Wat is het beste mobiele netwerk voor 2024? Overstappen.nl

Mobiele netwerken

Op zoek naar een nieuwe provider? Het is verstandig om onderzoek te doen naar de kwaliteit en de dekking van het mobiele netwerk. Zo voorkom je achteraf problemen met het bereik en kies je het juiste abonnement.

Netwerkproviders

Netwerkproviders zijn mobiele providers met een eigen mobiel netwerk. Daar zijn er in Nederland in totaal 3 van: KPN, Odido en Vodafone. Vanaf 2023 is T-Mobile verder gegaan onder de nieuwe naam Odido. Op deze pagina vind je echter nog wel enkele verwijzingen naar T-Mobile.

Mobiele netwerken van MVNO’s

MVNO’s (mobile virtual network operators) zijn kleinere providers zonder een eigen netwerk. Deze providers leveren hun diensten op het mobiele netwerk van de netwerk providers. Het KPN netwerk telt de meeste virtuele providers, het netwerk van Vodafone de minste. Hieronder vind je een overzicht van alle providers en netwerken.

1. KPN netwerk

Budget mobiel, Lebara, Simyo en Youfone maken allemaal gebruik van het KPN netwerk.

2. Odido netwerk

Ben en Simpel gebruiken het Odido netwerk.

3. Vodafone netwerk

50plus en hollandsnieuwe maken gebruik van het Vodafone netwerk.

Beste mobiele netwerk in 2024

Regelmatig wordt er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van onze mobiele netwerken. Uit twee recente onderzoeken blijkt dat KPN over het algemeen het beste scoort. T-Mobile (Odido) staat op de tweede plaats en Vodafone eindigt als derde. De scores verschillen soms aanzienlijk en liggen op andere punten juist weer dicht bij elkaar. De snelheden in Mbps zijn voor leesbaarheid afgerond. Lees hieronder de belangrijkste bevindingen of check zelf de onderzoeken voor alle resultaten.

KPN heeft de snelste 5G downloadsnelheid

KPN heeft de hoogste gemiddelde 5G-downloadsnelheid in Nederland, met maar liefst 166 Mbps. Dit is 21 Mbps sneller dan T-Mobile die het met 145 Mbps moet stellen. Vodafone blijft achter met een downloadsnelheid van slechts 100 Mbps.

T-Mobile biedt de snelste uploadsnelheid

T-Mobile heeft opnieuw de beste uploadsnelheid met 17 Mbps, wat het netwerk opnieuw tot winnaar maakt in deze categorie. KPN zit hier met 1 Mbps verschil niet ver achter. Vodafone scoort op dit gebied wel opnieuw beduidend minder met 13 Mbps.

KPN en Vodafone leveren de beste game ervaring

KPN en Vodafone delen de eerste prijs voor de beste game ervaring, zowel op het 4G als 5G-netwerk. De ervaring wordt gemeten in vertraging, beter bekend als ping. Hier doen KPN en Vodafone het net iets beter, maar een exacte tijd of game wordt niet genoemd.

Conclusie

Vind jij het snel kunnen verzenden en ontvangen van bestanden zoals foto’s en video’s onderweg het belangrijkst? Dan is KPN of T-Mobile (Odido) de beste keus. Speel je onderweg veel online games, dan kan Vodafone een betere keuze zijn dan T-mobile. Houd er rekening mee dat in de meeste gevallen de verschillen niet erg merkbaar zullen zijn.
Onderzoek Opensignal
Umlaut Mobile network Test 2023 NL

Beste 5G netwerk

Uit het onderzoek van Opensignal blijkt dat KPN de hoogste gemiddelde 5G-downloadsnelheid levert van 166,5 Mbps. Dit is aanzienlijk sneller dan T-Mobile en ver vooruit op Vodafone, dat achterblijft met 100,5 Mbps. KPN heeft ook de leiding in het leveren van consistente kwaliteit en staat gelijk met T-Mobile op beschikbaarheid van 5G. Vodafone blijft ook dit jaar wat achter op KPN en T-mobile op 5G gebied.

Wat is het beste mobiele netwerk voor mij?

Het beste mobiele netwerk is het netwerk die jou de beste dekking biedt op de plekken waar je vaak bent. Denk bijvoorbeeld aan thuis of bij vrienden en familie. Wat het beste mobiele netwerk is, kan daarom van persoon tot persoon verschillen. Om erachter te komen of je goede dekking hebt of krijgt, kan je een dekkingskaart gebruiken.

Beste mobiele provider

Een provider met het beste netwerk maakt niet de beste mobiele provider voor jou. Er zijn namelijk verschillende onderdelen waarop je een mobiele provider kunt beoordelen. Hierbij kun je denken aan voorwaarden, klantenservice, type abonnement, combivoordeel, regelmatige storing/problemen en ervaring. Het loont daarom altijd om een mobiele provider te vergelijken op basis van je persoonlijke voorkeur. Zo vind je de beste mobiele provider voor jouw situatie.

Dekkingskaart mobiele providers

Op de dekkingskaart controleer je het bereik van de mobiele provider. Heb jij slecht bereik? Kijk dan met de dekkingskaart of er een betere dekking wordt beloofd. Wanneer je slechtere dekking hebt dan wordt beloofd, kan je mogelijk compensatie krijgen. Voor dekkingskaarten van de virtuele providers kan je die van de netwerkproviders gebruiken:

Odido, Ben en Simpel
KPN, Lebara, Simyo en Youfone
Vodafone, 50plus en hollandsnieuwe

Abonnementen vergelijken

Heb je inmiddels een goede mobiele provider gevonden? Via onze vergelijker vind je eenvoudig en snel een sim-only of telefoonabonnement van alle providers en netwerken.

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
3 minuten 16-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.