Energie vergelijken 2024 | Dé Energievergelijker van NL

Energie vergelijken

Vergelijk binnen 5 minuten alle energieleveranciers in onze energievergelijker. Kies de beste deal en stap direct over.
Vergelijk energie
Onze klanten zeggen:

ONZE BESTE ENERGIEDEALS

De 5 goedkoopste energiedeals in onze vergelijker

Dit is een actueel overzicht van de goedkoopste 1-jaar vaste contracten in onze energievergelijker. Welk contract voor jou het goedkoopste is, hangt af van je energieverbruik en adres. Vul jouw persoonlijke gegevens in en zie direct welke leverancier het beste aanbod heeft voor jou.

beweeg de tabel van links naar rechts
#LeverancierLooptijdStroomtariefGastariefKortingPer maand
1.Innova Energie1 jaar€ 0,2815€ 1,2699€ 490,-€ 153,48
2.Vattenfall1 jaar€ 0,2328€ 1,2245€ 315,-€ 156,79
3.Gewoon Energie1 jaar€ 0,2815€ 1,2699€ 430,-€ 158,48
4.Frank Energie1 jaar€ 0,2846€ 1,3325€ 480,-€ 158,76
5.OXXIO1 jaar€ 0,2583€ 1,2821€ 380,-€ 158,96

Laatste update: 17-07-2024

Energie vergelijken loont

Energie expert

Al 14 jaar dé energie-expert

Al 14 jaar zijn wij dé expert op het gebied van energie. Door onze jarenlange ervaring en kennis voorzien wij jou van de beste informatie en advies.

Aanbod

Meest complete aanbod

Vergelijk meer dan 20 verschillende energieleveranciers en meer dan 55 contracten. Wij bieden het grootste aanbod in de Nederlandse markt van energie vergelijken.

Klantbeoordeling

Beoordeeld met een 9

Wij staan altijd voor je klaar. Voor, tijdens en na de overstap. Daarom zijn wij beoordeeld met gemiddeld een 9. Ruim 1 miljoen overstappers gingen je voor.

Advies van energie-expert Tom

“De gasprijs is al maanden relatief laag. Als je overweegt om nu een vast contract te nemen, dan zou nu een goed moment zijn om over te stappen. Een 1-jarig contract biedt zekerheid voor een jaar, terwijl een 3-jarig contract langere termijn zekerheid biedt, maar meestal met lagere kortingen. Houd er rekening mee dat je met een vast contract bij dalende prijzen niet direct profiteert.

Een dynamisch contract beweegt mee met de markt en is een goede optie als je flexibel wilt zijn. Variabele contracten raad ik momenteel minder aan, omdat ze weinig zekerheid bieden en je onvoldoende profiteert van marktbewegingen.

Heb je zonnepanelen? Dan is een vast contract aan te raden vanwege de salderingsregeling die tot 2027 geldt. Door onduidelijke regelgeving rondom dynamische contracten en salderen, raden we deze niet aan voor zonnepaneleneigenaren. Voor klanten met zonnepanelen houden we in onze vergelijker rekening met terugleverkosten, die zie je als extra prijscomponent bij de tarieven staan en de kosten zijn verwerkt in de netto-jaarprijs.”

Benieuwd naar mijn advies voor jouw situatie? Op onze adviespagina geef ik voor verschillende situaties overstapadvies.

Tom Schlagwein,
Energie-expert

Energie-expert Tom Schlagwein

Energie vergelijken in 2024

De energiemarkt blijft in beweging, ook in 2024. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje:

 • Steeds meer energieleveranciers rekenen terugleverkosten voor zonnepanelen om de overbelasting van het energienet tegen te gaan.
 • Thuisbatterijen steeds interessanter voor zonnepanelen eigenaren door terugleverkosten en lagere aanschafkosten.
 • Per 1 juli 2024 wijzigen de tarieven van huishoudens met een variabel contract.
 • De salderingsregeling wordt mogelijk per 2027 afgeschaft.
 • Steeds meer grote leveranciers bieden dynamische energiecontracten aan.
 • Netcongestie probleem wordt steeds groter: bedrijven op de wachtlijst voor een aansluiting
 • Overstappen kan op dit moment een besparing tot wel €900,- per jaar opleveren.
Energie vergelijken in 2024


Waarom energie vergelijken?

Je energierekening beslaat een groot deel van de maandelijkse vaste lasten. Iedereen heeft energie nodig, maar de prijzen tussen leveranciers verschillen flink. Door de marktwerking op de energiemarkt kun jij profiteren en gaan voor de goedkoopste deal. Maar hoe weet je nou wie de goedkoopste energieleverancier is voor jou? Die vind je makkelijk in onze gratis energievergelijker.

