snel geregeld

  J. Werder
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3404 reviews