Elektrische fiets verzekeren

Elektrische fietsen of e-bikes, worden steeds populairder in Nederland. Het is een snelle manier om je te verplaatsen en tegelijkertijd milieuvriendelijk te zijn. Op deze pagina leggen we uit wat een elektrische fietsverzekering is en hoe je de goedkoopste optie vindt om een e-bike te verzekeren. Ook bespreken we de voor- en nadelen van een e-bike verzekering en geven we antwoord op de meest veelgestelde vragen over het verzekeren van elektrische fietsen.

Snel navigeren naar

E-bike verzekering

Uit recent onderzoek van Multiscope is uit hun E-bike Monitor gebleken dat 6 op de 10 elektrische stadsfietsen worden verzekerd, heb jij nog geen verzekering voor je elektrische fiets afgesloten of denk je erover na om een e-bike verzekering af te sluiten stel jezelf dan de volgende drie vragen:
 
1. Welke soort(en) elektrische fiets(en) heb je?
 
Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen: de standaard elektrische fiets en de speed pedelec.

Standaard elektrische fiets: De maximale snelheid voor deze fietsen is 25 kilometer per uur. Bij deze fietsen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de elektrische fiets en de e-bike. Bij de elektrische fiets heb je alleen trapondersteuning, je moet zelf dus altijd meetrappen. Op een e-bike ben je daarentegen niet verplicht mee te trappen, en dat is wel zo ontspannen. Toch wordt het wel beschouwd als een fiets, aangezien je de e-bike ook kunt gebruiken met de motor uit.

Gezinnen opgelet, hier vallen bijvoorbeeld ook de elektrische bakfietsen onder van de merken Lovens Explorer en Urban Arrow.
Verken je graag ruige terreinen, maar zijn sommige hellingen voor jou iets te steil. Dan is een elektrische mountainbike wat voor jou. Ook voor deze fiets hebben wij in de vergelijker een fietsverzekering.

Speed pedelec: De maximale snelheid voor een speed-pedelec is 45 kilometer per uur, hierdoor vallen deze fietsen in de categorie ‘bromfiets’ en ben je verplicht een wa-verzekering af te sluiten.
 
2. Kan je eventuele schade zelf betalen?
 
Kan je zelf de schade betalen bij beschadiging van de elektrische fiets? Of in het geval van diefstal zelf voor de kosten van een nieuwe fiets of accu opdraaien? Als je voor dit soort onverwachte kosten geen buffer hebt, kan het verstandig zijn een fietsverzekering af te sluiten die dit dekt.
 
3. Waar staat je fiets?
 
Als je je fiets voornamelijk in een afgesloten en/of bewaakte ruimte staat, is de kans dat de fiets of een onderdeel ervan wordt gestolen een stuk kleiner dan wanneer je hem altijd op de stoep of in een onbewaakte stalling parkeert. Woon je in een grote stad en parkeer je fietst altijd op straat of de stoep, dan is het verstandig om een fietsverzekering af te sluiten.

tip

Goed om te weten:

Als je een eigen schuur, berging of garage hebt waar je je fiets kan stallen, dan is het misschien voordeliger om een inboedelverzekering af te sluiten.

Dekking elektrische fietsverzekering

Elke elektrische fietsverzekering heeft zijn eigen polisvoorwaarden, het verschilt dus per verzekeraar wat er wél en niet wordt gedekt. Daarom raden wij je aan om eerst in kaart te brengen wat je belangrijk vindt bij het afsluiten van een elektrische fietsverzekering. In de vergelijker bieden wij fietsverzekeringen aan met vaste dekkingen. Hieronder een overzicht van de dekkingen die wel in de verzekering vallen en welke niet.

Dit wordt wel gedekt

Diefstal van je fiets of onderdelen ervan* (standaard meeverzekerd);
Bij pech onderweg, ook tot 30 km over de grens van Nederland (pechhulp);
Een ongevallendekking, bij blijvende invaliditeit na een ongeval een eenmalige hoge uitkering;
Schade na ongeluk, zoals van de weg raken, omvallen of in het water terechtkomen;
Schade door iets of iemand anders, als het niet jouw schuld was;
Schade aan je accu.

Dit wordt niet gedekt

Jouw losse accessoires, zoals een gps- of navigatieapparatuur;
Krasschade aan jouw fiets;
Beschadigde banden, snelbinders en kabels;
Schade aan de bagage wat je mee had tijdens het ongeluk.

*Alleen als jouw fiets op slot stond met een ART-goedgekeurd slot met 2 sterren. Erachter komen of jouw slot hieronder valt? Bezoek daarvoor de website van Stichting ART.

tip

Let op: de dekkingen verschillen per verzekeraar

Kijk in onze fietsvergelijker goed naar de verschillende premies per verzekeraar. Bedenk daarom van tevoren waar jij jouw elektrische fiets of e-bike voor verzekerd wil hebben en geef dat in het linkermenu aan. In de resultaten krijg je alleen fietsverzekeringen te zien die met scherpe premies die dekkingen aanbieden.

