Zorgpremie

De zorgpremie is het vaste bedrag dat je moet betalen voor je zorgverzekering. Een zorgverzekering kan worden opgedeeld in 3 kostenposten: basisverzekering, aanvullende verzekering en de tandartsverzekering. De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt en die 18 jaar of ouder is. De zorgpremie wordt elk jaar in november door de zorgverzekeraars bekendgemaakt.

Zorgpremie vergelijken

Premie basisverzekering

Het basispakket van de zorgverzekering is de verzekering waarin alle basiszorg is opgenomen. Iedereen moet gebruik kunnen maken van de noodzakelijke zorg. Het is dan ook voor iedereen die boven de 18 jaar is en woon of werkt in Nederland verplicht om een basisverzekering af te sluiten.

Nominale premie

Wat is een nominale premie? De nominale zorgpremie is het minimale bedrag dat zorgverzekeraars van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport minimaal moeten vragen om alle kosten te kunnen dekken. De nominale premie is vastgesteld in de zorgverzekeringswet en verschilt per verzekeraar.

Zorgpremie omhoog

De premie van bijna alle zorgverzekeringen stijgt elk jaar, dit komt doordat de zorgkosten elk jaar stijgen. De kans is dus erg groot dat jouw huidige zorgpremie ook omhoog gaat. Het is daarom altijd verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Door je zorgverzekering te vergelijken kom je erachter of je nog steeds de laagste premie voor de beste dekking betaalt.

Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de stijging van de zorgpremie per verzekeraar per jaar. Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de premie van 2021 bekend gemaakt op 22 september 2020. Alle overige zorgverzekeraars mogen hun premie nog tot 12 november bekend maken. Wij zullen telkens onderstaande tabel updaten met de premie van 2021 zodra deze bekend is gemaakt door de zorgverzekeraars.

VerzekeraarPremie 2021Premie 2020Premie 2019Premie 2018Premie 2017Soort verzekering
CZnog niet bekend€120,95€124,80€116,25€112,85Natura
Ditzonog niet bekend€114,95€109,95€102,95€100,95Combinatie
DSW€124,50€107,50€112€118€98,75Combinatie
FBTOnog niet bekend€116,95€109,95€105,50€103,50Natura
HEMAnog niet bekend€ 113,00€ 111,00€ 108,00€ 108,00Combinatie
Menzisnog niet bekend€ 123,00€ 122,00€ 119,00€ 119,00Natura
OHRAnog niet bekend€121,35€126,41€117,34€113,64Restitutie
Univénog niet bekend€119,95€120,95€121,25€117,25Natura
VGZnog niet bekend€119,95€120,95€ 116,20112,95Natura
ZieZo nog niet bekend€108,75€105,95€102,50€99,95Natura
Zilveren Kruis Achmeanog niet bekend€125,45€126,95€105,95€104,95Natura

Zorgpremie van aanvullende verzekeringen

Alle zorg die niet in de basisverzekering is opgenomen, kan apart en vrijwillig worden bijverzekerd middels een aanvullende verzekering. De zorgpremie van een aanvullende verzekering verschilt per zorgverzekeraar. Dit heeft onder andere te maken met de dekkingsgraad van een aanvullend pakket. In veel gevallen kun je aangeven in welke mate je bepaalde zorg wilt verzekeren.

Hoe hoger de dekking van de zorg, hoe hoger de zorgpremie wordt die je moet betalen. Door via onze zorgvergelijker nauwkeurig aan te geven welke zorg je aanvullend wilt verzekeren en met welke dekking, krijg je een overzicht van verzekeringen die het best bij je wensen aansluiten. Je ziet meteen welke zorgpremie bij welk pakket hoort.

Zorgpremie voor de tandartsverzekering

Voor mensen ouder dan 18 jaar is tandartszorg niet standaard opgenomen in de basisverzekering. Alleen bij ernstige ontwikkelingsstoornissen, groeistoornissen of verworven afwijkingen van de mond of het gebit is er een vergoeding voor de tandarts. De zorgpremie van een aanvullende tandartsverzekering verschilt ook weer per zorgverzekeraar.

