Doorlopend Krediet 2024 | Bekijk de mogelijkheden en alternatieven
Geld lenen kost geld

Doorlopend krediet

Let op: kredietverstrekkers zijn gestopt met het aanbieden van een doorlopend krediet. Start hier je vergelijking en vind binnen 5 minuten de persoonlijke lening die bij jou past.
Vergelijk leningen

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3181 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  19 uur geleden
  soepel aanvraagproces

  Aanvraagproces verliep helder en soepel. Een verzekering bewijst zich uiteraard pas op het moment dat je 'm nodig hebt.

  J J
  Star on Star on Star on Star on Star on
  20 uur geleden
  Snelle en betrouwbare omzetting naar…

  Snelle en betrouwbare omzetting naar nieuwe energie leverancier. Goede vergelijking met aanbieders van energie.

  heer Arndts
  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 dagen geleden
  Vlekkeloos

  Vlekkeloos

  Pierre Weijers
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3181 reviews

  Snel navigeren naar

  Wat is een doorlopend krediet?

  Een doorlopend krediet is een financieel product waarbij je een bepaald bedrag leent van een kredietverstrekker, dat je vervolgens flexibel kunt gebruiken. Dit houdt in dat je op elk moment geld kunt opnemen, tot aan een bepaald maximumbedrag (dit wordt ook een kredietlimiet genoemd). Wat dat limiet wordt, spreek je af met je kredietverstrekker. De vanaf-bedragen van de kredietlimiet kunnen per kredietverstrekker verschillen. Soms wordt er een kredietlimiet vanaf € 1.500 gesteld en bij een andere kredietverstrekker € 10.000,-.

  Met een doorlopend krediet betaal je alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Je hebt dus de mogelijkheid om geld op te nemen en terug te betalen wanneer jij dat wilt, zolang je binnen de vastgestelde kredietlimiet blijft. Een doorlopend krediet is met name handig als je vooraf niet precies weet hoeveel geld je nodig zult hebben, bijvoorbeeld bij een verbouwing, meerdere kleine uitgaven of extra financiële ruimte.

  Doorlopend krediet geld lenen

  Kan ik nog een doorlopend krediet aanvragen?

  Sinds 2019 wordt het flexibele doorlopend krediet steeds minder tot helemaal niet meer door kredietverstrekkers aangeboden. De meeste kredietverstrekkers bij ons in de vergelijker zijn dus gestopt met het aanbieden van doorlopende kredieten. Het aanvragen van een doorlopend krediet is dus niet meer mogelijk. Lees verder om meer te weten te komen over een goed alternatief.

  Wat was het probleem met doorlopend krediet?

  De veelbetekende aanpassing van de gedragscode voor kredietverlening is onder andere in samenspraak met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontwikkeld, met focus op verantwoorde kredietverlening. Hiermee staat centraal dat banken ervoor moeten zorgen dat de consumptieve leningen die verstrekt worden verantwoord zijn en de klant beschermd wordt tegen onnodige financiële risico’s. Het probleem met een doorlopend krediet is dat je al snel meer leent dan verstandig is, omdat je de afgeloste bedragen steeds opnieuw kunt opnemen.

  Ook wordt de variabele rente als risicogevoelig gezien. Je betaalt namelijk maandelijks een percentage van de kredietlimiet terug. Stel, je terugbetaling bedraagt 2% bij een kredietlimiet van € 10.000,-. Dan kom je uit op € 200,- per maand. Hiermee los je niet alleen de rente af, maar ook het geleende bedrag. Maar let op: wanneer de variabele rente sterk stijgt als de marktrente stijgt, kan het voorkomen dat het maandelijks terug te betalen bedrag alleen nog bestaat uit rente en niet meer uit aflossing. Dit heeft in het verleden geleid tot de zogenoemde woekerrente-affaires, waarbij banken miljarden euro’s moest terugbetalen aan gedupeerde consumenten. Lees meer hierover op Radar.

  Waarom stoppen kredietverstrekkers met doorlopend krediet?

  ABN Amro was de eerste kredietverstrekker die die stopte met het aanbieden van een doorlopend krediet. De aanpassing van de gedragscode voor kredietverlening door de Vereniging Financieringsondernemingen Nederland (VNF) was hiervoor de aanleiding. De aanpassing ging in vanaf 1 mei 2019, en houdt in de grote lijnen in dat banken alleen een doorlopend krediet mogen verstrekken met een looptijd van maximaal 15 jaar. Het gevolg was dat steeds meer kredietverstrekkers stopten met het aanbieden van een doorlopend krediet. Met de gestegen populariteit van de persoonlijke lening, zagen de banken ook meer in dat een doorlopend krediet niet meer van deze tijd is.

  Goed om te weten: de banken die deze vorm (nog) wel aanbieden worden verzocht de opnameperiode te beperken tot maximaal 2 of 3 jaar. Deze zijn in Nederland nog maar op één hand te tellen en niet te vinden in onze vergelijker.

  Een persoonlijke lening afsluiten?

  • voordeel

   Goed alternatief van een doorlopend krediet

  • voordeel

   Vaste rentetarieven

  • voordeel

   Makkelijk en veilig aan te vragen

  Vergelijk persoonlijke leningen

  Wanneer is een doorlopend krediet iets voor jou?

  Als je je huis gaat verbouwen, weet je niet hoeveel geld je uiteindelijk nodig zult hebben. Een doorlopend krediet is in dat geval ideaal: je leent een bedrag en mag extra geld erbij lenen, mocht het niet genoeg zijn. Dit in tegenstelling tot een persoonlijke lening, waarbij je eenmalig een bedrag leent. Handig voor bij de aankoop van een auto bijvoorbeeld.

  De looptijd en rente van een doorlopend krediet zijn over het algemeen flexibel, aangezien je altijd extra geld bij kan lenen. Met andere woorden, met een doorlopend krediet heb je een variabel rentetarief en betaal je alleen rente over het bedrag dat je hebt geleend. In tegenstelling tot een persoonlijke lening. Bij dit type lening staat het rentepercentage vast en is het niet meer aftrekbaar als je de lening gebruikt voor een verbouwing.

  Ik heb nog een doorlopend krediet, wat nu?

  Als je momenteel een doorlopend krediet hebt, kun je dit blijven gebruiken. Je lost de lening nog steeds af met een variabele rente. Je bent sinds mei 2019 wel verplicht om de lening binnen maximaal 180 maanden (15 jaar) af te lossen. Het is ook mogelijk om boetevrij eerder af te lossen. Vergeet ook niet contact op te nemen met je kredietverstrekker als er iets aan jouw persoonlijke situatie of financiële status verandert. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding, een nieuwe baan of tijdelijk geen baan.
  Als je meer zekerheid wilt over de looptijd en de kosten van de lening, kun je ervoor kiezen om het doorlopend krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening.

  Wat is het alternatief van een doorlopend krediet?

  Het zou jammer zijn als je er net achter komt dat een doorlopend krediet iets voor jou is, maar nergens meer wordt aangeboden onder jouw gewenste voorwaarden. Daarom sommen wij voor je op wat je alternatieven zijn als een doorlopend krediet als optie afvalt:

  • Persoonlijke lening: Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag tegen een vast rentepercentage en een vaste looptijd. Het geleende bedrag wordt in één keer uitbetaald en vervolgens betaal je maandelijks een vast bedrag terug, inclusief rente en aflossing. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en heb je meer zekerheid over de kosten en de duur van de lening.
  • Creditcard: Met een creditcard kun je aankopen doen en deze gespreid terugbetalen. Houd er wel rekening mee dat de rente op een creditcard vaak hoger is dan bij een persoonlijke lening.
  • Rood staan: Bij sommige banken is het mogelijk om rood te staan op je betaalrekening. Hierbij leen je geld van de bank tot een bepaald limiet en betaal je rente over het geleende bedrag. Rood staan is meestal duurder dan een persoonlijke lening.


