Persoonlijke lening aanvragen | Vergelijk laagste rentes ( 2024 )
Geld lenen kost geld

Persoonlijke lening

Start hier je vergelijking en vind binnen 5 minuten de lening die bij jou past. Veilig en verantwoord.
Vergelijk leningen

Wij vergelijken de volgende leningen


Snel navigeren naar

Persoonlijke lening vergelijken

Of je nu een gloednieuwe keuken wilt installeren, die droomauto op het oog hebt of eindelijk die boot wilt kopen, met een persoonlijke lening kan het een stuk sneller dan met sparen. Je leent eenmalig een groot bedrag met een vaste aflossingsperiode en bedrag. Persoonlijke leningen vergelijken helpt je om een lening te vinden die aansluit bij jouw behoeften en budget.

Waarom persoonlijke leningen vergelijken?

Door de verschillende leningen te vergelijken, krijg je inzicht in de voorwaarden, rentetarieven en aflossingsmogelijkheden van de diverse kredietverstrekkers. Zo kun je beter een goede lening kiezen die aansluit bij jouw wensen en situatie.

Wie vergelijken we?

Op Overstappen.nl vergelijken we de persoonlijke leningen van alle bekende kredietverstrekkers, zoals Defam, Qander, Lender & Spender en Lloyds Bank. Hierdoor kun jij gemakkelijk de lening aanvragen die het beste past bij jouw financiële behoeften en budget.

persoonlijke lening geldkluis

Wat is een persoonlijke lening?

De persoonlijke lening is de meest voorkomende lening van dit moment. Met deze leenvorm wordt er eenmalig een groot bedrag op je rekening gestort. Deze vorm is de meest geschikte vorm voor een verbouwing of de aanschaf van een keuken, een nieuwe auto of de boot van je dromen. De persoonlijke lening wordt dus voornamelijk aangevraagd voor eenmalige (grote) investeringen, producten of diensten van een vast bedrag. “Geld lenen, kost geld”, daarom spreek je met je kredietverstrekker een maandelijks vast bedrag af voor een bepaald termijn. Extra geld aflossen? Dat kan altijd, neem hiervoor contact op met je kredietverstrekker.

Kort samengevat, je betaalt iedere maand een vast bedrag met rente. Ook de looptijd van de lening staat vast. Je kunt kiezen uit looptijden tussen 12 en 120 maanden en de langste is. Als je een persoonlijke lening afsluit, moet je minimaal € 2.500 lenen. Het maximumbedrag is € 75.000.


Persoonlijke lening aanvragen

Je vergelijkt bij Overstappen.nl alle persoonlijke leningen in 5 stappen. Wij hebben voor het gemak alle stappen voor je op een rijtje gezet. Van vergelijking naar het ontvangst van de lening. Een persoonlijke lening aanvragen is zo gepiept.

Stap 1: Vul je gegevens in

Stap 1: Vul je gegevens in

Vul je persoonlijke gegevens in en start met vergelijken. Geef daarnaast ook aan of je in loondienst bent, wat je woonsituatie is en welke leenvorm (persoonlijke lening) je wenst. Vervolgens maak je een keuze uit een van de aangeboden kredietverstrekkers.

Stap 2: Controle + Eerste gesprek met ons

Stap 2: Controle + Eerste gesprek met ons

Heb je je aanvraag succesvol afgerond dan is ons team Krediet aan zet! Zij controleren jouw aanvraag. Je hoort binnen een werkdag of je aanvraag is goedgekeurd. Is alles goed dan sturen wij de gegevens veilig door naar de bank. De bank controleert of je een BKR historie hebt en berekent je maximale leencapaciteit. Als dat in orde is, ontvang je een voorstel.

Stap 3: Voorstel bespreken met de bank

Stap 3: Voorstel bespreken met de bank

Verantwoord lenen begint met een goed gesprek tussen jou en de kredietverstrekker (ofwel de bank). Die adviseur zal het voorstel uitgebreid met je doornemen. Een perfect moment voor vragen, zoals “wat wordt mijn rentepercentage?” en “hoelang doe ik erover de lening af te lossen?”.

