Inboedelverzekering

Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ
Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ

Vrijwel alle Nederlanders met een huur- of koopwoning hebben een inboedelverzekering. Wil je jouw spullen in en rondom je huis ook goed verzekeren? Bekijk dan wat een inboedelverzekering allemaal dekt. Wij vertellen je meer wat een inboedelverzekering exact is, hoe je deze kunt afsluiten en wat de dekking precies inhoudt.

Liever direct inboedelverzekeringen vergelijken en afsluiten? Vul dan je gegevens in, start je vergelijking en bespaar. 

Snel navigeren naar


Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan de spullen in je huis – en bij sommige verzekeraars ook spullen in je tuin – die verhuisbaar zijn. Deze spullen worden ook wel de ‘inboedel’ genoemd. Zit iets nagelvast en is het niet verplaatsbaar, dan valt het niet onder je inboedelverzekering. Nagelvaste objecten vallen onder een opstalverzekering. Het is daarnaast ook mogelijk om een woonverzekering af te sluiten, dit is een inboedel- en opstalverzekering in één.

Schade aan je inboedel kan ontstaan door brand, inbraak, waterschade of diefstal. De verzekeraar vergoedt dan de waarde van spullen die je kunt verplaatsen in je huis, zoals meubels, kleding, elektronica of andere waardevolle spullen. Het verschilt per verzekeraar of je de vervangingswaarde, dagwaarde of de taxatiewaarde vergoedt krijgt. Het maakt niet uit of je een huur- of koophuis hebt. In beide gevallen is een inboedelverzekering aan te raden.

Inboedelverzekering

Inboedelverzekering verplicht

Het is in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Je bepaalt zelf of je jouw spullen wilt verzekeren. Veel Nederlanders zien het echter wel als een belangrijke verzekering.

Een van de belangrijkste redenen dat zoveel mensen een inboedelverzekering afsluiten, is dat de totale waarde van je spullen al gauw in de duizenden euro’s kan oplopen. Mocht er toch wat gebeuren, dan ben je verzekerd voor de spullen die schade oplopen of die je verliest door een brand- of waterschade. De financiële gevolgen kunnen daardoor gedekt worden. Let hierbij wel op verzekeraars alleen de dagwaarde of vervangingswaarde vergoeden en niet de aankoopwaarde van de spullen.

Inboedelverzekering verplicht

Wanneer een inboedelverzekering afsluiten?

Heb je net een nieuw huis gehuurd of gekocht? Dan is dit hét moment om je inboedelverzekering op orde te brengen. Als je onlangs verhuisd bent, dan raden we aan om kritisch te kijken naar je inboedelverzekering. Het sturen van je adreswijziging naar je inboedelverzekeraar is voldoende. Dit is natuurlijk ook een mooi moment om een inboedelverzekering te vergelijken, je dekking te controleren en over te stappen.

Voor het eerst een inboedelverzekering afsluiten

Ben je niet verhuisd, maar had je nog geen inboedelverzekering? Dan loont het ook om te kijken of je niet alsnog zo’n verzekering kunt afsluiten. Als er brand uitbreekt in je woning of er worden bij diefstal spullen meegenomen, dan moet dit allemaal vervangen worden. Dat kan aardig in de papieren oplopen. Een verzekering voor je inboedel biedt dan uitkomst.

tip

Stap over en bespaar

Tot slot is het ook goed mogelijk dat de inboedelverzekering die je ooit afsloot niet meer bij je woonsituatie past. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je inboedel in waarde is gestegen of gedaald. Het loont dan om een vergelijking te maken, zodat je weet of je nu niet te veel betaalt.


Inboedelverzekering dekking

Met een inboedelverzekering verzeker je dus de losse spullen in je huis (alles wat je oppakt, en meeneemt met een verhuizing). Meubels, gordijnen, elektronica en sieraden vallen hier ook onder. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade binnenshuis, maar ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap en andere spullen buitenshuis. Bij een inboedelverzekering heb je de keuze uit twee soorten dekkingen een basisdekking en een allriskdekking. Hieronder zie je wat er per dekking wel of juist niet wordt vergoed:

Basisdekking

 • pluspunt
  Diefstal van je inboedel
 • pluspunt
  Brand en andere schade aan je inboedel
 • minpunt
  Schade door eigen schuld of ongelukje
 • minpunt
  Brand en stormschade aan je huis
 • minpunt
  Schade aan je huis door inbraak

Allriskdekking

 • pluspunt
  Diefstal van je inboedel
 • pluspunt
  Brand en andere schade aan je inboedel
 • pluspunt
  Schade door eigen schuld of ongelukje
 • minpunt
  Brand en stormschade aan je huis
 • minpunt
  Schade aan je huis door inbraak

Allriskdekking

Met de allriskdekking ben je naast schade door inbraak, brand, neerslag, storm en lekkage ook verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je iets laat vallen of omver stoot. De allriskdekking is de uitgebreide versie van een basisdekking.

Aansprakelijkheidsverzekering

Stel: je stoot per ongeluk een dure vaas omver bij de buren thuis, dan is het wel zo fijn als je hiervoor verzekerd bent. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je aan anderen veroorzaakt.

Glasverzekering

Met een glasverzekering ben je verzekerd voor schade aan het glas van je woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je ramen, het glas in deuren of glazen douchecabines. Goed om te weten: glas is bij sommige verzekeraars standaard meeverzekerd in de inboedelverzekering (als je een huurhuis hebt) of opstalverzekering (als je een koophuis hebt).