Bespaar tot € 900,- per jaar op je energierekening

Door energie te vergelijken en over te stappen bespaar je al snel honderden euro’s per jaar en verlaag je jouw energierekening flink. Profiteer van hoge kortingen en actietarieven bij een nieuw contract.

Onze overstapservice is heel eenvoudig!

Binnen 1 minuut weet jij welke leverancier het beste aanbod heeft. Je vraagt het contract gemakkelijk via onze website aan. Wij regelen de overstap zodat jij geen moment zonder stroom of gas komt te zitten.

Gratis een goede deal

Je kunt gratis gebruikmaken van onze vergelijker. Als je via ons overstapt, verzorgen wij je overstap naar de nieuwe energieleverancier. Hoe wij dan geld verdienen? Wij krijgen een kleine vergoeding van de leverancier voor het aandragen van jou als klant. De vergoeding is bij iedere leverancier hetzelfde; we zullen dus nooit een leverancier voortrekken in de resultaten.

Besparing energie vergelijken
Vergelijk energie
Onze klanten zeggen:

In 4 stappen energieleveranciers vergelijken

Energie vergelijken lijkt moeilijker dan het is. Wij maken het graag makkelijker voor je. We leggen je daarom precies uit wat je moet doen als je gebruik maakt van onze energievergelijker. Je kunt al energie vergelijken in 4 simpele stappen:

 1. Stap 1

  Vul je gegevens in

  Vul je postcode, huisnummer, huidige leverancier, het type energie dat je wenst te ontvangen, je energieverbruik en je eventuele opwekking in. Klik dan op ‘toon de beste deals’.

 2. Stap 2

  Vergelijk leveranciers

  Je ziet in één overzicht de goedkoopste leveranciers voor jouw adres en energieverbruik. Je kunt je voorkeuren verder filteren in de energievergelijker.

 3. Stap 3

  Stap over

  Heb je jouw beste deal gevonden? Klik dan op de knop ”Aanvragen”, controleer de kosten en vul je gegevens in het aanvraagformulier in.

 4. Stap 4

  Relax en bespaar

  We sturen je gelijk een samenvatting van de aanvraag en binnen enkele dagen ontvang je het officiële contract van je nieuwe leverancier.

Vragen over energie vergelijken

Veelvoorkomende vragen én antwoorden over energie vergelijken. Meer veelgestelde vragen bekijken? Klik hier.

Als je energie gaat vergelijken heb je de keuze tussen 3 soorten energiecontracten. Vast, variabel of dynamisch. Elk type contract heeft zijn voor-en-nadelen. Hier leggen we in het tabje ‘soorten energiecontracten’ in detail uit wat deze voor-en-nadelen zijn.

Het maandbedrag dat wij in onze vergelijker tonen is inclusief de loyaliteitsbonus die je aan het einde van het contract krijgt. Veel leveranciers brengen het maandbedrag zonder de korting in rekening en verrekenen de loyaliteitsbonus met de eindafrekening van je energiecontract. Je krijgt de korting dus achteraf. Daarnaast nemen sommige leveranciers niet in ingevulde jaarverbruik over, maar maken zij zelf een inschatting op basis van het historische verbruik van je woning. Daardoor kunnen ook verschillen ontstaan met je termijnbedrag. Echter is dit geen probleem. Je betaald altijd alleen voor de kosten die je daadwerkelijk verbruikt. Je maandelijkse betaling is een schatting en kun je gemakkelijk naar je wensen toe aanpassen.

Het kijkvenster is de periode voor het einde van je contract, waarin jij een aanvraag kan doen voor een nieuw energiecontract. Het kijkvenster wordt ook wel overnametermijn of switchvenster genoemd. Je nieuwe leverancier houdt dan je huidige einddatum aan. Het kijkvenster is per energieleverancier verschillend. Bij de meeste leveranciers kun je 3 tot 6 maanden voor het einde van je huidige contract een overstap aanvragen. Je kijkt dus altijd naar het kijkvenster van je nieuwe leverancier. Wij hebben dit in de vergelijker ingebouwd. Dus als je te vroeg bent en nog niet kunt overstappen zie je dit tijdens je aanvraag.

Vrijwel alle energieleveranciers rekenen een vorm van terugleverkosten voor eigenaren van zonnepanelen. Alleen bij dynamische energieleveranciers komen deze kosten niet voor. Meer informatie hierover lees je op de terugleverkosten pagina.

Je bent bijvoorbeeld verhuisd en je weet je energieverbruik niet, is dat erg? Dat is geen probleem! Je kunt nog steeds gas en stroom vergelijken zonder je exacte verbruik te weten. We kunnen op basis van de grootte van je huishouden een goede schatting maken van jouw energieverbruik. Vergelijk energie met het geschatte verbruik en stap alsnog over naar een goedkopere deal. Uiteindelijk is je verbruik altijd een schatting en betaal je alleen wat je daadwerkelijk echt verbruikt. Dat is wettelijk zo geregeld.

