5G abonnement
Vergelijk 5G abonnementen
Alles wat je moet weten over 5G
Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over 5G; we vertellen je onder andere wat 5G betekent, wat het verschil is met 4G, wat de voor- en nadelen zijn en welke mobiele toestellen er geschikt zijn voor het 5G netwerk.
Wat is 5G?
5G is de opvolger van 4G en staat voor 5e Generatie mobiel netwerk. Een mobiel netwerk zorgt ervoor dat iedereen gebruik kan maken van internet via verschillende apparaten, zoals een mobiele telefoon, laptop of tablet. De voordelen van 5G zijn: een snellere verbinding, een hogere capaciteit en stabieler netwerk.
In Nederland zijn er 4 providers die een eigen mobiel netwerk hebben, dit worden ook wel netwerkproviders genoemd:
- KPN
- T-Mobile
- Vodafone
- Tele2
De snelheid van 5G
De minimale snelheid van 5G zal naar verwachting in de praktijk gemiddeld 50 MB per seconde zijn. De maximale snelheid zal gemiddeld tussen de 125 en 250 MB per seconde liggen.
Ter vergelijking: in praktijk is de minimale snelheid van 4G gemiddeld rond de 45 MB per seconde. Gemiddeld ligt de maximale snelheid rond de 75 MB per seconde.*
(*Bron: Ookla speedtest 2019, daadwerkelijke behaalde snelheden per netwerkprovider.)
Wanneer komt 5G?
Wereldwijd hebben deze landen het 5G-netwerk uitgerold en de hoge 5G-downloadsnelheid bereikt:
- Zuid-Korea (Seoul)
- Noorwegen (Oslo)
- Zweden (Stockholm)
De landen waar de meeste toestellen worden gebruikt die geschikt zijn voor 5G zijn:
- De Verenigde Staten (49%)
- Hong Kong
- Japan
- Qatar
- Zwitserland
- Koeweit
- Bulgarije
- Taiwan
(Bron: Dutch Cowboys, december 2021)
5G in Nederland
Vodafone heeft in april 2020 als eerste netwerkprovider zijn 5G netwerk deel aangezet. Alle klanten die een 5G-ready abonnement hebben en ook beschikken over een geschikte mobiele telefoon kunnen al gebruik maken van dit netwerk. Dit netwerk werkt echter nog wel via het 4G-netwerk, waardoor het verschil in snelheid heel erg klein is. Andere grote providers die dit als eerste aanboden waren, VodafoneZiggo en KPN.
Andere providers
Later introduceerde Tele2 ook 5G-abonnementen. Tele2 is onderdeel van T-Mobile en maakt voor 5G gebruik van het T-mobile netwerk.
Benodigde frequenties
Er zijn momenteel 3 landelijk beschikbare frequenties die verdeeld zullen worden:
- 700 megahertz (MHz) frequentie
- 1400 megahertz (MHz) frequentie
- 2100 megahertz (MHz) frequentie
Daarnaast is er nog een andere belangrijke frequentie, namelijk de 3,5 gigahertz (GHz) frequentie. Om 5G volluit aan te kunnen bieden, is die frequentie nodig. Op dit moment is deze frequentie echter nog niet bereikt. Het is ook nog in gebruik door het AIVD voor het aftappen van internet- en telefoonverkeer. Het afluisterpark van de AIVD zal naar verwachting in 2021 gaan verhuizen naar het buitenland, pas daarna zal deze 3,5-GHZ frequentie geveild kunnen worden.
Samengevat
In Nederland hebben we veelal een toestel die een 5G-netwerk kan ontvangen, alleen hebben we nog niet de gemiddelde downloadsnelheid bereikt. Als we kijken naar de globale top 40 van steden met de hoogste gemiddelde dan scoort onze hoofdstad, Amsterdam, vrij onderaan met net geen 140 Mbps. Dus wordt 2023 wel het jaar voor de landelijke uitrol van 5G? We houden het voor je in de gaten.
5G telefoons
Om gebruik te kunnen maken van het nieuwe 5G netwerk, heb je een telefoon nodig die hiervoor geschikt is. De beste 5G-toestellen van 2023 zijn:
- Samsung Galaxy S21
- OnePlus 9 Pro
- Motorola Moto G 5G Plus (budgettoestel)
Is 5G schadelijk?
De laatste tijd is er veel discussie ontstaan over 5G; zo zou 5G schadelijk zijn voor de gezondheid, vanwege de straling van elektromagnetische velden. Voordat we deze vraag gaan beantwoorden, geven we een stukje achtergrond over het ontstaan van deze vraag.
Onlangs is er een stichting opgezet om 5G te stoppen, genaamd stichting ‘Stop5GNL’. De stichting is een kort geding gestart tegen de Staat, met als reden dat de Staat haar burgers niet beschermt tegen de gevaarlijke gevolgen van 5G. Ook zou er tot op heden nauwelijks onderzoek zijn gedaan naar potentiële gezondheidsrisico’s. Het korting geding is op 4 mei 2020 van start gegaan.
Ook zijn er geruchten op het internet rond waarin er wordt geconstateerd dat het 5G-netwerk het coronavirus heeft veroorzaakt. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland zijn er op verschillende plekken 5G-zendmasten in brand gestoken. Dit is erg gevaarlijk, omdat deze zendmasten ook zorgen voor de bereikbaarheid van 112.
Onderzoeken naar 5G en gezondheid
Allereerst is het goed om te weten dat er vanuit de Europese Unie limieten zijn vastgesteld voor antennes die worden gebruikt voor o.a. de radio, televisie en mobiele communicatie. Het menselijk lichaam mag niet bloot worden gesteld aan hogere veldsterkten dan de vastgestelde limieten. Fabrikanten van mobiele telefoons en ook de netwerkoperators houden bij het ontwerpen rekening met deze blootstellingslimieten.
Er zijn 2 belangrijke onderzoeken gedaan die tegenspreken dat de straling van 5G de limieten overschrijdt;
- Het RIVM heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de blootstelling aan de antennes en mobiele telefoons lager is dan het Europese limiet.
- Ook het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden verwijst naar wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat er geen bewijs is voor mogelijke gezondheidseffecten.
Beide onderzoeken geven wel aan dat het belangrijk is om de recente ontwikkelingen goed te blijven volgen, zodat er duidelijk is wat de effecten zijn op lange termijn van 5G op de gezondheid.