Stap 4: Slotvragen en documenten opsturen

Stap 4: Slotvragen en documenten opsturen

Ga je in op hun voorstel? Dan is het tijd om te ondertekenen en aanvullende documenten met de bank te delen. Denk hierbij aan je legitimatiebewijs, bankafschriften, loonstroken en meer.

Stap 5: Het geld staat op je rekening

Stap 5: Het geld staat op je rekening

Het is gelukt een persoonlijke lening aan te vragen. Het geleende bedrag kan al binnen 2 werkdagen op je bankrekening staan.

Verantwoord lenen begint hier

 • voordeel

  Makkelijk en veilig aan te vragen

 • voordeel

  Direct contact + beoordeling

 • voordeel

  Onze klanten beoordelen ons met een 9

Vergelijk leningen
Wij rekenen het voor je uit

Wat kost een persoonlijke lening?

Hoeveel een persoonlijke lening kost, hangt af van het rentepercentage (ofwel je leenrente). Je spreekt een maandelijkse aflossing af die gebaseerd is op een percentage van het leenbedrag. Hierbij geldt de simpele regel dat hoe lager je rente is, hoe goedkoper de kosten van je persoonlijke lening zijn. Er komt wel iets meer bij kijken en dat leggen wij je uit. Als je hebt besloten om een persoonlijke lening aan te vragen, kun je ervan uitgaan dat jouw kosten zullen verschillen met die van je buurman of een andere bekende. Zo wordt er voor het aanbieden van je rentepercentage gekeken naar:

 • hoeveel je wil lenen;
 • je persoonlijke situatie (eigen vermogen, relatiestatus en soort dienstverband);
 • en binnen welke periode jij het leenbedrag kan aflossen (looptijd).

Heeft een korte of lange looptijd invloed op de totale kosten?

Hoeveel je persoonlijke lening in totaal kost, hangt dus af van de hoogte van jouw persoonlijke rentepercentage en of je voor een korte of lange looptijd hebt gekozen voor de aflossing. Hoe lager de rente, hoe goedkoper je persoonlijke lening is. Kanttekening: de kredietverstrekker beoordeelt je aanvraag op basis van je risicoprofiel, dus ook dat heeft invloed op jouw aangeboden rentetarief en de totale kosten. Gaat jouw voorkeur naar een langere looptijd om af te lossen, dan wordt je maandprijs minder, maar de totale kosten worden hoger. Dat in verband met de rente die je ook betaalt. Als je het kan betalen, kies je voor een kortere looptijd. Je maandprijs is dan hoger, maar zo heb je je lening wel eerder afgelost.

tip

Rekenvoorbeeld persoonlijke lening

Stel dat jij een persoonlijke lening wil voor de aanschaf van een nieuwe auto ter waarde van €43.000. Je kiest voor een looptijd van 60 maanden, aangezien je van plan bent om ongeveer 5 jaar met de nieuwe auto te rijden. Ook leen je meer dan het aankoopbedrag voor eventuele bijkomende kosten.

Jouw persoonlijke situatie en voorkeuren kunnen er als volgt uitzien:

Doel van je lening: Aankoop auto
Leenbedrag: € 45.000,-
Geboortedatum: 27-10-1985
Woonsituatie: Koopwoning
Dienstverband: in loondienst met een vast contract
Looptijd: 60 maanden

Totale kosten van je persoonlijke lening:

Goedkoopste kredietverstrekker uit onze vergelijker: DEFAM Premium
Maandprijs: € 876,56
Rente: 6,5%
Rentekosten: € 7.594,20
Leenbedrag: €   45.000,-                        +
Totale kosten ter indicatie: € 52.594,20


Voor- en nadelen van een persoonlijke lening

voordelen

Voordelen van een persoonlijke lening

 • Afgestemde looptijd
 • Vaste rente
 • Snelle goedkeuring
 • Flexibel leendoel
nadelen

Nadelen van een persoonlijke lening

 • Extra kosten of boetes bij vroegtijdige aflossing
 • Je spreekt vaste maandelijkse betalingen af, weinig flexibilteit
 • De rente ligt vaak hoger dan van andere leenvormen (zoals flexibel of doorlopend krediet)

tip

Om welke redenen kan mijn aanvraag afgekeurd worden?

