Speedtest

Is je internet wel zo snel als je internetprovider belooft? Door middel van een speedtest kom je er snel genoeg achter of de beloofde internetsnelheid wordt behaald. Bij een internet speedtest wordt zowel de download- als de uploadsnelheid van je internetverbinding gemeten.

Speedtest uitvoeren

Wil je weten hoe snel je internet is? Met onze internet speedtest ontdek je gemakkelijk en snel je huidige internetsnelheid. Handig als je wil controleren of je snelheid overeenkomt met de beloofde snelheid van je huidige abonnement!

Internetsnelheid testen

Waar moet je op letten als je een speedtest gaat doen?

  • Doe een speedtest op meerdere tijdstippen en dagen. Hierdoor krijg je het beste beeld van de daadwerkelijke snelheid van je internetverbinding.
  • Zorg ervoor dat er geen andere apparaten verbonden zijn met het internet.
  • Sluit andere browsers, vensters, tabs en programma’s.
  • Zorg ervoor dat je niet aan het streamen of downloaden bent tijdens de speedtest.
  • Niet tevreden met het resultaat? Het kan helpen om je router/modem uit en weer aan te zetten.

Internet speedtest: wat betekenen de resultaten?

Als je een speedtest uitvoert, worden de resultaten uitgedrukt in Mb/s, oftewel megabits (Mb) per seconde. Let op: het gaat hier dus niet om megabytes (MB), die duiden namelijk een bestandsgrootte aan. Met downloadsnelheid wordt de snelheid bedoeld die nodig is om een bestand binnen te halen, zoals wanneer je een filmpje kijkt. De uploadsnelheid gaat over het versturen van informatie via internet, zoals een e-mail.

De verhoudingen zijn als volgt:
8 Mb/s = 1 MB
1 TB = 1.000 GB
1 GB = 1.000 MB
1 kB = 1.000 bytes

speedtest

Snelheid internet ophogen

Is de internetsnelheid nagenoeg wat je is beloofd door je provider? Mooi! Het kan echter ook gebeuren dat je internet minder snel is dan zou moeten. Hieronder vind je enkele stappen die je kan ondernemen om de snelheid op te hogen.

Internet via een netwerkkabel

  • Gebruik een geschikte UTP-kabel. Let op de volgende dingen: op de zijkant van de kabel staat CAT5E of CAT6, er zitten geen scheurtjes of knikjes in en rol de UTP-kabel niet op.
  • Controleer of je computer, router of switch een snelheid van minimaal 1000 Mbit per seconde ondersteunen. Je vindt de specificaties in de handleiding van het apparaat of op de website van de fabrikant.

Draadloos internet

  • Is je router geschikt voor een 5GHz-frequentieband? De standaard 2,4GHz-frequentieband is vaak druk en daardoor trager. Niet iedere router is geschikt om via 5GHz te verbinden, dus controleer dit eerst voordat je het instelt.
  • Goed om te weten: internet via een netwerkkabel is altijd sneller dan draadloos internet.
  • De afstand tussen je apparaat en de router is bepalend voor de snelheid. Je kunt de internetsnelheid verbeteren als je wifi gebruikt op een kortere afstand van de router.

Omdat de internetsnelheid door veel dingen beïnvloed wordt, komt het vaak voor dat de internetsnelheid wat lager is dan beloofd. Mocht de snelheid vele malen lager liggen dan beloofd, kan je het beste contact opnemen met je provider.

Wil je een snellere internetsnelheid?

Wil je na het zien van de resultaten van de speedtest overstappen naar een aanbieder met sneller internet? Vergelijk internetproviders op Overstappen.nl en vind een sneller internetabonnement. En misschien betaal je wel minder dan bij je huidige provider!

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.