Inboedelverzekering schade claimen | Overstappen.nl

Inboedelverzekering schade claimen

Onvoorziene schade aan je inboedel is erg vervelend. Gelukkig kun je met een inboedelverzekering je schade repareren of een vergoeding ontvangen. Dit wordt ook wel schade claimen genoemd. Op deze pagina vind je informatie over hoe je je schade kunt claimen, wat je hiervoor nodig hebt en hoe de vergoeding wordt bepaald.
 

Claim indienen met een inboedelverzekering

Als je schade hebt aan je inboedel is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk meldt bij je verzekeraar. Wil je graag je schade claimen? Check dan altijd eerst wat de oorzaak is van de schade en onder welke dekking dit valt. Heb je namelijk (ook) schade aan je huis of objecten die niet verplaatsbaar zijn in je woning? Dan valt dit in het algemeen onder een opstalverzekering. Zijn jouw verplaatsbare bezittingen beschadigd? Dan valt dit onder de inboedelverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld meubels, elektronica, kleding, sieraden of gordijnen.

Hoe meld ik schade bij een inboedelverzekering?

Als je graag je schade wilt claimen bij je verzekeraar, dient er een schadeformulier te worden ingevuld die je bij je verzekeraar kunt opvragen. Aan de hand van de schade en de oorzaak zal de verzekeraar beoordelen of je recht hebt op een vergoeding. Het is ook mogelijk dat de verzekeraar een schade-expert langs laat komen om de schade beter te kunnen beoordelen.
 
Om de schade zo nauwkeurig mogelijk te beoordelen zal de verzekeraar ook bewijsstukken opvragen zoals foto’s, aankoopgegevens, bankafschriften, garantiebewijzen of een aangifte en vragen ze gegevens op over het product wat kapot is, zoals het merk en type. Zorg daarom dat je deze bewijsstukken meestuurt met het schadeformulier.

Vergoeding inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering is je inboedel verzekerd tegen schade. Dit betekent echter niet dat je met de vergoeding die je ontvangt van de verzekeraar al je beschadigde spullen nieuw kunt kopen. Inboedelverzekeraars vergoeden in de meeste gevallen de nieuwwaarde van een product, tenzij op dat moment door afschrijvingen de dagwaarde lager is dan 40%. In dat geval ontvang je een vergoeding gebaseerd op de dagwaarde.

Schade herstellen

Inboedelverzekeraars werken vaak samen met een aantal herstelbedrijven. Als je de schade via je verzekeraar door hen laat herstellen, kan de verzekeraar vaak een deel van het eigen risico kwijtschelden. Het advies is wel om altijd eerst contact op te nemen met je verzekeraar voordat je besluit de schade te laten herstellen. Zij kunnen het beste voor jou beoordelen of je in aanmerking komt voor een schadeherstel.

Schade door eigen schuld of een ongelukje?

Met een Allrisk inboedelverzekering is je inboedel extra gedekt tegen schades die veroorzaakt zijn door eigen schuld of een ongelukje. Heb je alleen een basis inboedelverzekering? Dan zijn deze schades niet gedekt en kun je geen schadeclaim indienen.

Aanvullende inboedelverzekering

Een Allrisk inboedelverzekering is een van de aanvullende dekkingen die je kunt kiezen bij je inboedelverzekering. Je kunt je inboedelverzekering ook uitbreiden met een aansprakelijkheids-, glas- of buitenhuisdekking.

Schade veroorzaakt door derden

Een ongeluk zit in een klein hoekje wat niet alleen geldt voor jou, maar ook voor je bezoek. Het kan namelijk voorkomen dat iemand per ongeluk iets beschadigt in je huis. Als dit gebeurt, kun je twee dingen doen om je schade te claimen. Allereerst heb je de mogelijkheid om de kosten te laten dekken door de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker. Hierbij ontvang je de dagwaarde van het beschadigde product. Je kunt er ook voor kiezen om de schade te claimen bij je eigen inboedelverzekering. Dit is meestal voordeliger omdat deze de nieuwwaarde van het beschadigde product vergoedt in plaats van de dagwaarde.

Kosten voor preventief handelen

Heb je bijvoorbeeld te maken met een keukenbrand en heb je gebruikgemaakt van een blusdeken/brandblusser om het vuur te doven? Dan kun je de kosten voor het vervangen van de blusdeken en het bijvullen van de brandblusser vaak declareren bij je inboedelverzekeraar.

Inboedelverzekering vergelijken

Op zoek naar een voordelige inboedelverzekering? Check via onze vergelijker de beste deal voor jouw wensen en behoeften.