Sinds de leennormen streng zijn aangescherpt is het voor kredietverstrekkers niet meer zo gemakkelijk om leningen uit te betalen aan klanten. Deze regeling beschermt je ervan een lening af te sluiten die je eigenlijk niet makkelijk terug kunt betalen. Redenen van afkeuring of om geen lening aan te vragen zijn:

 • als je geen vast inkomen hebt;
 • een negatieve BKR-registratie hebt;
 • als je al een open lening hebt;
 • uit de kredietcontrole blijkt dat er geen ruimte te zijn voor een lening.

Goedkoopste persoonlijke lening

Onze leenvergelijker toont in één oogopslag bij welke kredietverstrekker jij, naar schatting van hun gemiddelde rentetarieven, het goedkoopst uit bent. In ons overzicht staat de laagste rente standaard bovenaan.

Goedkoopste leningen van dit moment

Kredietverstrekker Laagste rente
Freo 6,7%
Lloyds Bank 6,9%
Lender & Spender 7,1%
Defam Premium 7,1%
Qandar 7,7%
Defam 7,8%
BNP Basis 8,1%
BNP 8,4%

De rente is gebaseerd op een leenbedrag van € 25.000 met een looptijd van 60 maanden. Let op: de rentepercentages kunnen elke dag veranderen. Kijk voor de meest actuele tarieven in onze vergelijker. De laatste update: 22 mei 2024.


Waar moet je op letten bij het aanvragen van een persoonlijke lening?

Stel je hebt een lening nodig voor de aankoop van een motor. Je hebt al een bepaald merk en type uitvoering op het oog, en je weet wat voor prijskaart daaraan verbonden is. Bij het aanvragen van een persoonlijke lening zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Waarvan de rentepercentages een van de belangrijkste is, gevolgd met de looptijd (lees er in de tab “Korte of lange looptijd?” meer over), de voorwaarden, je kredietgeschiedenis (dit overzicht vind je bij de stichting BKR) en je leen- en terugbetalingscapaciteit. Zorg er in alle gevallen voor dat je de voorwaarden en de kosten van de lening begrijpt voordat je deze accepteert.

Vergelijk rentepercentages per kredietverstrekker

Tijdens de vergelijking van een persoonlijke lening krijg je een overzicht van alle gemiddelde rentepercentages van kredietverstrekkers, een ander woord voor rentepercentage is rentevoet. Hoe weet je of de rentevoet van de persoonlijke lening hoog of laag is? Op Overstappen.nl zorgen we voor een actuele tabel met de goedkoopste rentepercentages van dit moment. Maar je kunt dit ook beoordelen door de rentevoet van de lening te vergelijken met de actuele marktrente. Houd er rekening mee dat je altijd met extra kosten te maken hebt, zoals administratiekosten of boetes bij vervroegde aflossing. Voor onze service betaal je overigens niks!

Persoonlijke lening aanvragen leeftijd

In Nederland is het verstrekken van krediet toegestaan vanaf 21 jaar. Het is op deze leeftijd mogelijk om een persoonlijke lening of doorlopend krediet aan te vragen. Echter zijn er ook enkele banken die een minimumleeftijd van 25 jaar hanteren.

Om het je gemakkelijk te maken, tonen wij uitsluitend aanbieders in ons overzicht waar het voor jou mogelijk is om te lenen.

Alternatieven van een persoonlijke lening

Ga voor het aanvragen van een lening goed na of jij kredietwaardig bent. Met andere woorden als jij een aantal openstaande schulden op jouw naam hebt staan, is de kans groot dat je een negatieve BKR-uitslag hebt. In dit geval hoef jij niet de moeite te doen een lening aan te vragen. Overweeg eens een van de alternatieven voor een persoonlijke lening:

 • Rood staan, vraag dit aan bij je bank;
 • Familie of vrienden voor financiële steun vragen;
 • Creditcard met rentevrije periodes of lagere rentetarieven;
 • Peer-to-peer lening (P2P), waarbij je leent van particuliere investeerders;
  Subsidies of overheidsleningen, afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je hier via de overheid voor in aanmerking komen.

