Ons advies voor je energiecontract | Overstappen of wachten?

Ons advies voor je energiecontract

De energierekening blijft een groot onderdeel van onze vaste lasten. Daarom is het belangrijk om te kijken bij welke energieleverancier jij het beste uit bent. Naast de keuze voor een leverancier, moet je ook weten welk contract het beste bij je past en op welk moment je de energieprijzen het beste kunt vastzetten. De laatste maanden zagen we de gasprijs redelijk stabiel blijven hangen op een van de laagste punten in 3 jaar tijd. Dit zorgt voor veel aanbod in de markt en dat de leveranciers weer scherpe aanbiedingen doen. Maar welk contract kun je het beste kiezen? Dat lees je uitgebreid op deze pagina.

Grafiek energieprijzen

Nu overstappen of wachten?

De energiemarkt draait weer op volle toeren. Zo hebben we meer dan 50 energiedeals om te vergelijken. Maar welke deal kies je dan? Dat is natuurlijk per situatie verschillend, we helpen je daarom graag met het kiezen van het beste contract. Hieronder zullen we per situatie uitleggen wat je het beste kunt doen. Kijk in welke situatie jij zit en lees het advies van onze eigen energie-expert Tom.

Laatste update:

Overstappen of wachten

Ik heb een variabel (model)contract

Je hebt nu een variabel contract. Dit is een contract waarvan de tarieven niet vaststaan, maar minimaal 2 keer per jaar of vaker wijzigen. Met een variabel contract kun je op ieder moment overstappen. Op dit moment zien we, net als voor de energiecrisis, steeds een grotere kloof tussen vaste en variabele (model)contracten. De klanten die, wanneer hun contract afloopt, niets doen en automatisch in een modelcontract terechtkomen, betalen vaak te veel. Ben jij zo een klant? Het beste wat jij nu kunt doen is: vergelijken! Je ziet dan direct wat het goedkoopste contract in onze vergelijker is. Je kunt dan kiezen voor een vast contract, zo weet je waar je komend jaar aan toe bent. Zit je liever nergens aan vast? Kies dan voor een dynamisch of variabel contract met de goedkoopste tarieven. Zo zit je nog steeds nergens aan vast en geniet je wel van lagere vaste lasten.

Zie je geen interessante aanbieding?

Zie je geen deal die goedkoper is dan de tarieven van je huidige leverancier en heb je geen behoefte aan zekerheid? Dan is het niet nodig om over te stappen en kun je gewoon blijven bij je huidige leverancier. Houd er wel rekening mee dat wanneer je een variabel contract hebt, jouw leverancier meerdere keren per jaar het tarief kan wijzigen. Het is daarom belangrijk om direct opnieuw te vergelijken wanneer je tarieven wijzigen. Na het invullen van je gegevens in de vergelijker zie je onder ‘meer informatie’ de tarieven en andere kosten van de leverancier. Dit zijn de tarieven inclusief alle overheidsheffingen en die kun je vergelijken met de all-in tarieven van je huidige leverancier.

Ik heb een dynamisch contract

Je hebt nu een dynamisch contract waarmee je direct profiteert van de dalende stroom en gasprijzen. Uit de cijfers van de afgelopen jaren blijkt dat een dynamisch energiecontract in veel gevallen zeker voordelig is. Echter zit er binnen de dynamische markt ook nog verschillen in bijvoorbeeld de vaste leveringskosten en opslag die een leverancier vraagt. Dus ben je er niet bang voor om in de winter een gokje te wagen? Kies dan voor het voordeligste dynamische energiecontract in onze vergelijker. Wanneer je vergelijkt kun je in de filtering aangeven dat je de dynamische aanbiedingen wilt zien. Houd er rekening mee dat dit niet voor iedereen de meest voordelige optie is, zo is het belangrijk goed te vergelijken met een vast of variabel contract wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt.

Ik heb een vast contract

Tegenwoordig heeft ongeveer 54% van de mensen een vast contract voor stroom en/of gas. Wanneer je een contract hebt dat nog meer dan 3 maanden vast staat, dan hoef je voorlopig nog niks te doen. Jij blijft hetzelfde tarief betalen voor je stroom en/of gas.

Loopt je contract binnenkort af? Dan heb je drie opties:

  1. Je stapt over naar een nieuwe leverancier
  2. Je doet niks en wordt overgezet naar een variabel energiecontract van je huidige leverancier.
  3. Je gaat in op het verlengaanbod van je huidige leverancier.

