Lening aanvragen 2024 | Direct lening afsluiten | Overstappen.nl
Geld lenen kost geld

Lening aanvragen

Start hier je vergelijking en sluit online makkelijk en snel een lening af. Veilig en verantwoord.
Vergelijk leningen

Wij vergelijken de volgende leningen


Snel navigeren naar

Lening afsluiten? Dit zijn de mogelijkheden

Mensen vragen vaak een lening aan omdat ze niet genoeg geld hebben om iets te kopen dat ze nodig hebben of willen hebben, zoals een auto, huis, of een motor. Het kan ook zijn dat ze meerdere schulden hebben en ze deze allemaal samen willen voegen in één lening, zodat ze nog maar één maandelijkse betaling hoeven te doen. Dit noem je, lening oversluiten. Een lening kan ook worden gebruikt voor het verbeteren van je huis of om medische kosten te betalen. Als iemand een eigen bedrijf heeft, kan een lening worden gebruikt om te investeren in nieuwe projecten of apparatuur. In dat geval ben je op zoek naar een zakelijke lening, en momenteel bieden wij die niet aan in onze vergelijker. Het belangrijkste is dat je ervoor moet zorgen dat je in staat bent om de lening op tijd terug te betalen. Vraag een lening aan en ontvang een gratis beoordeling en advies van onze kredietexperts.

tip

Let op: geen doorlopende kredieten in de vergelijker

Op verzoek van de ACM (de Autoriteit Financiële Markten) mogen kredietverstrekkers minder tot geen doorlopende kredieten verstrekken. Deze veel te flexibele leenvorm, kent namelijk te veel risico’s die jou in financiële problemen kan brengen. Lees hier meer over op doorlopend krediet.

Persoonlijke leningen vergelijken

Lening online afsluiten op Overstappen.nl

Het is belangrijk om te onthouden dat het online aanvragen van een lening een serieuze financiële verplichting is en je moet ervoor zorgen dat je de lening op tijd kunt terugbetalen voordat je een lening aanvraagt en de lening voor een korte of lange looptijd afsluit. Vragen of behoefte aan advies? Dan staat ons team Krediet voor je klaar!

Eva – Kredietexpert

Eva kredietexpert Overstappen

Waarom lening aanvragen bij Overstappen.nl

rekenmachine

Verantwoord geld lenen

Officieel geregistreerd bij de Autoriteit van Financiële Markten (AFM)

Weegschaal

Vergelijk alle kredietverstrekkers

Overzichtelijk gepresenteerd; wij vergelijken de meeste Nederlandse kredietverstrekkers

telefoon in hand

Onze experts staan voor je klaar

Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze experts in Lenen

Hoe werkt het aanvragen en afsluiten van een lening?

Je vergelijkt bij Overstappen.nl alle leningen in 5 stappen. Wij hebben voor het gemak alle stappen van aanvragen tot aan het afsluiten voor je op een rijtje gezet. Een lening aanvragen en afsluiten is zo gepiept.

Goed om te weten: wij bieden alleen persoonlijke leningen aan, sinds steeds meer banken hebben aangekondigd te stoppen met het aanbieden van een doorlopend krediet.

Stap 1: Vul je gegevens in

Stap 1: Vul je gegevens in

Vul je persoonlijke gegevens in en start met vergelijken. Geef daarnaast ook aan of je in loondienst bent, wat je woonsituatie is en welke leenvorm (persoonlijke lening) je wenst. Vervolgens maak je een keuze uit een van de aangeboden kredietverstrekkers.

Stap 2: Controle + Eerste gesprek met ons

Stap 2: Controle + Eerste gesprek met ons

Heb je je aanvraag succesvol afgerond dan is ons team Krediet aan zet! Zij controleren jouw aanvraag door na te kijken wat voor BKR-registratie jij hebt en berekenen je leencapaciteit. Je wordt via e-mail of telefoon geïnformeerd of je aanvraag is goedgekeurd. Is alles goed dan sturen wij de gegevens veilig door naar de bank.

Stap 3: Offerte ontvangen

Stap 3: Offerte ontvangen

De bank beoordeelt de aanvraag. Als alles in orde is, ontvang je van ons de offerte. Na ontvangst beslis jij of je ingaat op hun financieringsvoorstel.

