Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekeringnieuws

« Naar Nieuws

Nieuwe behandeling borstkanker in basispakket

29-12-2016

Per 1 januari 2017 valt een nieuwe behandeling bij erfelijke borstkanker in het basispakket. Dat maakte minister Edith Schippers vandaag bekend. Het gaat om een voorwaardelijke toelating die zes jaar geldig is. De behandeling is nog experimenteel en wordt ingezet bij patiënten met BRCA-like, stadium III. Dit is een ernstige vorm van borstkanker. Vrouwen krijgen hierbij een hoge dosis chemotherapie en stamceltransplantatie.

BRCA-like is een uiterst agressieve vorm van borstkanker en komt vooral voor bij relatief jonge vrouwen. Jaarlijks krijgen 90 tot 120 vrouwen jonger dan 60 de diagnose.De nieuwe behandeling bevindt zich nog in de experimentele fase. Daarom is de toelating tot het basispakket voorwaardelijk. Vrouwen tussen de 18 en 65 jaar komen in aanmerking voor vergoeding.

Voorwaardelijke toelating

Voorwaardelijke toelating tot het basispakket gebeurt sinds 2012. De behandelingen en medicijnen die hiervoor in aanmerking komen, zijn veelbelovend. De effectiviteit moet echter nog onderzocht worden. Door de voorwaardelijke toelating krijgen patiënten toegang tot mogelijk effectieve zorg. Ook zorgt het, door een toename van het aantal deelnemers, voor snellere resultaten uit het lopende onderzoek.

Sinds 2012 is de voorwaardelijke toelating voor vijftien behandelingen en medicijnen toegepast. In 2017 zijn er nog twaalf beschikbaar.