Polisnummer: wat is het en waar kan ik het vinden? | Overstappen.nl

Polisnummer: wat is het en waar kan ik het vinden?

Wil je een verzekeringsclaim indienen of neem je om een andere reden contact op met je autoverzekeraar? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een polisnummer nodig. Maar wat is je polisnummer ook alweer en waar kun je het vinden? Je leest het hier!

Wat is het polisnummer?

Het polisnummer is een uniek identificatienummer dat wordt gebruikt voor alle soorten verzekeringen, inclusief autoverzekeringen. Dit nummer maakt het mogelijk voor je verzekeraar om jouw specifieke polis te identificeren in hun systeem. Zo hebben ze al je gegevens bij de hand en kunnen ze bijvoorbeeld je claim verwerken, je gegevens wijzigen of je vraag beantwoorden.

Hoe ziet je polisnummer eruit? Dat verschilt. Iedere verzekeraar heeft een eigen polisnummer, vaak met zo’n 6 tot 12 cijfers.

Waarom is het polisnummer belangrijk?

Je polisnummer is onmisbaar voor het uitvoeren van verschillende verzekeringszaken. Denk bijvoorbeeld aan het:

Ook heb je bij sommige verzekeraars je polisnummer nodig om te kunnen inloggen in een online omgeving of app. En door je zaken zelf online te regelen, bespaar je vaak veel tijd.

Waar vind je je polisnummer?

Je vindt je polisnummer op het polisblad van je autoverzekering. Meestal staat het bovenaan, samen met de andere belangrijke gegevens van je auto en autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan je naam, het type verzekering dat je hebt afgesloten, de dekkingsperiode en het merk van de verzekerde auto.

Polisblad niet bij de hand? Ook op de meeste correspondentie met je verzekeraar is je polisnummer te vinden.

Wat is het verschil tussen je polisnummer, klantnummer en groene kaartnummer?

Terwijl het polisnummer het meest wordt gebruikt, heb je bij je verzekeraar nog meer nummers. Wat is het verschil tussen je polisnummer, je klantnummer en je groene kaartnummer en waar gebruik je de verschillende nummers voor?

  • Polisnummer: je polisnummer wordt gebruikt bij alle zaken die direct gerelateerd zijn aan je specifieke verzekering. Je hebt je polisnummer nodig bij bijvoorbeeld het melden van schades, het wijzigen van dekking en het opvragen van informatie over de polis.
  • Klantnummer: je klantnummer is niet gelinkt aan je specifieke verzekering, maar aan jou als persoon. Heb je bijvoorbeeld drie verzekeringen bij dezelfde verzekeraar? Dan heb je één klantnummer en drie polisnummers. Net als je polisnummer, wordt ook je klantnummer door de medewerkers van je verzekeraar gebruikt om jouw gegevens op te zoeken in hun systeem.
  • Groene kaartnummer: je groene kaartnummer staat op je groene kaart en heb je nodig bij internationale reizen. Je gebruikt dit nummer bijvoorbeeld bij grenscontroles of verkeersincidenten, om aan te tonen dat je voertuig verzekerd is. Heb je geen papieren groene kaart? Vraag deze dan op bij je verzekeraar. Veel verzekeraars bieden een online versie aan op hun website.

Je polisnummer en klantnummer staan meestal op je polisblad en je groene kaartnummer op je groene kaart bij punt 4 ‘Landcode/Code verzekeraar/nummer’.

Bespaar op je autoverzekering

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 10-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!