Daarnaast is de hoogte van de vergoeding ook van invloed op de zorgpremie. Heb je nooit problemen met je gebit? Ga je alleen naar de tandarts voor controle? Dan kun je ervoor kiezen om de controle elk jaar zelf te betalen of een simpele aanvullende verzekering af te sluiten. Als je echter veel problemen met je gebit hebt en regelmatig bij de tandarts in de stoel ligt, is het aan te raden een uitgebreider tandartspakket af te sluiten. Je betaalt dan wel een hogere zorgpremie.

Besparen op zorgpremie

Je kunt veel geld besparen op je zorgpremie. Hieronder geven we de redenen aan waarom de premies van de zorgverzekeringen verschillen. Bepaal zelf wat je belangrijk vindt en wat niet. Zo maak je de beste keuze. De volgende factoren zijn van invloed op de hoogte van de zorgpremie:

Naturaverzekering of restitutieverzekering

Bij een naturaverzekering krijg je zorg van een zorgverlener die door je zorgverzekeraar wordt aangegeven. De rekening betaalt de zorgverzekeraar. Bij een restitutieverzekering is er geen contract tussen de zorgverlener en je zorgverzekeraar. Je bepaalt zelf naar welke aanbieder je toe gaat en betaalt ter plekke de rekening die je later declareert. Over het algemeen is de zorgpremie van een naturaverzekering voordeliger.

Eigen risico

Iedereen die een basisverzekering afsluit, krijgt te maken met het eigen risico. Kort gezegd houdt het eigen risico in dat een verzekerde een deel van gemaakte zorgkosten zelf moet betalen. In 2015 ligt het eigen risico op € 375. Als je minder zorgpremie wilt betalen, is het mogelijk om het bedrag van het eigen risico te verhogen. Het verschilt per zorgverzekeraar wat een verhoging van het eigen risico oplevert.

Betaaltermijn

Standaard wordt de zorgpremie per maand aan de zorgverzekeraar betaald. Een aantal zorgverzekeraars biedt de mogelijkheid om de zorgpremie per kwartaal, halfjaar of per jaar te betalen. De verzekerde krijgt een korting als hij kiest voor een andere betaaltermijn. Zo kan het voordeel op de zorgpremie oplopen tot zo’n 3%.


Waarom zit er verschil in de hoogte van premies bij verzekeraars?

Er zijn 2 redenen waarom de zorgpremie van prijs verschilt:

  • Als eerste is dat de kwaliteit per zorgverzekeraar verschilt. De ene verzekeraar biedt bijvoorbeeld meer service of is beter bereikbaar.
  • Een tweede punt is dat de ene zorgverzekeraar betere contracten met zorgaanbieders afsluit dan de andere zorgverzekeraar. Dit zie je terug in de hoogte van de zorgpremie.

Wat als ik de zorgpremie niet kan betalen?

Veel Nederlanders hebben moeite met het betalen van de premie voor hun zorgverzekering. Als het niet lukt de premie te betalen, biedt de zorgverzekering een betalingsregeling aan. Hiermee kun je alsnog de verschuldigde premie zorgverzekering betalen.

Na 6 maanden wanbetaling van de zorgpremie meldt je zorgverzekeraar je aan bij het Zorginstituut Nederland. Het instituut int vervolgens een hogere bestuursrechtelijke premie. Deze premie wordt dan zoveel mogelijk ingehouden op je loon, pensioen of uitkering.

Zorgpremie vergelijken

Ben je op zoek naar de voordeligste zorgpremie? Vul je gegevens in de zorgvergelijker in en vergelijk alle zorgverzekeringen van de Nederlandse zorgverzekeraars en bijbehorende zorgpremies. Heb je de beste zorgverzekering gevonden? Regel je overstap dan snel en adequaat via Overstappen.nl.