Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

« Naar Nieuws

Vijf dingen om op te letten bij geld lenen

31-10-2017

U bent van plan een grote aankoop doen, zoals een auto. Of u heeft geld nodig voor een verbouwing. Dan kan geld lenen een uitkomst zijn. Voor u een lening afsluit, is het handig om te vergelijken welke kredietvorm het best bij uw situatie past.

Waar heeft u de lening voor nodig?

Om te bepalen welke lening het best bij u past, is het belangrijk om te weten waar het krediet voor nodig is.

Huurkoop

Wil u een auto kopen? Dan kan huurkoop een optie zijn. U doet dan een aanbetaling en lost de rest van het aankoopbedrag in termijnen af. Een voordeel is dat u niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen. En de rente ligt vaak de hele periode vast. De nadelen? Pas als u het hele bedrag heeft afgelost, wordt u eigenaar van de auto. Omdat de auto het onderpand vormt van de lening, kan die wel teruggevorderd worden wanneer u in gebreke blijft bij de aflossing en nog niet meer dan 75 procent van het aankoopbedrag heeft afgelost.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn twee van de meest voorkomende leningen. Een persoonlijke lening is een vast bedrag dat u in een vastgestelde periode moet terugbetalen tegen een rente die ook vast staat. Bij een doorlopend krediet staat het maximale bedrag wel vast maar de looptijd niet.

Voor- en nadelen persoonlijke lening:

 • Voordeel: de maandbedragen staan vast
 • Voordeel: de looptijd staat vast
 • Nadeel: Geld bijlenen gaat niet binnen dezelfde lening
 • Rente is vaak hoger dan bij doorlopend krediet. Bij vervroegd aflossen wordt een boete gerekend

Voor- en nadelen doorlopend krediet:

 • Voordeel: de lening is flexibel
 • Voordeel: de rente is lager als snel wordt afgelost
 • Nadeel: de rente is variabel
 • Discipline vereist om de lening helemaal af te lossen

Vergelijk de aanbieders

Er zijn veel verschillende kredietverstrekkers die leningen aanbieden. Gelukkig kunt u online op veel websites een vergelijking maken tussen de soorten leningen, de aanbieders en de voorwaarden.

Check de betrouwbaarheid van de kredietverstrekker

In Nederland mogen banken en kredietinstellingen alleen leningen verstrekken als ze een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank. Is een bedrijf geen bank of kredietverstrekker, zoals bijvoorbeeld bij Wehkamp? Dan is er een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Controleer voor u een lening afsluit of de aanbieder een vergunning heeft. Hiermee bent u beschermd tegen louche kredietverstrekkers die hoge kosten rekenen of proberen te frauderen.

Vraag meerdere offertes op

Als u een selectie heeft gemaakt van een aantal kredietverstrekkers, vraag dan bij allemaal een offerte op voor het type lening dat u van plan bent af te sluiten. Zo kunt u vergelijken waar u het gunstigst uit bent.

Lees de voorwaarden

U heeft een bank of kredietinstelling gekozen en het contract ligt klaar. Voor u uw handtekening zet, is het verstandig de kleine lettertjes nog eens door te lezen. Kloppen de afspraken die u heeft gemaakt met de kredietverstrekker? Hiermee voorkomt u dat u onnodig teveel betaalt voor de lening. In de voorwaarden moet u de volgende dingen terug kunnen vinden:

 • Het bedrag: klopt het bedrag, staat het bedrag vermeld in de juiste valuta?
 • De looptijd: is er een vaste looptijd of doorlopend krediet, dus is de looptijd flexibel?
 • De rente: wat is de hoogte? Is het een vaste of variabele rente? Wordt de rente per dag, maand of jaar berekend?
 • De aflossingsvoorwaarden: hoe hoog is het de termijnbedrag? Wanneer wordt het bedrag afgelost? Hoe moet het bedrag betaald worden?
 • Boeteclausules: wat gebeurt er bij te laat aflossen?