Consumptief Krediet | Bekijk direct de mogelijkheden | Overstappen.nl
Geld lenen kost geld

Consumptief krediet

Vergelijk direct een persoonlijke lening of doorlopend krediet
Vergelijk leningen

Wij vergelijken de volgende aanbieders

Klanten over Overstappen.nl

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3287 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 uur geleden
  Meteen geregeld!

  Meteen geregeld!

  M. de Laat- de Laat
  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 uur geleden
  Gewoon goed

  Gewoon goed

  klant
  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 uur geleden
  Snel en makkelijk

  Snel en makkelijk

  Beijers
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3287 reviews

  Wil je een aankoop voor privé gebruik doen, maar lukt het je niet om deze te financieren met spaargeld? Geld lenen is wellicht een oplossing. Er zijn verschillende soorten leningen die je af kunt sluiten, met verschillende voorwaarden. Hier leggen we je het uit, zodat je een verantwoorde beslissing kan maken.

  Wat is consumptief krediet?

  Het consumptief krediet bestaat uit een lening die gericht is op privé bestedingen. Bijna elke lening die door de consument wordt afgesloten behoort tot het consumptief krediet, met uitzondering van de hypothecaire lening. Kortom, consumptief krediet is een krediet waarmee consumpties worden aangeschaft. Maar welke soorten krediet zijn er en wat zijn de verschillen?

  Soorten consumptief krediet

  Er zijn verschillende vormen van consumptief krediet. Wij leggen de belangrijkste soorten hier voor u uit:

  Persoonlijke lening

  Bij het afsluiten van een persoonlijke lening wordt iedere maand een vast bedrag afgelost. Daarnaast kunnen bij persoonlijke leningen aflossingen niet opnieuw worden opgenomen. Omdat je een vast bedrag leent, heb je duidelijkheid betreffende het bedrag dat je moet betalen aan de kredietverstrekker.

  Doorlopend krediet

  In tegenstelling tot een persoonlijke lening kunnen bij het doorlopend krediet wel opnieuw aflossingen worden opgenomen. Ook geldt er een maximale bestedingsruimte, oftewel het kredietlimiet. Iedereen heeft zelf in de hand hoeveel, hoe vaak en wanneer die hiervan opneemt. Al met al is het doorlopend krediet een zeer flexibele vorm van geld lenen.

  Huurkoop

  Bij huurkoop wordt vooraf de looptijd, rente en aflossing vastgelegd. Het aflossingsbedrag wordt in termijnen uitbetaald. Ook dient er een kleine aanbetaling vooraf te worden gedaan.

  Kopen op afbetaling

  Kopen op afbetaling houdt in dat de betaling verspreid wordt over meerdere termijnen. Dit consumptief krediet bevat een combinatie van het te betalen aflossingsbedrag en de bijbehorende rente.

  Consumptief krediet afsluiten

  Wanneer je consumptief krediet wil afsluiten, wordt allereerst de totale kredietsom vastgelegd. Dit is het daadwerkelijke bedrag dat wordt geleend en ook weer zal worden terugbetaald. Op basis van de kredietvorm wordt vastgesteld of de kredietsom vast of variabel is. De vergoeding die je de kredietverstrekker betaald is in de vorm van rente. Er wordt uitsluitend rente betaald over het opgenomen bedrag. De rente is variabel. Met andere woorden, de rentelasten kunnen per moment verschillen. Vaak worden deze per maand bijgesteld.

  Voordelen

  Een voordeel van consumptief krediet is dat de lening gemakkelijk is aan te vragen en dat het krediet op korte termijn beschikbaar is. Ook liggen lage rentestanden bij het consumptief krediet eerder voor de hand vanwege het aanbod van persoonlijke leningen en het doorlopend krediet.

  Tips bij het afsluiten van een consumptief krediet

  • Maak een inschatting van de looptijd en de levensduur van het product.
  • Let op onverwachte of verboden kosten.
  • Stel de juiste maandlasten vast.
  • Kijk verder dan je eigen bank en vergelijk de diensten van elke aanbieder.
  • Overweeg het oversluiten van bestaande leningen.