   

Hierom sluit je een e-bikeverzekering af

 • voordeel

  Volledige aankoopbedrag vergoed

 • voordeel

  Geen eigen risico bij diefstal

 • voordeel

  Verzekerde accu bij nieuwe e-bike

Vergelijk fietsverzekering
vergelijken fietsverzekeringen elektrisch

Vergelijk alle fietsverzekeraars

Wij bieden je een ruime keuze aan fietsverzekeraars aan in onze fietsvergelijker. Het enige wat jij hoeft aan te geven is wat voor elektrische jij hebt en waar je voor gedekt wil zijn. In de resultaten kom je namen tegen zoals Allianz Global Assistance, Unigarant en Kingpolis. Kies een looptijd uit, neem je polisblad door en afsluiten maar.

Trap jij nog op eigen kracht op een niet-gemotoriseerde fiets dan kun je gelukkig ook bij ons terecht voor een fietsverzekering. Neem een kijkje op:

vergelijken fietsverzekeringen elektrisch

Schade

Fiets beschadigd? Dan repareert jouw plaatselijke fietsenwinkel jouw fiets, vervolgens zal je fietsverzekeraar de kosten van de reparatie vergoeden. Als de kosten van de reparatie te hoog zijn of als jouw fiets niet meer gerepareerd kan worden krijg je een nieuwe fiets. Bij reparatie van schades geldt wel een eigen risico van € 25,-.

Pechhulp

De pechhulp service is voor e-bikers een must. Je bent hiermee verzekerd voor pech onderweg. Er is één voorwaarde: het mag niet je eigen schuld zijn, doordat je bijvoorbeeld met een halflege accu van huis vertrekt. De meeste verzekeringen bieden alleen pechhulp in Nederland. Fiets jij graag door heel Europa? In onze vergelijker staat aangegeven welke fietsverzekeraars pechhulp binnen heel Europa aanbieden.

Ongevallendekking

Wij hopen het natuurlijk niet. Bij blijvende invaliditeit na een fietsongeval geeft deze fietsverzekering met een ongevallendekking je recht op een eenmalige uitkering. Kom je te overlijden als gevolg van een fietsongeval dan hebben je nabestaanden recht op een eenmalige uitkering van de verzekeraar. Verzekeraars vergoeden het volgende: bij blijvende invaliditeit maximaal €10.000,- vergoeding. Bij overlijden €5.000,- vergoeding.

Accu

Ben je in het bezit van een nieuwe e-bike, vergeet dan niet dat het duurste onderdeel de accu is. De prijzen van een nieuwe accu liggen tussen € 300,- en € 1200,-. Wil verzekerd zijn voor een beschadigde of een gestolen accu, dan kan je daar gericht naar op zoek gaan in onze fietsvergelijker. Belangrijk: kijk in het polisblad goed na op wat voor manier je hiervoor gedekt bent. Zo heb je bij sommige verzekeraars dat die bij diefstal van een accu de aanschafwaarde van de een nieuwe accu van dezelfde soort en kwaliteit vergoeden, maar met aftrek van een afschrijving. Er wordt vaak gerekend vanaf de ingangsdatum van je fietsverzekering en begint bij 1,5% per maand en heeft een maximum van 75% van de aanschafwaarde.

Kan ik mijn tweedehands fiets ook verzekeren?

Ja, je kan je tweedehandsfiets verzekeren. Hier zitten wel een voorwaarde aan:
Je hebt een aankoopbon nodig waar de waarde van de fiets op staat. Heb je geen aankoopbon? Dan kan je naar een fietsenwinkel om de waarde van je tweewieler te laten bepalen.

Ben ik ook in het buitenland verzekerd?

Ja, met de meeste fietsverzekeringen ben je over de hele wereld verzekerd.
Let op: Pechhulp is meestal alleen geldig in Nederland.

Mijn elektrische fiets is gestolen, wat moet ik nu doen?

Wat vervelend dat je elektrische fiets is gestolen. Als eerste moet je aangifte doen bij de politie. Daarna neem je contact op met je fietsverzekeraar, dit kan je bij veel verzekeraars online doen. Je moet dan waarschijnlijk de aangifte, aankoopnota en beide originele sleutels opsturen. De meeste verzekeraars vergoeden tot drie jaar na het aanvragen de aankoopprijs, daarna zullen ze gebruik maken van een afschrijvingsregeling.

Hoe kun je diefstal van je elektrische fiets voorkomen?

Helaas is het niet altijd mogelijk om diefstal van je fiets te voorkomen. Om je fiets zo goed mogelijk te beveiligen zijn hier enkele tips:

 1. Zet je elektrische fiets vast met twee sloten. Een ART-goedgekeurd slot met twee sterren en een hangslot. Je zet je fiets vervolgens op slot met het hangslot door frame en voorwiel.
 2. Zet je fiets altijd vast aan het fietsenrek, fietsnietje of lantaarnpaal, zodat deze niet makkelijk kan worden meegenomen.
 3. Zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling. Zet je fiets wel altijd op slot, het liefst met twee sloten.
 4. Het is verstandig om je fiets op verlichte plekken te laten staan, zodat die ook ‘s nachts blijft opvallen.
 5. Breng een diefstalpreventiechip aan of een GPS-tracker. 6. Dit schrikt dieven af.
 6. Heb je een fietstas, bewaar er dan geen waardevolle spullen in, dat maakt je fiets in het geheel aantrekkelijker voor een fietsendief.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.