Ja, via Overstappen.nl is overstappen naar een andere energieleverancier gratis. Wij verzorgen kosteloos je overstap naar een nieuwe energieleverancier. Jij hoeft daar niks te betalen, maar stap je over? Voor elk energiecontract dat via ons gaat, krijgen we een kleine vergoeding van de energieleverancier. De hoogte van de vergoeding speelt geen rol bij het maken van een vergelijking.

Aanbod

De beste energievergelijker

 • voordeel

  Eerlijk en persoonlijk advies

 • voordeel

  Altijd de beste deals

 • voordeel

  Kleine moeite, grote besparing

Vergelijk nu
Vergelijk alle prijscomponenten

Vergelijk energie met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan werkt energie vergelijken net iets anders. Energieleveranciers hebben een ander aanbod voor huishoudens met zonnepanelen. Je wekt namelijk je eigen elektriciteit op. Vaak gebruik je de elektriciteit zelf in het huishouden, maar je kunt de elektriciteit niet altijd zelf gebruiken. De opgewekte stroom die je niet gebruikt, lever je automatisch terug aan het energienet. Je kunt de teruggeleverde kWh salderen op je energierekening. De leverancier verrekent dan de energie die je van de energieleverancier hebt afgenomen en de door jou teruggeleverde stroom aan het net. En lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijg jij daarvoor een terugleververgoeding. Voor het terugleveren van stroom rekent een groot aantal leveranciers terugleverkosten.

tip

Goed om te weten

In onze vergelijker houden wij rekening met al deze componenten als jij invult wat je energieverbruik is en hoeveel kWh jij opwekt met je zonnepanelen. Weet je dat niet? Geen probleem, we helpen je met het maken van een schatting. Vul alles in en je kunt beginnen met energie vergelijken met zonnepanelen. Zo vind je een voordelige leverancier die bij je past.

Tip van Tom voor zonnepaneelhouders

“Steeds meer leveranciers rekenen vaste terugleverkosten. Heb je zonnepanelen? Dan raden we aan om te energiecontracten te vergelijken. Sinds de invoering van deze extra kosten betaal je mogelijk te veel en zijn de verschillen tussen leveranciers een stuk groter geworden.”

Tom Schlagwein,
Energie-expert

Zonnepanelen

De meest complete energievergelijker

Wij brengen dagelijks alle energiecontracten die je kunt afsluiten binnen Nederland in kaart. Zo vind jij het meest complete aanbod terug in onze energievergelijker. Wij vergelijken op dit moment meer dan 20 verschillende energieleveranciers en meer dan 55 contracten. Dit is het grootste aanbod in de Nederlandse markt van energie vergelijken.

Meer informatie over energie vergelijken

Waarom energie vergelijken?

De energieprijzen veranderen continu en er gebeurt veel op de energiemarkt. Door energie te vergelijken, controleer je of je voordeliger uit kunt zijn door over te stappen naar een andere leverancier. Ook weet je dan zeker of je energiecontract nog bij je situatie past. Door over te stappen, kun je je energierekening namelijk flink verlagen. Wist je dat je tot wel € 900,- per jaar kunt besparen? Wij weten als geen ander waar je op moet letten bij het maken van een vergelijking. Zo kijken we naar het leveringstarief, maar bijvoorbeeld ook naar het vastrecht en eventuele loyaliteitsbonussen. En ook voor het vergelijken van energie met zonnepanelen kun je bij ons terecht. We leggen je alles uit over energie vergelijken, zo weet je 100% zeker dat je de beste deal kiest.

Energieprijzen vergelijken

Het is goed om te weten dat de energieprijzen uit verschillende onderdelen zijn opgebouwd. Zo heb je de leveringskosten, de netbeheerkosten, energiebelasting en de loyaliteitsbonus of cashback. Voor zonnepaneelhouders komen daar nog een terugleververgoeding en de eventuele terugleverkosten bij. In onze energievergelijker laten we je ook een nettobedrag per maand zien. In dit termijnbedrag houden we al rekening met korting en rekenen we altijd met de meest actuele energietarieven. Zo maken we energieprijzen vergelijken wat makkelijker voor je.

Gemiddeld energieverbruik

Je energieverbruik bepaalt voor een groot deel hoe hoog de kosten van jouw energierekening zijn. Bij het vergelijken van energie is het daarom belangrijk om je energieverbruik te weten. We adviseren je altijd om een vergelijking te maken met je meest recente jaarverbruik. Zo krijg je een zo realistisch mogelijk beeld van de kosten. Je energieverbruik vind je terug op je jaarafrekening, in de online klantomgeving van je energieleverancier of door te bellen met je huidige leverancier. Weet je niet wat je energieverbruik is? Dat is geen probleem! Je kunt nog energie vergelijken. We kunnen op basis van je adres en de grootte van je huishouden een goede schatting maken van jouw gemiddelde energieverbruik.