Stap 4: Slotvragen en documenten opsturen

Stap 4: Slotvragen en documenten opsturen

Bijna klaar! Als je hun voorstel accepteert, is het tijd om de offerte te ondertekenen en aanvullende documenten met de bank te delen. Denk hierbij aan je legitimatiebewijs, bankafschriften, loonstroken en meer.

Stap 5: Het geld staat op je rekening

Stap 5: Het geld staat op je rekening

Het is gelukt een persoonlijke lening aan te vragen. Het geleende bedrag kan al binnen 2 werkdagen op je bankrekening staan.

Via Overstappen.nl is lening makkelijk en snel af te sluiten

 • voordeel

  Veilig en verantwoord geld lenen

 • voordeel

  Vergelijk met actuele rentes

 • voordeel

  Onze experts staan voor je klaar

Lening aanvragen

Welke soort lening afsluiten

Verschillende soorten leningen hebben elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. We geven je een overzicht van de verschillende opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. In de financiële wereld wordt een lening ook wel een krediet genoemd. Een lening waarvoor geen onderpand nodig is, wordt een consumptief krediet genoemd.

Lening aanvragen van een vast bedrag

Als je weet hoeveel geld je exact wil lenen voor bijvoorbeeld de aankoop van een auto, een motor of een boot, kan een persoonlijke lening iets voor jou zijn. Een persoonlijke lening is een lening waarbij je een vast bedrag leent dat je in vaste maandelijkse termijnen terugbetaalt. Deze leningen worden vaak gebruikt om grote aankopen te financieren of om schulden te consolideren. De rentetarieven van persoonlijke leningen zijn meestal vast en de looptijd varieert van 1 tot 10 jaar.

Lening aanvragen van een flexibel bedrag

In tegenstelling tot een persoonlijke lening, waarbij je een vast bedrag leent en dit in vaste maandelijkse termijnen terugbetaalt, kun je bij een flexibele lening vaak extra betalingen doen wanneer je dat wilt, zonder extra kosten. Dit betekent dat je de lening eerder kunt aflossen dan de oorspronkelijke looptijd, waardoor je rente bespaart. Eerder boden wij een flexibele lening aan, genaamd doorlopend krediet. Nu banken dat niet meer aanbieden, ben je aangerekend op een mogelijk alternatief: een flexibele lening. Let op: dit wordt bij ons niet in de vergelijker aangeboden.

Lening aanvragen met een creditcard

Een creditcard bezitten is ook een vorm van een lening. Je kunt de creditcard gebruiken om online aankopen te doen of in de winkel. Je betaalt de lening terug in termijnen, met rente. Creditcards hebben meestal hoge rentetarieven en het kan gemakkelijk zijn om schulden op te bouwen als je meer uitgeeft dan je kunt terugbetalen. Vraag de creditcard veilig aan via de bank naar keuze.

Kleine lening afsluiten

Een kleine lening wordt in Nederland momenteel maar door één kredietverstrekker aangeboden, Saldodipje. Het is bij hen mogelijk om een kleine lening af te sluiten, soms ook zonder BKR-toetsing. Net zoals andere banken doen ze eerst een kredietcheck om na te gaan of er in jouw situatie ruimte is om te lenen. Een zogeheten ‘minilening’ wordt al met een leenbedrag vanaf € 100,- aangeboden en is ideaal voor als je snel extra financiële steun kunt gebruiken. De looptijden van dit soort minileningen zijn vaak kort, denk aan 2 of 4 maanden.

Goed om te weten: er is een verschil tussen een kleine lening en een minilening (flitskrediet). Bij een kleine lening gaat het om een “klein leenbedrag” denk aan € 75,- en bij een minilening draait het om een relatief kleiner bedrag (leenbedrag van een persoonlijke lening is vaak rond de € 25.000,-) met een kortere looptijd. Ben je op zoek naar een minilening dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Santander met een leenbedrag vanaf € 1.000,- of bij ons in de vergelijker voor een kleine lening van € 2500,-.

Wat zijn de kosten van een mini lening?

Je betaalt, net zoals met een persoonlijke lening, een maandelijks vast bedrag met een vaste rente. Deze leenvorm biedt je zekerheid en duidelijkheid. Het maandelijks bedrag varieert tussen de 7% en 10%. Laten we als voorbeeld stellen dat je een minilening wilt afsluiten van € 1.000,- voor een looptijd van 2 maanden (62 dagen). In dit geval betaal je een maandelijkse aflossing van minimaal € 500,-. Er wordt daarbij ook rente in rekening gebracht, maar deze is meestal niet zo hoog bij een mini lening vanwege de korte looptijd. De kredietverstrekker loopt namelijk minder risico dan bij een langere looptijd. Wil je toch liever een langere looptijd, zoals 2 jaar, dan kun je dat met je kredietverstrekker bespreken.

