Zorgverzekeraars Nederland

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de beste deal
 • Direct afsluiten
Vergelijk alle zorgverzekeraars op prijs én voorwaarden
trustscore Trustpilotscore: 9.2

Het aantal zorgverzekeraars in Nederland kan per jaar verschillen. Ons land telt op dit moment ruim 23 zorgverzekeraars waar je een zorgverzekering kunt afsluiten. Op deze pagina vind je een handig overzicht van alle verzekeraars. Ook kan je alle zorgverzekeraars vergelijken.

Top 5 grootste zorgverzekeraars

Dit zijn de 5 grootste zorgverzekeraars van Nederland in 2021:

 1. Achmea (28,1%)
 2. VGZ (22,3%)
 3. CZ (21,6%)
 4. Menzis (12,8%)
 5. DSW (4,2%)

Deze verzekeraars zijn allemaal concerns die bestaan uit verschillende merken. Samen verzekeren zij ongeveer 86,5% van de markt (2020).

Wil je graag weten welke veranderingen er in de zorg zijn doorgevoerd door verzekeraars? Bekijk dan onze zorgverzekering 2021 pagina.

Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland

Hieronder vind je een overzicht van alle verzekeraars die je bij ons kunt vergelijken. Wil je een overzicht van alle zorgverzekeraars in Nederland? Lees dan verder.

Alle zorgverzekeraars in Nederland – Overzicht 2021

In Nederland zijn er in 2021 totaal 21 zorgverzekeraars. Een groot aantal van deze verzekeraars zijn aangesloten bij koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Deze vereniging behartigt de belangen van verzekeraars. Overkoepelend zijn er 11 concerns in Nederland.

Het overzicht van alle verzekeraars in 2021:

1. Achmea

4 verzekeraars:

 • FBTO
 • Interpolis
 • De Friesland zorgverzekering
 • Zilveren Kruis
  2 labels:
  – Zilveren Kruis ZieZo
  – Pro Life

2. VGZ

4 verzekeraars:

 • IZA
 • UMC
 • VGZ
  2 labels:
  – Bewuzt
  – IZZ
  – United Consumers
 • Univé
  1 label:
  – ZEKUR

3. CZ

3 verzekeraars:

 1. OHRA
 2. Nationale-Nederlanden
 3. CZ
  2 labels:
  – Just
  – CZ Direct

4. Menzis

2 verzekeraars:

 1. Anderzorg
 2. Menzis
  Labels:
  – Hema
  – PMA

5. DSW-Stad Holland

 1. Stad Holland
 2. DSW
  Label:
  – inTwente

6. Zorg en Zekerheid

1 verzekeraar:

 1. Zorg en Zekerheid
  1 label:
  – AZVZ

7. ONVZ

1 verzekeraar:

 1. ONVZ
  2 labels:
  – PNOzorg
  – VvAA

8. ASR

1 verzekeraar:

 1. A.S.R.
  2 labels:
  – De Amersfoortse
  – Ditzo

9. ENO

1 verzekeraar:

 • Salland
  1 label:
  – Zorgdirect

10. IptiQ

2 verzekeraars:

 1. Aon
 2. IptiQ
  3 labels:
  – Promovendum
  – National Academic
  – Besured

11. Eucare

1 volmacht:

 1. Aevitae

Regionale zorgverzekeraars

Een aantal verzekeraars zijn verbonden aan een bepaalde regio in Nederland. Ook als je niet in de regio woont kun je een zorgverzekering afsluiten bij één van de volgende regionale verzekeraars:

 • De Friesland (Noord-Nederland)
 • DSW (Schieland, Westland en regio Delfland
 • Zorg en Zekerheid (Leiden)

Er is één verzekeraar waarbij je geen zorgverzekering kunt afsluiten als je niet uit de regio komt:

 • Salland (Oost-Nederland)

Verschillen zorgverzekeraars Nederland

Welke verzekeraars in Nederland sluiten het best aan op je wensen en budget? De Nederlandse verzekeraars verschillen op meerdere punten:

Regulier of budget/internet

Zo heb je ten eerste de keuze uit verzekeraars in Nederland die een budget- of internetzorgverzekering aanbieden. De voorwaarden hiervan zijn scherper. Er zijn bijvoorbeeld maar een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd. Of er moet gebruik worden gemaakt van een internetapotheek. Hierdoor kan de zorgverzekering tegen een lagere premie worden aangeboden. De meeste verzekeraars in Nederland bieden echter een reguliere zorgpolis aan.

Doelgroepen

Een paar verzekeraars in Nederland richten zich op bepaalde doelgroepen. Zo richten AnderZorg en Besured zich op jonge mensen en Energiek op de zorgbehoeftes van vrouwen. Verder is er Pro Life. Deze Nederlandse zorgverzekeraar richt zich op verzekerden die bewust niet willen meebetalen voor bijvoorbeeld abortus, euthanasie en IVF.

Aanbod soorten polissen

Verzekeraars in Nederland zijn er vrij in om zelf te bepalen of ze alleen een naturapolis aanbieden of ook een restitutiepolis of combinatiepolis. Sommige Nederlandse verzekeraars bieden alle 3 soorten polissen. Andere verzekeraars beperken zich tot 1 of 2 soorten polissen.

Totaalpakket of losse verzekering

Enkele verzekeraars bieden alleen een uitgebreide zorgverzekering aan. Zo zijn bijvoorbeeld ONVZ, VGZ en Menzis puur zorgverzekeraars. Wil je graag al je verzekeringen in een totaalpakket hebben? Dan kun je kiezen voor verzekeraars die naast een zorgverzekering ook schadeverzekeringen aanbieden.

Vergelijk alle verschillende zorgverzekeraars

Zorginkoop

De overheid bepaalt de zorg die je vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, maar koopt deze zorg niet zelf in. Dit wordt gedaan door zorgverzekeraars. Zij kopen zorg in bij ziekenhuizen en andere zorgverleners. Daarnaast bepalen verzekeraars de zorg voor aanvullende verzekeringen. Verzekeraars Achmea, CZ, DSW, Menzis en VGZ en een groot deel van de bijbehorende merken kopen zelf zorg in. Zij maken zelf afspraken met ziekenhuizen en zorgverleners over de prijs, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg.

Externe partij

Verzekeraars kunnen het inkopen van zorg ook uitbesteden aan een een externe partij. Zo maken verzekeraars ONVZ, Eno, Zorg en Zekerheid volledig of deels gebruik van de externe partij VRZ zorginkoop. Het concern iptiQ heeft de externe partij Caresq ingeschakeld voor de zorginkoop.

Alle zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars vergelijken

Nu je weet welke verzekeraars er in Nederland zijn, is het tijd om een vergelijking voor je zorgverzekering te maken. Dit kan gemakkelijk met onze vergelijker. Wij tonen je het complete aanbod. Je ziet bij ons alle opties, dus ook verzekeraars waarvan we geen vergoeding ontvangen. Benieuwd geworden naar onze 100% onafhankelijke vergelijker? Vul dan je gegevens in en bekijk direct hoeveel jij per jaar kunt besparen met je overstap.

Vergelijk direct alle zorgverzekeraars van Nederland

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.2

2191 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 uur geleden
  Mijn eerste ervaring met uitzoeken van een nieuwe energiebedrijf

  Het was voor mij de eerste keer zelf een energieleverancier te zoeken. Het was ook een gok om Overstappen te kiezen uit verschillende tussenpersoon bedrijven. De Klantenserviceteam staat altijd klaar mijn antwoord te geven of mijn vraag in de avond, in het weekend is gesteld, krijg ik heel snel een antwoord. Ze hebben mij gerust gesteld dat het goed komt; dat ik nooit zonder stroom zit. En dat klopt ook. Het Overstappen is vlekkeloos gebeurd. Ik ben er heel blij mee.

  T. Pham-Nguyen
  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 dagen geleden
  Prima

  Super eenvoudig en snel ga zo door

  Jan
  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 dagen geleden
  Snel en makkelijk overstappen

  Snel en makkelijk overstappen. Goed op de hoogte gehouden

  Klant
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.2

  2191 reviews

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.