Energieleveranciers vergelijken

Alle energieleveranciers in Nederland beschikken over een leveringsvergunning van de toezichthouder op de markt, de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Er zijn tientallen energieleveranciers actief in de markt en daarom kan het soms lastig zijn een keuze te maken. Je kunt energieleverancier vergelijken op de prijs, de mate van duurzaamheid en de service en reviews van de leverancier. Om je keuze gemakkelijker te maken vind je in onze vergelijker een groot aantal leveranciers waarvan je in een handomdraai de contracten kunt vergelijken. Wij zetten er ook altijd bij hoe anderen de leverancier beoordelen en wat de plus- en minpunten van de leverancier zijn. Energieleveranciers vergelijken loont elk jaar weer.

Verschillende energiecontracten vergelijken

Energieleveranciers bieden niet alleen verschillende energieprijzen aan, ook kun je kiezen uit verschillende soorten contracten. Zo kun je kiezen voor een variabel contract, waarbij je nergens aan vast zit. De tarieven veranderen minimaal 2 keer per jaar en bewegen mee met de energiemarkt. Dat kan goed of slecht uitpakken als de prijzen stijgen. Een dynamisch energiecontract is de laatste maanden flink in trek: de dynamische tarieven volgen de prijzen op de spotmarkt. De stroomprijs verschilt ieder uur en de gasprijs verandert iedere dag. In een vast contract vinden er geen prijsschommelingen plaats: je betaalt gedurende de looptijd van je energiecontract hetzelfde. In onze energievergelijker kun je alle soorten contracten met elkaar vergelijken.

Duurzame energie

Voor veel mensen is de herkomst van stroom en gas steeds belangrijker. Daarom kun je bij ons in de vergelijker gemakkelijk filteren op duurzame energie. Kies je voor de optie ‘duurzaam’, dan zie je alleen deals van leveranciers die volgens ons voldoen aan de hoogste certificering van duurzaamheid. Dat is groene stroom opgewekt in Nederland, zoals windenergie, én C02-gecompenseerd gas, of een vergelijkbare certificering. Lees meer over groene stroom, groen gas en de groenste energieleverancier van Nederland.

Gas en stroom vergelijken

Bij het maken van een energievergelijking nemen wij standaard de tarieven mee voor stroom en gas. Deze tarieven verschillen per product. Het komt voor dat een energieleverancier een voordelige stroomprijs, maar een onvoordelige gasprijs rekent. Wil je de tarieven voor gas en stroom vergelijken? Het is belangrijk dat je een goede schatting van je verbruik opgeeft, wij kijken dan welke aanbieding voordelig is voor jouw verbruik.

Alleen stroom vergelijken

Heb je geen gas nodig? Dan kun je bij ons ook alleen stroom vergelijken. Je hebt alleen stroom nodig als je woning geen gasaansluiting heeft en bijvoorbeeld wordt verwarmd via stadsverwarming of blokverwarming. Geef in onze energievergelijker aan dat je ‘alleen stroom’ wil vergelijken. Wij laten je dan de beste deals met alleen elektriciteit zien. Ook bij een energiecontract met alleen elektriciteit loont het om te vergelijken. Door over te stappen kun je energierekening verlagen.

Alleen gas vergelijken

Heb je geen elektriciteit nodig? Je kunt in onze energievergelijker ook alleen gas afnemen. Geef aan dat je ‘alleen gas’ wil ontvangen en we laten je jouw beste deals zien voor alleen gas. Houd er rekening mee dat niet alle leveranciers contracten met alleen gas aanbieden. Het aanbod kan daardoor kleiner zijn dan wat je van ons gewend bent.

Voorkom een hoge opzegvergoeding

Met energie vergelijken en door over te stappen kun je veel besparen. Stap je te vroeg over? Dan lopen de kosten alsnog hoog op. Voordat je overstapt is het belangrijk om te weten wat de einddatum van je huidige energiecontract is. Als je overstapt voordat jouw contract dat toelaat, betaal je een opzegvergoeding die hoog uit kan vallen. Zorg ervoor dat je de juiste einddatum invult, zodat jouw contract niet alsnog te vroeg begint. Je nieuwe leverancier zorgt er dan voor dat je oude en nieuwe contract precies in elkaar overlopen.