Hoe vraag ik een kleine lening aan?

In het kort bestaat het aanvraagproces van een kleine lening uit:

 1. Vul je gegevens in
  Vergelijk de kredietverstrekkers
 2. Kies een bank uit en vraag aan
 3. Kies een bank uit en vraag aan
 4. Stuur aanvullende documenten op
 5. Het bedrag wordt op je rekening gestort.

Voor het afsluiten van een kleine lening kan de bank je vragen een testbetaling te doen van € 0,01. Dit doen zij puur om de veiligheid van jouw lening te garanderen.

Hoe los ik een mini lening af?

Een minilening los je af door de afgesproken betalingen te doen volgens de voorwaarden van de kredietverstrekker. Dit gebeurt vaak via automatische incasso. Vervroegde aflossing is mogelijk, maar bespreek dit altijd eerst met de bank. Neem contact op met de bank als je de lening niet op tijd kunt aflossen om mogelijke oplossingen te bespreken, zoals het verlengen van de looptijd van de lening.


Wat kost het aanvragen van een lening

Het aanvragen van de lening zelf is gratis. De dienst die wij aanbieden overigens ook. Je kan zo vaak als dat je wil leningen vergelijken. Tip: dien pas een aanvraag in wanneer je zeker weet hoeveel geld je wil lenen, een positieve kredietscore hebt en als je zeker weet dat je een lening kan veroorloven. Hoe je het ook wendt of keert, geld lenen kost geld.

Kosten lening aanvragen

Snel antwoord

Veelgestelde vragen over Lening aanvragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het aanvragen of afsluiten van een lening. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij geven graag antwoord op al je vragen.

Dat hangt heel erg af van persoonlijke voorkeuren, je leendoel en je mogelijkheden. Je leest er alles over op onze pagina’s over lenen. Een goede start is het maken van een vergelijking op onze leenvergelijker.

Een kopie van je paspoort of legitimatiebewijs, een loonstrook, een rekening afschrift waar je salaris op staat en eventueel de documentatie van andere leningen.

Je kunt een lening aanvragen als je een specifieke financieringsbehoefte hebt en aan bepaalde voorwaarden voldoet. Let voor het aanvragen alvast op de volgende zaken: heb je een positieve BKR-registratie, geen andere schulden, een gezonde kredietgeschiedenis en -score, ouder dan 21 jaar en in een vast dienstverband. Voldoe je niet aan één van deze basisvereisten dan is de kans groot dat je aanvraag wordt afgekeurd.

 1. Vul je gegevens in. Geef enkele relevante gegevens over jezelf, je inkomen en vaste lasten. Dit is de eerste stap in het aanvraagproces.
 2. Controle en doorsturen van je aanvraag. Wij controleren je aanvraag zorgvuldig en sturen deze vervolgens door naar de gekozen kredietverstrekker.
 3. Ontvang je offerte. Als de kredietverstrekker akkoord gaat met de aanvraag, ontvang je een vrijblijvende offerte.
 4. Definitief aanvragen van de lening. Om de lening definitief aan te vragen, dien je de offerte te ondertekenen en de gevraagde documenten mee te sturen.
 5. Uitbetaling van je lening. Als alles in orde is en de aanvraag definitief goedgekeurd wordt, maakt de kredietverstrekker vaak dezelfde dag nog het geld over naar je rekening.

Na het goedkeuren van je lening, krijg je een e-mail van de kredietverstrekker waarin je wordt gevraagd om een aantal documenten op te sturen. Als deze weer zijn goedgekeurd, ontvang je het bedrag binnen 1-4 werkdagen op je rekening.

Talloze banken en kredietverstrekkers bieden leningen aan. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Geen zicht op rente, looptijden en voorwaarden maakt de kans groot dat je te veel betaalt voor een lening.

Het vergelijken van leningen helpt je om de voordeligste rente tegen de gunstigste voorwaarden te vinden. Zo bespaar je veel onnodige kosten. Je leent tegen gunstige voorwaarden bij een kredietverstrekker die past bij je financiële situatie. Een zakelijke lening is daarnaast ook mogelijk.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
12 minuten 15-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.