Buitenhuisdekking

Het woord zegt het eigenlijk al; met een buitenhuisdekking verzeker je je spullen buitenshuis. Met deze dekking zijn je waardevolle spullen verzekerd voor schade, verlies en diefstal. Super handig voor wanneer je veel onderweg bent met dure spullen.

Eigen risico

Net als bij vele andere verzekeringen hanteren de meeste verzekeraars ook bij een inboedelverzekering een eigen risico. Het eigen risico is het bedrag wat je zelf moet betalen en is vaak verplicht. Door een eigen risico te hanteren, verwachten verzekeraars dat je daardoor zuinig omgaat met je spullen en niet onnodig claimt.

Goed om te weten

Maak je een vergelijking en vind je een goede deal met een standaard eigen risico van €0,-? Let dan goed op: zelfs als je ervoor kiest om geen eigen risico te nemen, moet je in sommige gevallen zelf een bedrag neertellen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij stormschade en diefstal of inbraak als je in een grote stad woont.

Hoog of laag eigen risico?

Hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie. Aan jou de keuze of je voor een hoog of laag eigen risico gaat. Als je het lastig vindt om een keuze te maken, stel jezelf dan de volgende vraag: wil je graag financiële zekerheid of is een lage premie voor jou belangrijker?

Wat wordt niet gedekt?

De volgende zaken worden niet gedekt door je inboelverzekering:

 • schade die je zelf veroorzaakt (wordt wel vergoed met een Allrisk dekking);
 • schade die je met opzet veroorzaakt;
 • schade die is ontstaan door achterstallig onderhoud;
 • terrorisme;
 • natuurgeweld, zoals een overstroming of aardbeving;
 • schade door regen bij openstaande deuren en/of ramen;
 • schade door constructie- of bouwfouten.

Huurdersbelang inboedelverzekering

Wanneer je in een huurwoning woont, kun je ook zelf verbeteringen doorvoeren aan je woning. Bijvoorbeeld het leggen van een nieuwe vloer, het installeren van een nieuwe keuken of het opknappen van je badkamer. Al deze verbeteringen aan je huurwoning vallen onder het huurdersbelang. Hieronder vallen ook verbeteringen aan de woning die de vorige bewoner heeft aangebracht en die je tegen betaling hebt overgenomen. Je kunt deze verbeteringen via je inboedelverzekering meeverzekeren. Bij de meeste inboedelverzekeringen valt het huurdersbelang onder de standaard dekking en is dit tot een maximaal bedrag meeverzekerd.


Kosten inboedelverzekering

De hoogte van je premie is afhankelijk van een aantal factoren:

 • de waarde van je inboedel;
 • de dekking van de polis;
 • het eigen risico;
 • de inbraakbeveiliging;
 • de premietermijn;
 • en de woonregio.

Hieronder vind je een indicatie van de maandelijkse premiehoogte per type woning.

Indicatie maandelijkse premiehoogte

Gemiddelde premie Lage premie Hoge premie
Appartement €9,00 €5,00 €15,50
Tussenwoning €9,00 €4,00 €15,00
2-onder-1 kap €9,00 €4,50 €16,50
Hoekwoning €9,50 €5,00 €16,50
Vrijstaande woning €10,50 €6,50 €19,50

*Bovenstaande premies zijn slechts een indicatie en gelden voor een goedkope regio. Als je in een buurt woont waar bijvoorbeeld veel inbraken plaatsvinden, kan het zijn dat je premie hoger uitvalt. Voor een premie op maat kun je het beste een vergelijking maken. Bron: Nibud berekeningen 

Goedkope inboedelverzekering

Wil je graag een goedkope inboedelverzekering? Vergelijk dan goed alle opties. Als je ook een opstalverzekering nodig hebt, dan is het vaak voordeliger om een woonverzekering af te sluiten. Ook kun je overwegen om je eigen risico te verhogen, zodat je minder premie hoeft te betalen. Daarnaast ontvang je soms korting op je premie als je huis voldoet aan het Polite Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of de Borg-norm. Deze korting kan oplopen tot wel 15%.

Inboedelverzekering

Beste inboedelverzekering

Voor het kiezen van de beste inboedelverzekering geven wij een aantal tips:

 1. Het verhogen van je eigen risico kan je maandelijkse premie aanzienlijk verlagen.
 2. Sommige verzekeraars geven korting als het huis extra beveiligd is. Je krijgt korting als je bijvoorbeeld een politiekeurmerk (PKVW) aanvraagt of als je het alarmsysteem keurmerk hebt.
 3. Kies de juiste dekking. Bedenk van te voren of je de allrisk dekking wel echt nodig hebt.
 4. Breng goed je kostbaarheden in kaart. Zo weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent.
 5. Ben je nog student? Kies dan voor een studentenverzekering.
  Kan je de premie ook in één keer afdragen, dan loont het om het jaarlijks af te lossen. Je ontvangt dan een korting.
 6. Vergelijk ieder jaar weer je inboedelverzekering. Mogelijk sluit je verzekering niet meer aan of kan je besparen op je premie.
 7. Je kan extra korting ontvangen als je bij één verzekeraar meerdere verzekeringen hebt lopen. De korting loopt dan op tot 3 procent. Ook de combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering (deze combinatie wordt ook wel woonverzekering genoemd) is extra voordelig.

Inboedelverzekering vergelijken

“We hebben hard gewerkt aan het bouwen van onze eigen woonvergelijker, zodat jij gemakkelijk en snel je inboedelverzekering kunt vergelijken. Het is nu mogelijk om ook inboedelverzekeringen op Overstappen te vergelijken naast de huidige categorieën die je van ons gewend bent.”

JerryExpert Woonverzekeringen

Inboedelverzekering

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.