Zakelijke energie

Vergelijk je energie, maar ben je op zoek naar energie voor je bedrijf? Grote kans dat je een zakelijk energiecontract nodig hebt. Binnen de zakelijke markt voor energie bieden we drie verschillende soorten contracten aan: ZZP, MKB en Grootzakelijk. Welk type contract je nodig hebt, hangt af van het het energieverbruik en de grootte van je stroom of gasaansluiting. Zzp’ers kunnen naast zakelijke energie ook particuliere energie afsluiten. Bekijk meer informatie over zakelijke energie.

Zo is jouw energierekening opgebouwd

De energierekening en jouw energieprijzen zijn uit verschillende onderdelen opgebouwd. Sommige onderdelen van de energierekening kun je vergelijken en daar kun je op besparen door over te stappen. Sommige onderdelen van de energierekening staan vast. We lichten ze hieronder kort toe. Wil je de volledige opbouw van je energierekening weten? Bekijk dan onze uitgebreide uitleg over de energierekening.

Leveringskosten

De leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor stroom en gas. De leveringskosten bestaan uit twee onderdelen: de verbruikskosten (per kWh en m3) en de vaste leveringskosten. De leveringskosten beslaan ongeveer 40% van de energierekening. Je verbruikskosten kun je verlagen door minder energie te gebruiken en/of door te kiezen voor een energieleverancier met lage tarieven. De vaste leveringskosten verschillen ook per leverancier: wij nemen deze kosten mee als je een energievergelijking maakt.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten betaal je via je energieleverancier aan je netbeheerder en zijn een vergoeding voor het gebruik van het transportnetwerk voor stroom en gas. De hoogte van dit onderdeel van de rekening verschilt per regio. Een netbeheerder is gebonden aan een bepaalde regio en je kunt deze kosten daarom niet meenemen als je energie vergelijkt.

Terugleverkosten en de terugleververgoeding

Heb je zonnepanelen? Dan staan er nog extra onderdelen op jouw rekening. De terugleververgoeding en de terugleverkosten verschillen per energieleverancier. We nemen deze kosten mee bij het vergelijken van energie in onze vergelijker.

Belastingen

De energiebelasting staat vast en kun je niet vergelijken. De overheid wil ons stimuleren om zuiniger om te gaan met energie, daarom heft de overheid energiebelasting op stroom en gas. Per kWh stroom betaal je € 0,1317 energiebelasting en per m3 gas is dat € 0,7054. Over een gedeelte van de stroom die je gebruikt betaal je geen belasting, de overheid ziet dit als basisbehoefte. Deze vermindering van energiebelasting komt in 2024 uit op € 631,35. Tot slot betaal je over je energierekening nog eens 21% btw.

Welkomstkorting of loyaliteitsbonus

Op de energierekening vind je soms ook de korting. De welkomstbonus ontvang je voordat je de tweede termijnbetaling moet doen. Een loyaliteitsbonus is een bedrag of korting die je ontvangt van je energieleverancier wanneer je het hele energiecontract hebt uitgezeten. Deze krijg je dus, net als een cashback, pas achteraf. Bekijk alle verschillen op de pagina over kortingen op energie. In onze energievergelijker laten we je per energiecontract zien welke korting je ontvangt. We raden je aan om naar het bedrag per maand te kijken, hierin hebben wij de korting al meegenomen. Het goedkoopste contract staat altijd bovenaan.

Voorschotbedrag

Al deze componenten samen vormen de energierekening en bepalen hoeveel jouw voorschotbedrag per maand is, dit noemt men ook wel het termijnbedrag. Je betaalt de hele energierekening namelijk niet in één keer, maar in 12 termijnen. Vergelijk je energie in onze energievergelijker? Dan laten we jou op basis van jouw verbruik zien wat je termijnbedrag zal zijn. Onthoud dat het termijnbedrag een voorschot is: op het einde van het jaar kijkt de leverancier naar je daadwerkelijke energieverbruik. Je betaalt dus nooit te veel of te weinig.

Jaarafrekening

Elk jaar ontvang je van je energieleverancier een jaarafrekening. Dit is eigenlijk de energierekening van het hele jaar. Op de jaarafrekening zie je precies hoeveel energie je hebt gebruikt en wat de precieze kosten waren voor jouw verbruik. Deze kosten verrekent de leverancier dan met de kosten die je al hebt betaald in de termijnbedragen. Heb je meer verbruikt dan de schatting van het termijnbedrag? Dan vraagt de leverancier je om bij te betalen. Heb je juist minder energie verbruikt? Dan krijg je een bedrag op je rekening teruggestort.

Energiecontracten vergelijken

Vergelijk je energie in onze vergelijker? Dan kun je aanvinken welke energiecontracten je graag wil vergelijken. We maken in onze vergelijker een onderscheid tussen contracten op basis van het soort tarief in het contract:

 • Vast tarief, ook wel een vast energiecontract.
 • Variabel tarief, ook wel een variabel energiecontract.
 • Dynamisch tarief, ook wel een dynamisch energiecontract.

Elk soort contract heeft andere voor- en nadelen. Zo is het ene contract vrij opzegbaar en krijg je bij een ander contract meer korting. We zetten de voor- en nadelen van elk contract voor je op een rijtje.

Wat is het beste energiecontract?

Het beste energiecontract voor iedereen bestaat niet. Wat het beste energiecontract is, ligt aan je situatie en je persoonlijke voorkeuren. Hou je van zekerheid of vind je het leuk om de energiemarkt in de gaten te houden? Het is in ieder geval fijn als je de beste deal vindt voor jouw situatie. Lees ook ons advies over het energiecontract, dan laten we je per contract zien wat op het moment handig is.

Vaste energiecontracten

In een vast energiecontract staan de energietarieven vast voor een bepaalde tijd. De tarieven blijven gedurende de looptijd van je energiecontract hetzelfde en kunnen niet veranderen. Je bent op deze manier beschermd tegen prijsschommelingen op de markt. Dat is een voordeel wanneer de prijzen op de markt flink stijgen. Maar dalen de prijzen op de markt? Dan heb je daar geen profijt van. Je maakt met je leverancier een afspraak over de looptijd van het contract en de tarieven. Wanneer je een vast contract voor het einde van de looptijd beëindigt, betaal je een opzegboete.

 

Wil je een vast contract? Dan kun je kiezen uit een contract van 6 maanden, een 1-jarig energiecontract, een contract van 2 jaar of een 3-jarig energiecontract. Wij adviseren vaak een 1-jarig contract te kiezen zodat je elk jaar weer kunt beoordelen of je nog de beste deal hebt. Door elk jaar over te stappen kun je elk jaar profiteren van aantrekkelijke welkomstkortingen of actietarieven. Voor klanten die echt zekerheid willen op de lange termijn raden wij een meerjarig contract aan. Houd er wel rekening mee dat je niet direct profiteert als de prijzen flink dalen. Stap je na een vast contract niet over? Dan geeft je leverancier je automatisch een variabel contract.

Vast in het kort

Voordelen:

 • Je hebt zekerheid gedurende de looptijd van je contract.
 • In het geval van een 1-jarig contract kun je elk jaar genieten van actietarieven en korting.

Nadelen:

 • Je kunt niet vroegtijdig opzeggen, je betaalt dan een opzegvergoeding.
 • Als de tarieven dalen, dan kun je niet meteen profiteren van lagere prijzen.

Variabele energiecontracten

In tegenstelling tot een vast contract is een variabel contract vrij opzegbaar en staan de tarieven niet vast. Het tarief van een variabel contract kan meerdere keren per jaar veranderen. In het verleden vond de prijsverandering altijd twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, plaats. Vanwege de hevige prijsschommelingen binnen de energiemarkt wijken energieleveranciers hier tegenwoordig van af. Sommige leveranciers passen de prijzen nu standaard eens in de maand of het kwartaal aan. Sommige alleen wanneer het nodig is door de marktomstandigheden. Van deze prijsschommelingen kun je als klant profiteren als de prijzen op de energiemarkt dalen. Wanneer de prijzen op de markt stijgen, dan stijgt het tarief in jouw contract mee.

 

Je kunt dan wel op zoek naar een ander energiecontract: een variabel contract is namelijk vrij opzegbaar. Vrij opzegbaar betekent dat je geen opzegboete krijgt wanneer je het contract verbreekt: je kunt het contract op ieder moment opzeggen. Vaak geldt er wel een opzegtermijn van 30 dagen.

Variabel in het kort

Voordelen:

 • Een variabel contract is altijd opzegbaar, vaak geldt een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.
 • Je tarieven bewegen met de markt mee. Dalen de energieprijzen dan profiteer je op de korte termijn mee.

Nadelen:

 • Je tarieven bewegen met de markt mee. Stijgen de tarieven, dan stijgen de tarieven na verloop van tijd in je contract.
 • Voor energieleveranciers ben jij een onzekere klant, je betaalt daarom extra om het risico voor de leverancier te beperken. Deze ‘risico opslag’ is al verwerkt in de prijzen.

Dynamische energiecontracten

Een dynamisch energiecontract biedt nog meer prijsflexibiliteit dan een variabel contract. De leverancier kan de stroomtarieven namelijk per uur aanpassen. De prijs van gas wordt één keer per dag aangepast. Als klant kun je hierdoor snel profiteren van eventuele dalingen bij de inkoopprijzen. Aan de andere kant merk je het ook direct op je energierekening als de prijzen stijgen. Je hebt daardoor geen zekerheid over de tarieven die je in de toekomst moet betalen en de energierekening loopt per maand erg uiteen. Met een dynamisch contract kun je inspelen op jouw energieverbruik en op het goedkoopste moment energie verbruiken. Zo kun je jouw energierekening alsnog verlagen.

 

En wil je toch liever een variabel of vast contract? Ook dat kan met een dynamisch contract. Je bent in een dynamisch contract vrij om over te stappen. De opzegtermijn verschilt per leverancier en gaat van geen opzegtermijn tot een opzegtermijn van 30 dagen.

Dynamisch in het kort

Voordelen:

 • Je kunt je verbruik afstemmen op de prijzen.
 • Dalen de tarieven in de markt, dan dalen jouw tarieven mee.

Nadelen:

 • Uiteenlopende energierekeningen
 • Zonder slimme meter kun je geen klant worden
 • Stijgen de tarieven in de markt, dan stijgen jouw tarieven mee.

Wie zijn wij?

Overstappen.nl is onderdeel van de Kizi familie. In totaal bestaat Kizi uit 6 websites waar rond de 50 specialisten er dagelijks voor zorgen dat jij gemakkelijk bespaart op jouw maandelijkse uitgaven. Voor iedere verzekering en ieder contract hebben wij onze eigen specialisten. Zij regelen achter de schermen de beste deals, pluizen alle kleine letters uit en zetten de resultaten overzichtelijk voor jou op een rij. Zo kan jij makkelijk kiezen. En heb je hulp nodig? Dan kan je ons altijd even bellen, mailen, chatten of whatsappen. Lees meer over Overstappen.nl.

Verdienmodel Overstappen.nl

Wij zijn graag transparant over ons verdienmodel. Als je via ons een energiecontract afsluit, ontvangen we een vergoeding van de energieleverancier. Deze vergoeding maakt het mogelijk dat wij onze diensten -zoals een transparante vergelijking, klantenservice en advies- kosteloos kunnen aanbieden. Voor jou blijft onze overstapservice altijd gratis.

Wij zijn je tussenpersoon

Wij helpen je en zijn jouw tussenpersoon. Als je via ons een energiecontract afsluit, dan zijn we ook na de overstap je contactpersoon. Voor vragen kun je dan altijd bij ons terecht. Met sommige energieleveranciers hebben wij geen afspraak, maar wij laten jou toch de deal zien. Je sluit het energiecontract dan niet af op onze website, wij sturen je door naar hun website om de aanvraag af te ronden. In dat geval is de energieleverancier na je aanvraag ook je contactpersoon. Voor vragen over de vergelijking kun je wel bij ons terecht. Wij helpen je graag met het maken van de beste keuze voor jouw situatie.

100% onafhankelijk

Onafhankelijkheid vinden wij belangrijk. We sorteren onze vergelijking dan ook altijd op prijs en tonen je de producten in de markt. De vergoeding die we ontvangen speelt dus nooit een rol in de vergelijking. Het maakt ons niet uit welke aanbieder je kiest, wij willen dat jij ervandoor gaat met de beste deal.

Thuiswinkel Waarborg

Overstappen.nl is gecertificeerd door de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg. Het is ons streven de beste vergelijkingswebsite van Nederland te zijn. En dat lukt alleen met tevreden klanten! Het certificaat van Thuiswinkel Waarborg wordt alleen toegekend aan websites die zich houden aan de gedragsregels.

14 dagen bedenktijd

Na elke overstap heb je altijd een bedenktijd van 14 dagen, bij ons geldt: niet goed, geld terug! Ook zorgen we ervoor dat je overstap geruisloos verloopt. Onze klanten beoordelen ons dan ook niet voor niets met hoge cijfers.

Wij staan altijd voor je klaar

Heb je na het lezen van onze pagina over energie vergelijken en het checken van de veelgestelde vragen nog vragen? Dat begrijpen wij wel. Energiecontracten, de regels en alles dat daarbij komt kijken zijn ook niet even duidelijk. Neem contact met ons op en wij helpen je graag bij het oplossen van problemen. We kijken samen naar jouw situatie en zorgen voor een goede ondersteuning bij de overstap naar een nieuwe energieleverancier. Neem contact met ons op.

Overstappen.nl in de media

Tom en onze andere experts zie je regelmatig terug in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl. Zo zat energie-expert Tom laatst in het tv-programma Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Verlaag je energiekosten

Tips om je energiekosten te verlagen

De afgelopen jaren was de energierekening onbetaalbaar. De markt trekt weer aan en de prijzen stabiliseren. We geven je in ieder geval wat tips om de energiekosten te verlagen:

 • Verbruik minder energie. Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je betaalt. Op onze pagina energie besparen geven we je energiebespaartips.
 • Stap over naar de goedkoopste energieleverancier. Door over te stappen naar een ander contract kan je flink besparen op de energiekosten. Check daarom of je ergens anders goedkoper uit bent.
 • Wek je eigen energie op met zonnepanelen. Heb je al zonnepanelen? Gebruik dan zoveel mogelijk elektriciteit op de momenten dat je opwekt.
 • Maak gebruik van subsidies om je woning energiezuiniger te maken. Kijk bijvoorbeeld of je subsidie kunt krijgen om je woning te isoleren of om van het gas af te gaan. De overheid maakt hier veel geld voor vrij.
Energiekosten verlagen

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Wij maken energie vergelijken zo simpel mogelijk. Toch ontstaan er vaak vragen voor, na en tijdens het vergelijken. Dat begrijpen wij! Hieronder beantwoorden wij daarom de vragen die wij het vaakst horen. Onze klantenservice staat altijd voor jou klaar als jouw vraag hier niet tussen staat.

De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je een contract voor bepaalde tijd (met einddatum)? dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt. Zo voorkom je een opzegboete.

Lees meer: Wanneer overstappen van energieleverancier?

Of je opzegvergoeding moet betalen, ligt aan de einddatum van jouw huidige energiecontract. Heb je een variabel of dynamisch contract zonder einddatum? Bij de overstap naar een nieuwe leverancier krijg je geen opzegvergoeding. Heb je een vast contract en zeg je dit op voor de einddatum? Je huidige leverancier brengt dan vaak een opzegvergoeding, ook wel opzegboete, in rekening. Wij vergoeden deze boete niet. Kijk dus goed of je wel kunt overstappen. Geef op het aanvraagformulier aan wat de einddatum is. Wanneer je een boete moet betalen, zie je dat verschijnen.

Hoe weet ik wat de einddatum van mijn energiecontract is?

Je vindt de einddatum van je huidige energiecontract in de welkomstmail en in de online omgeving van je energieleverancier. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je huidige energieleverancier, zij helpen je verder. Je hebt de einddatum van je contract nodig als je energiecontracten vergelijkt.

Je hebt na het afsluiten van je nieuwe energiecontract nog 14 dagen de tijd om de overstap te annuleren. De wettelijke bedenktijd bedraagt in Nederland 14 kalenderdagen, geen werkdagen. De bedenktijd gaat in op het moment dat je een bevestiging krijgt van je ‘nieuwe’ energieleverancier. Neem binnen 14 dagen contact op met de energieleverancier om de aanvraag te annuleren. Zij helpen je verder.

Hernieuwbare energie vergelijken werkt precies hetzelfde als het vergelijken van andere energiecontracten. Vink in onze vergelijker aan dat je op zoek bent naar duurzame energie en we laten je alleen contracten met een hoge duurzaamheidscertificering zien. Dat is groene stroom opgewekt in Nederland, zoals windenergie, én C02-gecompenseerd gas, of een vergelijkbare certificering.

In onze energievergelijker kun je vaste, variabele en dynamische contracten vergelijken. Je kunt kiezen voor een variabel contract, waarbij de tarieven minimaal twee keer per jaar veranderen en meebewegen met de energiemarkt. Een dynamisch energiecontract volgt de prijzen op de spotmarkt: stroomprijzen veranderen elk uur en gasprijzen elke dag. Met een vast contract heb je geen prijsschommelingen en betaal je gedurende de looptijd (1, 2 of 3 jaar) van je contract hetzelfde tarief. In onze energievergelijker kun je al deze contracten eenvoudig met elkaar vergelijken.

Door de introductie van terugleverkosten en de prijsdaling van thuisbatterijen wordt het steeds aantrekkelijker om er een aan te schaffen. Doordat je de zonnestroom die je overdag opwekt in de batterij opslaat, kun je deze stroom verbruiken op momenten dat je geen zonnestroom meer opwekt. Je levert hierdoor minder stroom terug aan de energieleverancier, waardoor je terugleverkosten lager worden. Met een dynamisch contract kun je er bovendien voor kiezen om de thuisbatterij op te laden op momenten met zeer gunstige prijzen. Bijvoorbeeld als ze heel laag of zelfs negatief zijn.

Wij adviseren in de meeste gevallen om voor een 1-jarig contract te kiezen. Deze periode voor een vast contract is vaak heel handig. Je zit dan niet te lang vast aan tarieven als de prijzen dalen en vaak krijg je ook een goede korting aangeboden. Je hebt dan de zekerheid van een vast contract voor de middellange termijn. Mocht je graag zekerheid willen voor de lange termijn, dan adviseren we een meerjarig contract. Houd er wel rekening mee dat je niet direct profiteert als de prijzen flink dalen. Ook zijn de kortingen voor meerjarige contracten vaak lager. Toch blijft een meerjarig contract een goede optie voor klanten die graag zekerheid willen op de lange termijn. Lees ook ons advies over het energiecontract, dan laten we je per contract zien wat op het moment handig is.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
33 minuten 17-07-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.