Inboedelverzekering

Vrijwel alle Nederlanders met een huur-  of koopwoning hebben een inboedelverzekering. Wil je jouw spullen in en rondom je huis ook goed verzekeren? Bekijk dan wat een inboedelverzekering allemaal dekt. Wij vertellen je meer wat een inboedelverzekering exact is, hoe je deze kunt afsluiten en wat de dekking precies inhoudt.

Inboedelverzekering vergelijken

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan de spullen in je huis en tuin die verhuisbaar zijn. Zit iets nagelvast en is het niet verplaatsbaar, dan valt het niet onder je inboedelverzekering. Nagelvaste objecten vallen onder een opstalverzekering. Het is daarnaast ook mogelijk om een woonverzekering af te sluiten, dit is een inboedel- en opstalverzekering in één.

Een schade kan ontstaan door brand, inbraak, waterschade of diefstal. De verzekeraar vergoedt dan de dagwaarde van alle spullen die je kunt verplaatsen in je huis, zoals meubels, kleding, elektronica of andere waardevolle spullen. Het maakt niet uit of je een huur- of koophuis hebt. In beide gevallen is een inboedelverzekering aan te raden.

Wanneer een inboedelverzekering afsluiten?

Heb je net een nieuw huis gehuurd of gekocht? Dan is dit hét moment om je inboedelverzekering op orde te brengen. Als je onlangs verhuisd bent, dan raden we aan om kritisch te kijken naar je inboedelverzekering. Het sturen van je adreswijziging naar je inboedelverzekeraar is voldoende. De inboedelverzekeraar zal wel beoordelen of de premie van de inboedelverzekering omhoog of omlaag kan. Dit is natuurlijk ook een mooi moment om een inboedelverzekering te vergelijken, je dekking te controleren en over te stappen.

Inboedelverzekering verplicht

Het is in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Je bepaalt zelf of je jouw spullen wilt verzekeren. Veel Nederlanders zien het echter wel als een belangrijke verzekering; 5,8 miljoen Nederlanders hebben een inboedelverzekering afgesloten.

Een van de belangrijkste redenen dat zoveel mensen een inboedelverzekering afsluiten, is dat de totale waarde van je spullen al gauw in  de duizenden euro’s kan oplopen. Mocht er toch wat gebeuren, dan ben je verzekerd voor de spullen die schade oplopen of die je verliest door een brand- of waterschade. De financiële gevolgen kunnen daardoor gedekt worden. Let hierbij wel op dat de dagwaarde wordt vergoed en niet de aankoopwaarde van de spullen.

Soorten dekking inboedelverzekeringen

Met een inboedelverzekering verzeker je dus de losse spullen in je huis (alles wat je oppakt, en meeneemt met een verhuizing). Meubels, gordijnen, elektronica en sieraden vallen hier ook onder. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade binnenshuis, maar ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap en andere waardevolle spullen buitenshuis.

Onder de dekking van een inboedelverzekering valt schade door:

 • brand
 • wateroverlast
 • blikseminslag
 • inbraak
 • ontploffing
 • beroving
 • storm (windkracht 7 en hoger)
 • smelten / schroeien

Als je een inboedelverzekering gaat kiezen, dan zijn er verschillende soorten dekkingen mogelijk. Deze leggen we hieronder uit.

Extra uitgebreide inboedelverzekering
De extra uitgebreide inboedelverzekering is een standaarddekking. Denk hierbij aan brandschade, inbraak en diefstal. Dit zijn de onderdelen die vergoed worden.

Allrisk inboedelverzekering
Een allrisk inboedelverzekering is de meest uitgebreide inboedelverzekering. Naast de standaarddekking, zoals hierboven genoemd, vergoedt de allriskverzekering ook schades die door je eigen schuld zijn ontstaan.

Eigen risico inboedelverzekering

Net als bij vele andere  verzekeringen heb je ook bij een  inboedelverzekering een eigen risico. Het eigen risico is het bedrag wat je zelf moet betalen. Een eigen risico is vaak verplicht. Door een eigen risico te hanteren, verwachten verzekeraars dat je daardoor zuinig omgaat met je spullen en niet onnodig claimt. Welke eigen risico’s er zijn leggen we verder uit.

Hoeveel betaal je voor een inboedelverzekering?

De hoogte van de inboedelverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het bedrag waarvoor je verzekerd bent. Dit moet gelijk zijn aan de nieuwwaarde van de inboedel;
 • De dekking van de polis;
 • Eigen risico;
 • Inbraakbeveiliging;
 • Premietermijn;
 • De woonregio;

Een indicatie van de maandelijkse premiehoogte:

Gemiddelde premieLage premieHoge premie
Goedkope regio
Apartement€9,00€5,00€15,50
Tussenwoning€9,00€4,00€15,00
2-onder-1 kap€9,00€4,50€16,50
Hoekwoning€9,50€5,00€16,50
Vrijstaande woning€10,50€6,50€19,50
Dure regio
Appartement€15,00€9,00€23,50
Tussenwoning€15,50€10,50€20,50
2-onder-1 kap€16,00€10,50€22,50
Hoekwoning€17,50€10,50€25,00
Vrijstaande woning€23,00€10,50€34,50

Bron: Nibud berekeningen 2020

Beste inboedelverzekering kiezen

Voor het kiezen van de beste inboedelverzekering geven wij een aantal tips:

 1. Het verhogen van je eigen risico kan je maandelijkse premie aanzienlijk verlagen.
 2. Sommige verzekeraars geven korting als het huis extra beveiligd is. Je krijgt korting als je bijvoorbeeld een politiekeurmerk (PKVW) aanvraagt of als je het alarmsysteem keurmerk hebt.
 3. Kies de juiste dekking. Bedenk van te voren of je de allrisk dekking wel echt nodig hebt.
 4. Breng goed je kostbaarheden in kaart. Zo weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent.
 5. Ben je nog student? Kies dan voor een studentenverzekering.
 6. Kan je de premie ook in één keer afdragen, dan loont het om het jaarlijks af te lossen. Je ontvangt dan een korting.
 7. Vergelijk ieder jaar weer je inboedelverzekering. Mogelijk sluit je verzekering niet meer aan of kan je besparen op je premie.
 8. Je kan extra korting ontvangen als je bij één verzekeraar meerdere verzekeringen hebt lopen. De korting loopt dan op tot 3 procent. Ook de combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering (deze combinatie wordt ook wel woonverzekering genoemd) is extra voordelig.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.