2. Je doet niets en gaat over naar een variabel energiecontract

Als je niets doet dan wordt je contract stilzwijgend overgezet naar een variabel energiecontract bij je huidige leverancier. De tarieven van deze variabele contracten kunnen flink verschillen. Bij de meeste leveranciers ontvang je dan een tarief wat gelijk is aan een nieuw modelcontract. Over het algemeen liggen deze tarieven hoog. Kijk dus altijd even of het niet ergens anders goedkoper kan. De energie blijft namelijk altijd het zelfde en overstappen is binnen 5 minuten geregeld. Sommige leveranciers hanteren een blijverstarief. Je profiteert dan van een lager tarief dan nieuwe klanten omdat je al langere tijd klant bent.

1.  Je stapt over naar een nieuwe leverancier

Je kan de keuze maken om over te stappen naar een nieuwe leverancier. Vul je gegevens in de vergelijker in en maak een vergelijking. Geef met de filteropties aan wat voor contract je wilt, vast (1- of meerjarig), variabel of dynamisch. Kies de leverancier die voldoet aan jouw voorkeuren of de beste prijs heeft. De energieleverancier die op één staat is altijd de voordeligste voor jou. Weet je niet welke leverancier je moet kiezen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij vergelijken de prijzen van het aanbod in de energiemarkt. Energieleveranciers hebben goede aanbiedingen voor nieuwe klanten (bijvoorbeeld kortingen of extra lage tarieven) die ze niet aanbieden aan huidige klanten. Zo bespaar je extra door elk jaar over te stappen. Je krijgt ieder jaar van ons een herinnering dat het tijd is om te vergelijken en over te stappen.

3. Het verlengaanbod

Na afloop van je contract ontvang je meestal van je huidige leverancier een verlengaanbod. Het verlengaanbod kan een vast energiecontract zijn of een variabel energiecontract. Dit bepaalt je leverancier. Het aanbod kan flink verschillen, de ene leverancier hanteert scherpe tarieven, terwijl de ander de hoofdprijs vraagt. Accepteer dus nooit zomaar het aanbod, maar maak altijd een vergelijking om te kijken of je ergens anders goedkoper uit bent. Is het dan nog steeds een goede deal? Dan kun je het aanbod accepteren.
Tip: houd er rekening mee dat wanneer je gaat vergelijken, het verbruik hetzelfde is als wat op je verlengaanbod staat. Dit wordt bij het verlengaanbod meestal lager ingeschat dan daadwerkelijk je verbruik is. Daardoor lijkt het verlengaanbod vaak goedkoper dan dat het is.

Ik heb nog geen contract

Als je nog geen contract hebt, bijvoorbeeld omdat je voor het eerst gaat verhuizen, dan kun je kiezen uit een groot aanbod van contracten. Je hebt hierbij de keuze uit vaste, variabele of dynamische energiecontracten.

Vaste contracten

Het merendeel van Nederland sluit voor het eerst een vast contract af. Bij dit contract heb je zekerheid en profiteer je vaak van hoge kortingen. Deze contracten bieden wij ook aan in onze vergelijker. Maar wat is een vast contract? Vaste contracten hebben een vaste looptijd en de tarieven blijven de hele periode hetzelfde. Als je het contract voor de einddatum opzegt dan kan de leverancier een opzegboete in rekening brengen. Mocht je weer verhuizen? Dan is het geen probleem en kun je het contract gewoon meeverhuizen.

Variabele contracten

Variabele contracten zijn voor onbepaalde tijd met tarieven die periodiek worden aangepast. Vaak is dat twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Het komt echter steeds vaker voor dat leveranciers de tarieven vaker aanpassen, kijk daarom goed naar de voorwaarden van het contract. Variabele contracten kunnen op elk moment worden opgezegd met een opzegtermijn van 30 dagen. Deze contracten zijn vaak minder voordelig dan vaste contracten omdat leveranciers meestal geen hoge kortingen aanbieden.

Dynamische contracten

Een dynamisch energiecontract is net iets anders dan een variabel contract. De tarieven staan niet voor een bepaalde periode vast, maar wijzigen ieder uur (stroom) of elke dag (gas). Omdat de stroom en gasprijzen nu heel laag staan is het op dit moment een van de goedkoopste opties. Maar is het ook toekomstbestendig? Wat als de prijzen weer stijgen? Dat is helaas lastig te voorspellen.. Bekijk daarom goed de voor-en nadelen van een dynamisch contract voordat je een keuze maakt. Er zitten grote verschillen tussen de tarieven van dynamische energieleveranciers. Je betaalt namelijk een opslag per kWh of m3 en vaste leveringskosten. Kijk daarom nu in onze vergelijker welk dynamische energiecontract voor jou het goedkoopste is.

Contracten vergelijken

Alle drie deze contractvormen kun je vergelijken in onze vergelijker. Wil je meer informatie? Bekijk dan de uitleg over alle soorten energiecontracten.

Ik heb stadsverwarming of maak gebruik van een warmtenet

Als je woning is aangesloten op stadsverwarming of een warmtenet, dan kun je alleen overstappen van stroomleverancier. Voor warmte ben je afhankelijk van de monopolie leverancier die eigenaar is van de warmtevoorziening. Je hoeft dus enkel de stroomprijs te vergelijken en de leverancier te kiezen die aan jouw voorkeuren voldoet!

Tip: In onze vergelijker kun je aangeven dat je alleen stroom wilt vergelijken, wel zo makkelijk!

Ik heb zonnepanelen en wek meer op dan ik verbruik

Als je zonnepanelen hebt en meer opwekt dan dat je verbruikt, dan is het verstandig om niet alleen naar de energietarieven te kijken maar ook naar de saldeerwijze en de hoogte van de terugleververgoeding. De regelgeving voor salderen is op verschillende manieren de interpreteren, zo blijkt. Waar de ene leverancier over twee telwerken saldeert doet de andere dit over een. Dynamische contracten salderen bijvoorbeeld altijd per dag. Wanneer je leverancier jaarlijks saldeert is dit gunstiger. In de winter wek je namelijk weinig stroom op en moet je dus stroom inkopen bij de leverancier, terwijl je in de zomer veel opwekt en je dus waarschijnlijk stroom teruglevert in ruil voor een vergoeding. Hoe hoger de terugleververgoeding, hoe meer je teruggeleverde stroom oplevert. In onze vergelijker houden we rekening met zowel de tarieven van leveranciers, als de hoogte van de terugleververgoedingen. Vul daarom je verbruik en opwekking in om de beste deal te vinden.

Ik heb een hoog stroomverbruik en gebruik geen of weinig gas

Wanneer je stroomverbruik hoger dan gemiddeld is, bijvoorbeeld door het gebruik van een warmtepomp of elektrische auto, loont het om goed te kijken naar de stroomprijzen. Deze kosten zullen namelijk voor een groot deel de hoogte van je energierekening bepalen. In onze vergelijker kun je gemakkelijk je verbruik invullen en leveranciers vergelijken, ook als je alleen stroom nodig hebt.

Ik kan mijn energierekening niet meer betalen, wat nu?

We zien dat de vaste lasten voor veel mensen steeds hoger worden. Wij begrijpen dat dit een lastige situatie is. Heb je door de gestegen kosten problemen met het betalen van je energierekening? Of heb je een betalingsachterstand? Bekijk dan onze informatiepagina over wat je kunt doen als je je energierekening niet meer kunt betalen. Ook lees je daar welke maatregelen de overheid heeft genomen om de hoge energierekening te compenseren.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Energiejournaal

In het Energiejournaal geeft energie-expert Tom uitleg over de huidige situatie op de energiemarkt. Zo bespreekt hij belangrijke ontwikkelingen en geeft hij advies over wat je nu het beste zou kunnen doen. Bekijk hiernaast het nieuwste Energiejournaal!

Heb je een vraag aan Tom of opmerking over het journaal? Laat het weten in een comment onder de video op YouTube. Wil je automatisch een seintje krijgen als er een nieuw Energiejournaal live staat? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal.

   

Bekijk ons energiejournaal met energie-expert Tom Schlagwein.

Bespaar met zonnepanelen!

  • Binnen 5 minuten prijzen vergelijken

  • Terugverdientijd minder dan 5 jaar

  • Nu extra voordelig door 0% btw

Ontwikkelingen op de energiemarkt

De energiemarkt laat al langere tijd een dalende trend zien. Door de goedgevulde voorraden en relatief zachte winter is de prijs ook afgelopen winter stabiel gebleven. We zien de gasprijs in begin 2024 zelfs het laagste punt van afgelopen jaren aantikken. Nu blijft in het eerste kwartaal van 2024 de prijs op een laag punt redelijk stabiel. Daardoor worden er weer veel mooie deals aangeboden voor nieuwe klanten. Ondanks de hogere energiebelasting en hogere netbeheerkosten kun je toch door over te stappen naar een leverancier met de laagste leveringskosten jouw energierekening omlaag brengen.

Meer informatie

Energie vergelijken

Wij helpen je met het vergelijken van verschillende energiecontracten en leggen uit hoe dit precies werkt.

Energie vergelijken

Gasprijs

De gasprijs, waar wordt die uit opgebouwd en hoe hoog is die nu.

Gasprijs

Vast of variabel contract

Twijfel je tussen een vast of variabel contract? Wij leggen uit wat de verschillen tussen de contracten zijn.

Vast of variabel contract

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten