Top 5 tips voor Goedkoop autorijden | Bespaar via Overstappen.nl

Goedkoop autorijden

Goedkoop autorijden doe je met Overstappen. Vergelijk autoverzekeringen en bespaar €265 per jaar.
Goedkoop autorijden? Vergelijk autoverzekeringen

Door alle kosten die bij de aanschaf en het rijden van een auto komen kijken wordt goedkoop autorijden helaas steeds lastiger. Zo ben je verplicht wegenbelasting te betalen, wordt er accijns geheven op diesel en benzine en moet je BTW- en BPM-tarieven betalen als je een auto aanschaft. Tegenwoordig is het ook niet meer zo dat je automatisch voordeliger uit bent als je een oude auto koopt waarbij je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Denk maar eens aan het onderhoud dat je hieraan kwijt bent. Wil jij goedkoop autorijden? Wij helpen je op weg met een aantal tips en uitleg voor goedkoper autorijden zodat jij zowel particulier als zzp’er kosten kunt besparen op je auto.

Goedkoop autorijden – Bezuinig op de wegenbelasting

Voor iedereen die in Nederland in een voertuig rijdt is de wegenbelasting verplicht. Wil je dus goedkoop autorijden, onderzoek dan hoeveel je hieraan kwijt bent. De hoeveelheid kosten die je moet betalen aan wegenbelasting hangt af van een aantal factoren:

 • Het soort voertuig dat je rijdt;
 • In welke provincie je rijdt;
 • Hoeveelheid brandstof die je verbruikt;
 • Gewicht auto.

Op de website van Belastingdienst Nederland kun je bovenstaande gegevens van jouw auto invullen. Heb je een bepaalde auto op het oog, dan zie je onder welk tarief van de wegenbelasting deze wagen gaat vallen.

Rijd je in een oudere auto – van bijvoorbeeld 20 jaar oud – dan hoef je geen wegenbelasting meer te betalen. Houd er rekening mee dat dit niet meteen goedkoper is, want het onderhoud vergt bijvoorbeeld meer kosten.

Rijd een kleine, zuinige en lichte auto

Een kleine, zuinige en lichte auto staat garant voor goedkoop autorijden. Bij de wegenbelasting wordt bijvoorbeeld gekeken naar het gewicht van je auto. Een kleinere auto met minder gewicht verbruikt minder brandstof en rijdt dus goedkoper.

Welke auto’s zijn onderhoudsvriendelijk?

Met een onderhoudsvriendelijke auto kun je goedkoop autorijden, want deze vergen weinig onderhoudskosten. Volgens kenners zijn wagens uit Japan en Korea het meeste onderhoudsvriendelijk. Denk aan de merken:

 • Kia
 • Mitsubishi
 • Lexus
 • Suzuki
 • Toyota

Goedkoop autorijden – Let op brandstofprijzen

Wil je goedkoper autorijden, houd dan de brandstofprijzen in de gaten. Vergelijk bijvoorbeeld de benzineprijzen van tankstations bij jou in de buurt met een app. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele prijzen. Let er ook op dat je niet aan de snelweg tankt maar in je woonplaats, want tanken aan de snelweg is altijd duurder. Heb je de mogelijkheid om een tankpas aan te schaffen? Doe dit dan zeker, met een tankpas betaal je namelijk een lagere prijs per liter en kun je dus goedkoop autorijden. Mocht je dichtbij de grens bij Duitsland of België wonen, dan kun je helemaal goedkoop autorijden. De literprijzen liggen hier veel lager dan in Nederland.

Goedkoop autorijden

Ook tijdens het autorijden kun je besparen

Heb je de kosten voor brandstof en wegenbelasting uitgezocht? Let dan ook op de volgende punten die handig zijn tijdens het autorijden.

Is de bandenspanning correct ingesteld?

Wanneer de bandenspanning van je auto niet correct is ingesteld, verbruik je veel brandstof. Controleer deze daarom maandelijks. Bovendien ben je met een juist ingestelde bandenspanning verzekerd van een langere levensduur van je auto en heb je een kortere remweg.

Haal zware spullen uit je auto

Als je veel zware spullen in je auto hebt liggen, dan wordt je auto automatisch zwaarder. En een zwaardere auto verbruikt meer brandstof. Heb je de zware spullen niet nodig, haal ze er dan uit. Ook een volle tank geeft meer gewicht aan je auto. Rijd je tank daarom zoveel mogelijk leeg als je goedkoop wilt autorijden.

Goedkoop autorijden ZZP

Zzp’ers proberen hun kosten meestal zo laag mogelijk te houden. Maar wat is handig als je echt een auto nodig hebt om bijvoorbeeld naar je klanten te kunnen rijden: leasen of toch privé blijven rijden? Let bij de beslissing hiervan op de volgende factoren:

 • Hoe vaak ga je de auto gebruiken?
 • Hoeveel kilometer verwacht je met de wagen te gaan rijden?
 • Hoeveel risico wil je lopen?

Als je dit helder voor jezelf hebt, kun je kijken of je liever privé blijft rijden of juist voor zakelijk rijden kiest. Houd er rekening mee dat als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoelen rijdt, je dan alle kosten zakelijk mag aftrekken. Dit kan dus voordeliger uitpakken voor jou als zzp’er.

Goedkoop autorijden? Maak gebruik van de autoverzekeringvergelijker

Een WA verzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Wil je goedkoop autorijden, kijk dan ook naar de voorwaarden. Elke autoverzekeraar heeft namelijk weer andere voorwaarden qua wat er gedekt wordt bij schade. Maak daarom gebruik van de autoverzekeringvergelijker van Overstappen.nl. Je vult eenvoudig je gegevens in en wij geven je een passend advies over welke autoverzekering jij het beste kunt afsluiten en waarmee je goedkoop kunt autorijden.