  Meer over geld lenen

  Lening berekenen

  Je wil graag geld lenen, maar hoeveel heb je nodig? Op deze pagina geven je informatie over waar een kredietverstrekker op let als zij je maximale lening berekenen.

  Lees over lening berekenen

  Lening oversluiten

  Heb je verschillende leningen afgesloten? Dan kan je ervoor kiezen om je leningen over te sluiten naar een andere kredietverstrekker en samen te voegen tot één lening.

  Lees over lening oversluiten

  Lening aanvragen

  Meer informatie over het aanvragen van je lening. Welke voorwaarden er zijn en hoe jij een keuze maakt tussen alle kredietverstrekkers in onze vergelijker lees je hier.

  Vraag je lening aan

  Veelgestelde vragen

   Wat is het verschil tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening?

   Het grootste verschil tussen deze twee leenvormen is dat een doorlopend krediet een flexibele vorm is en de persoonlijke lening een vaste vorm is, met meer zekerheden.
   Een doorlopend krediet is een flexibele lening waarbij je geld kunt opnemen tot aan een bepaald maximumbedrag. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Een persoonlijke lening is daarentegen een lening met een vast bedrag, een vaste looptijd en een vast rentepercentage. Je ontvangt het geleende bedrag in één keer en betaalt maandelijks een vast bedrag terug.

   Een doorlopend krediet aflossen, hoe werkt dat?

   Om een doorlopend krediet af te lossen, betaal je maandelijks een vast bedrag als je geld hebt opgenomen uit het krediet. Dit bedrag wordt via automatische incasso afgeschreven. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat het bedrag dat je hebt afgelost gedurende vijf jaar opnieuw kan worden opgenomen. Als je geen uitstaand saldo hebt, wordt er geen incasso uitgevoerd.

   Goed om te weten: als je jouw doorlopend krediet hebt afgesloten na 1 mei 2019, heeft het krediet een maximale looptijd van 180 maanden (oftewel 15 jaar). Dit betekent dat je het krediet binnen 15 jaar volledig moet hebben afgelost, volgens de laatste gedragscodes van de VFN. Met als toevoeging dat de kredietverstrekker hieraan zelf invulling kan geven door bijvoorbeeld de kredietlimiet vanaf het aangaan van de overeenkomst in
   gelijkmatige stappen te verlagen naar 0 in een periode van maximaal 180 maanden, of door het krediet na een bepaalde
   periode te blokkeren voor opnames. De kredietverstrekker kan verschillende varianten aanbieden aan jou als consument. Lees daarom goed de voorwaarden per kredietverstrekker goed door.

   Wat zijn de voordelen van een doorlopend krediet?

   Het grootste voordeel van een doorlopend krediet is de flexibiliteit: je kunt geld opnemen en terugbetalen wanneer jij dat wilt, zolang je binnen het vastgestelde kredietlimiet blijft. Daarnaast betaal je alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen en kun je boetevrij extra aflossen.

   Wat zijn de nadelen van een doorlopend krediet?

   Een nadeel van een doorlopend krediet is dat de rente variabel is, waardoor je maandelijkse terugbetaling kan fluctueren. Ook loop je het risico om meer te lenen dan je eigenlijk nodig hebt, omdat je op elk moment geld kunt opnemen. Ten slotte is de betaalde rente bij een doorlopend krediet niet aftrekbaar als je de lening gebruikt voor een verbouwing.

   Kan ik mijn doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening?

   Ja, het is mogelijk om je doorlopend krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening. Hierdoor heb je meer zekerheid over de looptijd en de kosten van de lening.

   Hoeveel kan ik lenen met een doorlopend krediet?

   Het minimale leenbedrag voor een doorlopend krediet is meestal € 2.500,- en het maximale bedrag is € 75.000,-. Het maximale bedrag dat je kunt lenen is echter afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals je inkomsten en uitgaven.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met een van onze klantenservice. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten