Mobiele netwerken

Op zoek naar een nieuwe provider? Het is verstandig om onderzoek te doen naar de kwaliteit en de dekking van het mobiele netwerk. Zo voorkom je achteraf problemen met het bereik en kies je het juiste abonnement.

Netwerkproviders

Netwerkproviders zijn mobiele providers met een eigen mobiel netwerk. Daar zijn er in Nederland in totaal 3 van: KPN, Odido en Vodafone. Tele2 beschikte over een eigen netwerk, maar gebruikt sinds eind 2020 het netwerk van T-Mobile na een fusie. Vanaf 2023 is T-Mobile verder gegaan onder de nieuwe naam Odido. Op deze pagina vind je echter nog wel enkele verwijzingen naar T-Mobile.

Mobiele netwerken van MVNO’s

MVNO’s (mobile virtual network operators) zijn kleinere providers zonder een eigen netwerk. Deze providers leveren hun diensten op het mobiele netwerk van de netwerk providers. Het KPN netwerk telt de meeste virtuele providers, het netwerk van Vodafone de minste. Hieronder vind je een overzicht van alle providers en netwerken.

1. KPN netwerk

Budget mobiel, Lebara, Simyo en Youfone maken allemaal gebruik van het KPN netwerk.

2. Odido netwerk

Ben, Simpel en Tele2 gebruiken het Odido netwerk

3. Vodafone netwerk

hollandsnieuwe is de enige provider die gebruikmaakt van het Vodafone netwerk.

Beste mobiele netwerk 2022

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van onze mobiele netwerken. Uit 2 recente onderzoeken scoort T-mobile algemeen het hoogst. KPN is een goede tweede, terwijl Vodafone als laatste eindigt. De verschillen zijn op veel punten klein, met name in de grote steden. Je kunt voor alle resultaten de onderzoeken zelf lezen.

Onderzoek Opensignal
Umlaut connect Mobile Benchmark

Beste 5G netwerk

5G is sinds de lancering in 2020 ook apart onderzocht. T-mobile wint op de categorie beschikbaarheid en KPN op internetsnelheid. Uit het onderzoek blijkt dat T-mobile gebruikers het vaakst kunnen verbinden met 5G. Terwijl het KPN netwerk het snelste is op upload- en downloadsnelheid. Ook op 5G blijft Vodafone, net zoals bij de andere tests, wat achter op T-mobile en KPN.

Wat is het beste mobiele netwerk voor mij?

Het beste mobiele netwerk is het netwerk die jou de beste dekking biedt op de plekken waar je vaak bent. Denk bijvoorbeeld aan thuis of bij vrienden en familie. Wat het beste mobiele netwerk is, kan daarom van persoon tot persoon verschillen. Om erachter te komen of je goede dekking hebt of krijgt, kan je een dekkingskaart gebruiken.

Dekkingskaart mobiele providers

Op de dekkingskaart controleer je het bereik van de mobiele provider. Heb jij slecht bereik? Kijk dan met de dekkingskaart of er een betere dekking wordt beloofd. Wanneer je slechtere dekking hebt dan wordt beloofd, kan je mogelijk compensatie krijgen. Voor dekkingskaarten van de virtuele providers kan je die van de netwerkproviders gebruiken:

Odido, Ben en Simpel
KPN, Lebara, Simyo en Youfone
Vodafone en hollandsnieuwe

Abonnementen vergelijken

Heb je het juiste mobiel netwerk of provider gevonden? Vergelijk eenvoudig sim only– of telefoon abonnementen met providers van hetzelfde netwerk.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.