Korte en lange looptijd

Bij het aanvragen van een lening kan je ervoor kiezen om de lening met een korte of lange looptijd terug te betalen. In onze vergelijker is de kortste looptijd 12 maanden en de langste 120 maanden. Wij raden het je aan om de looptijd te overleggen met je kredietverstrekker. Er bestaat voor een lening namelijk geen one-size-fits-all-optie, maar er wordt gekeken naar wat het beste bij jouw financiële situatie en doelstellingen past. Naast de looptijd hou je bij de aanvraag van je lening ook rekening met de terugbetalingsvoorwaarden, rentetarieven en je persoonlijk leendoel. Denk eraan, geld lenen kost geld. Dus sluit alleen een lening af waarvan je zeker weet dat je deze kunt terugbetalen zonder financiële problemen te veroorzaken.

Meest gekozen looptijd voor een persoonlijke lening

De meest gekozen looptijd voor een persoonlijke lening is er niet. De looptijd bepaal je namelijk aan de hand van jouw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Over het algemeen worden persoonlijke leningen vaak afgesloten voor een looptijd van 12 tot 60 maanden, waarbij 36 maanden een veelvoorkomende looptijd is. Kies je voor een kortere looptijd, dan heb je de lening sneller afbetaald en minder rente. Maar kies je voor een langere looptijd, dan heb je wel lagere maandelijkse betalingen. Wat telt is dat jij de verschillende opties hebt overwogen en afgestemd hebt op je persoonlijke financiële situatie.

Wat houdt een lange looptijd in?

Een lange looptijd betekent dat de lening over een langere periode, vaak meerdere jaren, wordt terugbetaald. Dit kan handig zijn voor leners die een groter bedrag lenen, zoals een bedrag van tienduizenden euro’s of meer. Door te kiezen voor een lange looptijd spreid je de terugbetaling van de lening over een langere periode, waardoor de maandelijkse betalingen lager zijn. Let op: een langere looptijd betekent helaas ook hogere totale rentekosten over de levensduur van de lening.

Wat houdt een korte looptijd in?

Een korte looptijd betekent dat de lening binnen een relatief korte periode, meestal minder dan een 12 maanden, moet worden terugbetaald. Dit kan handig voor je zijn als je snel geld nodig hebt en de lening snel kunt terugbetalen. Hiermee ben je sneller schuldenvrij en is er een kans dat jij de lening met lagere rentetarieven en kosten terug hoeft te betalen. Ook draagt een korte looptijd bij aan een gunstige kredietwaardigheid, aangezien je hiermee aantoont dat je je afspraken nakomt en de lening snel hebt terugbetaald.

Persoonlijke lening aanvragen via Overstappen.nl

In onze vergelijker vul je dus eerst je leendoel, leenbedrag en je persoonlijke gegevens in. Je krijgt vervolgens, op basis van jouw gekozen leenvorm en de gewenste aflossing per maand, de rentetarieven per kredietverstrekker te zien. Het rijtje is standaard gesorteerd op de laagste maandprijs. Verder kun je het rijtje ook sorteren op de laagste rente of het beste beoordeeld. Na een klik op “meer informatie”, lees je de verschillen per kredietverstrekker goed door om een keuze te maken. Het team Krediet controleert vaak op de dag zelf nog je aanvraag en stuurt deze door naar de bank, die je BKR-historie en leencapaciteit controleert. Bij goedkeuring ontvang je een voorstel, dus hou je telefoon en mail inbox goed in de gaten. Bespreek het voorstel met de bank en stel vragen over rente en aflossingstermijn. Onderteken het voorstel en deel aanvullende documenten, zoals legitimatiebewijs, bankafschriften en loonstroken. En zo kan het geleende bedrag al binnen 2 werkdagen op je rekening staan.

Persoonlijke leningen vergelijken

tip

Let op: geen doorlopende lening in de vergelijker

Op verzoek van de ACM (de Autoriteit Financiële Markten) mogen kredietverstrekkers minder tot geen doorlopende kredieten verstrekken. Deze veel te flexibele leenvorm, kent namelijk te veel risico’s die jou in financiële problemen kan brengen. Lees hier meer over op doorlopend krediet.


Meer over geld lenen

Geld lenen

Geld lenen doe je niet zomaar. Op deze pagina vertellen je meer over het aanvraag- en goedkeuringsproces en wat tijdens je overweging goed is om te weten.

Lees over geld lenen

Lening berekenen

Je wil graag geld lenen, maar hoeveel heb je nodig? Op deze pagina geven je informatie over waar een kredietverstrekker op let als zij je maximale lening berekenen.

Lees over lening berekenen

Lening aanvragen

Meer informatie over het aanvragen van je lening. Welke voorwaarden er zijn en hoe jij een keuze maakt tussen alle kredietverstrekkers in onze vergelijker lees je hier.

Vraag je lening aan

Veelgestelde vragen

  Heb ik met een persoonlijke lening een vast rentetarief?

  Een persoonlijke lening heeft voor jou een vaste debetrentevoet, ofwel een vast rentetarief. Dit betekent dat het rentepercentage tijdens de looptijd van de lening hetzelfde blijft en dat je elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing betaalt.

  Hoeveel geld kan ik lenen?

  Het leenbedrag wordt door de kredietverstrekker afgestemd op basis van je persoonlijke situatie. Aan de hand van verschillende gegevens stelt de bank het maximale leenbedrag vast. enkele factoren die beslissen hoeveel je kan lenen zijn:

  1. Hoogte van het inkomen
  2. Leeftijd
  3. Type dienstverband
  4. Gezinssamenstelling
  5. Openstaande leningen en BKR coderingen

  Wanneer wordt mijn aanvraag goedgekeurd?

  Je ontvangt binnen 1 werkdag een bericht van de kredietverstrekker, waarin staat of je lening is goedgekeurd of afgekeurd.

  Wanneer krijg je geen persoonlijke lening?

  Het kan lastig zijn om een persoonlijke lening te krijgen als je een slechte kredietgeschiedenis, een lage kredietscore, niet genoeg of een wisselend inkomen, veel schulden, niet de juiste leeftijd, onvolledige of foute informatie, een tijdelijk dienstverband hebt, of in een proeftijd op werk zit of een negatieve BKR-registratie hebt. Door je financiële situatie te verbeteren en deze zaken aan te pakken, vergroot je de kans om een lening te scoren.

  Als een lening geen optie is, wat dan wel?

  Als je merkt dat een persoonlijke lening geen optie is, zijn er gelukkig nog andere mogelijkheden om financiële hulp te vinden. Als je tijdelijk wat extra geld nodig hebt, is rood staan op je betaalrekening soms een uitkomst, hoewel de rente vaak hoger is. Neem hiervoor contact op met je bank.
   
  Mocht je liever geen geld lenen bij een financiële instelling, dan is het lenen van familie of vrienden een optie. Zorg wel voor duidelijke afspraken om eventuele problemen te voorkomen. Als je geld nodig hebt voor een specifiek project of onderneming, kan crowdfunding via een online platform een interessante mogelijkheid zijn.
  Afhankelijk van je situatie en behoeften, kun je ook in aanmerking komen voor overheidssubsidies of -regelingen die je financieel kunnen ondersteunen.
   
  Voor sommige aankopen, zoals een auto of een huishoudelijk apparaat, zou je een betalingsregeling kunnen treffen met de verkoper, waardoor je de aankoop in termijnen betaalt zonder rente of tegen een laag rentepercentage. Tot slot is sparen altijd een verstandige keuze om je voor te bereiden op toekomstige aankopen en om leningen en schulden te vermijden. Zoek de optie die het beste bij je financiële situatie en persoonlijke behoeften past, maar houd ook rekening met de risico’s en kosten die ermee gepaard kunnen gaan.

  Heeft een persoonlijke lening invloed op hypotheek?

  Ja, een persoonlijke lening kan invloed hebben op je hypotheek. Wanneer je een hypotheek aanvraagt, kijken hypotheekverstrekkers naar je totale schulden en financiële verplichtingen, waaronder bestaande leningen zoals een persoonlijke lening. Dit doen ze om te beoordelen of je in staat bent om je hypotheeklasten naast je andere verplichtingen te dragen.
   
  Als je overweegt om een persoonlijke lening af te sluiten en ook een hypotheek wilt aanvragen, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke gevolgen. Het kan verstandig zijn om eerst je schulden af te lossen voordat je een hypotheek aanvraagt, zodat je leencapaciteit en kredietscore zo gunstig mogelijk zijn. Bespreek dit eventueel met je kredietverstrekker voor je hun leenvoorstel accepteert.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten