Fietsverzekering vergelijken

Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar
Thuiswinkel Waarborg
Onze klanten zeggen:

Tring, tring! We hebben goed nieuws: je kunt bij Overstappen.nl nu ook een vergelijking starten voor jouw duurzame tweewieler. Dus heb jij net een nieuwe fiets gekocht en heeft die aardig wat knaken gekost, start je vergelijking dan nu om eenvoudig en snel verzekerd rond te fietsen. 

Snel navigeren naar

Fiets jij al in de kopgroep of nog in het peloton?

Vergelijk fietsverzekeringen

Om te bepalen of je een fietsverzekering nodig hebt wil je eerst weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. Op deze pagina zetten wij de belangrijkste informatie over het verzekeren van je fiets op een rijtje. Wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze voor jou.

tip

Goed om te weten:

Alle fietsverzekeraars hanteren de voorwaarde dat je een Stichting ART-goedgekeurd slot op je fiets hebt zitten. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je zo’n slot op je fiets hebt zitten, voordat je een fietsverzekering afsluit.

Waarom fietsverzekeringen vergelijken?

Het aanschaffen van een fiets kan behoorlijk duur zijn. Zeker als je kiest voor een e-bike, mountainbike of racefiets. Het zou zonde zijn als je fiets dan wordt gestolen of beschadigd. Om je fiets te verzekeren tegen diefstal of schade kan je een fietsverzekering afsluiten. Bij ons vergelijk je fietsverzekeringen op basis van jouw eisen. Passend bij de waarde en soort fietst die je hebt.

fietsverzekering vergelijken

Is je fiets laten verzekeren nodig?

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om te kiezen welke fietsverzekering het beste bij jouw past. Daarom hebben wij voor jou op een rijtje gezet wanneer wij het aanraden om je fiets te laten verzekeren.

Wel fietsverzekering

Sluit wel een fietsverzekering af als je:

  • de aanschafwaarde van je fiets hoger was dan € 700,-
  • een hoog risico loopt op diefstal (wanneer je je fiets op openbare plekken parkeert)
  • populair rijwiel hebt gekocht; een (elektrische) bakfiets, een mountainbike, een e-bike of een racefiets.
Geen fietsverzekering

Sluit geen fietsverzekering af als je:

  • de aanschafwaarde was niet meer dan € 75,-
  • een laag risico loopt op diefstal (je parkeert je fiets in een bewaakte stalling)
  • een speed pedelec hebt (een snelle fiets met een nummerbord). Hiervoor heb je een brommerverzekering nodig.

 

Welke fietsen kun je verzekeren?

Er zijn veel verschillende soorten fietsen in omloop. Hieronder beschrijven wij welke veel voorkomende fietsen je kan verzekeren.

E-Bike

De elektrische fiets, ook bekend als een e-bike, is steeds populairder aan het worden. De accu is het duurste onderdeel van deze fiets. Je kan je e-bike daarom het beste verzekeren tegen diefstal en beschadiging. De hoogte van de dekking verschilt per verzekeraar. Dit heeft te maken met de diefstal-gevoelige accu. In onze vergelijker is te zien welke fietsverzekeraar voor jou de goedkoopste is.

Let op: Als je een speed pedelec of high speed e-bike hebt, is minimaal een WA-verzekering, met andere woorden een brommerverzekering, verplicht.

 e-bike verzekeren

Stadsfiets

De stadsfiets, in de volksmond ook een omafiets genoemd. Simpel, vaak donker van kleur en meestal goedkoop in de aanschaf. Van deze fietsen zijn er veel in gebruik en worden tweedehands aangeboden op platforms als Marktplaats. Deze fietsen hebben meestal een hoger risico op beschadiging en diefstal, zeker als je in de stad woont. Je kan dit rijwiel verzekeren met over het algemeen de laagste premie. Alleen is het de vraag of jij het wel waard vindt om deze fiets te verzekeren. Vaak is de verzekering duurder dan de aanschafwaarde van de fiets.

stadsfiets verzekeren

Racefiets en Mountainbike

Naast de aanschaf van een e-bike, zijn er ook steeds meer Nederlanders die een racefiets en/of mountainbike kopen. Vrijwel alle fietsverzekeraars hanteren dezelfde kosten als bij de stadsfiets. In onze vergelijker kan je zien welke verzekeraar een diefstaldekking buitenshuis wel aanbiedt.

mountainbike verzekeren

Bakfiets

De (elektrische)bakfiets wordt voornamelijk aangeschaft door ouders met (kleine)kinderen. Voor bakfietsen, tandem, lig- en vouwfietsen  hanteren rijwiel verzekeraars dezelfde voorwaarden en premies als bij de stadsfiets. Maar bij een elektrische bakfiets is de premie eerder gelijk aan die van de e-bike.

Tweedehandsfiets

Bij een tweedehands fiets zit het net even iets anders. Voordat je een fietsverzekering kan afsluiten moet je eerste de waarde van de fiets laten bepalen. In onze vergelijker kan je de (aanschaf)waarde van je fiets invullen.

bakfiets verzekeren

 

Soorten verzekeringen voor je fiets

Wanneer jij je fiets verzekert dan kan dat voor verschillende gebeurtenissen. Je kan hem verzekeren tegen diefstal, schade, pechhulp, ongevallen, verhaalsrechtsbijstand en accessoire dekking. Je kan kiezen om je fiets voor al deze gebeurtenissen te verzekeren of voor een selectie.

Doorlopende of aflopende fietsverzekering

Je hebt keuze uit een looptijd van 1, 3 of 5 jaar of een doorlopende verzekering. Met een doorlopende rijwiel verzekering betaal je de premie maandelijks of per (half) jaar.

Allrisk verzekering

Met een allrisk fietsverzekering ben je tegen diefstal, schade door vallen, brand of aanrijding verzekerd. Wel betaal je bij (gedeeltelijke) beschadiging vaak een eigen risico tot 50 euro.

Alleen diefstal

Met een verzekering alleen tegen diefstal is de premie lager dan bij een allrisk fietsverzekering. Let wel op: de diefstal van losse accessoires valt niet bij elke verzekeraar onder deze dekking.


 

Extra dekking fietsverzekeringen

Je kan verschillende opties toevoegen aan je fietsverzekering. Hieronder leggen we een aantal extra dekkingen uit, die niet standaard worden meegenomen in de verzekering.

Ongevallen-opzittendendekking

Wordt jij door een fietsongeval (gedeeltelijk) invalide, dan geeft deze fietsverzekering je recht op een eenmalige uitkering. Kom je te overlijden als gevolg van een fietsongeval dan hebben je nabestaanden recht op een eenmalige uitkering van de verzekeraar.

Pechhulp

De pechhulp service is voor e-bikers een must. Je bent hiermee verzekerd voor pech onderweg. Er is één voorwaarde: het mag niet je eigen schuld zijn, doordat je bijvoorbeeld met een halflege accu van huis vertrekt. De meeste verzekeringen bieden alleen pechhulp in Nederland. Fiets jij graag door heel Europa? In onze vergelijker staat aangegeven welke fietsverzekeraars pechhulp binnen heel Europa aanbieden.

Verhaalsrechtsbijstand

Loop jij door iemand anders schade op bij een verkeersongeval? Dan wordt deze schade door de fietsverzekering verhaald op de tegenpartij. Je verzekeraar zal voor jouw de juiste stappen ondernemen om de schade te kunnen verhalen.

Accessoire dekking

Bij een accessoire dekking ben je verzekerd tegen schade of diefstal van gadgets op je fiets. Denk hierbij aan kinderzitjes, fietstassen en fietscomputers. De waarde van je fiets stijgt naarmate er meer accessoires op je zitten. Wij helpen je graag om de juiste verzekeraar voor jou te vinden.


Wat kost een verzekering voor je fiets?

De hoogte van je premie is afhankelijk van je postcode, de waarde van je fiets, wat voor soort dekking jij zou willen, de premie voorwaarden én de dekking van de fietsverzekeraar. Goed om te weten: grote steden en studentensteden vallen in de duurste regio’s. Kleinere plaatsen en dorpen zijn vaak goedkoper. Randgemeenten hebben doorgaans een middelhoge premie.

    Wat kost een verzekering voor een stadsfiets?

    Stel, je woont in het centrum van een stad en hebt net een nieuwe stadsfiets van 550 euro gekocht. Thuis staat je fiets in een berging, maar als je op de fiets naar werk gaat, boodschappen gaat doen of naar vrienden gaat kan je fiets nergens binnen staan. Daarom wil je deze graag verzekeren tegen diefstal en schade. Je bent van plan deze fiets lang te gebruiken dus sluit je een fietsverzekering met een looptijd van vijf jaar af. De premie over deze vijf jaar is ongeveer 333 euro totaal.

    Wat kost een verzekering voor een e-bike?

    Stel, je woont in een dorp naast een grote stad. Het is ongeveer 45 minuten fietsen naar je werk en daarom heb je besloten om een e-bike te kopen. Je koopt een zwart model van ongeveer 2000 euro. Thuis staat je fiets achter slot en grendel, maar op werk staat die altijd voor de deur. Je haalt de accu er wel altijd uit, maar alsnog wil je hem graag verzekeren tegen diefstal, schade, pechhulp en ongevallendekking. Je wil een verzekering met een looptijd van vijf jaar. De premie over deze vijf jaar is ongeveer 287 euro totaal.

    Wat kost een verzekering voor een mountainbike of racefiets?

    Stel, je woont in een dorp naast een grote stad. Omdat je graag sportief bezig bent in je vrije tijd heb je besloten om een racefiets aan te schaffen. Je hebt een flitsend model van 1000 euro gevonden. Je gebruikt hem alleen in je vrije tijd en de rest staat die thuis staat achter slot en grendel. Je wil een verzekering tegen diefstal, schade en pechhulp. De fietsverzekering heeft een looptijd van één jaar. De premie voor deze verzekering is ongeveer 65 euro totaal.

    Wat kost een verzekering voor een bakfiets?

    Stel, je woont in een stad en hebt twee jonge kinderen van 4 en 7 jaar oud. Je hebt net een nieuwe bakfiets gekocht omdat je met een auto toch wat moeilijk kan manoeuvreren in de stad. De fiets heeft een aanschafwaarde van 5000 euro. Je wil een verzekering tegen diefstal, schade, pechhulp en ongevallen. De fietsverzekering heeft een looptijd van één jaar. De premie voor deze verzekering is in het totaal 159,48 euro.

    Wat kost een verzekering voor een speed-pedelec?

    Een speed-pedelec of high speed elektrische fiets zijn fietsen met een nummerbord en vallen daarom eigenlijk onder een brommerverzekering. Ook voor deze verzekering kun je binnenkort terecht bij Overstappen.nl.

Vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.